Yolda, Yaşar Kemal'in kısa denebilecek hikayelerinden oluşan Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan eseri.
Yaşar Kemal'i daha önce okuduysanız eşsiz üslubunu, betimleme gücünü bilirsiniz. Hikayelerinde de aynı ustalığı göstermiş yazar. Kısa ama bir o kadar da insanı etkileyen, duygu yoğunluğu yüksek hikayeler. Bu hikayelerde o coğrafyada yaşayan çocukların, kadınların yaşadıklarını, çektikleri sıkıntıları, geçim dertlerini, çocuk işçiliği, kadına ve çocuğa bakış açısını görebilirsiniz.
Okurken bazı yerlerde çocukluğum aklıma geldi. Bayramlarda yeni bir ayakkabının beni ne kadar mutlu ettiği, yeni bir kalemle okula gitmenin bile nasıl bir ayrıcalık olduğu... Birçoğumuz şımarık bir çocukluk geçirmedik o yüzden eserdeki karakterlerle empati kurmak oldukça mümkün.
Yine hikayelerinde eserin geçtiği coğrafyanın, o coğrafya insanının iç ve dış dünyasının betimlemesini görmek mümkün. Romanlarında olduğu kadar sayfalar sürmese de o havayı hissettirmeyi başarmış yazar. Yaşarken de öldükten sonra da yeterince kıymet görmediğini düşünüyorum. Dünyanın en değer gören yazarlarından biri olabilirdi. Zira bir coğrafyayı, o coğrafyanın insanlarını, kaderlerini o kadar başarılı anlatmış ki Yaşar Kemal'in ardından okuduğum eserlerde büyük bir yavanlık hissine kapılıyorum.
Okuma sürecimde yeterince alıntı paylaştım. Bir çırpıda okunacak ama her kahramanın nakış nakış zihninize işleneceği bir eser. Olur da denk gelirseniz alıp kütüphanenize koymadan, olur da kütüphanenize koyarsanız okumadan geçmeyin.