Doğan Kardeş - Seçme Öyküler

Yaşar Kemal
Büyük Ustadan Küçük Anlatılar ...Sayfa hesabına vurulduğunda, Yaşar Kemal’in öyküleri, romanları yanında oylumca küçük bir yer tutar. Ama ilk gençlik yıllarındaki sevgilisi şiirden sonra el attığı alan öyküdür. İlk öyküsüyse bugün okunduğunda bile hiçbir acemilik izi taşımayan “Pis Hikaye”dir... 1946’da yazmıştır bu öyküyü... İlk öykü kitabı Sarı Sıcak 1952’de basılmıştır... Bugün, toplu öykülerinin yer aldığı kitabın adı da Sarı Sıcak’tır. Bu kitabından yaptığımız bu küçük seçki Yaşar Kemal’le ilk karşılaşacaklar için, büyük bir dünyanın kapısını aralamaktadır...
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 112Basım Tarihi: Ocak 2019Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
ISBN: 9789750817694Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

112 syf.
9/10 puan verdi
Yolda - Yaşar Kemal
Yolda, Yaşar Kemal'in kısa denebilecek hikayelerinden oluşan Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan eseri. Yaşar Kemal'i daha önce okuduysanız eşsiz üslubunu, betimleme gücünü bilirsiniz. Hikayelerinde de aynı ustalığı göstermiş yazar. Kısa ama bir o kadar da insanı etkileyen, duygu yoğunluğu yüksek hikayeler. Bu hikayelerde o coğrafyada yaşayan çocukların, kadınların yaşadıklarını, çektikleri sıkıntıları, geçim dertlerini, çocuk işçiliği, kadına ve çocuğa bakış açısını görebilirsiniz. Okurken bazı yerlerde çocukluğum aklıma geldi. Bayramlarda yeni bir ayakkabının beni ne kadar mutlu ettiği, yeni bir kalemle okula gitmenin bile nasıl bir ayrıcalık olduğu... Birçoğumuz şımarık bir çocukluk geçirmedik o yüzden eserdeki karakterlerle empati kurmak oldukça mümkün. Yine hikayelerinde eserin geçtiği coğrafyanın, o coğrafya insanının iç ve dış dünyasının betimlemesini görmek mümkün. Romanlarında olduğu kadar sayfalar sürmese de o havayı hissettirmeyi başarmış yazar. Yaşarken de öldükten sonra da yeterince kıymet görmediğini düşünüyorum. Dünyanın en değer gören yazarlarından biri olabilirdi. Zira bir coğrafyayı, o coğrafyanın insanlarını, kaderlerini o kadar başarılı anlatmış ki Yaşar Kemal'in ardından okuduğum eserlerde büyük bir yavanlık hissine kapılıyorum. Okuma sürecimde yeterince alıntı paylaştım. Bir çırpıda okunacak ama her kahramanın nakış nakış zihninize işleneceği bir eser. Olur da denk gelirseniz alıp kütüphanenize koymadan, olur da kütüphanenize koyarsanız okumadan geçmeyin.
YoldaYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20191,857 okunma
112 syf.
6/10 puan verdi
Orhan Kemal okurken ne hissediyorsam Yaşar Kemal okurken de onu hissediyorum. Çukurova ne bahtiyar bir toprak ki onu böylesine güzel anlatan kalem üstadı oğulları var. Şehirde fabrikalara, kırsalda toprağa ve tarım makinelerine sahip olanın, her şeye gücünün yettiği günlerde, ağalık tahakkümü baskın bir şekilde köylünün ve işçinin gırtlağını sıkmaya devam ediyorken verilen hayata tutunma kavgasının ruhu var iki yazarın eserlerinde de... Yaşar Kemal'in kısa öykülerinden oluşan bu kitabın özellikle giriş öyküsü olan "Sarı Sıcak" ve "Beyaz Pantolon" oldukça etki ediciydi. Sarı Sıcak'ın Osman'ı da Beyaz Pantolon'un Mustafa'sı da esasen birer İnce Memed... Yaşar Kemal'in tüm çocuk karakterlerinde var bu mücadeleci ruh... Daha önce bir Yaşar Kemal kitabı okumadıysanız oldukça kısa olan bu kitapla başlamanızı tavsiye edebilirim.
YoldaYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20191,857 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.