48 dk.
Mücrü nəşriyyatı
Azerbaycan
Azerbaycanca

2026 7. kitabı
Zilif insanın içine sessizce işleyen bir kitap. Oruç Aruoba’nın dili süslü değil ama vurucu; bazı cümleleri okurken durup tekrar düşünüyorsun. Kitap boyunca yalnızlık, insanın kendini arayışı ve iç dünyası çok derin ama sade bir şekilde anlatılmış. Herkesin hemen anlayacağı bir kitap değil çünkü dikkat ve düşünme istiyor. Zaten kitabın en güçlü yanı da bu: sana hazır cevap vermiyor, seni düşünmeye zorluyor. Kısa olmasına rağmen etkisi uzun süren kitaplardan biri bence.
ZilifOruç Aruoba · Mücrü nəşriyyatı · 20222,440 okunma
2025 201. kitabı
“İnsan olan insan pek az—— insan insan oldu mu, acı çeker.”(s.11) Aruobanın
Zilif
’i intihar eşiğindeki bir babanın kızına mektubu, yalın diliyle gösterişsiz derin bir duygusallık kuruyor, okuyanın kalbine parmak ucuyla değen bir iz bırakıyor. Sayfaların çokluğuyla değil, taşıdığı hüzünle ağır bir kitap. Görünüşte küçücük bir mektup defteri, ama her sayfası derin bir insanlık hali var. Bir babanın kızına bıraktığı kısa fakat duygusu yoğun bir veda… Bir ömrün tortusunu, kırgınlıklarını, yanlış anlaşılmalarını, toplumun yüzüne kapatılan kapıları ve en çok da bir babanın kendiyle hesaplaşmasını taşıyor.
Zilif
İnceliğini keskinliğinden alıyor her cümle sanki son kez yazıldığının hissini derinden veriyor.  Bu yönüyle Zilif kısa bir metinden ziyade, bir iç sarsıntısa dönüşüyor. Herkese keyifli okumalar.
Düşünce
ZilifOruç Aruoba · Sel Yayıncılık · 20172,440 okunma
belki ben de tam olarak anlamamışımdır ve anlatamıyorumdur…
2023 105. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2023 08:54
Barış Atay’ın bir Instagram paylaşımında alıntısını görüp merak ettiğim, Oruç Aruoba’nın intiharı düşündüğü bir dönemde kızı Filiz’e yazdığı vasiyetname niteliğindeki mektubun kitaplaştırılmış hali, Zilif. Kitabın isminden de anlaşılacağı üzere (Filiz’in tersten okunuşu Zilif) yazar oldukça hassas, duygusal ve ince ruhlu. Dışardan biri olarak iki kişi arasındaki bu derece özel duyguları okumak ne kadar doğru bilmiyorum ama mektup fazlaca etkileyici. Vasiyetname deyince miras, mal paylaşımı gelmesin aklınıza yada bakmayın kitabın 30 sayfa olduğuna, yazar bütün samimiyeti ile kızına ruhunu aktarmış. Her satırı ayrı vurucu etkiye sahip. Duygu kısmı bir tarafa felsefi bir metin olarak da etkileyici bir kitap kaleme almış yazar. Seçtiği kelimeleri ile yazdığı yalın, kısa cümleler, çok fazla anlam içeriyor. Bir babanın kızı için ne kadar doğru ve önemli şeyler isteyebileceğinin anlaşılması adına herkes okumalı. “Oruç Aruoba’dan ‘mürekkep = kan’ denklemine yaklaşan bir mektup-kitap: Bir sonraki gece olmayabilecekken, bıçak sırtında yazılmış, bıçak gibi bir metin.”
"ZİLİF" ⚘
2021 19. kitabı
Okunma: 31 Mart 2021 20:04
Herkese merhabalar. Oruç Aruoba, adını sıkça duyduğum, kalemini merak ettiğim, kitaplarını okumaya niyetlenip bir türlü okuyamadığım yazarların en başında gelir. Geçenlerde bir sahafta rafları
ZilifOruç Aruoba · Sel Yayıncılık · 20172,440 okunma
30 Sayfalık Hayal Kırıklığı...
2022 185. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2022 16:03
Türk yazar, şair, akademisyen ve felsefeci Oruç Aruoba'nın kızı Filiz'e yazmış olduğu otuz sayfalık mektuptan oluşuyor kitap. Sayfa sayısını dikkate alıpta bir oturuşta okuyup
Mektup
Babalar da susar...
2025 12. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2025 08:12
Merhaba Baba! Bu gün buraya bir mektup da ben bırakayım.
Mektup
2023 2. kitabı
Oruç Aruoba’nın intahar etmeden önce kızına yazdığı mektuptur Zilif. Her okuduğumda bana farklı hisler yaratan aynı zamanda duygusallaştıran bir eser. Hayatınızın belirli dönemlerinde okumanız gereken minik bir mektup olduğunu düşünüyorum,özellikle bir kız evladı iseniz ve bir kız evladınız var ise. Her sayfasında hatta satır ve kelimelerinde bir babanın ne kadar yalnız olduğunu ve ne kadar büyük hayal kırıklıkları olduğunu göreceksiniz. Her sayfasında boğazınıza bir yumru oturup hüzünleneceğiniz bir eser. Oruç Aruoba ile daha tanışmadıysanız bu kitap sizlere onun kendi kişiliğini tanımaya ve başka bir açıdan dünyaya bakmaya yardımcı olacaktır.
Anı-Mektup-Günlük
Kendin için İnsan Ol!
2025 124. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2025 00:34
Oruç Aruoba
Oruç Aruoba
Zilif
kitabında kızına yazmış olduğu mektupta hem kendini tanıtmış hem de kendiliğinin kemik oluşumları hakkında bilgi vermiştir. Ve bu kendilik oluşumu bağlamında kızının da kendiliğinin
Duygu ve Düşünce
ZilifOruç Aruoba · Sel Yayıncılık · 20172,440 okunma
Benim Kızım İnsan Olacak !
2022 95. kitabı
Bir mektup kitap … Bir sonraki gece
2025 2113. kitabı
Oruç Aruoba’nın Zilif adlı eseri, felsefi derinliği ve duygusal yoğunluğuyla dikkat çektiği gibi, Aruoba’nın kızı Filiz’e yazdığı bir mektup olarak kaleme alınmış… Kitap, bir babanın kızına olan sevgisini, yalnızlığını ve yaşamın anlamına dair sorgulamalarını samimi bir dille aktarır. Aruoba, bu eserde hem felsefi düşüncelerini hem de kişisel duygularını harmanlayarak, bizlere derin bir içsel yolculuk sunmakta. Zilif, Aruoba’nın felsefi bakış açısını ve edebi üslubunu en yoğun şekilde hissettiren eserlerinden biri.. Kısa sayfa sayısına rağmen, her bir kelime ve cümle, okuyucuyu düşündürmeye ve duygusal olarak etkilemeye yönelik adeta. Kitap, hem felsefi hem de edebi bir deneyim arayanlar için önemli bir okuma önerisi benden size.

Oruç AruobaYazar · 21 kitap
Ortaöğrenimini Ankara TED Kolejinde tamamladıktan sonra, Hacettepe Üniversitesine devam eden Aruoba, psikoloji bölümünden lisans ve yüksek lisansını aldı. Yine aynı üniversitede felsefe bilim uzmanı oldu. 1972 ve 1983 yılları arasında öğretim üyesi olarak görev yapan yazar, felsefe bölümünde doktorasını da tamamladı. Aruoaba, 1976 yılında başlamak üzere bir yıl süreyle Almanyadaki Tübingen Üniversitesinde felsefe semineri üyeliği yaptı. Ayrıca 1981de Yeni Zelandaya giden yazar, Victoria Üniversitesinde konuk öğrenim üyeliğinde bulundu. 1983 yılında akademisyen olarak çalışmayı bırakıp üniversiteyle ilişiğini kesti. Bu dönemde İstanbul'a yerleşti ve çeşitli basın organlarında yayın yönetmenliği, yayın kurulu üyeliği ve yayın danışmanlığı yaptı. Ağırlıklı olarak yazı ve çeviri işleriyle uğraşan Aruoba'nın çalışmaları saygın edebiyat dergilerinde yer aldı. Akademisyen olarak başladığı kariyerine yazar ve çevirmen olarak devam etmiş, edebiyata ve düşünce dünyasına önemli katkıları olmuştur. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli düşünürlerden biridir. Hume, Rilke, Wittgenstein, Nietzsche, Von Hentig, Başo ve Celanın eserlerini Türkçeye çevirerek literatüre kazandırmıştır. Özgün ve yalın bir stille yazdığı haiku tarzındaki şiirleri yediden yetmişe bir çok okuyucuya ulaşmış ve sevilmiştir. Aruoba, aforizmalara dayalı felsefi metinleri oldukça başarılı bir biçimde kaleme almış ve Türkiye'nin Nietzschesi olarak anılmıştır. Epistemoloji, etik, Hume, Kant, Kierkegaard, Nietzsche, Marx, Heidegger ve Wittgenstein konuları üzerine çalışmalar gerçekleştiren Aruoba, bu çalışmalarına günümüzde devam etmekteydi. Özellikle şiir sanatına yönelmiş ve Heidegger’in şiire yaklaşımını; “Ona göre insanın temel sözü şiirdir. Çünkü insan yaşayan, dünyanın içinde olan, diğer insanlarla ilişkisini dil aracılığıyla kuran varlıktır. İnsanın bütün etkinliklerinde yer alan, içinde yaşadığı dil ile (tarihsel olarak da) içinde yaşadığı varoluş arasında kurduğu temel anlam ilişkisi, şiirde ortaya çıkar. İnsanın bilinen bütün tarihi boyunca çeşitli biçimlerde görülen “şiir” adı verilen dilsel kuruluşlar, bu temel ilişkiyi ortaya koymaya (dile getirmeye) çalışan insan yöneliminin ürünleridir. Heidegger de buna ulaşmaya, (anlamlandırmaya, yorumlamaya) insanın dünya ile ve diğer insarlarla olan ilişkisini ilk biçimiyle yeniden kavramaya çalışır.” sözleriyle açıklamıştır. Aruoba, Hume, Nietzsche, Kant, Wittgenstein, Rainer Maria Rilke, Von Hentig, Paul Celan ve Matsuo Bashō gibi düşünür, yazar ve şairlerin eserlerini de Türkçeye kazandırmıştır. Bir dönem Açık Radyoda Filozof Dedikoduları isimli programı da hazırlayıp sunan Aruoba, Wittengstein'ın eserlerini Türkçeye ilk çeviren kişi olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda Aruoba, Japon edebiyatı kökenli bir şiir türü olan haiku’nun, Türk edebiyatındaki temsilcilerinden de biridir. Yazar, Nietzsche’nin “Antichrist” eserini de Almanca’dan Türkçe’ye kazandırmıştır Felsefe Sanat Bilim Derneği’nin her yıl düzenlediği “Assos’ta Felsefe” etkinliklerine konuşmacı olarak katılan yazar, “Felsefenin Hayvanına Ne Oldu?”, “Bilim ve Din” gibi birçok başlıkta sunumlar gerçekleştirmektedir. Ayrıca, Füsun Akatlı Kültür ve Sanat Ödülü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen sempozyuma da konuşmacı olarak katılmıştır. Oruç Aruoba, 2006 ve 2011 yıllarında Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü yarışmasında Füsun Akatlı, Ahmet Cemâl, Doğan Hızlan, Nüket Esen, Orhan Koçak, Nilüfer Kuyaş ve Emin Özdemir ile birlikte seçici kurulda yer almıştır. Aruoba’nın şiirlerinde kullandığı üslup ve noktalama işaretlerinin edebiyat kurallarının dışında olmasına rağmen bu durum akademik çevrelerce sanatçının üslubu olarak değerlendirmiştir. ESERLERİ Tümceler, Bir Yerlerden Bir Zamanlar, 1990, Metis Yayınları De ki İşte, 1990, Metis Yayınları Yürüme, 1992, Metis Yayınları Hani, 1993, Metis Yayınları Ol/An, 1994, şiir, Metis Yayınları Kesik Esin/tiler, 1994, şiir, Metis Yayınları Geç Gelen Ağıtlar, 1994, şiir, Metis Yayınları Sayıklamalar, 1994, şiir, Metis Yayınları Uzak, 1995, Metis Yayınları Yakın, 1997,Metis Yayınları Ne Ki Hiç, 1997, haikular, Varlık Yayınları İle, 1998, Metis Yayınları Çengelköy Defteri, 2001, Metis Yayınları Zilif, 2002, Sel Yayınları Doğançay’ın Çınarları, 2004, şiir, Metis Yayınları Benlik, 2005, Metis Yayınları Meşe Fısıltıları 2007, Metis Yayınları David Hume’un Bilgi Görüşünde Kesinlik, 1974 Nesnenin Bağlantısallığı (Hume – Kant- Wittgenstein), 1979 A Short Note on the Selby-Bigge Hume, Tebliğ, Edinburgh, 1976 The Hume Kant Read, Tebliğ, Marburg, 1988