Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
İhtiyaçlar Hiyerarşisi mi Değerler Hiyerarşisi mi?
İnsan davranışlarını belirleyen ve etkileyen temel unsurun ihtiyaçlar olduğunu söyleyen Maslow'un, ihtiyaçlar hiyerarşisinde eksik olan nedir? İhtiyaçlar piramidinin peşinde koşanlar, ihtiyaç olarak gördüklerine ulaştıklarında neden mutlu olamamaktadırlar?
528 syf.
9/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Herkese Merhaba, Kendi Kendine MBA, içeriğinde birçok farklı konunun hap bilgiler olacak şekilde toplanmasının ve bu hap bilgilerinin bazılarının güzel örneklerle desteklendiği bir kitap olmuş. Kitap size belirli bir alanda çok daha bilgili yapmıyor ancak ilgilenebileceğiniz konular hakkında fikir sahibi olmanızı sağlıyor. Bu incelemede sizlere
Kendi Kendine MBA
Kendi Kendine MBAJosh Kaufman · Pegasus Yayınları · 2016332 okunma
Reklam
325 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 saatte okudu
Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi'ni bilirsiniz.Piramidin en temelinde fizyolojik,sonra güvenlik ve üçüncü basamağında ise" ait olma/sevgi" ihtiyaci vardı hatirlarsaniz Yani insanın açlık, susuzluk,barınma vs gibi temel ihtiyaçlarından sonra en büyük gereksinimi ;sevmek, sevilmek,kabul görmek, değer
Algernon'a Çiçekler
Algernon'a ÇiçeklerDaniel Keyes · Koridor Yayıncılık · 201514,8bin okunma
Kendine dönmeyen insanın hâlidir bu...
''İhtiyaçlar hiyerarşisi teorisinin sahibi ünlü hümanist psikolog Maslow, hayatının sonlarına doğru kendisiyle yapılan bir söyleşide teorisinin yeniden gözden geçirilmeye ihtiyacı olduğunu belirtmiştir. Çünkü o, özellikle aşağı düzeydeki tüm fiziksel ihtiyaçlarını karşıladığı halde kendini gerçekleştirememiş genç insanlar görmüştü. Kimileri tüm temel ihtiyaçları karşılandığı halde canı sıkkın, mutsuz ve tasalıydı.''
Ben de uzun zamandır aynı fikirdeyim.
İhtiyaçlar hiyerarşisi teorisinin sahibi ünlü hümanist psikolog Maslow, hayatının sonlarına doğru kendisiyle yapılan bir söyleşide teorisinin yeniden gözden geçirilmeye ihtiyacı olduğunu belirtmiştir. Çünkü o, özellikle aşağı düzeydeki tüm fiziksel ihtiyaçlarını karşıladığı halde kendini gerçekleştirememiş genç insanlar görmüştü. Kimileri tüm temel ihtiyaçları karşılandığı halde canı sıkkın, mutsuz ve tasalıydı.
Sayfa 525Kitabı okudu
İnsanda bir arzu hiyerarşisi var diyebiliriz. Çok bilinen Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinde üst basamaklara çıktıkça "kendini gerçekleştirme" ihtiyacını görürüz. İnsanda, temel ihtiyaçlar karşılandıktan sonra kendini gerçekleştirme ihtiyacı ortaya çıkıverir. Kendini gerçekleştirme arzusu insanı bir arayışa sürükler. Arayışa girdiğimizde soyut amaç ortaya çıkar. Çünkü insanın olağan işlerinin ötesinde, olağanüstü bir proje geliştirme gereksinimi vardır. İnsanı geliştiren ve diğer canlılardan ayıran yanı budur. Ayrıca insan varoluşunun farkındadır, ölümü sorgular ve anlamlılık arayışından doğan bir iz bırakma ihtiyacı hisseder. İnsanın en yüksek arzusu ölümsüzlük arzusudur. Bu arzu da insanın hayatı, varoluşu sorgulamasına sebep olur ve onu Yaratıcıyı araştırmaya iter. Bu da insanda vicdanî bir iç ses oluşturur.
Reklam
Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi
1.İnsanoğlunun yaşamak için suya, yemeğe ihtiyacı vardır. Bunlar en temel ihtiyaçlardır ve ve havaya piramidin ilk aşamasında yer alan bu ihtiyaçlar fizyolojik ihtiyaçlar olarak tanımlanır. 2.Kişinin fiziksel ihtiyaçları karşılandığında, ortaya çıkan bir diğer ihtiyacın güvenlik olduğu düşünülür. Kazalara karşı kişisel güvenlikle birlikte finansal güvenlik gibi sağlık ve barınmayı da içine alan güvenlik ihtiyacı ise piramidin ikinci aşamasıdır. 3.Teoriye göre, kişinin fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçların- dan sonra, sevgi ve aidiyet ihtiyacı gelmektedir. Maslow bu ihtiyaçların arkadaşlık, samimiyet ve aileyi kapsadığının altını çizmektedir. 4.Maslow'a göre ilk üç ihtiyacın karşılanmasından sonra her insan diğerleri tarafından saygınlık görmek ister. Maslow'un en popüler ihtiyacı olan başkaları tarafından kabul görme ve değer verilme ihtiyacı piramidin dördüncü aşamasında yer alır. 5.Piramidin en son aşaması kendini gerçekleştirmedir. Bundan önceki diğer ihtiyaçlar karşılandıktan sonra kişi kendini gerçekleştirmek ve gelişimini çok yönlü devam ettirmek üzere çaba harcayacaktır.
Sayfa 32 - Cezve KitapKitabı okudu
1943 yılında Abraham Maslow tarafından adına İhtiyaçlar Hiyerarşisi denilen bir piramit inşa edildi. Piramit 5 basamaktan oluşuyordu ve odaklandığı konu insan potansiyeliydi. Birinci basamak: İnsan var olabilmek için nefes almalı, doymalı ve uyumalı. Bunlara birincil ihtiyaçlar deniyor. Birincil ihtiyaçlar karşılandığı takdirde hayatta
"Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi" piramidinin en altında, "fizyolojik gereksinimler" (nefes alma, besin, yemek, su, cinsellik, uyku, sağlıklı metabolizma, boşaltım) kısmı vardır. Güvenlik gereksinimi, ait olma, sevgi gereksinimi, saygınlık gereksinimi, kendini gerçekleştirme gereksinimi gibi ihtiyaçlara sıra ancak ve ancak fizyolojik gereksinimler karşılandıktan sonra gelebilir. Herhalde Afrika, bahsi geçen fizyolojik ve en temel gereksinimlere ulaşmadaki zaaf konusunda en başta gelir. Ancak gelin görün ki "Size özgürlükten önce ekmek gerek" diyen Batılıya Afrikalı kadının cevabı: "Konuşma özgürlüğüm olmazsa, ekmeğimi kimin çaldığını nasıl anlatacağım?" olmuştur.
Hazel Grace'in Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi'ne tepkisi
Şimdi, Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi diye bir şey var. Temel olarak Abraham Maslow denilen bir adam ancak belli başlı ihtiyaçların karşılanmasıyla insanın başka tür ihtiyaçlara sahip olabileceğine dair bir teoriyle ünlü olmuş. Yemek ve su ihtiyaçlarınız karşılandığında, bir sonraki ihtiyaçlar dizisine, yani güvenliğe çıkıyorsunuz ve bu şekilde sonrakine ve sonrakine tırmanıyorsunuz ama burada önemli olan, fizyolojik ihtiyaçlarınız karşılanana kadar, sanat yapmaya ve ahlak veya kuantum fiziği hakkında düşünmeye filan başlanan "kendini gerçekleştirme" aşamasını bir kenara bıraktım, güvenlik ve sosyal ihtiyaçlar hakkında endişelenmenizin bile mümkün olmaması. Maslow'a göre ben piramidin ikinci basamağında takılıp kalmıştım, sağlığımın güvence altında olduğunu hissedemiyordum ve bu sebeple sevgi ve saygı ve sanat ve artık başka ne varsa o şeylere ulaşmam da mümkün değildi ki bu tabii ki tam bir saçmalıktı: Sanat yapma veya felsefi düşüncelere dalma dürtüsü hasta olduğunuzda ortadan kaybolmuyordu. Sadece bu dürtüler hastalıkla farklı bir forma bürünüyordu. Maslow'un piramidi diğer insanlardan daha az insan olduğumu ima ediyordu ki çoğu insan da onunla aynı fikri paylaşıyordu.
Sayfa 213-214Kitabı okudu
Reklam
Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi'nin tabanında kalıyoruz :(
Sıkıca düzenlenmiş ve makineleştirilmiş çalışma düzeni, insanı en temel insanca isteklerinden, kendini aşma ve bir olma halinden habersiz kılar.
Sayfa 106 - SayKitabı okudu
Temel ihtiyaç
"Yahu sen beni aptal mı sandın? Hiç ihtiyacım olmayan şeylere niçin sahip olmak isteyeyim ki?" (Sayfa 92)
Ölü Canlar
Ölü Canlar
Nikolay Gogol
Nikolay Gogol
~KENDİMCE~ İhtiyaçlar belirli bir sıraya koyulmuştur. Küçüklükten beri bu piramit öğretilir. Zorunlu ihtiyaçlar ve bunların dışında kalan daha önemsiz diğerleri. Bir psikolog olan Maslow'un ünlü"
「 Serhat Şahiner 」

「 Serhat Şahiner 」

@SerhatSahiner
·
13 Ocak 2022 13:22
"Yahu sen beni aptal mı sandın? Hiç ihtiyacım olmayan şeylere niçin sahip olmak isteyeyim ki?"
Sayfa 92 - T.İ.B. Kültür Yayınları E-KitapKitabı okudu
Maslow'un kuramında ihtiyaçlar hiyerarşisi dikkat çekmektedir. Hiyerarşi piramidinin en alt kısmında yeme, içme, cinsellik gibi zorunlu fizyolojik ihtiyaçlar yer almaktadır. Bir üst basamakta güvenlik, daha sonra ait olma duygusu, sonraki basamakta saygınlık ve en üstte ise kendini gerçekleştirme bulunmaktadır. Kendini gerçekleştirme düzeyinin son seviyesi aşkınlıkır“ Wilcox'a göre bu aşkınlık metafizik bir temel yerine fiziksel bir temele dayandırdığı için Maslow, aşkınlığı yoğun bir çekilde yaşayarak kendini aş mış olan peygamberleri ve sufileri yok saymıştır!”
35 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.