Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
4.cilt
826. İbni Ömer radıyallâhu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Sizden biriniz bir kimseyi oturduğu yerden kaldırıp sonra onun yerine kendisi oturmasın. Fakat açılarak halkayı genişletiniz.” İbni Ömer, kendisine yer vermek için kalkan kimsenin yerine oturmazdı. Buhârî, Cum’a 20, İsti’zân
Bir yerde bir yanlış görüyorsanız söylemek zorundasınız. Bir yerde güzel ve örnek bir davranış görüyorsanız, onu birileri ile paylaşmak zorundasınız.
Reklam
Mukaddes vadi tuva da gördüğü mücizenin karşısında h.z musa ve duası..
♤... resûl olarak vazifelendirildiği dakikada, Hz. Musa ancak bir resûlün sergileyebileceği bir davranış sergiler ve her mü’min için örnek teşkil edecek bir duada bulunur. Bu, Tâhâ sûresinde zikri geçen ve “Rabbim! Göğsümü( aklımı) genişlet!” talebiyle başlayan bir duadır ve, bu her bir cümlesinde, hakikat yolunun yolcusu ve tebliğcisi olan mü’minlerin almaları gereken büyük hisseler bulunmaktadır.
Fatiha suresinin son bölümünde hidayet üzere kalabilmek için sözlü duanın yanı sıra fiilî dua manasına gelen iki unsura da dikkat çekilmiştir. Bunlar, Allah yolunda sebat eden salih kimselerle birlikte olup Allah Teâlâ'dan uzak olanlardan da kaçınmaktır. Zira insan sosyal bir varlık olmakla ya çevresinin etkisinde kalır veya onları kendi etkisi altına alır. Hz. Peygamber'in (s.a.v) Allah Teâlâ tarafından her türlü günah ve çirkinlikten hatta günah duygusundan masum kılındığı halde bu konuda gösterdiği titizliğin üzerinde çokca düşünülmelidir. Ümmetine örnek olsun diye Hz. Peygamber'in (s.a.v) ortaya koyduğu şu davranış çarpıcı bir örnektir. Efendimiz (s.a.v) Hicr denilen yerden geçerken ashabına "Zalimlerin yurdundan geçerken onların başına gelenler sizin de başınıza gelmesin diye ağlayarak geçin" dedi ve bineği üstünde ridasını ters çevirip hızlıca oradan geçti. (Buhari, Enbiya, 19) Ayrıca iman ehli olsa da gaflet üzere olan kişinin çevresinde olumsuz etkiye sebep olduğuna dair şu örnek de çok kıymetlidir. Hz. Peygamber (s.a.v) sabah namazında Rûm suresini okumuş ancak bazı ayetlerin sırasını karıştırmıştı. Namazın akabinde insanlara dönerek şöyle bir uyarıda bulunmuştu: "Bazılarına ne oluyor ki abdestlerine dikkat etmeyip arkamızda yer alarak bizim de karıştırmamıza sebep oluyorlar." (Mirkâtü'lMefatih, 1/353) Bu örnekler, içinde bulunduğu ortamın insanın mana âlemi üzerindeki etkisinin ne denli önemli olduğunu göstermektedir.
Sayfa 37 - Eyyüp Genç - Tefsir HalkasıKitabı okudu
Diktatörler işin başında kaçınılmaz olan bazı krizleri bir kez aştılar mı, genellikle bir süre için yerlerini sağlamlaştırmış olurlar; nasıl ki insan bünyesi iklim değişikliklerinden veya değişen hayat şartlarından ilk başta rahatsız olsa da sonradan onlara alışıyorsa, halklar da egemenliğin yeni biçimlerine şaşılası bir hızla uyum sağlar. Aradan
Sayfa 212 - 213, 214Kitabı okudu
Weber'in Toplumsal Davranış Türleri
Weber toplumsal davranış türlerini dörde ayırır. Bunlar: Amaçla ilişkili rasyonel davranış (zweckrational): Kişinin dış dünyada nesnelerin ve insanların davranışları ile beklentilerde bulunması ve bu beklentilerini akılcı şekilde ölçüp biçerek, kendi belirlediği amaca ulaşabilmek için birer "araç" olarak kullanması veya amaca ulaşması için "koşulları" değerlendirmesidir. Aron, Weber'in bu davranış tipini açıklarken, köprü inşa eden mühendisin, para kazanmaya çalışan spekülatörün, zafer elde etmek isteyen generalin davranışını örnek veriyor. (30) Değerle ilişkili rasyonel davranış (wertrational): Kişinin bir davranışı, sırf ahlaki, estetik ya da dini bakımdan taşıdığına inandığı değerlerden dolayı sergilemesi ve bunu yaparken de davranışın doğuracağı sonuçları dikkate almasıdır... ...Gemisiyle birlikte batan kaptanın davranışını buna örnek gösterebiliriz. Duygusal Davranış (affektuel): Anlık duygusal tutum ve heyecanlarla yapılan davranıştır... ...Örneğin ağlayan çocuğa tokat vuran annenin ya da futbol maçında sinirlerinin denetimini kaybeden oyuncunun attığı yumruk duygusal davranıştır. Geleneksel davranış (traditional): Kişinin yerleşik alışkanlıklara göre davranmasıdır. Geleneksel davranış, genellikle müphem ve belli başlı tahriklere karşı alışılmış şekilde tepki gösterme niteliğindedir. Alışkanlarından oluşan davranışlar, bu davranış tipine daha yakındır.
Sayfa 10 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
Reklam
2.Cilt
Haset, başkasının sahip olduğu bir nimeti, mevki ve makamı, üstün sayılan bir vasfı çekemeyerek, onun din kardeşinden alınmasını ve yok olmasını istemektir. Biz, haseti dilimizde kıskanmak ve çekememek diye ifade ederiz. Haset, İslâm ahlâk ve âdâbında kötü ve çirkin huyların başında gelir. Hasetin zıddı ve övgüye lâyık olan davranış ise gıbta,
Chambord Kontu (V. Henri) olayını hatırlıyor musunuz? Bu da bir kral, lejitimist [iktidarın meşruluğunu soya dayandıran monarşi taraftarı]... İspanya'da Don Carlos'un yaptığı gibi, o da aynı dönemde Fransa'da iktidar arayışına girmişti. Hatta birbirlerini aynı aileden, aynı kökten sayabilirler, ama ne kadar farklı! Biri inançlarına
Sayfa 296 - 297, 298, 299,300, 301,302,303Yapı Kredi Yayınları
DTM 1 Çocuklar
DTM 1 Çocuklar eğitilmeye ,öğretilmeye ve kendilerine öğretilen örnek davranış kalıplarını sergilemeyi zaten kendiliğinden eğimlidirler . Bir de üzerine en doğru olanın sürekli eğitilmek ve kuralına uygun davranışlar sergilemek olduğu şeklinde katı bir yaklaşımla yetiştirildiklerinde üzerine yüklenen sorumluluk ve ciddiyetin ağırlığı altında ezilirler. Bu da çocukluklarının tadını çıkartamamış her şeyin en doğrusunu öğrenmiş ancak" rahatlamayı ve eğlenmeyi öğrenememiş" bireyler olarak ileride aşırı katı ve kuralcı olmalarına yol açabilir!
27 Mayıs
Bütün düşündükleri ve yaptıklarının doğru ve iyi olduğuna inandırılmış bir önder çok geçmeden eğriyi doğrudan ayırt edemez hale geliyor. Daha da kötüsü, onun bu tutumunun adım adım toplum katına da yayılarak, çoğu kişinin ''ben yaptım, oldu işte!'' biçiminde ölçüsüz bir sorumsuzluk içine sürüklenmesidir. Nasıl çocuklar davranış modeli olarak ana-babalarını seçerlerse, toplum bireyleri de davranışlarında, önderlik konusunda kendini güdenleri örnek almak eğilimindedirler.
Sayfa 296Kitabı okudu
Reklam
Nevrotik insan
Sağlıklı gelişmiş insan, Horney’in tanımladığı üç davranış biçiminin her birini içinde bulunduğu koşullara göre seçerek kullanır. İnsan gerektiğinde başkalarının isteklerini kabul edebilmeli, savaşabilmeli, yalnız kalabilmelidir. Bu üç davranış türü birbirini tamamlar ve uyumlu bir bütün oluşturur. Oysa nevrotik kişi bu üç davranıştan birini sürekli olarak benimser ve bir yaşam biçimine dönüştürür. Başkalarına sürekli boyun eğen, ödün veren ve onların desteğini arayan kişiler; insanları önceden düşman sayıp onlarla sürekli savaş durumunda olan ya da her şeye karşı çıkan kişiler; “nsanlardan sürekli uzak duran, onlardan fazla bir şey beklemediği gibi vermekten de kaçınan kişiler nevrotik davranış örüntülerine örnek sayılabilir.
Sayfa 227 - MetisKitabı okudu
Endişeye bir tepki olarak ortaya çıkan yemek yememek ise davranışlarla ilgili şahsiyet bozukluğu kalıplarından biridir. Buna, zehirlenme korkusuyla ye­ mekten kaçınmayı örnek verebiliriz.
Sayfa 9 - Düşünem adam yayınları
755 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.