Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Biz bizden olanı severiz, kimse yıldızlara olan aşkımızı sınamasın...
Evet, çok sonraları, bir kadını bir kadında severiz; oysa ilk sevdiğimiz kadında her şeyi severiz.
Reklam
–Sevginin niçini olmaz ki efendim... Düşünsem belki mâkul bir sebep bulabilirim. Fakat bu hakikî sebep olmaz. Çünkü biz önce severiz. Sonra sevdiğimiz şeyin güzel taraflarını bulmaya çalışırız.
Biz, korkuyla, hayranlıkla, hüzünle Sular, ağaçlar, yıldızlar diye Ölüler çiçek açmayı sürdürsün diye Döner döner o güzelliği severiz.
Freud'un bakış açısına göre bizler her şeyden önce çiftdeğerli hayvanlarız: Nefret ettiğimiz ne varsa severiz, sevdiğimiz ne varsa nefret ederiz.
"Şurası kesindir ki, bizler, acıyı bazen tutkuya varan bir sevgiyle severiz."
Sayfa 40 - Halk KitabeviKitabı okudu
Reklam
Yasak olan daima nefretimizi kışkırtır ve bizi ayartıp özgürlük sevgimizi unutturabilir. Özgürlük sevgimizi geri kazanmak için cüretkar girişimlerde bulunuruz. Sadece yasak olmayan hazlarımızda, otoriteden tiksinme gereği duymadan özgürlüğümüzü severiz. Yasak olana inanmak otoritelere inanmaktır. Yasak olmayan hazlarımızda hayatın itaat olmaksızın neye benzeyeceği bir anlığına gözümüzün önünde belirir. Haz ve korkunun artık birbirinden ayrılmaz olmadığı bir hayattır bu.
İçedönükler ile ilgili önemli bir paradoks da bu: İnsan severiz, insan isteriz, sadece kalabalıkla nasıl başa çıkabileceğimizi bilmeyiz.
Sayfa 102 - Doğan Novus, 2. Baskı, Ocak 2024Kitabı okudu
Azerbaycan
"İki millet de Oğuz'dur. Aynı kökten geliyoruz tabii ki, keza aynı dili konuşuyoruz. Kök aynıdır ve "Azeri" lafı yanlıştır, "Azerbaycanlı" demek gerekir. "Azeri" çok küçük bir etnik grubun adıdır... Evet, Azerbaycan Türkçesini neden severiz? Çünkü bizim dilimizin gençliğidir. Herkes gençliğini sever. Azerbaycan Türkçesindeki Farsça kelimeler bizdekinden çok daha yaygın ve oturaklıdır."
Sevginin niçini olmaz ki efendim... Düşünsem belki mâkul bir sebep bulabilirim. Fakat bu hakiki sebep olmaz. Çünkü biz önce severiz. Sonra sevdiğimiz şeyin güzel taraflarını bulmaya çalışırız. Bu da hodbinliğimizden doğar efendim.
Sayfa 56 - ÖtükenKitabı okuyor
Reklam
"İnsanları bize yaptıkları iyilikler kadar değil, bizim onlara yaptığımız iyilikler kadar severiz..."
Sayfa 164 - Sterne
Doğrusu insanlara karışmayı, çevremize her şeyi, en kötü, en tehlikeli düşüncelerimizi bile açmayı severiz.
302 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Oğuz Atay, ilk baskısı 1987 yılında yapılan Günlük’ü ile de edebiyat araştırmacıları ve okuyucuları için önemli otobiyografik malzeme sunmuştur. Oğuz Atay, günlüğünde öncelikle bir roman yazarı olmakla birlikte okuyan, düşünen ve eleştiren bir şahsiyet olarak karşımızdadır. Eserde söz konusu süreçleri yaşarken aldığı notlar Oğuz Atay portresini
Günlük
GünlükOğuz Atay · İletişim Yayınları · 20205,7bin okunma
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.