Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Anadolu’da, 1920 yılı içinde patlayan ve Çanakkale yakınlarından başlayarak Marmara, Sakarya bölgeleri, Bolu havalisi, Ankara kuzeyba­tısı, Çerkeş ve nihayet Yozgat, Zile, Tokat, Sivas istikametine kadar ya­yılan isyanlardan başka Anadolu bazı iç isyanlara daha sahne olmuştur. Bunların içinde ve daha önce üzerinde durmadığımız Mudurnu, Miha­lıççık, Sivas’a tâbi Yenihan (14 Mayıs 1920), Erbaa (6 Eylül 1920), Vi­ranşehir (24 Ağustos 1920), Çivril (23 Haziran 1920), Konya (2 Ekim 1920) isyanlarını da işaret etmeliyiz.
Sayfa 314Kitabı okudu
Sivas Kongresi’nde kesinleşen “Misâk-ı Millî” esaslarının savunulması ve duyurulması da gene bu karar­lar içindeydi. Bütün bunları bu şekilde ve en başta düzenleyecek olan da Rauf Beydi (Orbay).
Sayfa 193Kitabı okudu
Reklam
“Biz bütün memleketi ayıltmak ve aydınlatmakla uğraşıyoruz. Fakat düşmanlarımız da bize karşılık her yerde ve hattâ bizzat bulunduğumuz ve her suretle hâkim olduğumuz Sivas şehrinde bile, habisliklerini yaptıra­cak alçak vasıtalar bulmakta muvaffak olabiliyorlar. Bütün ikazlarımıza rağmen, şahsen kaybolur kaybolmaz Sivas’taki zev­atın görülen dalgınlığı, her yerde ne kadar kayıtsızlıklar ve müsamahalar vuku bulmuş olduğuna çok güzel bir misal teşkil eder. ”
Sayfa 133Kitabı okudu
Sivas zaten Sivas Kongresi’ne de katılmamıştı.
Sayfa 132Kitabı okudu
Şu Sivas günlerinin gaileleri bu kadarla da bitmiyordu. Konya taraf­larında, Bozkır’da ilk defa isyan hareketi görüldü.
Sayfa 130Kitabı okudu
Nitekim Sivas Kongresi'nin işlerini sona erdirişinden hemen 10 gün sonra Anzavur adında biri, Anadolu’da ve Saray adına ilk mücadeleyi açtı.
Sayfa 130Kitabı okudu
Reklam
O günlerin bir üzücü olayı da Fevzi Paşa (Çakmak) meselesi oldu. Daha sonra ve İstanbul’un İngilizler tarafından işgali üzerine Anado­lu’ya kaçan ve önce biraz isteksiz kabul edilen İstiklâl Savaşı’nın teşki­lâtçılarından biri olan Fevzi Paşa, Sivas Kongresi sırasında seçimleri kontrol bahanesiyle Anadolu’ya gönderilmişti. Fevzi Paşa (Çakmak) İstanbul’da 1. Ordu Müfettişi bulunuyordu.
Sayfa 128Kitabı okudu
Marco Polo, Küçük Ermenistan hakkında şunları söylüyor: "Küçük Ermenistan kralı sıkı bir düzen kurmuş, ülkesini gürültüsüz patırtısız idare ediyor, fakat kendisi de Moğol imparatorlarına bağlı. Deniz kıyısında Ayas denen kasaba var. Küçük Ermenistan güneyde, Suriye topraklarına kadar, kuzeyde Karamanoğulları'nın ülkesine kadar uzanıyor. Türklerle kuzeydoğu sınırında da komşu. Kayseri, Sivas gibi büyük şehirler bulunuyor. Batıya açılan tek liman ise Ayas.."
Sayfa 191 - Kronik KitapKitabı okudu
Celal Bey'in yaptığı denemelerden çıkan sonuçlar neticesinde, Sivas'ın pancar tarımı için gerekli olan şartlara uygun olmadığı sonucuna varıldı. Celal Bey, bu neticeyi Kazım Bey'e ileterek kurulması düşünülen şeker fabrikası için en uygun olan yerlerin, Yeşilırmak vadisi içerisinde bulunan; Tokat, Turhal, Kazova, Zile ve Amasya olduğunu belirtti. Bu yerler gezilip, gerekli teknik etütler yapıldıktan sonra, kurulması düşünülen şeker fabrikası için en uygun yerin, Amasya olduğu sonucuna varıldı. Fakat daha önceden fabrikanın Sivas'ta kurulacağı, Sivaslılara vaat edildiğinden dolayı bu karar, siyasi bir problem nedeni olabilirdi. Hükümet, bu durum karşısında fabrikanın Sivas'ta kurulması için diretirken, Genel Müdür Kâzım Bey'in girişimleriyle Sivas'tan vazgeçildi. Şeker fabrikasının, Amasya'nın biraz daha güneyinde bulunan ve Sivas'a da yakın olan, Yeşilırmak kenarındaki Turhal'da kurulmasına karar verildi.
Sayfa 144 - ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
26 Haziranda Amasya’dan Sivas istikametine hareket edilir.
Çanakkale savaşı sonrasında çok olaylar yaşandı. Mondros Mütarekesi imzalandı. Sevr antlaşması ortaya çıktı. Wilson ilkeleri yayınlandı. İstanbul işgal edildi. Göz göre göre ülke bölünüyordu. Mustafa Kemal bu sıralar 9. Ordu Müfettişiydi. Bu sıfatla samsuna gönderildi. 16 Mayıs 1919’da yola çıkan Bandırma Vapuru 19 Mayıs 1919 da Samsun’a ulaştı. Ve Milli Mücadele çalışmalarının alt yapısı oluşturulmaya başlandı. Havza Genelgesi, Amasya Genelgesi, ardından yapılan Erzurum kongresi, bu kongrede oluşturulan Temsil Heyeti, bu heyetin başına getirilen Mustafa Kemal Paşa ve ardından yapılan Sivas kongresi ile birlikte alınan kararla Ankara’da BMM’ nin kurulması olaylarıyla Milli Mücadele Ruhu çok güçlendi. Londra Konferansına İstanbul Hükümeti’nin katılması ancak yetkili Mercii’nin BMM olduğunu belirtmesi ile Ankara Hükümeti resmen tanındı ardından işgalci devlerden olan Fransa ile Ankara antlaşması imzalandı. Sovyet Rusya ile imzalanan Moskova Antlaşması, iç isyanların bastırılması, hıyanet-i vataniye kanunun çıkarılması, istiklal mahkemelerinin kurulmasıyla isyanların bastırılması, aynı zamanlarda savaşın yapılması. Hem iç sorunlar hem dış sorunlar ile aynı anda mücadele ederek kazandı atalarımız bu yurdu. Gerçek bir mücadele yaşadılar. Ardından Atatürk’ün amacı yurdu zenginleştirmek, muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak için çabaladı. Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuş oldu.
Tüm askerlerimize, Amin
Cümle yolculara dua ederim. Nasipleri bol olsun, dilekleri tutsun Zile'den geçsin yolları, Sivas'tan geçsin Pembeden beyazdan geçsin... Askerlere mektup götürsünler Cümlesine selâm sabah iletsinler, Az gitsinler, uz gitsinler Sağlıcakla yurtlarına dönsünler...
Bir Türk için İzmir ne ise Sivas da odur. Diyarbakır ne ise Samsun da odur. İzmir zapt olundu mu, bütün Anadolu’nun ilmiği düşmanın elinde demektir. Orası kurtulmayınca burası kurtulamaz.
Sivas kongresi kararlarından iki madde:
3. Ulusun bağımsızlığını yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır. 4. Ulusun içinde bulunduğu durum ve koşulların gereğini yerine getirmek ve haklarını gür sesle dünyaya duyurmak için her türlü etki ve denetimden uzak bir ulusal heyetin varlığı zorunludur.
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.