Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Sokrates'in Sorunu §2
Yaşam hakkında, yaşamdan yana ya da ona karşı yargılar, değer yargıları, nihayetinde asla doğru olamazlar, —bu tür yargılar kendi başlarına birer budalalıktır.
Sokrates'in Sorunu §1
Yoksa bir karga gibi mi görünür bilgelik yeryüzünde, en ufak bir leş kokusuyla heyecanlanan?...
Reklam
Sokrates'in Sorunu §1
Sokrates bile demişti ki ölürken: "yaşamak —uzun süre hasta olmak demek: kurtarıcı Asklepios'a bir horoz borçluyum."
Sokrates'in Sorunu §1
Yaşam hakkında, tüm zamanlarda en bilgeler hep aynı yargıya varmışlardır: d e ğ m e z. . .
Her gün erdem ve üzerinde hem kendimi hem başkalarını sınandığım daha birçok sorunu tartışmanın, insan için en büyük mutluluk olduğunu, sınanmasız bir hayatın yaşanmaya değer bir hayat olmadığını söylersem bu durumda bana daha da az inanacaksınız.Söylediklerim doğrudur ama bunu size kabul ettirmek hiç de kolay değildir.
608 syf.
·
Puan vermedi
Geniş Özet
Tanrı'yı ve dinleri akademik bir çevrede konuşmak ne kadar mümkün ve doğrudur, bilemiyorum. Bilim bazı inanç temelleri üzerinde yükselmiş ve bunlar yıllar içinde birbirine öylesine kenetlenmiştir ki artık bunun dışında söylenen bir şey'in imkanına dair düşünmemek gerektiğine dair bir algı vardır.  Armstrong'un bir kaç eserini daha
Tanrı'nın Tarihi
Tanrı'nın TarihiKaren Armstrong · Pegasus Yayınları · 20171,635 okunma
Reklam
Seneca, Sokrates için "felsefeyi göklerden yeryüzüne indiren adam" demiştir. Çünkü kendisinden önceki filozoflar kozmosun nasıl var olduğunu incelerken Sokrates ilk defa "Ben kimim ve nasıl yaşamalıyım?" sorusunu felsefi araştırmasının merkezine koymuştur. Müslüman filozoflar bu sorunun cevabına kritik bir cümle eklediler: "Kendini bilen Rabbini bilir." Dolayısıyla kendini bilmek tek başına yeterli değildir. İnsanın kendini bilerek nereye ulaşması gerektiğini de bilmesi gerekir. İnsan kendisinin ne olduğunu, nereden geldiğini, nasıl yaratıldığını, nereye gideceğini bildiği zaman Rabbi ile farklı bir ünsiyet kurar. O'nunla konuşmaya, "Beni var eden Rabbim, beni neden var ettin?" diye sormaya başlar. "Peki ben ne yapmalıyım?" ahlakın temel sorusu haline gelir. Ontolojinin temel sorusu, bir yaşam felsefesi ve etik sorunu haline gelir. "Neden varım?" sorusu "Nasıl var olmalıyım?" sorusuna dönüşür.
Sayfa 127Kitabı okudu
Önerme, Totoloji, Antikahraman
_Önerme (Görüş, düşünce, fikir)_ _Mantıkta, doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir ifadelere denir. En az iki terimden oluşan, içinde en az bir yargı ve bir doğruluk değeri taşıyan cümlelerdir. Soru ve emir tümceleri önerme olamaz çünkü bir soru ve emir doğruluk ifade etmez. Önermeler bir yargı bildirmelidir. _Önerme Türleri_ _1- Nitelik bakımından:
Sokrates'in Sorunu
Sokrates'in yaptığı gibi yapmalı ve karanlık arzulara karşı sürekli bir gün ışığı oluşturmalı- aklın gün ışığı. Ne pahasına olursa olsun, akıllı, berrak, aydınlık olunmalı: içgüdülere, bilinmeyene verilen her taviz, aşağıya çeker...
Sokrates'in Sorunu
Sokrates, kökeni gereği, halkın en alt tabakasındandı: Sokrates avamdı. Biliniyor, hâlâ bizzat görünüyor, ne kadar çirkin olduğu. Ne ki, kendi başına bir itiraz olan çirkinlik.
Sayfa 12 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kimlik kavramını tekrar tekrar tanımlamak bana uzak geliyor. Bu Sokrates'in "Kendini tanı!"sından başlayarak, nice ustalardan geçip Freud'a gelinceye kadar felsefenin en öncelikli sorunu olmuştur.
Sayfa 15 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Not- SOKRATES
* Konu: insan deneyimi, bireysel ahlak, toplumsal ve siyasal sorunlar * Batı felsefesinin temelini kurdu. * Düşüncelerini yazıya dökmedi (Hakkında bildiklerimiz Platon, Ksenophanes ve Aristophanes tarafından yazılanlara dayanmakta.) * SOKRATES SORUNU: Gerçekte kendisiyle ya da öğretileriyle ilgili pek fazla şey bilinmiyor, hakkında anlatılanlar birbirinden farklı. * Kesin olarak belgelenen: ÖLÜMÜ Sağlığında Atina Devleti geriliyor, Peloponnesos Savaşı'nda yenilgi aldıktan sonra Atina fiziksel güzelliğe, zenginlik düşlerine, geçmişi romantikleştirmeye dönük saplantı geliştiriyor. Sokrates bu yaşam tarzını eleştiriyor ve pek çok kişinin hışmına uğruyor. Tutuklanıyor, dinsiz olduğu ve kentin gençlerinin ahlakını bozduğu suclamasıyla yargılanıyor, suçlu bulunuyor, (kaçıp sürgün hayatı yaşamak yerine) zehirli içecekle idama mahkum ediliyor ve zehri içiyor.
Kimlik kavramını tekrar tekrar tanımlamak bana uzak geli­yor. Bu Sokrates'in "Kendini tanı!"sından başlayarak, nice usta­lardan geçip Freud'a gelinceye kadar felsefenin en öncelikli so­runu olmuştur...
220 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.