Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Hintliler ya da Çinlilerden daha fazla bir şey kotarmış değiliz. Onların uygarlıkları birçok açıdan bizimkinden daha karmaşıktı, çok daha yoğurulmuş ve inceydi. SÖz konusu olan, bunları karşılaştırmaktan öte, alçakgönüllü olmak ve dünyanın İslam'la başlayıp İslam'la bittiğini telkin eden o baş döndürücü ben-merkezcilikten kurtulmaktır.
Eğer Çin kaynaklarının abartısı değilse, Maveraünnehr kentleri Araplarla birleşerek o zaman Çin yönetiminde bulunan Doğu Türkistan bölgesini işgale karar vermişlerdi. Arapların kendilerine isyan etmiş bu kentleri bastırmaya çalıştığı günlerde birden her şeyin unutularak ortak ve büyük bir hedef belirlenmesi kaynakların zorlaması gibi gözüküyor.
Sayfa 116 - Kripto YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Özgürlük Yanılsaması
_Albert Einstein: _İnsanlar özgür olduklarını düşünürler ama bu sadece bir yanılsamadır çünkü evrende her şey kozmik manyetik kuvvetin; iç ve dış nedensellik yasasının etkisi altındadır ve bunun bilincine ermiş insan da özgürlüğün sadece bir yanılsama olduğunu bilir. İnsanın bu yanılgıdan kurtulması en büyük özgürlük; bu çabanın kendisi de bir
Müslümanlar Çinlilerden pusulayı, kimyayı ve kağıt imalâtını öğrendiler. Gerçekten de, İpek Yolu üzerindeki Sogdian'da 751 yılında (T"ang imparatorlarının Çin birlikleri ile Müslümanlar arasında) yapılan Talas Savaşı' ndan sonra Çinli esirler Müslümanlara yün ve kenevirden kâğıt yapma usulünü öğrettiler. Derken ilk kâğıt fabrikası Bağdat'ta 800 yılında kuruldu, Müslüman Ispanya yoluyla káğıt Avrupa'ya geçti. Ama Avrupa, kâğıdı Ìtalya ve Almanyada ancak 14. yüzyılda imal etmeye başladı. 
Sayfa 125Kitabı okudu
Birbirlerini zenginleştiren ülkelerin birbirlerine savaş açma ihtimali daha azdır. Bu mutlu liberal inancın görmezden geldiği şey ise asıl kârlı ticaretin zenginlik getirme sebebinin eşitsizlikten kaynaklanmasıydı, -Hindistan'dan Çin'e ve Japonya'ya- ticaret savaş topları gösterilerek yapılıyordu: "Ya bizimle barış içinde ticaret yaparsınız ya da vururuz." Ticaret yolları açıldığında Batı Japonya'da istediğini buldu, güzel vernikli mobilyalardan, ipeklerden, canlı renkleri İzlenimci ressamları etkileyen resimlere kadar. Japonlar Çinlilerden çok farklı bir yöne sapacaklar, modern endüstriyel bir ekonomi ve ordu kuracaklardı. Ama bunun Japonya'ya mal olan bedeli eski benliğinin yok olmasıydı, bu acı dolu ve paradoksal bir süreçti.
Sayfa 448 - Yakamoz YayınlarıKitabı okudu
Japonya Ismi Hk.
"Japonlar ülkelerini Nippon veya Nihon diye adlandırırlar. Bu sözler "Doğan Güneşin Toprağı" diye kabaca çevrilen Çin harfleri ri-ben'den türemişlerdir. Çinceden türemiş bu terimin farklı bir çeşidi Batı'da kullanılmaya başlandı. 13. yüzyılda Çin'de Moğol hükümdarlarının yönetiminde hizmet eden Marco Polo, bu ismin, Venediklilerin hiçbir zaman ziyaret etmedikleri denizaşırı bir ülke için kullanıldığını duydu. Ardından Avrupa'daki anılarının bir çevirisinde bir yazıcı, bu çeviriyi Şipango veya Zipango'ya benzetti. Zamanla bu isimlendirmeler "Japonya" olarak Latinceye girdi. Çinlilerden başlayarak, hem Japonlar hem de Batılılar bu ülke için kendi ilgili terminolojilerini benimsediler."
Sayfa 11 - İnkılapKitabı okuyor
Reklam
165 syf.
·
Puan vermedi
Çinlilere karşı önyargısı olan herkes okumalı
ilk sayfa sıkıyor ne anlatılıyor diye düşündürüyor insanı ancak devam ettikçe anlaşılıyor Çin halkının zihniyeti yaşantısı gerçekliği. okumaya başlamadan önce ne kadar önyargılı idim anlatamam sonuçta pandemi evlere girmek zorunda kaldık online eğitim hepimizin şaftını kaydırdı ancak ailelerimiz ile de hiç bu kadar yakın olmamıştık. velhasıl
Çin Halkının Zihniyeti
Çin Halkının ZihniyetiKou Hung-Ming · Doğu Batı Yayınları · 202027 okunma
Yel değirmeni
Yel değirmenlerinin geçmişine bakacak olursak, Yakındoğu'da ilk defa Persler tarafından kullanılmıştır. Orta Asya'daki tarım havzas halkı, yel değirmenlerinin ilk bulucuları olan Çinlilerden bunu alarak Perslere öğretmişlerdir. Şu anda bile az görünen yel değirmenleri büyük bir değirmen taşını ve rüzgarın hızını düzenleyen bir türbini harekete geçiren 8 tane yatay kanada sahiplerdi. Gerçekten de rüzgar hızını mutlaka düzenlemek gerekirdi. Çünkü aksi taktir de çok hızlı estiğinde taşlar, çok çabuk döner, isınıp çatlama tehlikesi ile karşılaşır ve sonunda da kırılırdı. Bu değirmenler, Sicilya ve Kuzey Afrika'daki İslam kolonilerine de uyarlardı. Orada bunlar, özellikle zeytinleri ezmek ya da şeker kamışının suyunu çıkarmak için kullanılmışlardır.
Sayfa 54
"Maya'lardan ve eski Çinlilerden farklı olarak, İnka'lar yeşime pek önem vermezlerdi. Krallarıyla tanrılarını, ölü ya da diri olsun, süslemek için daha çok altın kullanırlardı. Altının güneşi temsil ettiğine, onunda toprağa bereket, tüm hayata sıcaklık verdiğine inanırlardı."
63 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.