Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yakup alageyik

Yakup alageyik
@yakupalla
Bazen gel hatrımı sor... Ali Şeriati/ Yalnızlık Sözleri
İstanbul
150 okur puanı
Mayıs 2020 tarihinde katıldı
- Dünyadaki kötülük neredeyse her zaman cehaletten kaynaklanır ve eğer aydınlatılmamışsa, iyi niyet de kötülük kadar zarar verebilir. İnsanlar kötü olmak yerine daha çok iyidir ve gerçekte sorun bu değildir. Ancak insanlar bir şeyin farkında değillerdir: Şu erdem ya da kusur denilen şeyin. En umut kırıcı kusur, her şeyi bildiğini sanan ve böylece kendine öldürme hakkı tanıyan cehalettir. (
Reklam
Gitme insanların yanına, kal ormanda! Hayvanların arasına karış daha iyi! Neden sen de benim gibi olmak istemiyorsun ayıların arasında bir ayı, kuşların arasında bir kuş?”

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Suskun olduğunu söylemek, yanlış olur. Suskunluk, huzur içeriyor. Sakinlik, dinginlik. Yaşam düğmesinin sesini kısmak gibi. Sessizlik ise düğmeyi kapatmak. Kesmek. Tamamen durdurmak.
“Kendini en iyi aldatabilen, herkesten daha neşeli yaşar.”
Reklam
İmandan daha büyük bir feragat var mıdır? İman olmadığında sonsuz sayıda çıkmaza girildiği doğrudur. Ama hiçbir şeyin sonunun hiçbir şeye çıkmadığını; evrenin, hüznümüzün bir yan-ürünü olduğunu bile bile, bu ayak sürüme ve kafamızı yere göğe vura vura ezme zevkinden kendimizi niye mahrum edelim?
Tolstoy: "Ne zaman iyi bir insan olmak istemişsem, anında benimle alay ediliyordu... Ne zaman adi ihtiraslara teslim oldum o zaman insanlar beni övdüler ve teşvik ettiler. Hırs, kibir, iktidar düşkünlüğü, açgözlülük ve şehvet, hepsi saygı gören şeylerdi..."
Tiyatroya ile ilgilenen bir arkadaşımı sözünü hatırladım:"her insan kendi hayatını başrolünde oynuyor. "
Sayfa 406Kitabı okudu
Üniversite yıllarımda okuduğum Wilhelm Reich bunu yorganın altında cenin pozisyonda kıvrılmak gibi, ana rahminde dönme isteği olarak yorumluyordu ama olsun bazen insan bu dünyada bu kötülükleri görünce gerçekten de böyle bir arzuya kapılmıyor mu ?
Sayfa 391Kitabı okudu
"Edebiyatın gücü burda geliyor "diye düşündüm. "Tolstoy da kitap yazdı, Adolf Hitler de .sorun yazıda değil, kimin ne amaçla yazdığında. Tanrı bile kendini yazıda anlatıyor. İyi ama yazının icadından önce Tanrı yok muydu ?"
Sayfa 368Kitabı okudu
Reklam
İşte İstanbul, diye düşündüm .Müslümanı duası ve ortadoks ıstavrozu bir arada. İç içe geçmiş dualar dinler kültürler şehri.
Sayfa 344Kitabı okudu
"Madam arditi "dedim. "Profesör maximimilan wagner 'den bahsetiğinizde emin misiniz?"yüzünde son derece emin bir ifadeyle "tabi dedi . "İnsan onu unutsa müziğini unutamaz. "Tamam, galiba şimdiden doğru kişiden söz ediyorduk . "Serenad 'ı hatırlıyor musunuz?"dedim Siz deli misiniz kuzum?İnsan o eseri nasıl unutur!
Sayfa 343Kitabı okudu
Geçmişini değiştirmek isteyen bir ülkenin sorunlarına Erich Auerbach ne derdi acaba ?Walter Benjamin ' e yazdığı mektuplarda bu "aşırı değişim isteği "nden söz etmiş miydi ? demek ki biz fark etmeden sürekli bir kabuk değiştirmek içindeydik. Bizans tan kurtul Osmanlı'da kurtul, arap kültüründe kurtul...şimdi de yeni moda kemalizim de kurtul!" Mavi alay ' sakla. Struma 'yı sakla ermeni olayı sakla.
Sayfa 333Kitabı okudu
Profesör, kiraladığı taksinin şoförü Remziye 'ye "Görüyorsun değil mi "dedi "hiç bir iktidar masum değildir. "
Sayfa 315Kitabı okudu
Schopenhauer kusursuz bir dünyanın hayalini kurmuş ve şu düşüncelere ulaşmış; “Tüm dilekler anında kabul olsaydı, insanlar kendilerini neyle meşgul eder, nasıl zaman geçirirlerdi? Her işin kendi kendine olduğunu, nar gibi kızarmış hindilerin etrafta uçuştuğunu, âşıkların hiç aksilik yaşamadan kavuştuğunu ve hiç zorlanmadan ilişkilerini sürdürdüklerini hayal edelim. Böyle bir yerde bazıları can sıkıntısından ölür, ya da kendini asar, bazıları kavga edip birbirini öldürür, böylece doğanın onlara şimdi verdiğinden daha fazla zarara kendileri sebep olurlardı.” ° / Dervişin Teselli Koleksiyonu
62 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.