Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Aynı şekilde düşünüyorum.
Carl Sagan, Soluk Mavi Nokta isimli kitabında şöyle yazar: Nasıl oldu da hemen hemen hiçbir büyük din, bilimi mercek altına aldığında şu sonucu çıkaramadı: "Bu bizim düşündüğümüzden daha iyi! Kâinat peygamberlerimizin söylediğinden çok daha büyük, görkemli, incelikli ve zarif." Bunun yerine şöyle dediler, "Hayır, hayır, hayır! Benim tanrım küçük bir tanrıdır ve onun böyle kalmasını isterim.”
Sayfa 35 - Bölüm 1 - İnançsızlığa Derinden İnanan Bir İnançsızKitabı okuyor
Yaradılışçılar, özellikle ABD'de güçlü bir şekilde faaliyet gösteren dindar bir kesimdir ve Dünya'nın İncil'de yazdığı üzere 6 ila 10 bin yıl arası bir süre önce Tanrı tarafından 6 günde yaratıldığını savunurlar (en.wikipedia.org/wiki/Young_Earth_creatio nism). Bilimin çoğu dalı bu masalsı iddiaya tezat kanıtlar ürettiğinden, yaradılışçıların mücadelelerinin büyük bir kısmı, bilimde yaradıışçılığa aykırı gördükleri şeyleri ve özellikle de evrim teorisini çürütmeye çalışmak, bu dalda çalışan bilimcileri kötülemek ve eğitim sisteminden bu konuları çıkarmak için çalışmaktır. Ülkemizde "kedicik tarikatı" olarak bilinen tarikat, başlıca ABD'de bulunan bu dindar grupların Türkiye versiyonu şeklinde faaliyetler sürdürmüştü ve evrimi çürüttüklerini iddia ettikleri bir ansiklopedi bile yayınlamışlardı. Ayrıca yazar Richard Dawkins'in İngiliz Derin Devletinin ajam olduğu iddiaları bu tarikatın üyeleri tarafından hala twitter'da paylaşılmaktadır
Reklam
Jonathan Glover, çarpıcı ve tüyler ürpertici kitabı İnsanlık: Yirminci Yüzyılın Ahlaki Tarihinde şöyle yazar: Litvanyalı bir yazarın şöyle aktardığı üzere birçok insan da Stalin'in dini kültünü sahiplenmişti: "Stalin'in portresine yaklaştım. Duvardan indirip masaya koydum ve başımı ellerimin arasına koyarak ona baktım ve meditasyon yaptım. Ne yapmalıydım? Lider'in yüzü her zamanki gibi sakindi, gözleri keskindi, uzaktan insanın içine işliyordu. Bu delici bakış küçük odamı parçalayıp, tüm dünyayı kucaklamak için dışarı taşıyor gibi görünüyordu... Her kasımla, her sinir telimle ve her kan damlamla hissediyordum ki, tam şu anda dünyada bu sevgili ve candan yüz dışında hiçbir şey yok."
144 syf.
10/10 puan verdi
Yanılgı
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Irene Némirovsky’nin "Yanılgısı", iffetli öpücüklerin ve dokunmanın özel bir sevginin kanıtı olduğu bir zamanın tatlılığı ve alçakgönüllülüğü ile geçmiş bir dönemin duygusal romanıdır. «Sizi bırakmak istemiyorum. Siz olmadan yaşayamam.» (S. 38).
Yanılgı
YanılgıIrene Némirovsky · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202476 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Trajik yaşam ve ölüm
Neyi düşünmek istemezsek onu düşünürüz. En korktuğumuz şeyi düşünerekte hayatımıza çekeriz, korkuya koşullanarak. Kendini gerçekleştiren kehanet aslında başımıza bir şeyin geleceğinden korkarız ve bir bakarız ki korktuğumuz şeyin içindeyizdir. Yazar ise her şeyden korktuğunu ve bu korkudan kaçabilmek için de kendisine bir soytarı yarattığını söylüyor. Ancak insanlardan gizlemek istediği bu melankolik korku hali yine korktuğu insanlarla bir arada olma durumunu getiriyor. Benliği dışında oluşturduğu soytarı korktuğu her şeyi yaşar hâle getiriyor. Yazarın aslında her şeyin kaynağı olan yanılgısı da insanların özünde hep kötü olduğudur. Kendi benliğinin de bu yanılgıya dayandırarak kötü istenmeyen olduğunu ve bundan da bir soytarı yaratarak kaçabileceğini sanıyor. Ancak kötü olan insanın özü değildir, çevresinde gelişen koşullar, yetişkin insanlardır.
İnsanlığımı Yitirirken
İnsanlığımı YitirirkenOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 202333,9bin okunma
SFG 3
Niçin karga? Çünkü karga toplumsal kodlarda “işe yaramaz bir şey olarak algılanır. Tam da işe yaramaz olarak addedilen görünür hale getirilerek bu algılamaya meydan okunur. İşe anmaz denilen karga çizilerek, işe yarar kavramının pratik fay- da temelinde işlemesine karşı çıkılır. Karganın eti yenmez. Eti jenmeyen canlıya bakışla eti yenen canlıya
Reklam
88 syf.
9/10 puan verdi
·
17 saatte okudu
Sınav döneminin kaygısı, ancak yeni ve beğendiğim bir yazarla tanışmanın da sevinci içerisindeyim.. Bu nedenle uzun mu kısa mı bir inceleme olsun karar veremezken elimden geldiğince hızlı bir şekilde bütün düşündüklerimi buraya geçirmeye çalışacağım. O zaman başlayalım! Öncelikle bahsettiğim gibi, bu benim sevgili
Ayfer Tunç
Ayfer Tunç
'un yazılarıyla
Aziz Bey Hadisesi
Aziz Bey HadisesiAyfer Tunç · Can Yayınları · 202210,4bin okunma
268 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 günde okudu
Tanrı Yanılgısı, Kör Saatçi ve Gen Bencildir Kitaplarının karışımı olan Tanrıyı Aşmak Dawkins'in müthiş anlatımıyla gerçekten de bir başlangıç kitabı. Üstteki üç kitaptaki benzer şeylere değinse de yazar farklı şeylerden de bahsediyor. Okuması keyifli ve kolay bir kitap.
Tanrıyı Aşmak: Bir Başlangıç Kılavuzu
Tanrıyı Aşmak: Bir Başlangıç KılavuzuRichard Dawkins · Kuzey Yayınları · 2019350 okunma
"Biz Batı, Ortadoğu'daki birçok zorba idarecileri ürettik ve hiçbir zaman Arap ülkelerinin demokratik olmasını istemedik." •| İngiliz yazar Robert Fisk The Inderpendet gazetesi "Bir Arap Ülkesinde Demokrasi Yanılgısı" adlı makalesinde geçmektedir.
Bir yazar, kişiliğini bulamayan, kendisini aşmak ve gerçekleştirmek konusunda özgürlüğe sahip olmayan, otomatlaşmış insanların sevemeyeceklerini, ancak bir sevgi yanılgısı içinde olacaklarını ifade ediyor. Uygar toplumun insanları, çocuklarını, anne ve babalarını bile gerçek manada sevmiyorlar. Karı kocalar da birbirlerini sevmiyorlar. Ancak anamalcı çıkarların sıkı denetiminde ve uyumlu kişiler olmaları için gördükleri eğitimin tesirinde kalarak birbirlerine karşı görevlerini yapıyorlar.
Reklam
204 syf.
8/10 puan verdi
Bilmeniz gereken şey bunun bir çocuk kitabı olmadığı. Genç yetişkinler için alınabilir. Çocuğunuza almayı düşünüyorsanız yine de öncelikle okumanızda fayda var. Kendiniz için düşünüyorsanız konusunu bilmeden, araştırmadan alıp okumanızı tavsiye ediyorum. Kitabın arka kapak yazısında da bahsedildiği gibi elbette ki alametifarikası hikâyeyi bir
Çizgili Pijamalı Çocuk
Çizgili Pijamalı ÇocukJohn Boyne · Tudem Yayınları · 202139,1bin okunma
288 syf.
8/10 puan verdi
·
14 günde okudu
𝐊𝐈̇𝐓𝐀𝐏 𝐈̇𝐍𝐂𝐄𝐋𝐄𝐌𝐄𝐒𝐈̇:
1902 Doğumlular
1902 Doğumlular
1800’lü yılların sonları – 1900’lü yılların başlarında ergenliğinin henüz ilkbaharında , hayatı daha yeni yeni anlamlandırmaya başladığı o anlarda – geç dönem çocukluk/erken dönem ergenlik coşkusuyla içindeki o körpecik enerjiyi sınırsızca boşaltarak hayatı en saf haliyle yaşamak yerine, savaşlar ve sefalet içinde
1902 Doğumlular
1902 DoğumlularErnst Glaeser · Yordam Edebiyat · 2016389 okunma
Cari Sağan, Soluk Mavi Nokta isimli kitabında (1994) şöyle yazar:
“Nasıl oldu da hemen hemen hiçbir büyük din, bilimi mercek altına aldığında şu sonucu çıkaramadı: “Bu bizim düşündüğümüzden daha iyi! Kâinat peygamberlerimizin söylediğinden çok daha büyük, görkemli, incelikli ve zarif.” Bunun yerine şöyle dediler, “Hayır, hayır, hayır! Benim tanrım küçük bir tanrıdır ve onun böyle kalmasını isterim.” Kâinatın görkemini modern bilimin ortaya çıkardığı şekliyle vurgulayan eski ya da yeni bir din, geleneksel dinlerin yanına bile yaklaşamadığı derin saygı ve hürmet kaynakları kazanabilecektir.”
180 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.