Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

José Ortega y Gasset

José Ortega y Gassetİnsan ve ''Herkes'' yazarı
Yazar
8.5/10
227 Kişi
1.016
Okunma
208
Beğeni
13,5bin
Görüntülenme

Hakkında

José Ortega y Gasset (9 Mayıs 1883 - 18 Ekim 1955), Madrid doğumlu İspanyol filozoftur. Madrid ve Alman üniversitelerinde okudu. 1910'da doğduğu kente (Madrid) dönerek metafizik profesörü oldu. Çeşitli dergiler çıkararak İspanya'da kültür ve edebiyatı yeniden canlandırma hareketinde önemli bir isim oldu. La Revista de Occidente bu dergilerin en tanınmışıdır. İç savaşın çıkmasıyla İspanya'dan ayrılan Gasset, önce Fransa'da, sonra Arjantin'de yaşadı. Yaşamının son yıllarında tekrar İspanya'ya döndü ve 1955'te Madrit'te öldü. Ne söylediği kadar nasıl söylediğine de önem veren bu İspanyol filozof, Camus'ye göre "Nietzsche'den sonra belki de en büyük Avrupalı yazar"dır. Varoluşçu düşünce içerisinde anılması gereken önemli düşünürdür. Kültürel ve siyasi açıdan muhafazakar biri olan Gasset, tıpkı diğer varoluşçu düşünürler gibi, insan söz konusu olduğunda, varoluşun özden önce geldiğini söyler. Ona göre, taşa bir varoluş verilmiştir, onun olduğu şey olması için çarpışması, mücadele etmesi gerekmez. Oysa, insan, içinde bulunduğu her anda, varoluşunu yeniden yaratmak, özünü belirlemek durumundadır.
Unvan:
İspanyol filozof
Doğum:
Madrid, İspanya, 9 Mayıs 1883
Ölüm:
Madrid, İspanya, 18 Ekim 1955

Okurlar

208 okur beğendi.
1.016 okur okudu.
70 okur okuyor.
1.542 okur okuyacak.
53 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Yaşam başlı başına, her zaman için bir deniz kazasıdır. Ancak, geminin batması ille de boğulmak demek değildir. Biçare İnsancık, dibe doğru gömüldüğünü duydukça, batmamak için kollarını oynatır. Ölüme sürüklenmemek için bir tepki olarak yaptığı kol hareketidir — yüzme hareketidir— kültür. Ve ancak bundan başka bir şey olmadığı zamandır ki, gerçek anlamını bulur. İnsanı kendi burgacından yukarıya doğru yükseltir.
Sayfa 32 - Metis, 3.Basım Kasım 2015, çev: Neyire Gül IşıkKitabı okudu
Reklam
''Farklı olan, sürüden ayrılan, bireysel, nitelikli ve seçkin olan her şeyi ezip geçmekte kitle. Herkes gibi olmayan kişi, herkes gibi düşünmeyen kişi, safdışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Ve elbette ki “herkes” aslında “herkes” değil. Normalde “herkes” denilen, kitle ile aykırı fikirli, özel azınlıkların karmaşık bütünüydü. Şimdiyse herkes kitleden ibaret.''
Sayfa 72 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 1. baskı ağustos 2010, istanbul
İnsana özgü olan şey insanın yaşamıdır, bedeni değildir, ruhu bile değildir. Beden bir şeydir; ruh da bir şeydir, gelgelelim insan bir şey değildir, bir dramdır - yaşam denilen dram. İnsan bedeniyle ve payına düşmüş olan ruhuyla yaşar. Her ikisi de -bedeni ve ruhu- ona en yakın olan, yaşamasını sağlayan aygıtlardır, yani insan kendi anlatımında onlarla varolmak durumundadır.
Sayfa 55 - Yine Kuşak KavramıKitabı okudu
Gerçekten de boş inanışlara kapılmış ruh, kendisine efendi arayan bir köpektir. En çok istediği şey hizmet etmektir: bir başka insana, bir imparatora, bir büyücüye, bir puta. Varolmanın çatışmalarını tek başına göğüsleme dehşetine katlanmak olmasın da ne olursa olsun.
Sayfa 86 - Devrimlerin GünbatımıKitabı okudu
Kitap önerileri içeren bilinçlendirici okuma rehberleri
Alıntılarla Yaşıyorum adlı YouTube kitap kanalımda bütün kitaplarını okuduğum yazarlar için detaylı okuma rehberleri paylaşıyorum. Daha çok arkadaşın bu bilgilerden faydalanabilmesi için paylaşabilirsiniz. ⬇️⬇️ İlk romanım
Kimlink
Kimlink
'i edinmek isterseniz:
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
8/10 puan verdi
·
10 günde okudu
...her kimsen o olmayı başar.
İspanyol filozof José Ortega y Gasset 1883 – 1955 tarihlerinde yaşamış, dönemin sorunlu yapısı, etnik çatışmalar, kültürel ve siyasal etkenlerin yanında ezilmiş, daha sonrasında ise Arjantin’e gitmek zorunda kalmıştır. Etkilendiği kişilere baktığımız zaman Kant’ı görüyoruz genellikle, lakin kitap içeriğine baktığımız zaman, sıkı bir Aristoteles
İnsan ve ''Herkes''
İnsan ve ''Herkes''José Ortega y Gasset · Metis Yayınları · 2007361 okunma
240 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
İnsanın ətraf mühiti və digərləri ilə olan bağlarını ustaca açıqlayan kitab - İnsan ve “Herkes” “Her kimsen o olmayı başar” İnsan, onun bir ömürlük yoldaşı - “mən”i, digərləri, aid olduğu toplum, dünya və evrən. Böyük bir keçmişə və təcrübəyə sahib olan yazar bir mərkəzdən yola çıxaraq düşüncələrini paylaşır və olduqca oxunaqlı, aydın və lazımı şəkildə şərh edir. Yazarın istəyi bizim beynimizdə standart anlayışlar yaratmaq deyil, əksinə bizim dərk edərək özlüyümüzdə varlığımızı və ətrafımızı anlamağımıza başlanğıc düşüncə yaratmaqdır. Ən sadə formasından, yəni insanın özündən başlayan həyat macərasının bütün addımlarını bizə göstərən yazar, təkcə fəlsəfi baxımdan deyil, həm də sosioloji, bioloji, iqtisadi, siyasi baxımdan da insanın rolunu müəyyən etməyə çalışır. “Yaşamak, bir ortamın çaresiz tutsağı olmaktır.” Elə isə “tutsaq” olduğumuz bu mühiti bizə tanıdacaq bir aynayla qarşı-qarşı oturmaq və söhbət etmək istəyənlər varsa, onlar üçün maraqlı bir kitab olacağını düşünürəm.
İnsan ve ''Herkes''
İnsan ve ''Herkes''José Ortega y Gasset · Metis Yayınları · 2007361 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
Tam anlamıyla, 20. Yüzyıla hakim olmuş görüşlere (ideolojilere) karşı yazılmış bir eleştiri kitabı diyebilirim. İdeoloji-merkezci yaklaşımın karşısına, insan-merkezci bir tavırla çıkan yazar, akılcı, gerçekçi ve toplumcu bir duruş çerçevesinde insanın evrimsel, süreçlerinin, felsefi ve sosyolojik gelişiminin tüm ideolojilerle nasıl sınırlandırıldığını göstermesi açısından oldukça zengin bir kaynak niteliği taşıyor. Bir anlamda yine dönemin eleştiri okulu olan Frankfurt okulu gibi insanlık tarihinin başına gelmiş en güzel enstitüyü dışarıdan desteklemiş diyebiliriz. Okulun ‘’İdeoloji yanlış bilinçtir.’’ sloganı etrafında geliştirdiği kuramların kaba taslak halini Gasset’in makalelerinin bir araya getirilerek oluşturulmuş bu kitapta okumak mümkün. Bir yandan bunu gerçekleştirirken, diğer taraftan toplumun ortaya çıkardığı kültür* olgusunun insanın ve benliğin gelişimi noktasında ne denli zararlı olduğunu anlatmaktadır. İnsanın kendini gerçekleştirmesi, kendini sürekli aşması, kendi benini yaratarak, benliğini sürekli yenmeye çalışmasının önünde hem düşünsel hem de toplumsal etkilere tek tek değinmiş. Bu anlamda kitap, psikoloji konusunda da giriş yapmış oluyor. Yazarın, kendime göre eleştirdiğim, eksik gördüğüm yanı ise fazla pozitivist oluşu diyebilirim. Bilim konusunda bu tam yerinde olsa da felsefi ve sosyolojik analizlerde bu durum onu kısmen hataya sürüklemiş diyebilirim. Entüisyonist değerlendirmeyi yadsımasa belki muazzam bir eser olabilirdi. Tabi bu kendime göre değerlendirdiğim eksikliği. Belki siz bu noktada eksik olduğunu düşünmeyeceksiniz. Şimdiden ilgilisine keyifli okumalar dilerim.
İnsan ve ''Herkes''
İnsan ve ''Herkes''José Ortega y Gasset · Metis Yayınları · 2007361 okunma