Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kurtul Gülenç

Kurtul GülençSiyaset Felsefesi Tarihi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
8.9/10
25 Kişi
106
Okunma
6
Beğeni
1.431
Görüntülenme

Hakkında

1979 yılında Bursa’da doğdu. 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini 2002 yılında tamamlayarak, 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden yüksek lisans, 2010 yılında da Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden doktora derecelerini aldı. Felsefelogos, Baykuş, Yeditepe’de Felsefe, Felsefe Dünyası, Cogito, Doğu Batı ve Kaygı başta olmak üzere, çeşitli dergilerde makaleleri yayımlandı. Bu çalışmaları dışında Gülenç’in Önder Kulak ile birlikte hazırladığı, Marx’ın Halleri: Marksist Düşüncede Diyalektik Bir Yolculuk başlıklı bir kitabı bulunmaktadır. 2004-2010 yılları arasında Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Gülenç, şu anda Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Gülenç’in temel ilgi alanları, Marksizm, eleştirel teori ve hermeneutiktir.
Unvan:
Türk Yazar
Doğum:
Bursa, Türkiye, 1979

Okurlar

6 okur beğendi.
106 okur okudu.
8 okur okuyor.
155 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Gerçekte insan doğası, toplumsal ilişkiler içerisinde açığa çıkar.
Hegel’in Hukuk Felsefesinin İlkeleri’ndeki bir ifade, Hegel’in ardıllarını bölmeyi başarır: “Gerçek olan akılsaldır, akılsal olan gerçektir.”
Sayfa 433
Evetler kadar hayırlar da vardır ve önemlidir..
Olgularla ilgili yargılara bakıldığında, diğerlerinin aksine, olgusal olduğu söylenebilen bir önermenin aksi zihin tarafından hiçbir çelişkiye, daha doğrusu yanlışa düşmeden düşünülebilmektedir. Söz gelimi "Yarın güneş doğmayacak önermesi, doğacak önermesinden daha az anlaşılır değildir ve olumlusundan daha fazla bir çelişki içermez." "Yarın güneş doğacak" önermesi her ne kadar bizim çok da alışkın olduğumuz bir doğal durumu dile getiriyor olsa da, aksi olan "Yarın güneş doğmayacak" onermesi en az diğeri kadar akla uygun olarak kabul edilebilir bir önermedir.
YKY, Cogito, 2019, İstanbul.Kitabı okudu
Bir dinin dogmalarına ve öngördüğü yaşam modeline inanan bir kimsenin en geçerli gerekçesi, her halukarda insanın bir düzen içerisinde yaşamını sürdürmeye mecbur olmasıdır. Nihayet o da bu zorunluluk karşısında seçimini yapmıştır. Ancak burada kritik bir nokta vardır. Dine karşı olanların eleştiri konusu, bir dindarın neden kurallardan oluşan bir yaşantı biçimini seçtiği olamaz. Çün- kü eğer bu olmazsa, kişi başka bir sistemi seçecektir. Esas eleştirilecek konu, alternatifler arasında neden dinsel yaşamı seçtiğidir. Diğer taraftan, dindanın dini olmayana yönelttiği "kuralsız yaşam biçimi eleştirisi de anlamsızdır. Çünkü dini olmayanın kuralı da olmaz tezi mantıklı değildir. Ancak bir yaşam sistemine bağlı iken ona uymamak, fire vermek, tutarsız davranmak, dinsel yaşamdaki insanın başına gelebildiği gibi, diğer yaşam modellerindeki insanlara da arız olabilir.
Sayfa 22 - YKY, Cogito, 2019, İstanbul.Kitabı okudu
Hukukun insanlar arası değer ilişkileri hakkında söyleyecek tek kelimesi olamaz, yapabileceği, sadece bazı ticari ilişkileri düzenlemektir, o da geçici olarak. Insan hakları konusunda da kör topal bir şeyler yapılmaktadır. Bu nedenlerle bir halkın çoğunluğunun ilahi adalet inancı hukukun adaletine üstün tutulur. Bu inançta halklar yerden göğe kadar haklıdır; inançta aslolan yeryüzü adaleti değil, gökyüzü lütfudur. Bu inanç, gerçeklikten kaçış değildir, tersine, bir dirençtir.
Sayfa 18 - YKY, Cogito, 2019, İstanbul.Kitabı okudu
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
304 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Marksist düşüncenin dayanaklarının incelendiği kitap Diyalektik Açılımlar ve Diyalektik Soruşturmalar isimli 2 bölüme ayrılıyor. Bu 2 bölümde de toplamda 6 adet makale yer alıyor. Marx'tan başlayarak Marksist düşüncenin 150 yıllık süreci incelenirken * Yabancılaşma * Meta Fetişizmi * Din Afyon mudur? * Insan Doğası * Tarih ve Ütopya * Post-Marksist Siyaset Gibi konularda uzun uzun açıklamalar yapılmış. Marksist düşünceye katkıları olan
Antonio Gramsci
Antonio Gramsci
Karl Korsch
Karl Korsch
Theodor W. Adorno
Theodor W. Adorno
Max Horkheimer
Max Horkheimer
Walter Benjamin
Walter Benjamin
Louis Althusser
Louis Althusser
gibi düşünürlerin de sık sık anıldığı kitap; yazarların hedeflerine de ulaştıklarını gösteriyor. Marx'ı ve Marksizmi derinlemesine irdelemek isteyen herkese tavsiye ederim :)
Marx ve Sonrası
Marx ve SonrasıKurtul Gülenç · İthaki Yayınları · 20177 okunma
32 syf.
·
Puan vermedi
Çıtır çıtır felsefeden sonra yeni keşfettiğim bir felsefe çocuk serisi. Çok beğendiğimi itiraf etmeliyim. Çocukların zihinlerinde sorguladıkları birçok soruya güzel cevaplar vermiş. Ve bu sorular karşında bazen ebeveynler zorlanabiliyor. Çocuklara nasıl tutarlı bir cevap verilebilir bunun güzel örneği olmuş bu kitap. Gönül rahatlığıyla çocuklara okutulabilecek bir eser. Lakin sadece çocuklara okutmayalım yetişkinler de okumalı en azından felsefeye yeni başlayanlar ve sevmek isteyenler için zevkli bir okuma serüveni olur. Mutlaka okuyun derim.
Özgürlük Nedir?
Özgürlük Nedir?Kurtul Gülenç · Mandolin Yayınları · 20134 okunma
304 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
Eser Marksizm bunalımını ve bu bağlamda geliştirilen yorumların odak noktasıdır. Marx’ ın diyalektik tarihsel sınıf savaşından sonra gerçekleşeceğini iddia ettiği proletarya devrimi henüz gerçekleşmedi. Marx’ ın sistemi baştan pürüzlü müydü yoksa diyalektik süreç halen devam etmekte miydi? Elbette pekçok cevap verildi verilmeye de devam ediyor. Hele postmodern dönemde ne söylesen gider anlayışıyla olaylar iyice karmaşık hal aldı. Doğal olarak Marksizm de bu durumdan nasibini aldı. Marksizmi ve vaadlerini şüphe ile karşılama moda olunca Marx’ ın klasiklerine dönerek sürekli yeni bağlantılar kutmak da moda oldu. Bu kitap böyle bir gereksinimin örneklerini sunmaktadır. Spesifik Marx okuması yapan okuyucular için öneririm.
Marx ve Sonrası
Marx ve SonrasıKurtul Gülenç · İthaki Yayınları · 20177 okunma