Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Vefatının Ardından Türk Basınında Papa Eftim
Papa Eftim'in vefatı Türk basınında geniş çapta yer bulur. 19 Mart 1968 tarihli Milliyet gazetesi Papa Eftim'in ölümü ile ilgili bir yazısında bu büyük dava adamından şöyle bahseder: "Yanık yüzlü, temiz yürekli, kadife bakışlı bu Orta Anadolu çocuğu Ortodoks olarak doğmuştu. Büyük din cereyanlarının çatıştığı Küçük Asya'da
Churchill, daha sonra durumu incelerken şöyle der: "Belki de itilaf Devletleri izin verip Yunanlılar İstanbul'u geçici olarak işgal etselerdi, Yunan Ordularının Anadolu'dan kaçışı şerefli bir barış görüşmesi biçimine sokulabilir ve bu da daha az acıklı olurdu.. itilaf Devletleri'ne karşı en azından söylenecek şey şudur: Yunanlılara askeri harekâtlarında yardımcı olmasalar bile, hic olmazsa onları engellemekten kaçınmaları gerekirdi. Yok, birtakım genel düşüncelerle böyle davranmak zorunda kalmışlarsa, o zaman da yapacakları sey, Yunanhıların gemilerine binip çekilmelerine gerçekten ve düpedüz yar- dim etmekti..."
Sayfa 363 - Altın KitaplarKitabı okuyor
Reklam
varoluş
Search for: Arama.. Atatürk’ün Nutuk Adlı Eseri Atatürk Ansiklopedisi > Genel > Atatürk’ün Nutuk Adlı Eseri 31 Ara Atatürk’ün Nutuk Adlı Eseri PDF
Büyük Taarruz’dan sonra 30 Ağustos sabahı üçümüz, Atatürk, Fevzi Çakmak ve ben toplandık. Bundan sonra ne yapacağımızı tartışıyoruz. Çakmak: "Eskişehir'deki muharebeye girmemiş sayılabilen Yunan Ordusunun birliklerine taarruz edelim" dedi. Ben karşı çıktım: "Bütün kuvvetimle İzmir'e gideceğim. Bir tek askeri bile Eskişehir'deki Yunanlıların üstüne göndermem" dedim. Başladık tartışmaya. Çakmak sebebini sordu. Ona: "Bizim asker çok yorgun. Eskişehir'e dört beş günde varır. Vardığında da oradaki zinde, yıpranmamış Yunan Ordusu'yla kapışacak. Yunanlılar arkalarını İstanbul'a vermiş ve emniyet içinde olacaklar. Bu süre içinde İzmir'e yeni asker çıkaracak ve sivillerle birlikte İzmir’de köprü başı kuracaklar. Bunun altından kalkamayız. Bu anda yapılacak tek şey, bütün gücümüzle İzmir'e doğru Yunanlıların üstüne yüklenmektir. Eskişehir'deki Yunanlılar bu sırada hiçbir şey yapamazlar onlara hızla geri çekilmek düşer” dedim. Atatürk bizi dinliyordu, bana hak verdi. Planımızı uyguladık. Sonradan öğrendim: Yunanlıların taze kuvveti İzmir'e çıkmak üzereymiş. Bozguna uğrayınca, yeni gelenler de geriye vapurlarına dönmüşler.
Kurtuluş Savaşı GünleriKitabı okudu
İşte bugüne geldik: Çanakkale'den Atatürk'ün adının silindiği, ora kufredenlerin neredeyse odullendırıldığı, "keşke Yunan kazan saydı" diyen meczup bir sefilin cenazesine bakanların omuz yerdiği, 9 fen lisesinin yanına 160 küsur imam mektebinin açıldı Amerikan maşası rezil bir cahilin adı altında ve "kandırılan ülkemiz yöneticilerinin canıgönülden desteği ile ordumuzun tarumar edildiği, o bahaneyle, ülkemizin en kaliteli okulları olan askeri mekteplerimizin kapatıldığı, İngiliz kralının ayağımıza geldiği günlerden, bir bakanımızın apar topar bir Avrupa ülke sinden sınır dışı edildiği günümüze geldik. Niçin? Osmanlı'dan öğrendiğimiz cehalet kurumları ve liyakatın değersiz görülmesi ile ona paralel rüşvet müessesesi bizi mahvetmiştir.
Sayfa 34 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
Manastır Askeri İdadisinde Mustafa Kemal, kendini bir çatışma ortamının içinde buldu. Makedonya'daki Türk otoritesi Yunan ve Slav çeteleri karşısında gittikçe zayıflıyordu ..
Sayfa 26 - Altın KitaplarKitabı okuyor
Reklam
İzmir ve Batı Anadolu yunan işgalinden kurtarılmıştı lakin İstanbul'daki işgal sürüyordu. Hiç şüphesiz ki 30 Ağustos zaferiyle Türkiye, Ağustos 1071'de adım attığı vatanı tekrar korumuş ve işgaline son vermişti. Eylül ayı sonlarında, Istanbul hariç Anadolu'nun işgali sona erdi. Mudanya'da itilaf devletleri'yle 4-11 Ekim'de yapılan görüşmeler sonunda mütareke imzalandı. Trakya'nın yunan askeri işgalinden kurtulması ve yönetimin devri 30 gün içinde tamamlanacaktı.
Sayfa 237 - KronikKitabı okudu
1492'de İspanyadaki Engizisyondan sonra Osmanlı topraklarına göç eden Musevileri Osmanlı Sultanı Selanik'e yerleştirdi. 1900'lerde Selanik'te 118.000 kişi yaşıyordu, bunların 26.000'i Müslüman Türk'tü. 16.000 Yunan, 10.000 Romalı ve 66.000 Yahudi vardı. Bunların %70'i Sabetaist, Sabetaycı veya Dönme idi ve
Sayfa 12
Meclis’in açıldığı gün Türk topraklarında 38.000 İngiliz, 59.000 Fransız, 17.000 İtalyan ve 90.000 Yunan asker konuşlanmıştı. Ülkenin doğusuyla kuzeyinde Ermeniler ve Rumlar, batık memleketin mirasından kendi devletlerini koparmak üzere silahlanmışlardı. Anadolu’nun büyük bölümünü kaybeden İstanbul Hükümeti’nin emrinde sadece birkaç on bin asker kalmıştı. Mustafa Kemal Samsun’da karaya çıktığında Anadolu’da artık yalnız 35.000 Türk askeri bulunmaktadır. En işe yarar görünen birlikler, 680 subay ve 19.047 erle Kâzım Karabekir’in Erzurum’daki 15. Kolordusu’na aittir.
Sayfa 214 - İletişim Yayınları.
İngiltere'de Arnold Toynbee gerçekleri kamuoyuna açıkladı.
İtilaf Devletleri Soruşturma Komisyonu verdiği raporda, "Türk köylerinin sistemli olarak yerle bir edilmesi ve Müslüman halkın yok edilmesi için sürdürülen bir plan vardır" diyordu. İngiltere'de Arnold Toynbee gerçekleri kamuoyuna açıkladı. Liberal ve bu nedenle geleneksel olarak Yunansever Manchester Guardian gazetesinde yayınlanan yazıları, Londra' daki Kraliyet Akademisi'nde Yunanlı armatörler tarafından desteklenen Ortaçağ ve Modern Yunan Kürsüsündeki görevinden uzaklaştırılmasına yol açtı. 1921ı Mayısında İstanbul'dan gönderdiği raporunda Toynbee, Yalova yöresinde "Yunanlı askeri yetkililerin insanlık dışı davranışlarının ve kötü niyetlerinin açıkça sergilendiğini" belirtmişti. Ertesi yıl yayınladığı The Western Question in Greece and Turkey [Yunanistan' da ve Türkiye'de Batı Sorunu] adlı kitabında ise, Yunanlıların da "yabancıların çoğunlukta ve kendi halkının azınlıkta kaldığı karma bir toplumu yönetme konusunda en az Türkiye (ya da herhangi bir Avrupa ülkesi) kadar beceriksiz olduğunu" öne sürmüştü.
Reklam
Kral Konstantin'in başa geçmesiyle Yunan ordusundaki Venizelos yanlısı subaylar görevden alınıp yerlerine 1917- 1920 yılları arasında ordudan uzaklaştırılmış olanlar getirildi. Venizelos'un iktidarı yitirmesinin ardından, askeri muhaliflerinden Anastasios Papoulas Girit'teki hapishaneden çıkartıldı, korgeneralliğe terfi ettirildi ve Anadolu'daki Yunan Ordusunun Komutanlığına getirildi.
Kapatın ve Kaldırın!
Kurtuluş Savaşı kazanılmış, herkes sevinç içinde, yarınlara umutla bak maktadır... O günlerde İstanbul'dan Atatürk'e, Çankaya'daki evinin duvarlarını süslemesi için bir armağan gönderileceği bildirildi. Bir süre sonra armağan, bir sandık içinde geldi. Sandık açıldı... Üstündeki talaşlar boşaltıldı... Atatürk, ortaya çıkan tabloyu görmek için eğildiğinde, birden yüzünü buruşturdu: "Kapatın ve kaldırın şunu," diye bağırdı. "Ne iğrenç manzara... Gönderenin aklına şaşarım!" Tabloda, Yunan bir asker sırtüstü yatarken gösteriliyordu. Fesli bir Osmanlı askeri de, bir ayağıyla Yunan askerin göğsüne basarken, süngüsünü de askerin göğsüne saplıyordu.
Sayfa 104Kitabı okudu
Sovyetler, İtilaf devletlerine nota veriyor
Yunan donanması, Samsun'u bombalar. Esas amaç, Sovyet yardımlarının geldiği bu indirme iskelesini ve burada bulunan askerî malzemeyi tahrip etmektir. Ayrıca Samsun'daki Rus konsolosluğu da bombalanır. RSFSC Dışişleri Halk Komiseri Karahan, İtilaf devletlerine, Yunan donanmasının Türkiye limanlarına mal nakleden gemileri zapt etmesini ve Rus hükümetine ait malların musaderesini düşmanca hareket saydığını, bu hale son verilmesini, aksi takdirde bütün sorumluluğun İtilaf devletlerine ait olacağını bildiren bir nota verir. Sovyet Rusya, bombardımanı kendine yapılmış kabul eder.
Sayfa 62 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
171 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.