Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Az yemek, az konuşmak ve az uyumak benlik eğitiminde en işlevsel yoldur. cins dergi
Benlik yaşam boyunca devamlı bir şekilde, gerçekle yüzleşmesi ve bireyleşme sürecine katılması için ego üzerine baskı uygular. Egonun rızası olsa da olmasa da bunu yapar. Gelgelelim, isteksiz bir ego karşısındaki telafiler (kabuslar, kazalar, fiziki semptomlar) bireyleşme sürecine katılmak için elinden geleni yapan bir ego ile bilinçdışının kurduğu tamamlayıcı ilişkiden çok daha şiddetlidir.
Sayfa 159
Reklam
Ölüm
Rüyaların işlevlerinden biri hayatta yaklaşan bir aşamaya veya eşiğe hazırlıktır. Ölüm, bilinçdışının bizi hazırlamak istediği böyle bir eşiktir. Ölümlü olduğumuzu kabul etmemiz, sonumuza dair bilgilenmemiz bilinçdışımız için çok önemlidir. Çünkü biz ölümde olgunlaşırız. Ego bilinci 'doğru' bir tutum içindeyse kişi ölümde ruh-tözünün yani Benliğin doğumunu yaşama şansına sahip olur. Benlik için önemli olan 'büyük iş’ yani içsel bütünlüğün tamamlanmasıdır. Bu, bir görevi veya hayatının görevini tamamladığını hisseden insanların neden ölümden korkmadıklarını da açıklayabilir. (Marie-Louise von Franz’ın On Dreams and Death: A Jungian Interpretation adlı kitabına E. Kennedy-Xipolitas’ın önsözünden, Chicago, Open Court, 1998, s.vii) (çevirenin dipnotundan bir kesit)
Sayfa 83
Benden İçeri
Yanışım… Biz ayrı değiliz ki, Uzak kelimesi sadece aklıyla sevenler içindir. Benim gönlüme sen düştün düşeli, Ne uzağım var, Ne sensiz bir yanım… O yok diyorlar, burada değil, o sana yasaklı… Var var diyorum, hem de öyle bir varsın ki, Benlik yok, sen bensin. Her hücremde dolaşan senken, Her kelimem senle başlayıp, senle biterken, Gördüğüm her deniz yeşile çalarken, Geceleri hasret gözüme vururken, Yağmurlar bile seni fısıldarken… Nasıl derim ‘Sen yoksun’ diye, Nasıl derim ‘Uzakta’ diye. Onla yanıp, yine onla sönerim, Benden öte, benden içeri ‘O’ var derim.
Bu inceleme yazma işi hiç benlik değil. Genel olarak yazma işi benlik değil. Kendimi ifade etmeyi beceremiyorum.
Bencil insan "Ben mantı yemek istiyorum, o halde hep beraber mantıcıya gidiyoruz" der. Benlik bilincine sahip bir insansa "Ben mantı yemek istiyorum, siz ne yemek istiyorsanız onu yiyin. O zaman mutfağı zengin bir yere gidelim" der.
Reklam
Benlik bilici, sizin çevre tarafından algılanma biçiminiz, ne olduğunuz ve ne olmanız gerektiği ile ilgili düşüncelerdir.
Kişiselleştirme
Sizin benlik değeriniz, başkalarının sizi iyi değerlendirmesi koşuluna bağlı değildir.
Sayfa 124 - Destek YayınlarıKitabı okudu
"Kendinizi depresif ve zavallı hissettikçe, düşünceniz de daha çarpılacaktır. Fakat, zihinsel çarpıtmalar olmadığında, benlik değerinizi düşük veya kendinizi depresif hissedemezsiniz."
Lakin tek korkum: Yarın ölebilirim kendimi tanıyamadan.
Reklam
272 syf.
·
Puan vermedi
Vaziyetimiz
"İÇİ BOŞ İNSANLAR" Varoluşçuluk akımının takipçilerinden olduğunu öğrendiğim Rollo May sıradan bir psikoloji/kişisel gelişim kitabı yazmanın ötesine geçmiş bana kalırsa. Kitap oldukça renkli. Yazar Yunan mitolojisinden, Kierkegaard, Nietzsche, Erich Fromm gibi düşünürlerden sıkça atıflar yaparak savlarını desteklemiştir. Giriş için tam
Kendini Arayan İnsan
Kendini Arayan İnsanRollo May · Okuyan Us Yayın · 20192,742 okunma
266 syf.
6/10 puan verdi
·
33 saatte okudu
Kitabın adı bende belli bir beklenti oluşturmuştu ve uzun zamandır okunacak kitaplar listemde yer alıyordu. Kitabın üç ana bölümünden birincisinin bu beklentimi karşıladığını söyleyebilirim. İkinci bölümde yer yer kitaptan kopmalar yaşadığımı hissettim. Üçüncü bölümü ise kitabı okumayı bırakıp bırakmamak arasında bocalayarak tamamladım. Bu bölümlerin içeriği doğrultusunda günümüz insanının endişeleri, kaygıları, rahatsızlıkları ve benlik bilincini kazanma yolundaki problemleri bir şekilde dile getirilmiş ancak bu rahatsızlıkların giderilmesi ve problemlerin çözümü adına kayda değer ve net önerilerin dile getirilmesi konusunda yetersiz kalmış. Sonuç olarak
Kendini Arayan İnsan
Kendini Arayan İnsan
, iyiden vasata doğru bir grafik oluşturdu zihnimde. Daha doyurucu, daha tutarlı argümanlar beklerdim ancak bu anlamda umduğumu bulamadım. Konularını desteklemek için kullandığı eserlere dair analizlerin yanı sıra Nietzsche, Goethe, Spinoza, Kierkegaard gibi düşünürlerden yaptığı alıntılar, yazarın vasatın ötesine geçemeyen, rasyonellikten uzak ve tutarsız savlardan oluşan kişisel değerlendirmelerinin adeta yapıştırıcısı olup bir kitap metnine dönüşmesini sağlamış. Eser analizleri ve çapraz okumaları, örnek vaka incelemeleri, psikoloji ile ilgilenenler, kendi kanaatinlerini oluşturmak veya şanslarını denemek adına okuyabilir. Ancak,
Engin Geçtan
Engin Geçtan
'ın yazmış olduğu
İnsan Olmak
İnsan Olmak
adlı kitabı, bu bağlamda Kendini Arayan İnsan'dan çok daha başarılı ve okunmaya değer bence.
Kendini Arayan İnsan
Kendini Arayan İnsanRollo May · Kuraldışı Yayınevi · 20072,742 okunma
Naturam expellas furca tamen usque recurret (Tabiatı bir saman tırmığıyla savurabilirsiniz, ama o her zaman geri gelecektir.)
-Ama, dedi, sevgi yoluyla insanları birleştirmenin mümkün olduğunu sanıyorum. (…) -Hayat, benlik sevgisinden başka sevgiye yer vermez. Gerisi hayaldir.
Sayfa 67 - Adrian ve MihailKitabı okudu
Biz Olmak
"Benlik diye bir şey yoktur, "Biz" olmak vardır... "
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.