Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
404 syf.
·
Puan vermedi
·
65 günde okudu
"İyi hissetmek" için bu kitaba şans verin derim!!!
Dr.David D.Burns'ün 'İyi hissetmek"kitabını psikolojiye olan ilgimden dolayı keyifle okudum ve gerçekten faydalı olabileceğini düşünüyorum. Fakat kişisel kanaatim kitabın faydalı olmasını ve iddia edildiği gibi, (ki kitabın kapağında "Depresyonun Etkinliği Klinik olarak kanıtlanmış ilaçsız tedavi" yazıyor) ilaçsız tedavi edeceğine inanıyorsanız 42.sayfada bulunan duygu-durum testini mutlaka çözmüş olmanız gerekir. Zira kitabın ilerleyen sayfalarında bu testle bağlantılı bir çok bilgi olduğunu göreceksiniz. Kitabı okurken araya vize dönemim (sosyoloji bölümü öğrencisiyim) girmesine rağmen merakla okumaya devam ettim. Kitabın sonunda yer alan antidepresanlar ilaç kılavuzunu okurken zorlandığımı fakat bilgi bilgidir diyerek okuduğumu itiraf etmeliyim. Son bölümü okurken zorlanmamın sebebiyse tıbbi terimlerden oluşuyor olmasıydı. Kitapla ilgili genel kanaatim iyi ki almışım ve okumuşum. Başucu kitabı olabilecek ve ciddi anlamda büyük bir emekle yazıldığı her kelimesinden anlaşılıyor. Son olarak yine kişisel kanaatime göre ilaçlı veya ilaçsız psikolojik tedavilerde kendine inanmak ve psikiatrist veya psikoloğunuzun size gerçekten faydalı olduğuna inanmak tedaviyi ciddi anlamda olumlu etkileyecektir.
İyi Hissetmek
İyi HissetmekDavid Burns · Psikonet Yayınları · 201811bin okunma
Pascal yalnız aklın kanatlarıyla uçmaya çalışırken yeterince yükselemediğini fark ediyor ve "Kalbin kendine has nedenleri vardır ki, akıl hiçbir zaman anlayamaz," diyerek rotasını kalbine çeviriyor. Gerçeğin, matematiğin kanıtlamış olduklarından ibaret olmadığını düşünmeye başlayan Pascal, "Gerçek sanıp öğrendiğimiz bilgilerin arkasında yeni bilinmezler uçurumu vardır," diyerek Allah'ın yalnız akılla algılanamayacağını, bunun için gönlün kendi bilgisine ihtiyaç olduğu- nu vurguluyor. Ona göre insanın üç türlü bilgisi vardır: Gelenek, akıl ve ilham. Gelenek halkın alışkanlıklarıdır; daima yanıltırlar. Akıl sınırlıdır; sonu olan bir ölçü- dür. Onunla sonsuz bir âlemi olduğu gibi tanımamız imkânsızdır. İlham ise Allah'ın lütfudur. Kalbe iner. Hakikat bilgisidir. İman denilen bu bilgi, aşkla elde edilen bilgidir.
Sayfa 170
Reklam
Yaşamın çevresine uyum sağlaması bir tür bilgidir. Bu asgari bilgi olmaksızın yaşam kendini sürdüremez.
Özgürlüğü tanımak
Özgür olmak sadece bizi insan kılan bilgiden nasibimizi almakla mümkün olabilir. Bizi insan kılan bilgiyse yalnızca vahy yoluyla peygamberlere ulaşmış ve onlar vasıtasıyla bizim istifademize sunulmuş olan bilgidir. Yani biz Vahyin temin ettiği bilgi ile aslmızı tanımak, insan olmamızın şartlarını öğrenmek, insan kalmayı başarmak yoluna gireriz. Bu yol bizi asla dünya cennetine götürmez. Çünkü vahy ile öğrendiğimiz hususlar bizim İçinde bulunduğumuz şartlarda kurtuluşumuzun temini içindir.
Sayfa 43
“Bilgidir keder: çok bilenler en derin acıyı çekerler kaderin bilgisinden Bilgi ağacı, yaşam ağacı değildir.”
Sayfa 82 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okuyor
Bütün bu karışıklığın nedeni insan bilgisinin -ayrımlayan ve ayrımlamayan şeklinde- iki farklı yoldan elde edilmesidir.* İnsan lar genellikle, dünyanın hatasız olarak bilinebilmesinin yalnızca ayrımlama ile mümkün olabileceğine inanırlar. Bu nedenle, genel likle kullanıldığı şekliyle “doğa” sözcüğü, ayrımlayan zekâ tarafın dan algılandığı haliyle doğayı ifade eder. Ben, insan aklı tarafından yaratılmış boş doğa imgesini kabul etmiyorum ve bu imgeyi, ayrımlamayan kavrayış tarafından de- neyimlendiği haliyle doğanın kendisinden açık bir şekilde ayırıyo rum. Eğer doğanın yanlış kavranmasının kökünü kazırsak, inanı yorum ki, dünyanın düzensizliğinin temeli ortadan kalkacaktır. Batı’da doğa bilimi, ayrımlayan bilgiden doğdu; Doğu’da yin- yang ve Ai Çing felsefeleri de aynı kaynaktan doğdu. Ama bilim sel gerçeklik mutlak gerçekliğe asla erişemez ve felsefeler, en nihayetinde, dünyanın yorumlanmasından başka bir şey değildir ler. Bilimsel bilgi tarafından kavrandığı haliyle doğa, harap edilmiş bir doğadır; iskeleti olan ama ruhu olmayan bir hayalettir. Felsefî bilgi, insan kurgulaması tarafından yaratılmış bir teoridir, ruhu olan ama yapısı olmayan bir hayalettir. Ayrımlamayan bilgi, doğrudan sezgi haricinde bir yolla anla şılamaz, ama insanlar, buna “içgüdü” diyerek, aşina oldukları bir çerçeveye sokmaya çalışırlar. Gerçekte bu, adlandırılamaz bir kaynaktan gelen bilgidir. Eğer doğanın gerçek görüntüsünü bilmek istiyorsanız, ayrımlayan aklı terk edin ve görecelik dünyasının öte sine geçin. En başında, ne doğu ne batı, ne dört mevsim ne de yin ve yang vardır.
Sayfa 132
Reklam
314 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Montaıgne, 16.yüzyılda yaşamış ünlü Fransız yazar. Deneme türü olarak ilk eseri çıkarıp, derleyendir aynı zamanda kendisi. Bu eser, yazarın okuduğu, yaşadığı, görüp duyduğu bütün bilgi, tecrübelerin not alıp deneme oluşturduğudur. **Montaigne, insan doğasının karmaşıklığını anlamaya çalışırken, okuyucuya da kendi iç dünyalarını keşfetme fırsatı
Denemeler
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202054,7bin okunma
İrade Terbiyesi 2
Aklın terazisinden geçirmeyip ödünç olarak aldığımız herhangi bir bilgi, sözde bilgidir.Bu bilgiler yalnızca hafızanın kendi kendini meşgul ettiği bir oyun ortamı yaratır; kişinin ruhuyla temas kurmaz..
Sayfa 230 - Kapı YayınlarıKitabı okuyor
Vücud ve iç
Vücud ve iç Beden formuna ben dediği an. Kendini yaşamdan ayırdı insan. Vücudun yerine denilir mekan. Form yaranmasına söylenir zaman. Cisime göredir zaman ve mekan. O,yoksa ne yer var,ne de ki,zaman.
Nasıl aydınlanırsınız? Meshedilerek değil. Aydınlanmanınn tek yolu, düşüncenin sizin düşünce süreçlerinize girmesine izin vermek, onu duyguyła kucaklamak, ve deneyimleyerek bilgeliğe dönüştürmektir. Bilgi neden önemlidir? O sizin en büyük hazinenizdir, çünkü, her şey sizden alındığında, sizden asla alınamayan tek şey, size yeniden yaratma yeteneği veren bilgidir. Bilginiz olduğunda, özgürlüğe sahipsinizdir; seçeneklere sahipsinizdir. Bilgiye sahip olduğunuzda, sınırsız alemler yaratabilirsiniz. Bilginiz varsa korkacak hiçbir şey yoktur, çünkü o zaman hiç bir unsur, hiçbir prensip, hiçbir anlayış sizi tehdit edemez, tutsak edemez ya da korkutamaz. Korku bilgilendirildiğinde, buna aydınlanma denir.
Sayfa 212Kitabı okudu
Reklam
4. Bölüm, Sevginin Uygulanması
Biz bilgi öğretirken, insan gelişimi için en önemli bilgiyi gözden kaçırıyoruz; bu bilgi yalnız olgun ve seven bir insanın varlığıyla sağlanan bilgidir. Kendi uygarlığımızın belirli dönemlerinden ya da Çin'de veya Hindistan' da en değerli kişiler ruhsal nitelikleri öne çıkan kişilerdi. Öğretmen sadece bir bilgi kaynağı değildi, aynı zamanda bazı insani değerleri aktarmakla görevliydi. Çağdaş kapitalist toplumda -aynı şey Rus komünizmi için de geçerlidir- hayran olunan ve özenilen kişiler önemli ruhsal niteliklere sahip olmayan kişilerdir. Bunlar aslında toplumun gözünde, sıradan insana kendinde olmayan doyumu sağlayan kişilerdir. Film yıldızları, radyocular, köşe yazarları, önemli iş ya da hükümet insanları; tüm bunlar benzemeye çalışılan kişilerdir. Gazetelerde onlara lişkin haberlerin çıkması, bu işleri yerine getirmek için sahip oldukları en önemli nitelikleridir. Fakat durum tamamen ümitsiz de görünmüyor. Albert Schweitzer gibi birinin ABD'de üne kavuşabildiğini göz ardı etmeyin. Gençlerimize kişinin eğlence adamı olarak değil de insan olarak başarıya ulaşabileceğini göstermek istiyorsak, onların geçmişte ve bugün insanın insan olarak neler yapabileceğini kanıtlayan kişilerimizi tanımalarını sağlar, tüm çağların geçmiş en büyük edebiyat ve sanat eserlerine dikkatlerinizi çekeriz. Böylece kafalarında doğru ve yanlış şeylerin ne olduğuna ilişkin ışık yakmış oluruz.
Sayfa 136
Mitler
“Mitler bilinçsiz bilgiyle bilinçli bilgi arasındaki doğal ve vazgeçilmez iletişimi sağlarlar. Biliçdışının bilinçten çok daha fazla şey bildiği doğrudur ama bilgisi, sonsuzlukla ilgili farklı bir bilgidir. Entellektüel dile dayanmaz ve “buraya” ve “şimdiye” bağlı değildir.”
Sayfa 361Kitabı okudu
Rasyonel dünya paradigmasını bir piramide benzetirsek, onu ayakta tutan ilke şüphesiz, akıl ya da düşünen akıldır. A priori bir bilgi. bu sistemin epistemolojinin temel dayanağıdır. Saf aklın (pure rason), önermelerden hareketle zorunlu bir sonuç olarak çıkardığı bilgi, a priori bilgidir. Hatta bilgi, kavramda zaten gizli olan şeyin daha açık olarak ifade edilmesidir. Rasyonel teoloji veya metafiziğin dünya ta- savvurunda bu akıl yürütme oldukça önemlidir. Bunun için de merke. ze, zekâyı ya da aklı yerleştirmek oldukça doğaldır: "Zekâ, anlık, şeylerin kaynağı olmadıkça, gerçek anlamda bir gayelilikten söz edilemez.
Gerçek Bilgi;
... Gerçek bilgi, insanlığı birleştiren, sevgiyi öğreten bilgidir; ayrıcalıklı olmayı ve paçayı kurtarmayı değil. Gerçek bilgi, yaşamın içinde mutlu olmayı öğreten bilgidir; gökkuşağının ardında sizi bekleyen mutluluğun vaadi değil. Gerçek bilgi, kurtarıcının insanın kendisi olduğunu öğreten bilgidir, dışarıdan bir kurtarıcıyı beklemeyi öğreten bilgi değil. Gerçek bilgi, bu yaşamda mutlu olmayı öğreten bilgidir, bilmem kaçıncı frekanstan gelen bilgilerle ve güçlerle donanmayı öğreten bilgi değil. Gerçek bilgi insanın iç özgürlüğünü geliştiren kendini tanımasına yardımcı olan bilgidir, içinde korku ya da üstünlük duygusunu barındıran, ait olma ihtiyacını karşılamaya yönelik, ego tatmini veren bilgi değil. Gerçek bilgi, sade bilgidir, karmaşık anlaşılması güç bilgi değil.
Evrimsel önemi en fazla olan moleküler buluşlar şöyledir: (1) Yeni bir organizmanın yapı taşlarını genetik programın (DNA) kendisi sağlamaz; genetik program sadece fenotipin yapılması için gerekli bilgidir (mavi kopya). (2) Nükleik asitlerden proteinlere doğru giden yol tek yönlü dür. Proteinlerdeki bilgi nükleik asitlere doğru geri yönde translasyona uğramaz; "yumuşak kalıtım" diye bir şey yoktur. (3) Sadece genetik şifre değil, temel moleküler mekanizmaların pek çoğu en ilkel prokaryotlardan yukarıya tüm organizmalarda aynıdır.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.