Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bülent Yüney

480 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Kitap öncelikle okuyucuya Analitik Felsefe ile Kıta Felsefesi arasındaki belirgin farkları açıklıyor. Daha sonra Batı Toplumlarının, Ortaçağın dogmatik toplum anlayışından gelişmiş ve modern topluma evrilmesi sürecinde etkili olan olayları ve düşünceleri ana hatlarıyla belirliyor. Kıta Felsefesinin baş aktörleri Hegel, Marx, Kierkegaard, Nietzsche Husserl, Heidegger, Sartre, Gadamer, Habermas, Derrida, Foucault, Lyotard ve Baudrillard'ın bu felsefi anlayışa katkılarını  ve onların düşünce akımlarını açıklıyor. Kıta felsefesini merak edenler için öğretici bir kitap.
Kıta Avrupası Felsefesine Giriş
Kıta Avrupası Felsefesine GirişDavid West · Paradigma Yayınları · 202066 okunma
Reklam
96 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Kitabın çevirmeni Serdar Rifat Kırkoğlu'nun kitabın giriş bölümü olarak yazmış olduğu "Bir Düşüncenin Güzergahı" adlı 39 sayfalık giriş bölümü Varoluşçuluk ve Sartre hakkında hiç de azımsanmayacak kadar geniş ve anlaşılır bir bilgi içeriyor.Kitabın geri kalanı anladım demek için ise biraz Kant, biraz Descartes, ve bir o kadar da Heidegger ve Kierkegaard ontoloji bilgisi gerekiyor. Ve eğer Sartre haklıysa varoluş özden önce geliyorsa; kitabın giriş bölümünden sonraki kısımlarını tekrar okuyup anlamam için sanırım özsel olarak kendimi yenilemeye ihtiyacım var :))
Ego'nun Aşkınlığı
Ego'nun AşkınlığıJean-Paul Sartre · Hil Yayınları · 2016126 okunma
352 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Bir Isabel Allende kitabı daha bitti. Sürükleyici, hüzünlü, bilgilendirici, romantik, sıradan olmayan ve sonu şaşırtıcı biten bu kitabı kesinlikle okuyun.
Kış Ortasında
Kış OrtasındaIsabel Allende · Can Yayınları · 2020198 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
224 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitap simülasyonun hayatımızdaki etkisini anlatabilmek için Jorge Luis Borges bir öyküsüne gönderme yaparak başlıyor. Sonra ister istemez kitapı bir kenara koyup o öyküyü merak ediyorsunuz. Borges'in “Alçaklığın Evrensel Tarihi” isimli kitabından bir öykü. Borges'in öyküsünü bulup okuduktan sonra nihayet yeniden Baudrillard'ın kitabına dönebiliyorsunuz. Evet ben öyle yaptım. Kitap aslında sadece şu soruya cevap vermemizi istiyor; Günümüzde yaşadıklarımız ya da aslında yaşadığımızı zannettiklerimiz gerçeklikten yoksun bir gerçekliğin modeli ya da tam anlamıyla bir simülasyonu mu? Kitabın içine girdikçe Fransız düşünür ve sosyolog Jean Baudrillard simülasyon kavramını öyle bir yoğuruyor ki kitabın bir yerinde “Hakikati gizleyen şey simülasyon değildir. Çünkü hakikat, hakikat olmadığını söylemektedir. Simülasyon hakikatin kendisidir.” dediğinde kitabın neden Matrix filminin yönetmenleri Wachowski kardeşleri bu kadar etkilediğini anlıyorsunuz. Kitap bittiğinde ise insanların dürüstçe kendilerine şu soruyu sormalarının zamanı geldiğini düşünüyorsunuz; Beş milyon lira değerinde ki yaşadığımız büyük metrekareli villalarımız gerçekten bizim sadece barınma ihtiyacımızı mı gideriyor? Ya da dört tekerleği olan iki milyon değerinde ki arabalarımızı sadece araba ihtiyacımızı gidersin diye mi satın aldık? Ya da ne bileyim, kolumuzda ki milyon dolarlık saatler gerçekten yanımızdan akıp giden “Zaman”’la mı ilgili? Yoksa, Jean Baudrillard’ın dediği gibi “Artık simülasyon hakikatin kendisi mi oldu?” ve bizler o büyük paralarla aslında gerçek olmayan bir gerçekliği mi satın alıyoruz? Kesinlikle okunması gerekli bir kitap
Simülakrlar ve Simülasyon
Simülakrlar ve SimülasyonJean Baudrillard · Doğu-Batı Yayınları · 2014956 okunma
504 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Çok zor ama gerçekten zor bir kitap ki eğer okuyacaksanız kesinlikle bunu bilerek okuyun. Sırf bu nedenle bile sevgili Ahmet Cemal'e ve tabii sabrına ne kadar teşekkür etsek az. Ben bu kitabı okumayı çok istiyordum. İki yıl boyunca belki on kere başlayıp birinci bölümünü bitirip bitirip geri bıraktım. Nihayet bu sabah tam 14 günün sonunda sabırla
Vergilius'un Ölümü
Vergilius'un ÖlümüHermann Broch · İthaki Yayınları · 2012348 okunma
Reklam
779 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Bu kitapta beni en fazla etkileyen şeyin, kitabın konusu, kurgusunun başlangıç, gelişme ve sonuç olarak muhteşem oluşu ya da kitapta adı geçen karakterlerin psikolojik veya fiziksel her detayının en ince noktasına kadar okuyucuya aktarılması gibi şeylerdi demek isterdim ama bunun böyle olacağı daha kitaba başlamadan çok belliydi çünkü okuduğum roman Dostoyevski 'nin ustalık eseriydi. Oysa kitap bittiginde beni en fazla etķileyen şey romanı Rusça aslından çeviren Ergin Altay oldu. Bence son zamanlarda okuduğum en iyi çeviriydi.
Budala
BudalaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201224,9bin okunma
272 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Yıllar önce zar zor okuyup bitirdiğim Tutunamayanlar'a yeniden bir heves başlamamı sağlayan ve güzel bir teşekkürü hak eden başarılı bir Oğuz Atay incelemesi olmuş.
100 Soruda Oğuz Atay
100 Soruda Oğuz AtaySelçuk Orhan · Karakarga Yayınevi · 201866 okunma
150 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Ortaçağın sonlarına doğru feodalite yavaş yavaş etkisini kaybetmişti. Yeniçağ ile birlikte coğrafi keşifler sonucu Avrupa’da başlayan sömürgecilik hareketleri feodal yapıyı daha da zayıflatmış feodalite yerini yeni bir ekonomik sistem olan Kapitalizm’e bırakmıştır. Kapitalizm ise topluma burjuvazi ve işçi sınıfı olarak bilinen yeni iki sınıfı beraberinde getirmişti, üretime ve sermaye birikimine dayalı olan bu yeni sistemde burjuvazinin Kapitalizmi kendi çıkarlarına göre kullanması alt sınıfların burjuvazi karşısında ezilmesine neden olmuş ve toplumda bireyler arasında yaşam kalitesi anlamında uçurumun giderek büyümesine neden olmuştur. İşte tam da bu noktada düşünürler arasında ütopik kuramlar ortaya atılmış içinde bulundukları kapitalist sistemin devamı ve bu sisteme karşı insanların mutluluğa  nasıl erişebilecekleri konusunda eserler yazılmıştır. Bu eserlerin en bilinenleri Thomas More’un Ütopyası ve Tomasso Campenalla’nın Güneş Ülkesi kitaplarıdır.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,483 okunma
144 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
İnsanlığın karanlıkla mücadelesi 1700’lü yıllara gelindiğinde de devam ediyordu Jean-Jacques Rousseau o dönemde bütün acımasız eleştirileri göze alarak siyasi düşünceyi bütünüyle değiştirecek olan "Toplum Sözleşmesi" ni yazmış; Özgürlük nedir?, Halk nedir?, Devlet nedir ve nasıl olmalıdır?, Cumhuriyet ve Laiklik nedir neden gereklidir? ‘in cevaplarını bu kitapla taa 1762 de vermiş.
Toplum Sözleşmesi
Toplum SözleşmesiJean-Jacques Rousseau · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201913,9bin okunma
84 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Agota Kristof' un okuduğum ilk kitabı. " Dün" keşke bu romanı ve yazarını daha önce tanısaydım diyeceğiniz türde bir kitap. Geç kalınmış kitapları bitirdiğimde hep sevinmişimdir.
Dün
DünAgota Kristof · Yapı Kredi Yayınları · 20191,203 okunma
Reklam
392 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
İnanılmaz etkileyici bir kitaptı. Hatta son zamanlarda okuduğum en iyi kitaptı. Her halde yaşlanmış olmalıyım gözlerimi nemlendiren muhteşem bir finalle bitti.
Joyce'un Kızı
Joyce'un KızıAnnabel Abbs · Hep Kitap · 201792 okunma
339 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Kitap bir Cizvit okulunda Milliyetçilik, Dil ve Din çerçevesi içinde yetiştirilen 16 yaşında ki Stephen Dedalus' un zamanla özgür düşüncenin önemini kavraması, aslında gönlünde yatan sanatçı olma isteğini hissetmesi ve bulunduğu çevre ile kendi içinde yaşadığı kimlik bunalımının hikayesini etkileyici bir dille anlatıyor. Özellikle kitabın bir bölümünde Dedalus'un Dekan ile yaptığı "Sanatçının hedefi güzelli yaratmak ise peki güzellik nedir? " sorusu ile başlayan konuşmayı içeren bölüm gerçekten çok etkileyiciydi. Bu kitap benim gibi Ulysses' den korkan biri için James Joyce'a giriş kitabı oldu. Sırada ki kitap Ulysses olabilir mı? Kim bilir belki...
Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi
Sanatçının Bir Genç Adam Olarak PortresiJames Joyce · İletişim Yayıncılık · 20181,065 okunma
55 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Halil Cibran'ın Ermiş isimli kült olarak kabul edilen bu kitabının okuduğunuzda Cibran'ın Nietzsche'nin Böyle Buyurdu Zerdüşt'ünün etkisinde fazlaca kalmış olduğunu göreceksiniz hatta eğer ukalalık olarak kabul edilmezse ben bir adım daha öteye giderek kitap için Böyle Buyurdu Zerdüşt'ünün kötü bir takliti demek istiyorum. Fakat buna rağmen okuduğuma pişman mıyım? Hayır değilim. Yine olsa yine okurum.
Ermiş
ErmişHalil Cibran · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202370,2bin okunma
575 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
"Guermantes Tarafı", anlatıcının, annesinin verdiği madlen kekin bir parçasını çayına batırıp yediği zaman herşeyin başlangıcı olan o aldığı tadın peşinden giderken anlatıcıyla birlikte atılan üçüncü adımdı. Çok keyifli, çok hüzünlü ve bir o kadar da çok zor bir adımdı.
Guermantes Tarafı
Guermantes TarafıMarcel Proust · Yapı Kredi Yayınları · 20201,461 okunma
223 syf.
8/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Mazlum Beyhan'ın çevirisi "Neva Bulvarı" , "Burun", "Portre", "Palto", "Bir Delinin Anı Defteri" ve "Fayton" isimli 6 öyküden oluşuyor. Daha önce Aslı Takanay'ın çevirisinden "Palto" isimli öyküyü okumuştum farklı bir çeviride okumak oldukça lezzetliydi.
Bir Delinin Anı Defteri - Palto - Burun - Petersburg Öyküleri ve Fayton
Bir Delinin Anı Defteri - Palto - Burun - Petersburg Öyküleri ve FaytonNikolay Gogol · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201955,3bin okunma
175 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Hem bir klasik hem de dev bir yazarın ilk kitabı aslında sırf bu yüzden bile okumaya değer ama yine de kitap hakkında bir kaç kelime yazmak gerekirse acıyı ve umudu kelimelere dökmek ancak bu kadar güzel olabilirmiş o da olmuş zaten...
İnsancıklar
İnsancıklarFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 202361,7bin okunma
Reklam
72 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Dostoyevski' nin neden "Hepimiz Gogol’un Palto’sundan çıktık!” dediğini bu kitabı okuduktan sonra kesinlikle anlayacaksınız. Kitap bittikten sonra vay be paltoda poltoymuş haaa diyeceksiniz. Mutlaka okuyun.
Palto
PaltoNikolay Gogol · Tutku Yayınevi · 201736,8bin okunma
320 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Abbas Maroufi’nin bu eseri dilimize Ölüler Senfonisi ve Ölü Ruhlar olarak iki ayrı isimle çevrilmiş. Ben Ölü Ruhlar adlı çeviriyi okudum daha doğrusu okudum mu yoksa siyah beyaz bir film mi izledim hala emin değilim. Bu kitaba sadece roman demek büyük haksızlık. Kesinlikle okuyun. “Olacak olur çar-u naçar, gerek gönlünü ferah tut gerekse dar.”
Ölü Ruhlar
Ölü RuhlarAbbas Maroufi · Etna Kitap · 2010178 okunma
430 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Dünya yazın tarihinde,  Proust’un “Kayıp Zamanın İzinde” adlı serisi, Robert Musil’in “Niteliksiz Adam” adlı romanı ve James Joyce’un “Ulysses” isimli kült yapıtı üç büyük yazar ve üç büyük eser olarak gösterilir. Marcel Proust ‘un yedi ciltten oluşan “Kayıp Zamanın İzinde” serisinin ilk kitabı olan “Swann’ların Tarafı”, bence büyük bir şiirin ilk dörlüğü gibiydi. İsmini henüz öğrenemediğimiz anlatıcının, annesinin verdiği madlen kekin bir parçasını çayına batırıp yediği zaman aldığı tadın, halasının yıllar önce her sabah yumuşasın diye ıhlamura batırıp kendisine verdiği madlen diye bilinen “bir tarak midyesinin oluklu çenetleri arasında biçimlendirilmiş gibi görünen o kısa, tombul kekler” in ağzında oluşturduğu tadı anımsattığını ve o tadın 7 ciltten oluşan muhteşem bir yapıta dönüştüğünü anladığınızda kitap daha bir okunası hal alıyor.
Swann'ların Tarafı
Swann'ların TarafıMarcel Proust · Yapı Kredi Yayınları · 20214,202 okunma