Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Hızır paşa bizi berdar etmeden Açılın kapılar Şah'a gidelim Siyaset günleri gelip yetmeden Açılın kapılar Şah'a gidelim
Masallar, ilahiler, efsaneler, destanlar, türküler, ninniler, tiyatro, sinema ve edebi eserler: Halk arasında masallar çoktur. Masalların en meşhuru "Hangur" un hikayesidir. Türk mitolojisindeki tepegözü andırır. Demirciliğin dünyaya Kafkasya'dan yayıldığı hakkında ki rivayet ünlüdür. Halk arasında La Fontaine'in kendinden çok
Reklam
Çiçek Fırtınası
6 Mayıs tarihine denk gelen bugünde, Hızır ve Ilyas Aleyhimesselamın buluştuklarına inanılır. Halk takvimi olarak da 186 gün sürecek Hızır günleri de başlamıştır. Yaz mevsimi iyice yaklaşmıştır. Guguk kuşları ötmeye, keçiler de yazı geçirecekleri yaylaya doğru meleşmeye başlamıştır. Artık çobanlar için yaylaya göç vakti gelmiş demektir..
Halk takviminde mevsimler, Hızır ve Kasım diye ikiye ayrılmıştır. Kasım günleri Miladî olarak Kasım ayının 8’inde başlayıp 6 Mayıs’a kadar (Şubat ayının 28/29 gün sürmesine göre) 179/180 gün devam eder. Hızır günleri ise 6 Mayıs’ta başlayıp 8 Kasım’a kadar 186 gündür. Anadolu’da yılın bu şekilde bölünmesi, yıldızlarla ilişkilendirilmiştir. Ülker yıldızı, Kasım ayı başında görünmeye başlar ve Mayıs ayından itibaren görünmez olur.
Diyeyim ki bugün Hızır Aleyhisselam gelse, dese ki: "Yaşamındaki hangi zamanları değiştirmek istersin, yerlerine ne konsun istersin?" Hayır!... Hiçbir değişiklik istemiyorum. Aynı çileli yıllarla, aynı huzurlu günleri, olduğu gibi yine sırtıma alacağım. Hem dedik ya! İstanbul bir insan mozaiği idi. Bu mozaiğin güzelliği, taşların da, yaşamların da birbirine benzemezliğinden doğuyordu.
Halk ve Sosyalizm İçin Kültür ve Edebiyat
Hızır paşa bizi berdar etmeden. Açılır kapılar şaha gidelim. Siyaset günleri gelip yetmesen Açılın kapılar şaha gidelim
Sayfa 111 - ebyKitabı okudu
Reklam
CEMRE DÜŞMESİ NE DEMEKTİR?
Cemre kelimesi çok eski zamanlardan beri kullanılan bir kelime. Anlamı 'kor haline gelmiş ateş, köz.' Köz, yani kıpkırmızı ateş… Büyüklerimiz cemre yerine bazen "cemile" kelimesini de kullanır. Cemre ya da cemile düşmesi baharın gelmek üzere olduğunu haber verir. Eskiden büyüklerimiz yapacakları işleri buna göre ayarlarlarmış.
Neden Kitap YayınlarıKitabı okudu
Eskiler 365 günlük yılı ‘kasım’ ve ‘hızır’ günleri olarak ikiye ayırmışlardı. Kasım 179, hızır ise 186 gündü. Yılın kasım kısmı yani kış devresi 8 kasımda başlar, 6 mayısa kadar sürerdi. 6 mayısta da hıdırellez ile birlikte yaz devresi, hızır günleri başlardı. Kasım ayına kasım dememiz oldukça yenidir. 1945 yılında ilgili kanun yürürlüğe girene kadar, kasım ayma ‘teşrinisani’ denilirdi. Kasım adı Arapça ‘bölen’ anlamındadır. Yılı böldüğü için bu ad verilmiş olabilir. Kasımın kırk altısında, kırk gün anlamına gelen ‘erbain’, seksen altısında da elli gün anlamına gelen ‘hamsin’ başlar, böylece kışın en soğuk zamanları olan doksan günlük süre geçmiş olurdu. Kasım günlerinin ortasını geçip yüz gün arkada kalınca halk arasında zorlu kış günlerini arkada bırakmanın bir ifadesi olarak ‘geldik yüze, çıktık düze’ denilirdi. Kasımın yüz beşinde (19-20 Şubat) birinci cemrenin havaya, yüz on ikisinde (26-27 şubat) ikincisinin suya, yüz on dokuzunda da (5-6 mart) üçüncü cemrenin toprağa düştüğüne ve yedi günlük aralıklarla buraları ısıttıklarına inanılırdı. Cemrelerin düşüş sıralamasında önce hava ısınıyormuş gibi görünse de hava doğrudan güneş ışınları ile ısınmaz.
Neden Kitap
''Şah'a Gidelim''
Hızır Paşa bizi berdar etmeden Açılın kapılar şaha gidelim Siyaset günleri gelip çatmadan Açılın kapılar şaha gidelim Yaz selleri gibi akar çağlarım Hançer oldum ciğerciğim dağlarım Garip kaldım şu arada ağlarım Açılın kapılar şaha gidelim Pir Sultan'ım eydür mürvetli şahım Yaram baş verdi sızlar ciğergâhım Arşa direk direk olmuştur ahım Açılın kapılar şaha gidelim
Sayfa 277 - kapı YayınlarıKitabı okudu
#omerhayyam
bir sır daha var, çözdüklerimizden başka! bir ışık daha var, bu ışıklardan başka. hiçbir yaptığınla yetinme, geç öteye: bir şey daha var bütün yaptıklarından başka niceleri geldi , neler istediler, sonunda dunyayi bırakip gittiler. sen hic gitmeyecek gibisin, degil mi? o gidenler de hep senin gibiydiler.. geçmis günü beyhude yere yâd etme, bir
Reklam
Hızır Paşa bizi berdar etmeden Açılın kapılar şaha gidelim Siyaset günleri gelip çatmadan Açılın kapılar şaha gidelim.
Sayfa 23 - Varlık Yayınevi (1953)
Tartışılmayacak kadar açık gerçekler hepimizin gözü önünde duruyor. Aslında küçük bir kesimidir, ama Ramazan’da göz önünde yemek yiyenlerden rahatsız olanlar, Cuma’ya gitmeyenleri dışlayanlar, böyle zorlayıcı ve ayrımcı tavırlara Sünni tarafta rastlanır. Oysa toplumun çoğu, Alevilerin Hızır orucu tuttuğu günleri bilmez bile. Fark edilecek biçimde, diğerlerinden “saygı beklemek” adı altında rahat bozan tavırlar hiç ortaya çıkmaz.
Pir Sultan Abdal
Hızır Paşa bizi berdar etmeden Açılın kapılar, şaha gidelim Siyaset günleri gelip çatmadan Açılın kapılar şaha gidelim.. ..... Pir Sultan Abdal'ım hey Hızır Paşa Bizi hasret ettin kavim kardaşa Yazılan mı gelir sağ olan başa Açılın kapılar şaha gidelim.
Sayfa 34 - Elips Kitapları-1.Baskı-Ekim 2005
Pir Sultan Abdal
"Hızır Paşa bizi berdar etmeden Açılın kapılar şaha gidelim Siyaset günleri gelip yetmeden Açılın kapılar şaha gidelim."
Sayfa 35 - Varlık Yayınları (1980)Kitabı okudu
39 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.