Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Hoca Sâdeddîn Efendi,
Şeyhülislâm ve Haçova Gâzisi olan Hoca Sâdeddîn Efendi 1536 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Bursa'da medfun olan YAVUZ SULTAN SELİM HAN'ın baş muhasibi HASAN CAN''IN oğludur. Hoca Sâdeddîn Efendi, tarihçi ilim adamı, hattat şair ve müderristi. Neslinden gelen evladı da kendisi gibi ilim erbabı ve devlet adamı olarak uzun seneler hizmette bulunmuştur.
Sayfa 293
1596 Haçova Meydan Muhaberesi, esnasında,
Sultan Üçüncü Murad ve hoca Sadrettin efendi arasında geçen konuşma, Yer Haçova (Macaristan). Hoca Sâdeddîn Efendi: .....Mucizât-ı Muhammed'i ye ile İnşaallah fırsat ve nusret ehli İslam'ındır, Hâtır-ı şerifinizi hoş tutunuz"
Sayfa 280
Reklam
Haçova Muharebesi (1596)
Osmanlı ordusu 1526'daki Mohaç Muharebesi'nden 70 yıl sonra ilk defa bir meydan muharebesine çıkıyordu. Bir za­manlar meydan savaşlarında önüne çıkanı deviren ordunun bu özelliği artık kalmamıştı. Osmanlı ordusu devamlı kaçan düşman yüzünden meydan savaşlarındaki ustalığını yitirmiş, kale kuşatmaları üzerine uzmanlaşmıştı. Bir zamanlar
Sayfa 116Kitabı okudu
Şerefname' den...
“Anlaşıldığına göre ‘Kürt’ adı, aşırı cesaretlerinden ötürü bir nitelik, bir lakap olarak kendilerine verilmiştir. Bunun kanıtı, geçmişteki ünlü kah­ramanların ve tanınmış yiğitlerin çoğunun, bu kahraman ulusun arasından çıkmış olmalarıdır. Örneğin… ünlü kahraman Rüstem bin Zal onlardandır… Şerefnâme yazarı şair Firdevsî onu Rüstem-i Kürd diye
#makale #okudumbitti Türk Tarihine Bakışımız Nasıl Olmalıdır? Nihal Atsız TÜRKLER ANSİKLOPEDİSİ CİLT I YENİ TÜRKİYE YAYINLARI (2024 - 17 - 4566) Çok eski bir tarihe sahip olan Türkler yakın geçmişe kadar bu tarih sistematik bir şekle getirilmediği için bunu dünya kamuoyuna anlatamamıştır. Özellikle Hoca Sadeddin gibi kişilerin Türk tarihini
BİRİNCİ BASIMIN ÖNSÖZÜ:
Sözgelişi İkinci Bayezid bir şiirinde: * Değme etrak ne bilsün gam-ı aşkı Adli Sırr-ı aşk anlamağa haylice idrâk gerek * diyerek Türkleri (etrak) yermekten kaçınmamıştır. Atayi de: * Ser-efraz itmese ilmin tâcı
Reklam
BİRİNCİ BASIMIN ÖNSÖZÜ:
Türk dilinin oluşma çağını, gelişme aşamalarını kesin olarak açıklamak, bundan bilimsel sonuçlar çıkarmak kolay değildir. Bu güçlük, önce ''Türk'' sözcüğünün yeni olmasından, ilk kez 8. yüzyılda Orkun Yazıtları'nda görülmesinden, sonra bu adı alan ulusun tarihi boyunca belli bir yerde değil de çok dağınık ülkelerde,
Bir Türkmeni veya kellesini getirene Yörgüç Paşa'dan bir kaftan.
Hoca Sadeddin Efendi: "Yörgüç Paşa, bir Türkmen getirene bir Türkmen kellesi getirene de yine bir kaftan adamış, bunu da tellallarla duyurmuştu. Bu yolla da Türkmenlerden pek çok kimseyi temizlemiş oldu. O tarihten sonra Türkmen eşkiyası başsız ve güçsüz kaldı" diye yazmaktadır.
Sayfa 70 - E YayınlarıKitabı okudu
Hocazâdeler
Hocazâdeler, adını Şeyhülislâm Hoca Sâdeddin Efendi’den almıştır. Aile, Yavuz Sultan Selim’in nedimi Hasan Can Çelebi’nin neslinden gelmektedir. Aslen İsfahanlı bir Türk aileye mensupturlar. Hocazâde ailesinden tespit edilen kişilerin neredeyse tamamı, ilmiye sınıfındandır. Aile üyelerinden altı kişi, şeyhülislâmlık makamında bulunmuştur. Bunun haricinde müderrislik ve kadılık yapanlar da olmuştur.
Haçova Savaşı
Savaş kaybediliyordu. Ancak muharebenin yazgısını değiştiren iki ilginç olay oldu. Birincisi; geri çekilmek üzere atına binmiş olan III. Mehmet'in atını dizginlerinden tutarak gitmesine mani olan hocası Hoca Sadeddin Efendi’nin gazileriyle ve Kırım atlılarıyla Avusturya ordusunu şaşırtan bir taaruza kalkışması, ikincisi ise Osmanlı ordusunun merkezine kadar gelmiş Avusturya ordusunun askerlerinin yağmaya girişmesi üzerine ordunun geri hizmetlileri olan oduncular, çadırcılar, uşaklar, deveciler ve aşçıların ellerine geçirdikleri kazma, odun yarması, balta, tırpan, kazan ve kepçeleri ile düşmana karşı saldırmaya başlamalarıdır. Haçlı ordusu yağmaya katıldığından düzeni bozulmuştu ve bu ani saldırı da bir paniğe yol açtı. Düşmanın gerilemesi üzerine akıncılar, yeniçeriler tekrar toparlanarak Haçlı ordusunun üstüne saldırmaya başlayınca dengeler bozuldu. Bu savaşın kazanılmasında geri hizmetlilerin katkısı olduğundan bu savaş literatürde "Kepçe kazan Savaşı" olarak da bilinir.
Reklam
Hocazâdeler
Hocazâdeler, adını Şeyhülislâm Hoca Sâdeddin Efendi'den almıştır. Aile, Yavuz Sultan Selim'in nedimi Hasan Can Çelebi'nin neslinden gelmektedir. Aslen İsfahanlı bir Türk aileye mensupturlar...
Enes

Enes

@enesbir
·
08 Ocak 19:09
Ulema Aileleri
Şeyhülislâmlar çoğu kere, nesiller boyu devam eden ilmiye aileleri içinden çıkmıştır. Şeyhülislâmların çocukları da babalarının yolundan gitmiş, ilmî tekâmüllerini tamamladıktan sonra bu makama gelmişlerdir. Aşağıda vereceğimiz köklü aileler, yüzyıllar boyu sadece şeyhülislâm yetiştirmekle kalmayıp müderris, dersiâm, kadı gibi birçok âlim de çıkarmıştır. Şimdi bu mümtaz aileleri yakından inceleyelim.
16. yüzyılın sonları ve 17. yüzyılın ilk yarısında haremin hakimi valide Sultanlar, Vezirazamın atanmasına karar sahibi olmuşlardır. En çarpıcı örnekleri devlet idaresinde son söz sahibi Safiye ve Kösem Sultanlardır. Keza, ulemadan biri (mesela hoca sadeddin, Şeyhülislam esat efendi) veya sultanı nüfuzu altına sokmuş bir tarikat şeyhi (mesela üçüncü Murat döneminde şeyh şuca) siyasi kararlarda kesin rol oynamışlardır.
Sayfa 57 - Padişah ve siyasi güçler dengesiKitabı okudu
Nuruosmaniye Camii
Batılılaşma eğilimlerinin mimaride ortaya çıkmaya başladığı bir devirde ortaya çıkan camii ve külliyesi, Osmanlı mimarisinde bir dönüm noktası sayılmaktadır. Caminin yer aldığı alanda daha önce Osmanlı şeyhülislamlarından Hoca Sâdeddin Efendi’nin eşi Fatma Hatun’un mescidi bulunmaktaydı. Fatma Hatun Mescidi yıkılmaya yüz tutunca I. Mahmut’un emri ile yerine camii inşaatı başladı; Mustafa Ağa ve yardımcısı Simeon Kalfa (Mimar Simeon) tarafından gerçekleştirilen inşaat; I. Mahmut’un ölümünden sonra üç yıllık saltanat süren kardeşi III. Osman zamanında “Nur-u Osmani” (Osmanlı’nın Nuru) adıyla tamamlandı. Adını, padişah III. Osman’dan ve caminin içindeki ışıktan aldığı söylenir.
Filibe / Plovdiv
Bulgaristanın ikinci büyük şehri olan Plovdiv diğer bir adı ile Filibe 700 bin nüfusa sahip bir şehirdir. Bulgaristan'ın orta kesiminde yer almaktadır. Kuzey Ege ve Trakya Bölgesi'ndeki Yörük Türkmenler buraya göç ettirilerek buranın Türkleşmesini sağlamışlardır.. Âşıkpaşazâde, Neşrî, Oruç Bey ve Hoca Sâdeddin Efendi gibi bazı Osmanlı tarihçilerine göre, Lala Şâhin kumandasındaki Osmanlı kuvvetleri Edirne'nin fethinden hemen sonra 1361'de Filibe'yi ele geçirdiler.
288 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Dünyaya Geldin Gitmeye, aşk ile bir ânı seyretmeye. Kemal Sayar ve Sadeddin Ökten 'in keyifli sohbetleri. İki değerli hoca bu eser ile bizi ellili, altmışlı, yetmişli yılların hocalarına, kıymetli kitaplara, Osmanlı geleneğinden gelen müslümanların yaşantısına, en önemlisi de Allah'a giden yolun işaret taşlarına götürüyor. Eserde özellikle insanın dia alemden çok içine bakması, doğayı Allah'ın bir mucizesi olarak görmesi, tabiatta kendini dinleyerek yaratıcıya bir yol araması, her zaman umitvar olunması, rızkını bir şekilde geleceği bereketin ise Allah ile irtibatimiz yoluyla elde edilebileceğinin unutulmaması vurgulanmış. Modern ve post modern dünyanın müslüman için nasıl yaşanır hale gelebileceğini yollari aranmış. Özellikle Fethi Gemuhluoglu, Mahir İz, Celaleddin Ökten, Nurettin Topcu'nun yaşantı ve hatıralarından yola çıkılarak insan davranışları ve gönül insanı olma yolunda misaller verilmiş. Her iki hoca da yurt içi ve yurt dışı çalışmaları sırasında karşılaştıkları ilginç olaylardan çıkarımlar yaparak Allah ile irtibatlı bir yaşama rehberlik etmeye çalışıyorlar.
Dünyaya Geldim Gitmeye
Dünyaya Geldim GitmeyeKemal Sayar · Turkuvaz Kitap · 20192,937 okunma
120 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.