Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Polemik

Ahlakın Soykütüğü

Friedrich Nietzsche
Nietzsche'nin, eski arkadaşı Paul Rée'nin ahlakın kökeniyle ilgili kitabına (The Origin of the Moral Sensations) yanıt olarak kaleme aldığı üç denemeden oluşan bu kitap, yazarın en uzun soluklu ve iç tutarlılığa sahip çalışmalarından biridir. Kitabı oluşturan denemelerin üçü de İyinin ve Kötünün Ötesinde'de dile getirilen Hıristiyan ahlakı eleştirisini daha ileriye taşımaktadır. "İyi," "kötü" ve "fena" gibi sözcüklerin dilbilimsel analiziyle başlayan birinci denemede Nietzsche, "efendi" ahlakı ve "köle" ahlakı dediği iki kavram arasında karşıtlık kurarak, gücün ve eylemin nasıl da sıklıkla yerini edilginliğe ve nihilizme bıraktığını gösteriyor. Suç ve cezanın kökenini irdeleyen ikinci deneme, adalet kavramının nasıl doğduğunu ve bu kavramın içselleştirilmesinin "ruh" denilen şeyin gelişimine nasıl yol açtığını ortaya koyuyor. Üçüncü denemede Nietzsche, çileci ideallerin anlamını çözümlüyor. Nietzsche'nin niyeti çileci idealleri, "köle" ahlakını ya da içselleştirilmiş değerleri bir çırpıda yadsımak değildir; onun temel kaygısı kültürün ve ahlakın ebedi gerçeklikler olmaktan çok, insan yapısı kavramlar olduklarını göstermektir. Ulaştığı yargılara katılabilir ya da katılmayabilirsiniz; ama Nietzsche öylesine açık seçik ve parlak bir dille yazıyor ki, Ahlakın Soykütüğü'nü okurken kendinizi canlanmış ve coşkulu hissedeceksiniz.
Yazar:
Friedrich Nietzsche
Friedrich Nietzsche
Çevirmen:
Zeynep Alangoya
Zeynep Alangoya
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 52 dk.Sayfa Sayısı: 172Basım Tarihi: 2011İlk Yayın Tarihi: 2001Yayınevi: Kabalcı Yayınevi
ISBN: 9789759971830Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
172 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Orta Sınıfın Ahlakının Kökünde Ne Yatar?
(Makale) Kölelerin ahlaki değerlere isyanları tam olarak yaratıcı bir şekilde ve yeni değerleri ortaya çıkararak içerleme ilkesinde başlamaktadır ve bu, uygun eylem çıkışlarından yoksun oldukları için telafisini hayali bir intikamda bulmaya zorlanan yaratıkların yaşadığı bir içerlemedir. Her aristokrat ahlak, kendi taleplerini başarıyla
Ahlakın Soykütüğü
Ahlakın SoykütüğüFriedrich Nietzsche · Kabalcı Yayınevi · 20112,141 okunma
Reklam
172 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
3 adet ayrı denemeden oluşan eserde; ilk deneme, dilbilimsel yaklaşımla iyi, kötü ve fena gibi gibi sözcükleri derinlemesine işlerken gücün, nasılda bu kavramlar üzerinde yadsınamaz etkisi olduğunu irdeliyor. Suç ve cezanın kökenini inceleyen ikinci denemede ise adalet kavramının nasıl doğduğunu ve bu kavramın içselleştirilmesinin "ruh" denilen şeyin gelişimine nasıl etki ettiğini karşılaştırmalı örneklerle sunuyor. Çileci ideallerin sanılanın aksine kutsallıktan ve yüce değerlerden uzak, insanın yapısına uygun, türetilmiş bir kavram olduğu konusunun çözümlendigi üçüncü deneme ile de eser son buluyor. Dil ağır, diğer filozofların görüşlerine sık sık atıf ve cevap verme arzusu anlaması zor olan kavramları bazen daha da karmaşık hale getirmiş olsa da bitirince bütünsel olarak ne anlatmak istediği gün yüzüne çıkıyor. Keyifli okumalar dilerim.
Ahlakın Soykütüğü
Ahlakın SoykütüğüFriedrich Nietzsche · Kabalcı Yayınevi · 20112,141 okunma
184 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Nietzsche, "Ahlakın soykütü" isimli, üç denemeden oluşan eserinde ahlaki yargıları incelenmektedir. Genellikle sevgi, özgecilik, ve dindarlık gibi ahlaki olarak değerlendirilen duyguların Yahudi - Hristiyan inançlarında temellendiğine inanmaktadır ve bu bakış açısının alternatiflerinin olabileceğini söylemiştir. Nietzsche denemesinde rekabet içerisinde olan iki ahlak yapısı çizmiştir,bunlar soylu ahlakı ve köle ahlakıdır. Her iki ahlakında kendine ait, iyi ve kötü tanımları vardır. Soylu ahlakına göre iyi, güçlü iktidarlı ve cesur olmakla, köle ahlakına göre iyiyi ise dindarlık sevgi ve erdemlilikle tanımlamaktadır. Soylu ahlakı bağlamında yetişmiş ve ona göre düşünen sahipler kötüyü zayıflık, acizlik, üstün olan insanların altındaki şeyler olarak tanımlar buna karşın köle ahlakını kullanan köleler ve rahipler kötüyü iktidarı, gücü ve kibirli saygınlııkla tanımlar. Nietzsche köle ahlakını içinde bulundukları duruma karşı baskılanan öfkelerinden dolayı rahipler ve köleler tarafından soylu ahlakının tersine çevrilmesiyle oluştuğunu söylemektedir. Nietzsche bu nedenle Yahudi - Hristiyan etiği tarafından kutsallaştırılan köle ahlakının önceden varolan baskın bir ahlak yapısının saptırılmış hali olduğunu savunmaktadır.. Ve okuduğum ilk Nietzsche kitabında anladığım kadarıyla nietzsche 'nin felsefesi gelenekçilik karşıtlığı, radikal bireyciliğiyle tanımlanır ve dini ahlak anlayışından tümüyle kopuktur. İyi okumalar dilerim...
Ahlakın Soykütüğü
Ahlakın SoykütüğüFriedrich Nietzsche · Kabalcı Yayınevi · 20112,141 okunma
172 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Anlaşılmamak Nietzsche için önemli bir şey. Sanıyorum ki kendisini, anlaşılmamakla gurur duyan bir filozof olarak tanımlayabilirdi. Belki de tanımlamıştır bilmiyorum. Bu girizgâhı "ben kendisini anlamadım" demek için yapmadım. Tam olarak anladığımı da söyleyemem ama beni bazı önemli konuları düşünmeye sevk ettiği kesindir. Anlamadığım yargılarını, örneklerini biraz daha araştırıp tam olarak anlayacağım ve hatta buna başladım bile. Bu eserdeki tüm fikirlere katılmamakla birlikte üzerinde düşünmeye değer şeyler olduklarına beni ikna etti. Ki bence bir filozofun yapması gereken en önemli şeylerden birisi budur. İnsanlığın bir miras olarak biriktiregeldiği sofistike polemikler, yeni ve çığır açıcı tazelikler ister. Bu tazelikler bazen öze dönüş, bazen düz hatta dümdüz bir bakış açısı ile olur. Bazen de tazeliğin hakkını vererek yepyeni, el değmemiş bir fikirle yapar bunu filozof. Yazar bu eserinde bunların hepsini yapıyor. Ama Nietzsche'de sık karşılaşılan bir durum burada da karşımıza çıkıyor. Bir filozofun sırf başkalarından farklı bir şey söylemiş olmak için konuşma ihtiyacı... Kendisiyle çelişme yoluyla anlaşılmama isteği... Baştaki girizgâhı bunları söylemek için yapmıştım. Elbette eserin sınırlı yerlerinde ve aslında çok da rahatsız etmeden bunları yapıyor yazar. Hatta bile isteye ironi katmak için yapıldığını düşündüğünüz kısımlar da bence başarılı. Toplamda değerli bir polemik olduğunu düşünüyorum. Okunması, irdelenmesi, modern insan tarafından güncel olarak da her dönemde ele alınması gerektiğini düşünüyorum.
Ahlakın Soykütüğü
Ahlakın SoykütüğüFriedrich Nietzsche · Kabalcı Yayınevi · 20112,141 okunma
Reklam
172 syf.
·
Puan vermedi
Selamlar canlar kitabı bitirdim okunması gerek Nietzsche'nin eserleri başka güzel akıcı bir anlatımı var Kitap özeti şu şekilde; Nietzsche'nin, eski arkadaşı Paul Rée'nin ahlakın kökeniyle ilgili kitabına (The Origin of the Moral Sensations) yanıt olarak kaleme aldığı üç denemeden oluşan bu kitap, yazarın en uzun soluklu ve iç tutarlılığa sahip çalışmalarından biridir. Kitabı oluşturan denemelerin üçü de İyinin ve Kötünün Ötesinde'de dile getirilen Hıristiyan ahlakı eleştirisini daha ileriye taşımaktadır. "İyi," "kötü" ve "fena" gibi sözcüklerin dilbilimsel analiziyle başlayan birinci denemede Nietzsche, "efendi" ahlakı ve "köle" ahlakı dediği iki kavram arasında karşıtlık kurarak, gücün ve eylemin nasıl da sıklıkla yerini edilginliğe ve nihilizme bıraktığını gösteriyor. Suç ve cezanın kökenini irdeleyen ikinci deneme, adalet kavramının nasıl doğduğunu ve bu kavramın içselleştirilmesinin "ruh" denilen şeyin gelişimine nasıl yol açtığını ortaya koyuyor. Üçüncü denemede Nietzsche, çileci ideallerin anlamını çözümlüyor. Nietzsche'nin niyeti çileci idealleri, "köle" ahlakını ya da içselleştirilmiş değerleri bir çırpıda yadsımak değildir; onun temel kaygısı kültürün ve ahlakın ebedi gerçeklikler olmaktan çok, insan yapısı kavramlar olduklarını göstermektir. Ulaştığı yargılara katılabilir ya da katılmayabilirsiniz; ama Nietzsche öylesine açık seçik ve parlak bir dille yazıyor ki, Ahlakın Soykütüğü'nü okurken kendinizi canlanmış ve coşkulu hissedeceksiniz..
Ahlakın Soykütüğü
Ahlakın SoykütüğüFriedrich Nietzsche · Kabalcı Yayınevi · 20112,141 okunma
172 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Nietzshe'den sakının eğer mutlu rahat bir gündelik hayatınız varsa kesinlikle Nietzcshe'nin zihninizi karıştırmasına müsaade etmeyin. Nietzsche tam bir şeytan sorgulayıcılığında sorularla eserlerini örmektedir, sizi alabildiğine kendinizi işe yaramaz, alabildiğine şüpheci alabildiğine ürkek bir kişi yapabileceği gibi tam tersini de yapabilir. Aslında arayışı olanların Nietzsche'nin sesine kulak vermeleri anlamlı ama yine de onun sözcüklerini anlamak gerçekten çok zaman almakta ve çok emek isteyen bir şey. Nietzsche'yi okuyun ama ona sadık olmayın yoksa onu anlamamış olduğunuzu gösterirsiniz.
Ahlakın Soykütüğü
Ahlakın SoykütüğüFriedrich Nietzsche · Kabalcı Yayınevi · 20112,141 okunma
172 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Ahlakın Soykütüğü
Nietzsche, Paul Ree'nin ahlakın kökenine dair yazdığı kitaba bir nevi tepki olarak bu kitabı yazmış. O yüzden eleştirerek ilerlemiş yer yer. Kitap, üç bölümden daha doğrusu üç makaleden oluşmakta; iyi ve kötü, suç ve vicdan rahatsızlığı, çileci idealler. Felsefeye ilgisi olanlara özellikle ahlak felsefesi için güzel bir kaynak olacaktır. İlk bölümde, iyi ve iyi olmayanın kavramsal analizleri yapılmaya çalışılmış. Kavramların köken olarak nereye dayandığını, nasıl ortaya çıktığını, hangi kavramlara yakınlığından ötürü bugünkü anlamlarına kavuştuğu irdelenmiştir. İkinci bölümde, suç ve vicdan rahatsızlığını çözümlemiş Nietzsche. Vicdan rahatsızlığını, toplumsal kültürün bir getirisi olan bir hastalık olarak ifade etmiş ve belleğin insan için bir işkenceye dönüşmüş olmasından dolayı unutmayı bir kurtuluş bir zafer olarak görmüştür. Kitabın son bölümünde çileciliği, insanın kendini dış dünyadan soyutlarak bir nevi kendini arayış olarak görenlerin aslında kendileriyle düştükleri bir çelişki olarak görmüş. İnsanlar kendilerine sınırlar yaratarak en sonunda kafese hapsetti kendini. Ve şimdi belli kalıpların içine sardıkları insanı, yine kendi ürettikleri kalıplar çerçevesinde insana, bir kurtuluş olarak çileci idealler oluşturdular. Bu da kafesten bir kurtuluş olarak insanın anlam açlığına bir nevi ilaç oldu,diyor Nietzsche. Kitabın sonunda yazdığı gibi, "Ve insan - başta söylemiş olduğumu sonda bir kez daha söyleyeyim - hiç istememektense hiçliği istemeyi yeğler..." insan bir amaç bir anlam ister. Keyifli okumalar...
Ahlakın Soykütüğü
Ahlakın Soykütüğü
Friedrich Nietzsche
Friedrich Nietzsche
Ahlakın Soykütüğü
Ahlakın SoykütüğüFriedrich Nietzsche · Kabalcı Yayınevi · 20112,141 okunma
184 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
495 günde okudu
Hristiyan Ahlakına karşı bir duruş ve ciddi bir polemik olan Ahlakın Soykütüğü modern Avrupa'nın din ve ahlak temelli iç hesaplaşmasıdır. Nietzsche ağır bir fatura çıkarıyor.
Ahlakın Soykütüğü
Ahlakın SoykütüğüFriedrich Nietzsche · Kabalcı Yayınevi · 20112,141 okunma
Reklam
209 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 saatte okudu
Zerdüşt'ün İzinde
"Biz kendimizi bilmiyoruz, biz bilenler, biz kendimiz, kendimizi bilmiyoruz: iyi bir nedeni var bunun. Hiç aramadık kendimizi - nasıl olacak da bulacağız kendimizi günün birinde?" Sözleriyle başlayan kitabında Nietzsche, ilk bölümde dilbilimsel yolla 'iyi' 'kötü' 'fena' kavramlarını irdeliyor. İyi kelimesinin kökenine ve bu köken ile
Ahlakın Soykütüğü Üstüne
Ahlakın Soykütüğü ÜstüneFriedrich Nietzsche · Say Yayınları · 20232,141 okunma
184 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Nietzsche, toplumu oluşturan insanların olduğu yerde, sınıflar arasında ve insanlar arasında uçurumlar var olduğunu savunur. Bu farklılığı bir bütün olarak ele alır. Değerleri korumak için insanların realitesi ahlâk kurallarını yaratır. İyi, kötü, suç, ceza, adalet, hınç, vicdan gibi ahlâkî kavramları soyut bir şey görmek yerine sosyal bir durum olarak görmek gerektiğine vurgu yapmıştır. Kavramların tarihsel gelişimini incelemiş, köklerini araştırarak köle ve efendi ahlâkından oluşan bir ahlâk anlayışına ulaşmıştır. Ahlâkın zıt değerlerle var olduğunu oysa sürü iç güdüsü insanı eşit kılma çabasıyla köle yaptığını vurgulamış. Sürü iç güdüsünü yok eden bireylerin kendi efendisi olacağına dikkat çekmiştir. Yaşadığı dönemin Avrupa kültürünü, Hıristiyanlığın ahlâkî ön yargılarını eleştirmiş. Ahlâkî değerlerin yeniden tanımlanması gerektiğine inanmıştır. Çileci idealin anlamını yazarak neden karşı olduğunu detaylarıyla anlatmıştır. Nietzsche'nin denemesini, kendi düşüncelerinizle harmanlayarak okunduğunda , ahlâk kavramlarıyla ilgili farklı bir bakış açısı kazandırıyor.
Ahlakın Soykütüğü Üstüne
Ahlakın Soykütüğü ÜstüneFriedrich Nietzsche · Say Yayınları · 20232,141 okunma
172 syf.
·
Puan vermedi
"kendini görmezden gelmek ,iyi görmek için gereklidir der Nietzsche . "Biz yani ; idrak edenler ,kendimizi tanımıyoruz kendimiz kendimizi: bunun da bir sebebi var : hiçbir zaman kendimizi aramadık ki bir gün kendimizi bulabilmemiz nasıl mümkün olsun ? Haklı olarak denmişti; "kalbiniz hazinemiz , anlayışımız arı kovanların bulunduğu yerdedir .okumak da incelemek de bir o kadar zor eylemlerdir. Yazmış olduğu tek bir cümleden bile tonlarca tartışma hatta yazılar dökülebilir. Keza kendisi üzerine yazılan kitaplardan anlaşılabilir. Ben çok beğendim sizin de okumanızı tavsiye ederim
Ahlakın Soykütüğü Üstüne
Ahlakın Soykütüğü ÜstüneFriedrich Nietzsche · İlya Yayınları · 20082,141 okunma
172 syf.
9/10 puan verdi
İyi, kötü ve Nietzsche
Friedrich okumak da incelemek de bir o kadar zor eylemlerdir. Yazmış olduğu tek bir cümleden bile tonlarca tartışma hatta yazılar dökülebilir. Keza kendisi üzerine yazılan kitaplardan anlaşılabilir. Acaba Nietzsche üzerine neden doğru dürüst bir belgesel, film hatta dizi çekilmiyor ki? Ahlakın bitmişliğinden bahseden soykütüğü üzerine aslında adından da ahlakın scr'sini çıkarmaya çalıştığını anlatıyor. En tecrübeli yıllarında yazmıştı. Ahlak insanı her şekle sokmaya hazır göreceli bir kaptır. Kimi toplumların ahlak dışı saydığı eylemler sizlerde anlayışla karşılanabilir. İşte insanı bitiren ve onu yozlaştıran ifadelerde parmakla ahlakı gösteriyor. Mutlu olmayı sıradanlaşmadan uzakta tanımlıyor. Zaten Nietzsche'nin mutlu olmakla bir alakası olmadığı aşikardır. Sınırlarda yaşayan birisi olmaya ait biridir. Kant'a yine göndermelerde bulunmayı ihmal etmiyor. Onun yol göstereni ise bilindiği gibi Schopenhauer'dan başkası değildir. Bizler iyinin ve kötünün ötesinden gelen ahlakı arıyoruz, bizler suçtan, vicdandan uzak durmanın ilerisindeyiz. Onu anlamak aslında yeterince iyi anlamamak gibidir. Bazen Nietzsche'nin kendisini bile yeterince iyi anlamamış olduğunu düşünüyorum. O çağın ilerisindeydi ve zaten kendisi de herkes tarafından anlaşılmayacağını bilen birisiydi.
Ahlakın Soykütüğü Üstüne
Ahlakın Soykütüğü ÜstüneFriedrich Nietzsche · İlya Yayınları · 20082,141 okunma
184 syf.
·
Puan vermedi
Nietzsche bu kitapta ceza,suç, adalet, hınç duygusu, vicdan gibi ahlaki kavramların tarihsel gelişimini inceleyip, Yahudiliğin ve Hristiyanlığın modern Avrupa kültüründe hakim kıldıkları 'ahlaki önyargıların' eleştirisini yapar. Nietzsche yorumcuları tarafından onun en sistematik kitabı olarak görülen Ahlakın Soy Kütüğü Üstüne, modern Avrupa kültürünün en önemli yapıtlarından biri olarak kabul edilmektedir.
Ahlakın Soykütüğü Üstüne
Ahlakın Soykütüğü ÜstüneFriedrich Nietzsche · Say Yayınları · 20232,141 okunma
172 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Yahudilik ve Hristiyanlık üzerinden Nietzsche ceza,suç, adalet, vicdan gibi ahlaki kavramların tarihsel gelişimini inceliyor. Bir başyapıt niteliğinde...
Ahlakın Soykütüğü Üstüne
Ahlakın Soykütüğü ÜstüneFriedrich Nietzsche · İlya Yayınları · 20082,141 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.