Al Midilli

John Steinbeck

Puan vermedi·97 syf.·
2024 30. kitabı
Bu kitap beni çocukluğumun duygularına götüren, ince ama etkileyici bir kitaptı. Küçük bir çocuğun gözünden büyümek, hayal kurmak ve hayal kırıklığına uğramak öyle güzel anlatılmış ki, her sayfasında içim burkuldu. Kitapta sadece bir midilli yok, aslında hayatın kendisi vardı… sevinç de var, kayıp da var, öğrenmek de var… Steinbeck’in sade diliyle anlattığı bu hikâye, insanın içine işliyor. Az sayfa ama yoğun duygu… Ben çok sevdim. keyifli okumalar…
Alıntı
İlham olan kitap...
2021 93. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2021 00:32
Salinas Vadisinde bir çiftlikte yaşayan küçük Jody değildi bana göre bu kitabı yazmak için emek harcayan John Steinbeckti. Çocukken yaz tatillerinde çiftliklerde çalışmak için gider, erken yaşta hayata atılırmış. Bence bu kitap yaşadığı ve çocukken etkilendiği konulardan ortaya çıkmış... Bir çocuğun gözünde sorumluluklar, aile ile iletişim, yaşam şartları, hayal etme, yabancı insanların bilgiye aç insanlara yeni bilgi getirdiğine inanmak, hayvan sevgisi gibi çok çok derin konular var bu kitapta ... İnce çerezlik kitaplardan... Dört bölümden oluşuyor ama her bölüm insanın içinde başka başka hisler bırakıyor. Derin, yoğun ve içsel bir şekilde kalakalıyor insan... Bu yazarı ve tarzını seviyorum Keyifli okumalar dilerim... :) Aaa eklemeyi unutuyordum. Kitabı okurken Al MidilliAl Midilli den esinlenip profilimdeki atı çizdim...Bu da bu kitabın bana kattığı incelik olarak kalsın şurada... Kağıdın kalıcılığına inananlara ...
2024 24. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2024 15:05
Okumaya başladığımda sanki bir çocuk kitabı okuyor hissine kapıldım çok basit bir dilde anlatılmış evet akıcı sonlara doğru biraz daha ilgimi çekmeye başladı bir John Steinback heyecanı duyduğumu söyleyebilirim baş kahraman John isimli bir çocuğun biraz hayal dünyasını okuyorsunuz. Biraz da sorumluluk kazanması için yaşadıkları çiftlikte ailesinin öğretilerinden bahsediyor Spoiler vermek istemiyorum bu yüzden dipnot geçeceğim ‘Nellie için çok üzgünüm..
2024 19. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2024 00:20
John Steinbeck, "Al Midilli" isimli kitabında 10 yaşındaki Jody'nin ailesine, doğaya ve hayvanlara olan bakış açısını, görüşlerini sade bir üslupla anlatmış. Jody ailesinin özellikle babasının dikkatini çekmeye çalışan onların takdirini kazanmak için çabalayan bir çocuk. Onların davranışlarını anlamlandırmaya çalışarak kendi düşünceleri de şekilleniyor aynı zamanda. Kitap çoğunlukla yazarın çocukluğundan aktarılmış aslında dolayısıyla hikayenin gerçekçiliği yadsınamaz. Öneririm.
2023 117. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2023 03:23
John Steinbeck'in "Al Midilli" adlı eseri, insanın doğayla olan ilişkisini derinlemesine işleyen etkileyici bir roman. Steinbeck'in neredeyse bütün kitaplarını çok seviyorum. Ikinci defa okuduğum kitap, yoksulluk içinde yaşayan Jody Tiflin'in büyüme sürecini ve doğayla, özellikle de bir midilli ile kurduğu bağı anlatır. Steinbeck, karakterlerin duygularını ustalıkla yansıtarak, okuyucuyu hikayenin içine çekiyor. Jody'nin midilli ile kurduğu özel bağ, kitabın temel noktalarından biridir. Bu ilişki, Jody'nin büyüme, sorumluluk alma ve doğayla uyum sağlama sürecindeki değişimini gösterir. Roman, doğanın güzellikleriyle insanın karmaşık ilişkisini anlatırken aynı zamanda insanın içsel dünyasına da derinlemesine bir bakış sunar. Steinbeck'in betimlemeleri ve gözlem gücü, okuyucuyu hikayenin geçtiği çiftlik atmosferine götürürken, doğanın gücü ve insanın onunla olan etkileşimi üzerine derin düşüncelere sevk eder. "Al Midilli", sadece bir çocuğun büyüme sürecini değil, aynı zamanda doğanın insan üzerindeki etkisini, insanın doğaya olan tutumunu ve doğayla olan bağını sorgulatan etkileyici bir eserdir. Steinbeck'in dili ve derinlikli anlatımıyla, bu roman, okuyucuya unutulmaz bir deneyim sunar.
Al Midilli - Bir Çocuğun Gözünden
2022 17. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2022 17:41
Bence okuduğum acıklı hikayelerden biriydi. 10 yaşında Jody adındaki bir çocuğun başından geçen olaylar anlatılıyor. Olayları tamamen bir çocuğun bakış açısıyla okuyoruz. Bir çocuğun ebeveynleri hakkında nasıl düşündüğünü, yaşanan olaylar karşısında neden o tepkiyi verdiğini ve büyüklerin acımasız davranışlarına karşın nasıl devam ettiklerini anlatan yürek burkan kısa bir hikaye.
2022 34. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2022 11:47
Birbiri ile ilintili dört hikayeden oluşan kitapta Steinbeck'in klasik çiftlik ve aile tasvirini rahatlıkla görebiliyoruz. Çehov -durum hikayeciliği- tarzı sevmeyenlerin bu kitaptan da zevk alamayacağı aşikar. Fakat kitaba on yaşındaki Jody'nin at sahibi olma hikayesi yerine 60'ların Salinas çiftlikleri dönem durumu' olarak bakıp okuyabilirsek, hikayeler ilginçleşmeye başlayabilir. Eleştirmenlerin aksine kitabı, bir çocuğun okuyabileceği özellikte olduğu kanısında değilim çünkü birbirine mesafeli ve sırf kan bağı olduğu için bir aradaymış gibi duran aile bireyleri, midillisi dışında annesinin tabiriyle hayvanlara -eziyet- eden bir çocuk, yaşlı insanlara saygısızlık gibi birçok unsur yer almakta. Evet bunlar insanlığın gerçeği fakat çocuklarımızın hayal dünyasının gerçeği olmak zorunda değil. Bu yüzdendir ki kitabı gençlik edebiyatı kategorisine almak bence daha doğru bir tercih olacaktır. Kısa soluklu bu kitabı okurken, sorumluluk duygusunun külfet olmaktan ziyade mutluluk kaynağı olduğunu Steinbeck'in betimlemelerinin içtenlikleri ile görme fırsatı elde edeceksiniz. İyi okumalar....
2022 95. kitabı
Jody anne babasıyla Salinas Vadisi'de bir çiftlikte yaşamaktadır. Bir gün babası ona bir tay verir ve o tayın sorumluluğunu henüz küçük yaşında almasıyla bizlerde onun çocuk penceresinden güvenmeyi, sevgiyi, sorumluluk almayı, kuşak çatışmasını, arkadaşlığı ve hayata karşı öfkeyi görmeye başlarız. Sakin bir masal kıvamında ders verici bir metin Al Midilli, Jody'nin büyüme evresiyle gözlemlediğimiz bir noktada hayvan sevgisi ve insan ilişkileridir. Güven kelimesinin küçük yaşta ne kadar mühim olduğunu kulaklarımıza fısıldayan Steinbeck, güzel bir hikaye ile biz okurlara sunmuş. Kısa ama oldukça keyif vericiydi. Özellikle şu sıralar kitap okumakta sıkıntı yaşayanlara güzel bir seçenek olabilir. #almidilli #theredpony #johnsteinbeck #iletişimyayinlari
Roman
2024 12. kitabı
Okunma: 15 Mart 2024 09:59
Çiftlik hayatı Steinbeck'ten okumaya alışık olduğumuz bir tema. Bu kitapta da Salinas Vadisi'ndeki çiftliklerinde yaşayan bir ailenin Jody isimli oğulları gözünden yaşıyoruz olanları. Steinbeck'in bir dünya yaratıp o dünya içerisinde meydana gelenleri öyküler halinde anlatma tarzını oldukça seviyor ve başarılı buluyorum. Bu kitap da onlardan biri. Steinbeck karakterlerin duygularını çok başarılı bir şekilde yansıtmış, bana göre bu başarının altında çocukken çalışmaya gittiği çiftlerde bu duyguları yaşamış, deneyimlemiş olması yatıyor. Bir duyguyu bizzat yaşamak empati yoluyla tezahür etmekten çok daha yoğun olduğunu düşünüyorum, bu yoğunluk duyguyu kağıda dökmedeki başarısının temelini oluşturmakta. Jody üzerinden hayvan ve doğa sevgisi, aile ilişkileri, sahiplik duygusu, yabancılarla iletişim gibi birçok duygu okuyucuya aksettiriyor. Midillisine çok iyi bakan, onun içinden elinden gelenden fazlasını yapmaya çalışan bir çocuğun diğer hayvanlara son derece acımasız ve gaddarca davranışlar sergilemesi bana sahiplik duygusunun gücünü gösterdi. Acaba Jody gerçekten midilliyi mi seviyordu yoksa midilliye sahip olmanın ona arkadaşları arasında kazandırdığı statüyü, ayrıcalığı mı seviyordu? Davranışlarına bakılırsa ikincisi bana daha yakın geliyor. Bir diğer konu da çiftliğe gelen yabancı hakkında. Jody'nin babası yabancıya yaşlı ve işe yaramaz olduğu için ona iş veremeyeceğini o yüzden gitmesini söylüyor ve adam diğer gün en işe yaramaz, ölmesi beklenen atı çalarak kaçıyor. Adamın arkasından hırsızmış deyip konuyu kapatıyorlar. Neden? Birisi hırsızlık için gittiği bir çiftlikten o kadar sağlıklı ve genç at varken neden en işe yaramazını seçer, kendine yakın bulduğu için mi? Onun da orada fazlalık olduğunu düşündüğü için mi? Genel kanıya bakınca kitabın diğer Steinbeck
2025 61. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2025 15:10
#okudumbitti John Steinbeck Al Midilli Kısa ama çocuk ruhunuza dokunacak bir kitap okudum. Yazarın çocukluğundan da izler taşıyan bir eser. Daha ilk satırlarda Salinas Vadisi'nin tasviri okuyucuyu alıp götürüyor doğanın güzelliğine. John Steinbeck, kendi çocukluk anılarından esinlenerek yazdığı dört bölümlük bu güzel romanı ilk kez 1949’da Lewis Milestone yönetmenliğinde izleyici karşısına çıkmış, ardından da 1973’teki yeniden uyarlamada üç dalda Emmy Ödülünün sahibi olmuştur. {{{{{{{{~~~~}}}}}}}}}} Salinas Vadisi'ndeki bir çiftlikte anne-babası ve yardımcıları Billy Buck'la yaşayan 10 yaşındaki Jody'nin tekdüze hayatı babasının hediye ettiği al bir midilliyle renklenir. Jody'nin henüz tay olan midilliye binebilmesi için hem tayın büyümesini beklemesi hem de onu eğitmesi gerekir. Tabi bu arada okula gittiği için o yokken midiiliye yardımcıları göz kulak olmaktadır . Birgün atı yağmurda çok ıslanır ve hastalanır, ne kadar uğraşsalar da ölmesini engelleyemezler. Tabi Jody'nin hayalleri sevinçleri onunla yok olmuştur. Daha sonra babası ona bir tay sözü verir ağıllarindaki bir Kısrak hamiledir . Ama kötü talih bu kez de babasının çok sevdiği kısrağı doğum esnasında onlardan ayırır. Bu ayrılışlar hep yaralar çocuk yüreğini Jody'nin ... Günün birinde dedesi ziyarete gelir , arkadaşı , yoldaşı o olur artık. <<<<<<<<>>>>>>>> Kitap karakterleri bakımından oldukça sade ve anlaşılır olmakla beraber biz okura küçük bir çocuğun gözünden olayları inceleme fırsatı da vermekte. Sahiplenme , sorumluluk, hayvan sevgisi gibi temaları toprak ananın güzellikleriyle harmanlayıp sunmuş yazar . Jody'nin midillisi uğruna üstlendiği sorumlulukları ve fedakarlıkları , insanın doğayla olan ilişkisini derinlemesine

John SteinbeckYazar · 47 kitap
John Steinbeck, (27 Şubat 1902 - 20 Aralık 1968) ABD'li yazar. 27 Şubat 1902'de Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaleti Salinas kentinde doğdu. 20 Aralık 1968'de New York'ta yaşamını yitirdi. 1940 Pulitzer Ödülü ve 1962 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi gerçekçi roman-öykü yazarı. Bir ırgat ailesinin çocuğudur. Babası Prusyalı, annesi ise İrlandalı göçmen bir aileye mensuptur. Yaşıtları gibi o da küçük yaşlarda çiftçilik yaptı. 1920-1926 arasında aralıklarla Stanford Üniversitesi'ne devam etti. Öğrenimini sürdürebilmek için duvarcılık, boyacılık, kapıcılık, eczacılık gibi işlerde çalıştı. Okulu bitiremedi. Öğrencilik yıllarında başladığı yazmayı sürdürdü. Irgatlık ve işçilik yaparken edindiği deneyimler, eserlerinde işçilerin yaşamlarını gerçekçi bir dile anlatmasına büyük katkı sağladı. İlk romanlarından başlayarak hep işçileri, yaşam koşullarını, ilişkilerini anlattı. İlk kitabı " Altın Kupa " (1929). 1936'da yayınlanan "Bitmeyen Kavga"da tarım işçilerinin grevi ve bu greve önderlik eden iki Marksisti anlattı. Amerikan çalışma sistemine keskin eleştiriler yöneltti. Üçüncü kitabı "Fareler ve İnsanlar" 1937'de yayınlandı. Bu kez iki göçmen işçi arasındaki garip ve karmaşık ilişkinin öyküsünü anlatıyordu. Kendisine "Pulitzer Ödülü" getiren ünlü romanı "Gazap Üzümleri" 1940'ta sinemaya aktarıldı. II. Dünya Savaşı yıllarında daha çok ideolojik eserler verdi. İzleyen yıllarda politikadan uzak, eğlendirici yanı ağır basan duygusal öğelerin de yer aldığı eserler ve senaryolar yazdı.1962'de edebiyata katkılarından dolayı Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.