İnsanlar, gerçek ve avuntu arayışlarını bazen birbirinden ayırt edemezler. Belki de Gorki'nin vurguladığı gibi, biz insanlar bazen gerçekliği kabul etmektense, onu kendi duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarımıza göre şekillendiririz. Bir bilginin doğruluğu çoğu zaman onun insanın işine yarayıp yaramadığı ile doğrudan ilişkilidir. Bu, aslında pragmatist bir bakış açısını yansıtır. Pragmatizm, bir bilginin veya inancın doğruluğunu, onun ne kadar işlevsel olduğuna göre değerlendirir. Bu perspektife göre, bir inanç ya da bilgi, sadece gerçekliği değil, aynı zamanda bireyin hayatına nasıl katkı sağladığını da belirleyici kılar.
Özellikle dini inançlar ve Tanrı'nın varlığı meselesinde, birçok kişi için Tanrı'nın varlığının kabulü ya da yokluğunun reddi büyük ölçüde psikolojik ve duygusal ihtiyaçlar ile şekillenir. Bir insanın hayatındaki anlam, güven arayışı, korkularından kaçış, ölümle ilgili belirsizlikler gibi faktörler, Tanrı inancını sürdürmesini veya reddetmesini şekillendirir. Bu, çoğu zaman biliçli bir tercih olmasa da, insanlar için büyük bir rahatlama kaynağı olabilir.
Gorki'nin de değindiği gibi, gerçek ve avuntu arasındaki ilişki, insanların yaşamda anlam yaratma çabalarının önemli bir parçasıdır. Tanrı inancı, evrenin bir amacı olduğuna inanmak, bu inançların kişiye psikolojik, duygusal ya da varoluşsal bir fayda sağlaması, onları kabul etmeye devam etmelerini sağlar. İnsanın evrenle ilgili anlayışı, sadece bilimsel gerçeklik ve mantıksal analiz ile değil, aynı zamanda kişisel ihtiyaçları ve hayatındaki anlam arayışı ile de şekillenir.
Sonuçta, insanlar için doğru olan şey, hayatta anlam bulmalarını sağlayan, varoluşsal bir işlevi olan bilgi ve inançlardır. Bu, birçok insanın Tanrı'nın varlığına inanma veya evrenin rastlantısal doğasına dair inançlarını