Aspidistra

George Orwell

2023 73. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2023 11:11
Uzun uzun anlatılmayı hak eden bir kitap değildi kesinlikle. Hatta tek kelimeyle "para her şeydir" deyip bitirsem yeridir. Kitap başından sonuna kadar para, para, para deyip durdu. Okudukça kasıldım, midem bulandı, kusacak gibi oldum. Hayatımda ilk defa bir kitabı bu çile artık bitsin diye ara vermeden bitirmek istedim. Daha önceden de yokluk içinde yaşayanların romanlarını defalarca okudum; Germinal , Bitmeyen Kavga , Gazap Üzümleri gibi ama bunlarda sömürülen bir emek vardı, çalışan ama ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar sefaletten kurtulamayan karakterler vardı. Oysa bizim karakterimiz bu sefaleti kendi isteğiyle yaşıyor. Paraya karşı açtığı bu savaşta karşısına çıkan tüm fırsatları tepiyor. Paranın kölesi olmamak için. Her şeyin değerini parayla ölçüyor. Aşkı, dostluğu, kardeşliği, saygıyı kısacası aklınıza gelebilecek olan her şeyi... Eyvallah yoldaş en büyük sosyalist sensin derdim ama her sıkıştığında o açlık sınırında olan ablanı sömürüp durmasaydın eğer. Fakir ama gururlu gencimiz etrafındaki herkesi bu düşüncelerinden dolayı kırıp duruyor. Buna rağmen, kendi yoksulluğunu unutup sürekli ona destek olan ablası, zengin diye sürekli aşağılamasına rağmen bunları anlayışla karşılayan bir dostu ve evlat olsa sevilmeyecek olan bu adamı tüm saçmalıklarına rağmen sevmeye devam eden iyi niyetli güzel bir sevgilisi var. Yapılan her iyiliği Küçük Emrah misali "param yok diye bana acıdığın için böyle iyi davranıyorsun değil mi?" gibisinden saçma repliklerle dolu. "param yok diye benimle öpüştün değil mi?" :))) Küçük Emrah'ı da sevmezdim ben zaten seni de sevemedim Gordon... Arkadaşlar kitabı okumayı düşünenler için bu iyiliği yaptım ve kitabı sonuna kadar okudum. Size en kısa özetini de çıkardım zaten "para her şeydir" deyip kitabı okudum butonuna basabilirsiniz. SPOİLER KISMI AMA
2021 62. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2021 13:13
George Orwell’ın orijinal adı “Keep the Aspisidistra Flying” olan kitabı, adını bir zambak türünden alıyor. Neredeyse her ortamda ayakta durmayı başarabilen, güneşe ihtiyaç duymayan, çok sık sulanmak istemeyen yeşil yapraklı bir salon bitkisi olan Aspidistra, 1930’lu yılların İngiltere’sinde aşağı ve orta sınıfın evlerini süsleyen yegane çiçek olarak simgeselleşiyor. Çiçeğin dayanıklılığı, orta sınıfın her türlü soruna ve parasızlığa direncini de simgeliyor mu bilinmez ancak evlerinin en özel köşesinde ya da cam önlerinde sergiledikleri Aspidistra’yla kendilerini daha zengin hissettikleri kuşku götürmez. 29 yaşındaki Gordon Comstock, Bay McKenchnie’nin kitapçı dükkanında karşılıyor bizi. Her şeyini rehin veren ancak aspidistrasını asla bırakmayan bir marangozun öyküsünü okuduktan sonra Aspidistra Gordon için de bir simgeye dönüşüyor. Zambak saksıları pencerelerde durmaya devam ettiği sürece İngiltere’de devrim olmayacağına inanıyor. Onun düşüncesinde zambağın ölmesi kapitalizmin ölmesiyle eşdeğer. 1984 ve Hayvan Çiftliği sonrasında okuduğum bu George Orwell kitabı Ta Platon’un Devlet’inden başlayarak, ütopyalar döneminin sonunda ortaya çıkan distopya-ters ütopyacılığın en başarılı örneklerinden olan 1984 adlı romanın da yazarı olan Orwell’ın kitabı para ve parasızlık üzerine kurulu bir roman. Kitabın arka kapağı başta olmak üzere kitapla ilgili bir çok tanıtımda romanın ‘sınıf atlama özlemi’ üzerine olduğu belirtiliyor. 1930’lar İngilteresinde Aspidistra adlı bir zambak türü zenginlik özlemini simgeliyormuş. Ancak kitabın baş kişisi-kahramanı Gordon Comstock’un tam tersi bir yaşam sürdüğünü baştan belirtelim. Bırakalım sınıf atlama özlemini, iyi bir yaşam için para kazanmak zorunda kalınmasına karşı direnen bir kişi. Çevresinin ‘iyi bir iş’ sahibi olması için
2020 66. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2020 11:37
George Orwell, ya da asıl adıyla Eric Arthur Blair, 20. yüzyıl ingiliz edebiyatının önde gelen kalemleri arasındadır. Hayvan çiftliğinden sonra okuduğum 2. Kitabıdır... Kitabın baş kahramanı Gordon kendisini para ile dönen dünyadan koparmaya çalışan bir karakterdir. gündüzleri cüzi miktarda bir parayla kitapçıda çalışır, geceleri ise Londra Sefaları adlı kitabını bitirmeye çalışır. kitap gordon'un para düzeniyle yani kapitalist sistemle olan savaşını anlatmaktadır ki kazanan anlayacağınız üzere en baştan bellidir. gordon beş parasız ve gururlu bir insan olduğu için sefil hayatı yaşar, sizi de bu hayata tanık ettirir. bir süre sonra beyniniz gordon'un beyniyle, düşünceleriyle eşleşir. gordon'un paradan kaçarken ağzından para lafını hiç düşüremediğini görürsünüz. bunu söylemesi zorunludur, çünkü beş parasız olanların konuşabileceği tek konu paradır. para istenmez, ama parasız olmaz. Okunması gerekenler listeniz varsa, kesinlikle eklenmesi gereken bir yapıt. Şimdiden keyifli okumalar diliyorum...
2023 10. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2023 13:53
Yaklaşık 30 yıl önce yazılan Martin Eden'e benzerlikler çok fazla ama karakter olarak Martin Eden elbette Gordon'a birkaç beden fazla :) Kitabın başından itibaren idealleri peşinden giden iyi eğitim almış genç bir şairin paraya açtığı savaşı, çektiği zorlukları okuyoruz. Bu bağlamda klasik bir Rus edebiyatı karakterini okuyor gibiyiz ama Gordon'un bitip tükenmez melankolisi beni bitirdi. Hiçbir çaba harcamadan ve kendi deyimiyle yükselmek yerine çamurun içinde yuvarlanarak günlerini sefalet içinde geçiren; ona destek olmak isteyen ve onu seven üç kişiyi de hayatından bezdirecek kadar sözümona gururlu davrandığı için yardımlarını geri çeviren ozanımız zaman zaman sizi cinnetin eşiğine getiriyor. Kendi zayıf karakterinin getirdiği hatta getiremediği her şeyi paraya, kapitalist sisteme bağlayan Gordon sürekli depresyonda ve yerin dibinde. Sürekli Martin Eden ile kıyaslamadan edemedim. Martin'in hayalleri, umutları, çabası, tutkusunun kırıntısı yoktu bu adamda ve gerçekten sinirliyim şu an :) Yine de sizde bir duygu oluşturabilen her kitap değerlidir. Orwell ustanın daha güzel kitaplarını okumuş olsam da sevdim diyebilirim.
Edebiyat & Roman
2020 2. kitabı
Okunma: 15 Mart 2020 15:41
Yazarın az karakterle, çok da didaktik olmadan, kahramanının psikolojisini kurguya yedirerek anlattığı olgun bir roman. Okurken kahramanın parasız kaldığında düşündüklerini ve yaptıklarını, idealleri için paranın imkanlarını reddederken bir taraftan idealleri için nasıl da ona muhtaç olduğunu ama aynı zamanda paranın dünyasına girdiği zaman o idealleri asla gerçekleştiremeyeceğini de anlıyorsunuz. İçinde yaşadığımız kapitalist dünyayı sorgulatan akıcı bir kitap.
AspidistraGeorge Orwell · Can Yayınları · 20165,4bin okunma
Kesinlikle okunması gerektiğini düşündüğüm bir eser.
2025 50. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2025 01:08
Parasızlığın içine hapsolmuş Gordon ile arkadaşı olan ve paraya sahip olmanın farkındalığıyla bundan rahatsızlık duyan Ravelston arasındaki ilişki gerçekten çok dikkat çekici. Satır araları okunduğunda iki hayat arasındaki uçurumun aynı masalarda otursalar dahi çok net olduğunu görüyoruz. Kitapta pensipleri kağıt üstünde güçlü olan Gordon'un kapitalist düzene karşı nerede durabildiği ve nerede tıkandığı başarılı bir şekilde aktarılmış. En sağlam hayat görüşlerinin bile hayatta kalmak için maddi bir dayanağa ihtiyaç duyduğu, Gordon'un yaşadıkları üzerinden açıkça görülüyor. Bu açıdan kitap, idealizm ile gerçek hayat arasındaki çatışmayı çok iyi işlemiş. Kitabın anlatmak istediğini şu alıntı çok iyi özetliyor: "Prensipler bizim gibiler için bir lükstür. Gordon'un anlamadığı şey de bu." Aspidistra George Orwell
2020 21. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2020 15:43
Paraya bağlı yaşama direnme çabası hiç düşünmediğim şekilde ele alınmış. Farklı bakış açılarını hep sevmişimdir. Zira ufkumuz nasıl genişleyecek ? Üslubunun kendine has olması yazarı ezberci yazarlardan ayırmış ve okunmaya değer kılmış. Sevdim .
2020 29. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2020 16:43
Bay Orwell'ın beni delirttiği bir kitap oldu #aspidistra Öyle ki, Gordon'ı elime verirseniz, iyice bir silkelenmiş olarak geri alırsınız. Yiyecek ekmek bulamazken hâlâ felsefe peşinde koşması, kimseye faydası olmayan gururunun arkasına saklanıp çevresindeki insanları da yaralaması beni resmen çıldırttı. Gordon ihtiyaçlar hiyerarşisine uymamakta direnirken, Maslow'un kemikleri sızladı eminim. Bir insanın sadece can sıkıntısından (kimse kusura bakmasın, bunun başka bir açıklaması olamaz!) hayatını altüst etmesi bana hep çok ilginç gelecek. Nasılsa her şey olması gerektiği gibi oluyor sonunda.
2021 27. kitabı
Okunma: 27 Mart 2021 00:21
George Orwell, Hayvan Çiftliği ve 1984 kitaplarındaki gibi bu kitabında da yaşadığı toplumu eleştiren bir roman yazmış. Bu kitabında kapitalizmi eleştiren Orwell, paranın kölesi olmak istemeyen, varlıklı olmak için çabalamayı ahlaksızlık olarak gören, kısaca paraya savaş açan bir adamı anlatmaktadır. Gordon Comstock varlıklı denebilecek bir ailenin oğludur ve ailesi kendisinden çok para kazanabileceği 'iyi' bir işe girip ailelerinin adını yükseltmesini beklemektedir. Bu uğurda ailesinin tanımıyla 'iyi' bir işe girer. Ancak gördüğü midesini bulandıran bazı olaylar sonucunda bu 'iyi' işi elinin tersiyle itmeye karar verir. İnsanların çok para kazandıktan sonra bu paraları savuracak yerler aramaya giriştiğini, insanların başkalarına saygı duyması için varlıklı olması gerektiğini, insanların tek derdinin daha çok para kazanıp çok daha iyi yerlere gelerek, bunu başarı olarak kabul ettiklerini görmesi üzerine Gordon, yoksul olarak yaşayıp, çalıştığı küçük bir kitapçıdan kazandığı az miktardaki parayla geçinmeye karar verir. Aynı zamanda Gordon bir ozandır. Şiirler yazmaktadır ancak yazdığı şiirler beklediği ilgiyi görmez. Etrafındaki insanlar -sevgilisi, ablası ve zengin olan arkadaşı- bu şekilde yaşamasının akıllıca olmadığını, kendisine çekidüzen vermesi gerektiğini söylemelerine rağmen Gordon onlara kulak asmaz. Gordon'ın kapitalizme olan savaşını gerçekten haklı ve yerinde buluyorum. Ancak Gordon'ın bir huyu var ki sinirlenmemek elde değil. Yaşadığı hayatı, paraya savaş açarak kendisi seçmiş olmasına rağmen, içinde bulunduğu durumdan da oldukça şikayet etmektedir. Sevgilisinin kendisiyle evlenmemesini, yazdığı şiirlerin dergilere kabul edilmeyişini, insanların kendisine saygı duymamasını ve bunu gibi önemli önemsiz her şeyi hep parasının olmayışına yoruyor ama bu
2019 13. kitabı
Comstock ailesi en küçük bireyi olan Gordon, ailenin başarısızlarla dolu geçmişine son verecek bir umut olarak görülüyordu. Comstock'lardan büyük dedeleri dışında kimse varlık göstermiş iyi bir gelire sahip olmuş değildi. Kaldı ki Comstock dedeyi de tanıyan pek çok kişi ondan sövgü ile bahsederdi. Gordon çok genç yaşlarında çalışmaya başladığı reklam firmasındaki işte gelecek vaad eden parlak bir isimdir fakat reklamların aldatmacalarla dolu kapitalist sistemin bir oyunu olduğunu farkeden Gordon paraya savaş açar. Kendi isteği ile çok az geliri olan bir iş arar ve bu konuda arkadaşı Ravelston'dan yardım ister. Onun yardımı ile bir kitapçıda çalışmaya başlar ve aldığı çok düşük ücretle neredeyse karnını bile zor doyurur. Bu sürede şiir yazmaya ve dergilere göndermeye başlar. Aspidistra ise alt sınıfın üst sınıfa özentisini simgeleyen bir zambaktır ve Gordon'a bu sefil yaşantısında kaldığı köhne odalarda bile evsahiplerinin bu zambağı eşlik ederdi. Gordon'un geri dönüşü ise sevgilisi Rosemary sayesinde olacaktır. Bir solukta okunan etkileyici ve sürükleyici bir Orwel romanı.....

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.