Cennet Çayırları, Steinbeck’in doğayı fon değil, adeta başlı başına bir karakter gibi resmettiği bir eser. Orada insanlar var: küçük hesaplarıyla, sıradan sevinçleriyle, acılarıyla… Ama esas olan; vadinin kokusu, otların hışırtısı, rüzgârın sessizliği. İnsanların hikâyeleri kısa, gelip geçici; doğa ise baki.
Bana kalırsa Steinbeck burada büyük bir hakikati hatırlatıyor: Biz, evrenin en önemli oyuncuları değiliz. İnsan varlığı çayırların ortasında ince bir ot sapı gibi – kırılgan, önemsiz ama bir o kadar da canlı. Her öyküde bir umut, bir hayal kırıklığı, bir kabulleniş gizlenmiş.
Okurken şiirsel bir dinginlik veriyor insana. Büyük olaylar yok, kahramanlıklar yok… Sadece yaşamın kendisi var. Bu yüzden bazı okurlar için “durgun” gelebilir ama ben tam tersine o durgunluğun içindeki derinliği seviyorum. Çünkü hayat çoğu zaman öyle: büyük patlamalar değil, küçük titreşimlerdir bizi şekillendiren.
Kısaca: Bu kitap, insanın kendini fazla önemsememesi gerektiğini fısıldıyor. Doğa hep kazanır, insan geçer gider. Ama işte o geçiş sırasında yaşanan küçük hikâyeler, bize ölümsüzlük tadı bırakıyor.