Demir Ökçe

Jack London

2025 135. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2025 10:32
Jack London kitaplarından beğenemediğim tek kitap bu oldu. George Orwell, 1994 kitabını bu kitaptan esinlenerek yazmış. Kitaba kafam dağılsın diye başlamıştım ama gerçekten dağılacağını düşünemedim. Beklediğim etkiyi vermedi ne yazık ki. Çok zorlandım okurken. Sadece sonlara doğru kitabın içine girebildim resmen. Sonunda biraz sinirlerim bozuldu diyebilirim. Kitapta sosyalistlerle oligarşik düzen arasında ki çekişmeden bahsediliyor. Demir Ökçe'de 1913'te başlayan bu çekişme/ çatışma, gerçekte 1914'te patlak vermiş. Dahası London sadece 1914'te olanları değil İkinci Dünya Savaşı'na giden olayları da kehanette bulunurcasına öngörmüş; faşist yapılanmanın dünyayı nasıl dehşete sürüklediğini ve bunun karşında ki devrimci duruşun nasıl olması gerektiğini dile getirmiş. Distopya türü olarak geçiyor kitap. Sakin kafayla okunabilecek bir kitap.
2024 8. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2024 00:00
“Adalet ve Hukuk aynı şey değillerdir” Demir Ökçe, Oligarşiyi tanımlamak için kullanılan bir ad. _ Yine harika bir karakter , büyük bir dewrimci ve aşk adamı . Totaliter ve baskıcı sisteme karşı ayaklanan ve her geçen gün büyüyen dewrimcilerin distopik savaşıdır. Fedakar , mücadeleci , dewrim aşkını ve tutkusunu hissederiz.Türünün ilk örneği olması ayrı bir hevesle okutuyor.Tatlı bir acı bırakıyor ama yine de güzel okunuyor . Tavsiye ederim okumanızı.
Demir Ökçe nedir?
2022 10. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2022 16:37
Demir Ökçe oligarşidir. Demir Ökçe, sınıfsal ayrılıklardan beslenen, altta kalanın canını çıkaran ve yok olmaya mahkûm bir rejimi temsil etmektedir. Neden yok olmaya mahkûm diyorum? Çünkü başkahraman Ernest diyor ki: “Sınıf ve sosyal tabaka üzerine kurulu her sistem kendini çürütüp yok edecek tohumları barındırır. Bir sistem sınıf üzerine kurulduğunda, kastların, sosyal tabakaların oluşması nasıl engellenir? Demir Ökçe bunu engellemeyi başaramayacak ve sonunda kast sistemi Demir Ökçe’yi yok edecek.” Bu kitap; devrimin, devrimcinin, başkaldırının, cesaretin, adaletin, adaletsizliğin, umut etmenin ve umutsuzluğa düşmenin eseridir. 10/10 (“Demir Ökçe” adını tarihe, ilk distopya örneği olarak yazdırmış.) “Kapitalist rejimde zor günlerin yaşandığı dönemler saçma olduğu kadar kaçınılmazdı. Refah her seferinde yoksulluk ve felaket doğuruyordu. Tüketilemeyen aşırı kazançların birikmesi buna yol açıyordu.” “Biz aciz insanlar yeryüzüne kalıcı barışı ve mutluluğu getirmek için katliam ve yıkım içinde mücadele ederek sonumuzu hazırlıyoruz.”
2020 110. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2020 19:13
Distopya edebiyatının ilk örneği olarak kabul edilmekte olup George Orwell'e 1984 ve Hayvan Çiftliği kitaplarının yolunu açmıştır. Çoğunlukla Beyaz Diş ve Vahşetin Çağrısı ile tanınan Jack London'un kaleminden çıkmış bu eser Amerika Birleşik Devletleri'nde yükselen totaliter bir Oligarşiyi eleştirmek amaçlı olup bir günlük şeklinde yazılmıştır. Avis Everhard’ın gözünden Ernest Everhard isimli sosyalist bir genç liderin çabalarını ve 2700'lü yıllardan, Amerika'daki işçi sınıfının kapitalizmi yendiğini, sosyalist devrimin gerçekleştirdiğini anlatan bir hikaye. Çok ilerigörüşle yazılan bu çağdaş hikaye ilk yayınlandığında eleştirmenlerden karışık bir tepki alsada sonradan meşhur olup günümüze kadar gelip filmleri çekildi.
2026 19. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2026 00:53
Demir Ökçe,Jack London’ın en çarpıcı olay örgüsüne sahip ve felsefi tartışmaları da içinde barındıran en rahatsız edici eserlerinden biri. Bu kitap insanı yavaş yavaş içine alıyor. Başta sakin bir
1000k
2025 6. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2025 09:51
Çok çarpıcı bir döneme ışık tutan bir eser. Dipnotların fazlalığından kaynaklı okurken bir odak dağınıklığı oluştuğunu düşünüyorum. Ve kitabın sonunda hikayenin birden çok sonuçsuz bir yerde neticelenmesi insanı bocalatıyor.
2024 8. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2024 20:20
İlk defa bir Jack London eseri yordu beni Hem de ne biçim. Diğer Jack London eserlerinden çok başka Evett modern bi distopik roman ama herkesin begenisini alabilecek bir eser değil maalesef ki. Kitapta buram buram dava, yoldaş, kapitalizm, sosyalist, devrim.. geçiyor. Yazarın dilini çok beğeniyorum o yüzden bana pek de hitap etmemesine rağmen bitirebildim. Tabi sonu tam bi muamma. Anlatıcı kadının çok duygusuz oluşu ve sürekli Ernestin ölümünden bahsedip de o kısma hiç değinmemesi nasıl öldüğünü ne olduğunu aktarmaması hoşuma gitmedi. Yine de bi şans verilebilir bence.
Herkes okumalı
2020 43. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2020 21:51
#kitapalıntıları : ️"Gerçekler bayım, inkâr edilemez gerçekler!" ️... " Hangimiz hataya düşmüyoruz ki genç adam. Hangimiz!" ️Kendi bedenimize hapsolmuş, aşırılık, bolluk içerisinde kendimizi tüketiyoruz. Jack London'un okuduğum ilk kitabı oldu. Gerçekten okuduğum en iyi kitaplardan biriydi. Muazzam anlatımı ile daha önce okumadığım için çok pişmanım. Kesinlikle herkes okumalı. Keyifli okumalar dilerim.
DEMİR ÖKÇE-kitap yorumu
2022 46. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2022 20:13
Jack London’dan okuduğum 4. Kitap olur kendileri. Distopya türünün kökeni, babası olan bu eserin konusundan bahsedecek olursam; Ünlü bir tarihçi bir elyazması bulur. Bu elyazması döneme 2. İşçi
Kitap Yorumu
2021 46. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2021 00:52
Halkın egemenliğini hiçe sayarak, onlara koşulsuz sahip olabileceklerini düşünen güç sahiplerinin, herşeylerini aldıktan sonra geriye açlık, sefalet ve alabildiğine yoksulluk bırakarak emekçilere sırtını döndüğü bir devlet düzenine karşı ortaya konan sosyalist yaklaşımların kan, ter ve gözyaşıyla sulanmış, çiviyle yazılmışcasına da sivri ve ısıran bir dille, vurucu bir distopyası Demir Ökçe. Bu romanın, Jack London’ın sonraları yazacağı Martin Eden’ın bir kısmına ve daha başka yazarların çok sonraları benzer sosyalist göndermelerle dünya edebiyatına kazandıracağı farklı distopyalarına da ilham kaynağı olduğunu belirtmek gerek. Roman; anlatıcı kurgusu, biçimi, dönemi ve tabi ki akıcılığı itibariyle Jack London’ın es geçilmemesi gereken önemli politik eserlerinden.

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.