Göçebelerle konuşamıyoruz. Onlar bizim dilimizi bilmiyor, kendilerinin de bir dili yok gibi. Kendi aralarında kargalar gibi anlaşıyorlar. Sürekli bu karga seslerini duyuyoruz. Bizim yaşam tarzımız, alışkanlıklarımız onlar için anlaşılmaz olduğu kadar umursadıkları bir şey de değil. Bu nedenle işaretlerle anlaşmayı da reddediyorlar. Çenenizi istediğiniz kadar yorabilir, ellerinizi istediğiniz kadar oynatabilirsiniz, sizi yine de anlamıyorlar ve anlamayacaklardır. Çoğu zaman yüzlerini ekşitiyorlar; gözlerini şaşı gibi yapıyorlar ve ağızlarından köpük saçıyorlar...
Sayfa 74 - Türkiye İş Bankası ve Kültür Yayınları.·Kitabı okudu
yine takip etmeyi zor buldugum icin bir liste daha yapmaya karar verdim. tum kitaplarını okumayı umdugum birkac yazar var ve kronolojik sırayla okuma takıntım da var 🤠 o yuzden o yazarların kitaplarını oradan buradan buldugum sıralamayla burada yazacagım. aslında hepsinden kitap okudum fakat buyuk cogunlugunu okumadım diye isaretlemeyi tercih ediyorum cunku okudugum zamanki yasım geregi o yazarları yeterince iyi anlamamıs gibi hissediyorum; ilerideki zamanlara okumayı umuyorum. neyse fazla uzattım 💀
Fyodor Dostoyevski hayranlıgımı anlatmaya hicbir kelime yetmez o yuzden direkt listeme geciyorum.
Dostoyevski benim icin hicbir yazarın hayatı bu kadar onemli olamaz herhalde, o yuzden bu kitabı okumak sart. fakat kalınlıgı ve yazarın hayatının dolulugu, eserlerinin agırlıgı geregi ve maalesef ki benim de zihnim 7/24 dopdolu oldugu icin bir turlu istedigim sekil okuyamıyorum. (eger boyle devam ederse aklımı kaybedecegim) ama basaracagıma inanıyorum!!
İnsancıklar (1846) ✔️
Öteki (1846) ✔️ arastırmasını yapmak sart cunku zaman zaman sonunu dusunuyor ve belirsizligi gideremiyorum.
Ev Sahibesi (1847)
Beyaz Geceler (1848)
Netoçka Nezvanova (1849)
Amcanın Düşü (1859)
Stepançikovo Köyü (1859)
Ezilenler (1861)
Ölüler Evinden Anılar (1862)
Yeraltından Notlar (1864) bu kitaba tum hucrelerim ruhum varlıgımla baglı oldugumu soylemeden gecemem.
Suç ve Ceza (1866)
Kumarbaz (1867)
Budala (1869) dostoyevski'nin eserlerinin agırlıgı ve yogunlugu bu kitabı okurken dank etmisti.