Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Puan vermedi·304 syf.··
2023 6. kitabı
·
9 günde okudu
·
Okunma: 14 Şubat 2023 07:07
Kitap güzeldi ancak bu kitapla birlikte psikolojik kitapları sevmediğimi anladım. Okuduğum ilk psikolojik kitaptı. Daha fazla diyalog ve olay okumayı sevdiğim için sayfalar boyunca, karakterlerin ruh
EylülMehmet Rauf · Gönül Yayıncılık · 201549,9bin okunma
Eylül
9/10
·304 syf.··
Beğendi
·
2021 10. kitabı
·
9 günde okudu
·
Okunma: 18 Şubat 2021 13:10
Her şey alın yazısı mı mıdır hayatımızda yoksa bir seçimle değiştirebilen asıl güç bizde kendimizde mi saklıdır? Sahi aşk nedir ve tanımını yapabilecek tek genel gerçek bir cümle var mıdır? Mehmet Rauf’un aşkında gerçekten acıyı ,sevinci,ızdırabı,kavuşmayı,bekleyişi,ayrılışı ve acı sonla biten belki de mutlu başlangıca sebep olan tarife tanıklık edeceksiniz. Aşkından yana yana kavrularak yaşadığını bile unutan iki çaresiz zavallı kalp ve yine ateşler içinde yanarak bu aşka veda eden üzen veyahut sevindiren bir son.. Eski zamanların kıyasıyla günümüz sadakatine bakacak olursak ne böyle bir aşka ne böyle bir acıya ne de böyle bir saadetle sadakate rast gelinir.
Edebiyat
EylülMehmet Rauf · Gönül Yayıncılık · 201549,9bin okunma
Puan vermedi·304 syf.··
2021 14. kitabı
Namuslu, iffetli bir kadın hayali ile yanıp tutuşurken evli bir kadına aşık olma hikayesi. Çelişkili bir roman. İlk psikolojik roman olma özelliği ile de romanda bolca psikolojik tahlil olduğunun farkındayız. Dar mekan kullanarak bu tahlilleri kolaylaştırmış. İlk sayfalarda hayran kaldığım bir romandı fakat sonlara doğru sıkılmaya başladım.
Edebiyat
EylülMehmet Rauf · Gönül Yayıncılık · 201549,9bin okunma
Puan vermedi·304 syf.··
2020 11. kitabı
·
11 günde okudu
·
Okunma: 10 Haziran 2020 13:32
Harika bir Serveti-i Fünun eseri. Romanın gerek fiziksel gerek psikolojik analiz ve betimlemeleri çok güçlü. 1900 yıllarının İstanbul'u hakkında birçok fikir ediniyoruz. İstanbul tasvirleri o kadar başarılı ki anlatılan yerleri teker teker araştırma gereği duydum. Dönemin toplumsal yapısını, özellikle çökmekte olan Osmanlı Devletinde cemiyet insanları arasında ki ahlaksal çatlaklar ve insanların yaşadığı buhranlar ustalıkla okura aktarılmış. Nisan ayının canlılığı ile başlayan hikaye eylül ayının gelmesiyle hüzne, acıya, karanlığa dönüşüyor ve okurun kalbinde hafif bir sızı bırakıyor. İyi okumalar.
EylülMehmet Rauf · Gönül Yayıncılık · 201549,9bin okunma
Lisede okumuştum. Tekrardan okumak istedim ama çok sıkıldım. Belki kışın iyi bir anımda okurum. Kitap yarım birakmayi çok sevmem ama şuan akıcılık olarak ağır geldi bana.
EylülMehmet Rauf · Gönül Yayıncılık · 201549,9bin okunma
Puan vermedi
Suat ve Necip birbirinize aşık olamazsınız bir kere. Neden mi? Çünkü bu yaptığınız bencillik olur. Süreyyay’ı sevmiyorsan Suat söyle, bencilsin nerden belli biliyor musun, sen kadınsın ve Suat adın, o eşin erkek be Süreyya adı. Mehmet Rauf bencil insanlardan nefret ediyor, kitabın sonunda Suat ve Necip, zavallı Necip, ......,Okurken gerildiysem kitap amacına ulaşmış demektir.
EylülMehmet Rauf · Gönül Yayıncılık · 201549,9bin okunma
Puan vermedi·304 syf.··
2019 20. kitabı
·
56 günde okudu
·
Okunma: 29 Temmuz 2019 21:21
Öncelikle kitabi bitirmek icin bitirdim. Sıkıcı olduğunu bir kac arkadaşım demisti ama tavsiye eden de olmuştu. Hep kitaba biyerlerden sarildim bazi yerleri akıcı güzel gecsede genelde bitirmek icin kendimi zorladim. Karakterler gayet güzel betimlenmis psikolojik bir romandir. Karakterlere gelirsek sureyyanin miz miz halleri kabrisleri resmen beni baydi, suad ve necibin birbirlerini sevmeleri guzeldi zaten süreyyaya da hic üzülmedim. Okunur mu okunur ama biraz yorar gibi.
1000Kitap
EylülMehmet Rauf · Gönül Yayıncılık · 201549,9bin okunma
Puan vermedi·304 syf.··
2020 10. kitabı
·
1 saatte okudu
·
Okunma: 07 Kasım 2020 14:55
Dikkat spoiler içerebilir ! Eylül, ilk psikolojik roman. Kitap gerçekten de olaylara odaklı değil insanın iç dünyasını gösteren bir kitap. Bu yüzden başlarda biraz sıkıldım diyebilirim fakat sonlarda olayların gelişmesiyle kitapta bir neticeye ulaşmak heyecanlı ve güzeldi, sonun hem mutlu hem acı olması çok etkileyiciydi. Boyle bir kavuşmayı hiç tahmin etmezdim, harikaydı. Kitabı okurken merak ettiğim şey ise Suati bu kadar etkileyen hanımefendinin hayatiydi. Ondan da biraz bahsedilmesini ve Suatla belki de kader ortağı çıkmasını bekledim açıkçası.
EylülMehmet Rauf · Gönül Yayıncılık · 201549,9bin okunma
Başyapıt... Peki kime göre, neye göre?
2/10
·268 syf.··
2025 23. kitabı
·
6 günde okudu
·
Okunma: 18 Şubat 2025 17:51
Bugün incelemesini yapacak olduğum kitap ömrümden ömür yiyen ve uzun bir süre Türk klasiklerinden uzak durmama neden olacak bir kitap. Türk edebiyatının ilk başarılı psikolojik eseri sayılan Eylül...
EylülMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202549,9bin okunma
uzun ve detaylı bir inceleme isteyen varsa.. buyurunuz
Puan vermedi·256 syf.··
2021 27. kitabı
·
1 saatte okudu
·
Okunma: 11 Haziran 2021 08:29
Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı kabul edilen, Mehmet Rauf’un ''İlk eserim son üstadıma'' ifadesiyle Halit Ziya Uşaklıgil’e ithaf ettiği romanı, Eylül. Eylül, benim Mehmet Rauf’tan okuduğum
EylülMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202549,9bin okunma

Yazar Hakkında

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)