2023 3. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2023 12:13
Bilindiği üzere Eylül Türk edebiyatındaki ilk psikolojik roman. Benim de Mehmet Rauf'tan okuduğum ilk eser. Ruhsal betimlemelerle kuruntularla , şüphelerle dolu harika bir roman. Roman Suat, Süreyya ve Necip başkahramanları etrafında yazılmış. Suat'ın sıkılan Süreyya'ya yalı alıp oraya taşınmalarıyla başlıyor her şey.Necip'in de sık sık yalıya gelmesiyle de devam ediyor. Necip ve Suat birbirlerinden etkilenir. Ama bunu uzun zaman saklarlar. İlanı aşk yaptıklarında Suat Süreyya'ya böyle bir şeyi laik görmediği için kabul görmez. Yani anlayacağınız tam da bir yasak aşk. Sonunu söylemek doğru olmaz ama mutsuz sonla bitti maalesef. Büyük bir aşk yaşanmadan bitti...Aslında böyle olmasına biraz da üzüldüm. İsimler biraz alışmışlığın dışında kullanılsa da okudukça alışıyorsunuz zaten. Okumak isteyenlere şimdiden keyifli okumalar...
2025 31. kitabı
Bu kitabı okurken iki şeyi göz ardı etmeyelim. Bu eser Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı ve gerçekten psikolojik bir roman. Biraz sıkılmanız normaldir. İkinci husus ana karakterler Suat ve Süreyya'yı zihninize kabul ettirmeniz gerekiyor:) Çünkü alışılmışın dışında Suad kadın Süreyya ise kocasıdır. Yine bir yasak ask sizleri bekliyor.
2025 23. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2025 17:23
Roman, evli bir kadın olan Suat, kocası Süreyya ve onun en yakın dostu Necip arasında geçen yasak bir aşk üçgenini anlatmaktadır. Necip ile Suat’ın aralarında doğrudan bir “ihanet” yoktur; ama ruhsal ve duygusal bir yakınlık vardır. Süreyya ise rahatına ve konforuna düşkün, eşiyle derin bağ kuramayan bir karakterdir. Eser, bu üçlü ilişki üzerinden aşk, sadakat, içsel çatışma ve duygusal çöküşleri işler. Mehmet Rauf, olay örgüsünden ziyade karakterlerin ruhsal durumlarına yoğunlaşmaktadır. İçsel çatışmalar, aşk arzusu, vicdani huzursuzluk gibi temalar ön plandadır. Bu yönüyle roman, Türk edebiyatında yeni bir psikolojik roman örneği olarak değerlidir. Romanın adı ve atmosferi, sonbaharın hüznünü ve bir bitişi sembolize etmektedir. Eylül, Suat’ın psikolojik çöküşünün ve evlilik dışı arzunun sembolik mevsimi hâline gelmektedir. Kitaplı günler sevgili okurlar
2025 5. kitabı
Mehmet Rauf’un Eylül kitabını gerçekten çok beğenmiştim; duyguları o kadar güzel anlatıyor okurken sanki karakterlerin iç dünyasında geziniyorsun, çok naif ama çok derin bir hikâye. Böyle sakin ama etkileyici bir hikâye sevenlere kesin tavsiye ederim. Her yaş grubunun kitaplığında yer edinmeli
EylülMehmet Rauf · Kırmızı Kedi · 202249,9bin okunma
Başyapıt... Peki kime göre, neye göre?
2025 23. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2025 17:51
Bugün incelemesini yapacak olduğum kitap ömrümden ömür yiyen ve uzun bir süre Türk klasiklerinden uzak durmama neden olacak bir kitap. Türk edebiyatının ilk başarılı psikolojik eseri sayılan Eylül...
EylülMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202549,9bin okunma
uzun ve detaylı bir inceleme isteyen varsa.. buyurunuz
2021 27. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2021 08:29
Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı kabul edilen, Mehmet Rauf’un ''İlk eserim son üstadıma'' ifadesiyle Halit Ziya Uşaklıgil’e ithaf ettiği romanı, Eylül. Eylül, benim Mehmet Rauf’tan okuduğum
EylülMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202549,9bin okunma
“Bana Göre Aşk Bu Dünyadaki En Tehlikeli İnançtır!”
2025 30. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2025 14:13
OKUNABİLİRLİK: “Dil zarif ve akıcı, ancak yoğun psikolojik tahliller ve uzun betimlemeler okuru yer yer yorabiliyor. Cümleler büyüleyici olsa da, olay örgüsünün zayıflığı hikâyeyi geri planda
2025 181. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2025 23:41
Eylül – Mehmet Rauf “Eylül”, ilk bakışta bir yasak aşk hikâyesi gibi görünse de aslında ruhun daraldığı, kalbin konuşamadığı bir iç dünya romanı. Mehmet Rauf’un dili öyle incelikli ki, satırların
Eylül: Ezberlenen Değil, Sorgulanan Bir Roman
2026 5. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2026 22:04
Lisede sayısal okuyanların en çok zorlandığı konulardan biri ezberdir. Eylül denince de çoğu zaman “ilk psikolojik roman, Mehmet Rauf” diye ezberlediğim günlerin hatrına bu kitabı okumaya karar verdim :) Bir yasak aşk hikayesi okudum.Roman diye bu yasak aşkı normalleştirmeyeceğim. Kadın evli, Necip ise kuzeninin eşi olan bu kadına aşık oluyor. İç çatısmalar müthiş anlatılmış FAKATTTT Karakter deyip geçemeyiz roman diye de alkışlayamayız. Süreyya evliliğin verdiği rahatlıkla eşini ihmal ederken Necip de kuzeninin eşine karşı duygular besliyor. Bu durum ahlaki olarak sorgulanması gereken bir durum. Üstelik bu sadece romanda kalan bir şey de değil. Günümüzde de benzer örnekleri görmek için etrafa bakmak yeterli. insanın nefsine yenildiğinde nasıl yanlışlara sürüklenebileceğini de gösteren bir romandır. Her insan yanlış yapabilecek güce sahiptir ama önemli olan bu güce rağmen kendini tutabilmektir. Romanı okurken bunu da düşünmek gerekir.
EylülMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202149,9bin okunma
Eylül ayında okuduğum “EYLÜL...”
2022 44. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2022 13:03
“VEDALARI BİLE BİR SAADET OLUYORDU.. ONLAR BİRBİRİNDEN AYRI BULUNMAKLA AYRILMIŞ OLMUYORLARDI...” Eylül (s. 178)
Psikolojik Roman-Türk Klasikleri

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)