Kendime Düşünceler

Marcus Aurelius

2023 83. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2023 00:40
Başucu kitabı sayım git gide artıyor. Kitaplığa koysam mı koymasam mı diye düşündüğüm bir eser. Herhangi bir sayfasını açıp öğretilerini hatırlamak istediğimde okuyacağım bir kitap. Alıntılar ile profili boğmak istemedim ama her paragrafında altı çizilecek cümleler mevcut. İyi okumalar
2025 25. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2025 00:00
Roma İmparatoru Marcus Aurelius'un en bilinen eseri Kendime Düşünceler, bir hükümdarın ve bir filozofun iç dünyasına açılan bir kapı. İlk kez MS 2. yüzyılda Yunanca kaleme alınan eser, günümüze ulaşan en özgün Stoacı metinlerden biri. Bugün farklı çevirilerle okura sunulan kitap, yazarın hayatın anlamı, erdem, ölüm ve insanın içsel dinginliği üzerine düşüncelerini ihtiva eder. Yaklaşık 150 sayfalık hacmiyle modern çağda hâlâ elden düşmeyen bir felsefe rehberi olmayı sürdürüyor. Bu kitabı değerli kılan şey, imparatorun tahtında otururken kaleme aldığı kişisel notların, aslında birer evrensel öğüt ve yaşam rehberi niteliği taşımasıdır. Aurelius, satır aralarında kendi iç çatışmalarını, insanın tutkular karşısındaki zayıflığını ve doğayla uyum içinde yaşamanın yollarını irdeler. Kitap bir tarihsel aktörün zihnini açığa çıkardığı gibi bugün bile geçerliliğini koruyan bir hayat felsefesini göz önüne serer. Altını çizdiğim bol bir alıntı kitabı oldu. Okumanızı tavsiye ederim.
Kendime Düşünüyorum
2025 86. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2025 02:58
Marcus Aurelius’un “Kendime Düşünceler” (Meditations) adlı eseri, yalnızca bir imparatorun kişisel günlüğü değil, aynı zamanda insanlık tarihinin en önemli felsefi metinlerinden biridir. Roma İmparatoru Marcus Aurelius, bu kitabı halk için yazmamış; hayatın yükleri, iktidarın sorumlulukları ve ölümün kaçınılmazlığı karşısında kendi içsel dengesini bulmak amacıyla kaleme almıştır. Bu yönüyle eser, samimi bir iç konuşma ve bir bilgenin kendini eğitme çabası olarak okunur. Kitap, Stoacı felsefenin en sade ve etkileyici yansımalarından biridir. Marcus Aurelius, doğaya uygun yaşamanın, tutkulara kapılmadan akıl ve erdem ile yol almanın önemini vurgular. Ona göre mutluluk dış koşullarda değil, zihnin tutumunda saklıdır. İnsan, başına gelen olayları değiştiremeyebilir, fakat onlara verdiği tepkiyi belirleyebilir. Bu düşünce, bugün bile modern psikolojinin bazı ilkelerine (özellikle bilişsel davranışçı yaklaşıma) oldukça yakındır. “Kendime Düşünceler”i değerli kılan bir diğer özellik, yazarının hem dünyanın en güçlü kişisi hem de en yalnız bireylerinden biri olmasıdır. Bir yandan savaşlarla, salgınlarla ve devletin yükleriyle uğraşırken diğer yandan insan olmanın kırılganlığını, ölümün kaçınılmazlığını ve erdemli bir yaşamın zorluklarını sorgular. Bu çelişki, satırlarına derin bir içtenlik katar. Eserde sıkça tekrar edilen temalar arasında zamanın geçiciliği, ölümün doğallığı, hırs ve öfkenin boşluğu, insanlara karşı sabırlı ve adil olma gereği öne çıkar. Aurelius, kişisel güç, iktidar ya da şöhretin geçiciliğini hatırlatarak insanı daima özüne dönmeye çağırır. Sonuç olarak “Kendime Düşünceler”, yalnızca bir felsefe kitabı değil, aynı zamanda yaşam rehberi niteliği taşır. Yüzyıllardır okunmasının nedeni, içindeki öğütlerin zamana yenik düşmemesi ve her insanın kendi
Felsefe-Düşünce
·160 syf.·
2025 68. kitabı
Bir imparatorun notlarını okumak gerçekten muazzam bir duygu. Ünlü Roma İmparatoru Marcus Aureliusun bu notlarında stoacılık fikri ağır bassa da hem insanlığa hem de yöneticiliğe katkıları bana göre muazzam. Halkın içindeki kadercilik anlayışının felsefedeki karşılığı stoacılık yani doğacılık. Bütün fikirler ve uyarılar bu fikir minvalinde yapılmakta. Geçmişten günümüze birçok imparatoru ve kralı etkileyen bu güzel kitap, kaynağını insan sevgisinden ve sarsılmaz Tanrıya güvenden almaktadır. Gerçi onun birçok tanrısı olsa da yer yer tek tanrıdan da bahsetmektedir. Düşünceleri kendisini etkileyen stoacıların felsefesidir. Ve hem devleti yönetip hem de felsefeye ilgi gösteren liderler pek nadirdir. İnsanın kendisini keskin bir kader anlayışına teslim etmesinin hem kendi doğası hem de yeryüzünün doğası için olmazsa olmazdır. Öğütler vererek ve kendi içinde bir hesaplaşma yapmadan kendi hayatını bu minvalde düzenleyen bir imparator gerçekten evrensel güzellikler için iyi bir imparatordur. Hep iyiye yönelen ve insanların hırsları için daima kendinden öncekilere işaret eden yazar, gelip geçiciliğin bana göre mükemmel bir açısını okura sunmaktadır. Gerçi kendisi yayımlandığı bu notları daha sonra yayınlanacağı bilseydi yine de bunları yazar mıydı orası bilinmez. Güçlü bir liderin daima kaderci olması gerektiğinin altını çizen yazar, aynı zamanda olması gerekenlerin sadece olduğu bir dünyada insanın kötü hırslarına da mükemmel bir ket vurmuş fikrindeyim. Bence bu notları liderlik özelliğine sahip ama lider olmayan herkesin okuması gereken ve bu şekilde yetişmesi gereken bir lider neslin tohumlarının atılması gerektiğini düşünüyorum.
A
2026 34. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2026 00:04
Kendime Düşünceler, insan ruhunun gürültüden uzak, sessiz ama derin bir muhasebesi gibi okunuyor. Marcus Aurelius, bir imparator olmasına rağmen satırlarında kudretten çok kırılganlık taşıyor. Kitap boyunca insanın kader karşısındaki yalnızlığı ve evrendeki küçücük yeri sık sık hissediliyor. Stoacı düşüncenin merkezindeki ölçülülük, iradeye hâkim olma ve doğaya uygun yaşama fikri eserin her sayfasına sinmiş durumda. Özellikle ölüm karşısındaki sakin tavrı, kitabın en sarsıcı yanlarından biri hâline geliyor. Bir yanda savaşlar, salgınlar ve kayıplarla boğuşan bir hükümdar; diğer yanda kendi zihnini terbiye etmeye çalışan sıradan bir insan görüyoruz. Epictetus’un düşüncelerinden beslenen eser, didaktik olmaktan çok içsel bir günlük hissi bırakıyor. Bu nedenle kitap, okura cevaplar vermekten ziyade insanı kendi içine dönmeye zorluyor. Marcus Aurelius’un evrene kozmik bir bakışla yaklaşması, bireysel acıları bile daha büyük bir düzenin parçası gibi görmesini sağlıyor. Yüzyıllar önce yazılmış olmasına rağmen eser, insanın değişmeyen korkularına, yalnızlığına ve anlam arayışına hâlâ güçlü bir şekilde dokunmayı başarıyor.
Felsefe
2025 35. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2025 12:08
GENEL BAKIŞ: Marcus Aurelius, bu eseri imparatorluk görevleri sırasında, özellikle savaş cephelerinde yazmıştır. Yazdıkları, kendini hatırlatmalar, sabır, erdem, ölüm, doğaya uyum ve içsel dinginlik üzerine kişisel notlardır. --- KİTAP KİTAP DETAYLI ANALİZ --- 1. KİTAP: Minnet ve Teşekkür Bu bölümde Marcus, hayatında etkili olan insanlara (babası, öğretmenleri, arkadaşları) tek tek teşekkür eder. Hayat felsefesinin nasıl şekillendiğini bu kişilere borçlu olduğunu söyler. Bu bölüm bir şükran dersi gibidir: İnsan nasıl örnek alacağı insanlar bulur ve öğrenir. > Analiz: İlk kitap, karakter gelişiminin çevreden nasıl etkilendiğini gösterir. Marcus, iyi insan olmayı birilerine borçlu olduğunu bilir ve kibirden uzak durur. --- 2. KİTAP: Günlük Yaşamın Gerçekleri İnsanlarla yaşamanın zorluklarını anlatır: “Yalancılarla, kıskançlarla uyanacaksın.” Ama kendini onların davranışına göre şekillendirme. İnsanın görevi: Kendi doğasına uygun yaşamak, yani erdemli olmak.
2025 10. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2025 15:23
Bu eser Roma İmparatoru olmasının yanında kimi kesimlerce filozof olarak da kabul edilen Marcus Aurelius'un fragmanlar halinde kaleme aldığı ve aslında birilerinin okuması amacı taşımayan, daha çok kendi özüyle muhakemelerini içeren on iki kitaptan oluşur. Stoacı geleneğin iskeletini oluşturduğunu gördüğümüz kitapta iki bin yıl öncesinden günümüze ışık tutacak argümanlar var. Özetle en çok aklımda kalanlar ; ölçülü ol, her şey akar ve değişir, bu sebeple her şey geçicidir, bizler doğanın (evrenin, tanrinin) parçasıyiz dolayısıyla ondan gelen bize zarar veremez, düşün, sorgula, dingin şekilde yaşa. "Evren sürekli bir dönüşüm, hayat bir fikirdir." (Sayfa 46)
2024 118. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2024 20:40
Stoacı Filozof Marcus Aurelius'un yayımlama niyeti olmadan yazdığı notlarının toplandığı Kendime Düşünceler; içerdiği tinsel çıkarımlar, öğütler ve insan davranışına dair gözlemlerle en popüler ahlak felsefesi metinlerinden biridir. "Başkasının zihninden geçenleri gözlemlemeyen bir insanın mutsuz olduğu nadiren görülmüştür, ama kendi zihninin hareketlerini gözlemlemeyenler mutlaka mutsuz olur."
2024 26. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2024 00:22
İnce bir kitap olmasına rağmen neredeyse bitirmem bir ay sürdü. Oldukça yavaş ve sindirerek okudum, hak ettiği buydu. Adeta bir başucu kitabı. Kitap, Marcus Aurelius’un kişisel notlarından oluşmakta ve aslında yayımlanmak üzere yazılmamış. Kitap, onun kendi içsel diyaloglarını ve felsefi düşüncelerini yansıtıyor. Marcus Aurelius, bu yazıları genellikle savaş kamplarında ve zorlu koşullar altındayken kaleme almış. Kitap, 12 kitaptan oluşuyor ve her biri, Stoacı felsefenin farklı yönlerine odaklanıyor. Dili oldukça sade ve samimi, herkese hitap eden bir dili var kolay anlaşılır. Bazı cümleleri tokat gibi bir etkiye sahip. Felsefi derinliği ve içtenliğiyle zamanın ötesinde bir etki yaratmış. Sadece bir felsefe kitabı değil, aynı zamanda kişisel gelişim ve ruhsal rehberlik için de önemli bir kaynak olmuş. Zamanının ötesinde bir kitap. Hayatın geçiciliği ve ölümün kaçınılmazlığı, kitap boyunca tekrarlanan temalardan. Marcus Aurelius, ölümün doğal bir süreç olduğunu kabul etmiş ve ona karşı korkusuz bir yaklaşım geliştirmiş. Bu anlayışı, hayatın her anının değerini bilmeye ve anı yaşamaya teşvik etmiş ve notlarında da bunu öğütlemiş. Ona göre evren doğa yasalarına göre işliyor ve her şeyin bir düzen içinde olduğuna inanıyor. İnsan, bu büyük düzenin bir parçası ve doğa ile uyum içinde yaşamalıdır. İçsel huzur arayışında olan, hayatın anlamını ve amacını sorgulayan herkes için derin ve ilham verici bir eser. Stoacı felsefeye giriş yapmak için ideal bir kitap olmakla beraber başucu kitabınız olacak kadar iyidir ve Marcus Aurelius’un kişisel içgörüleri, okuyuculara kendi hayatlarında da uygulayabilecekleri değerli dersler sunar. Bu kitap, düşünmeye, sorgulamaya ve daha erdemli bir hayat yaşamaya teşvik eden zamansız bir klasik olarak kalmaya devam edecek.
2025 32. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2025 17:24
Stoacılık felsefesi, islami anlayıştaki tasavvufi bakışla taban tabana benzerdir. Eğer tasavvufi temeliniz de varsa bunu hissedebilirsiniz: Mevlana "toprağa düşen tohum hiç olmaz ki insan hiç olsun; ya toprak olur ya ağaç" Diyerek ruhun ebediyetini ispatlarken sanki Marcus Aurelius'tan kopya çekmekte gibi. Marcus da: "Her varlığın önceden ne olduğunu ve sonra ne olacağını, geçirdiği ve geçireceği değişimi fark et" Vurgusu yapıyor. Marcus, bedenin yitmeyeceğine böyle vurgularken, ruhun yitmeyeceğini de benzer şekilde vurguluyor: "Ortak akıldan geldik ve sonunda geri ona dönüşeceğiz" Diyor. Yani bedenin çözülüp toprak olmasını, sonra bir bitkiden canlılara geri dönmesi sürecini idrak eden Auerlius, ruhu da benzer bir şekilde özüne dönecek olan bir varlık olarak tanımlıyor. Bu da tasavvuftaki haktan geldik ona döneceğiz anlayışına benzeyen bir yön. Yaşam tarzı anlamındaki tavsiyeleri de oldukça çarpıcı. "Seni hiçbir dış olay etkileyemez, ancak senin onlar hakkındaki algın etkiler" kanaati hakim. Başa gelenlerin kötü veya iyi olması onların kendi özelliği değil, bizim biçtiğimiz değerden kaynaklanır diyor. Ölüm, hastalık doğum...Elbette insanlar bireysel olarak bunlara maruz kaldıklarında daha kırılgan oluyorlar ve bunların özü itibarıyla kötü olmaması makul durmuyor. İşte burada Marcus diyor ki: "Her şey bütün içindir" Tıpkı bir devlet için ölen askerler gibi, bir kovanın ayakta kalması için ölmek pahasına iğnelerini kullanan arılarınki gibi... Marcus, kutsal bir yasa tarifi yapıyor: "Her varlık doğasına uygun olanı yapmalıdır. Doğasının gereğini yerine getirmelidir. " Diğer stoacılarda eksik kaldığını gördüğüm o halde insanın doğası nedire de burada bir cevap var: "Aşırılığa kaçmadığı, çirkinleşmediği, kendisine veya dışarıya zarar vermediği şekilde ilahi buyruklar

Marcus AureliusYazar · 7 kitap
Marcus Aurelius Antoninus Augustus (26 Nisan 121 - 17 Mart 180). 161 - 180 yılları arası Roma İmparatoru. 96 - 180 yılları arasında görev yapan Beş İyi İmparator'dan sonuncusudur ve aynı zamanda en önemli Stoacı filozoflardan biri olarak kabul edilir. Adını ilk olarak Asya'da yeniden güçlenmeye başlayan Pers İmparatorluğu'na karşı ve limes Germanicus (Cermen sınırı) boyunca Cermen kabilelerle yaptığı savaşlar ve ardından Tuna nehrini aşmasıyla duyurur. Doğuda, Avidius Cassius önderliğindeki bir isyanı bastırmıştır. Marcus Aurelius'a ait (Meditations / Kendime Gözleyişim) adlı felsefi eser 170-180 arasında savaştayken yazıldı. Eser edebi bir başyapıt olarak günümüzde bile hala saygı görür ve "mükkemmel vurgusu ve sonsuz narinliği" ile övgüyü hak eder.