Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kelimelerin Serüveni

Kök

Alp Paksoy

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
126 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
“KÖK, Kelimelerin Serüveni…”
Başta etimoloji meraklıları olmak üzere, Türkçemizin güzelliğine bir kez daha hayran olmak isteyenler için bu bir başucu kitabı. Bizim sanıp başka dillerden alıp dilimize yerleştirdiğimiz bir sürü kelimenin kökeniyle birlikte hikâyesi de anlatılıyor. Dillerle uğraşan biri olarak bildiklerim çoğunluktaydı, ama bilmeyip şaşırdıklarım da oldu. Özellikle doğru bildiğimiz yanlışlar konusunda oldukça faydalı. Kitabın bir güzel yeri de, şüphesiz dilimizle ilgili ara ara siyah sayfalara kondurulmuş özlü sözlerdi.. Günlük hayatta sıkça kullandığımız kelimeler, eski Türkçe olup artık kullan(a)madığımız kelimeler, tabirler, deyimler, ev aletleri, şehir adları, organ-uzuv adları, aylar ve günlerin anlamları, vs. Hacmine nazaran ziyadesiyle bilgi yüklü ve eğlenceli bir dile sahip bir kitap. Böyle keyifli bir kitap okumamıştım, yazar yer yer esprilerle kitaba renk kattığı için de beğendim. Kelimelerin serüvenini merak edip, kitapla bu yolculuğa çıkmak isteyen herkese tavsiye ederim. Yazarın yakın zamanda ‘
Hatırla
Hatırla
’ isminde bir etimoloji kitabı daha çıkmış, onu da listemize alalım.. Son olarak kitaptan bir alıntı bırakalım: “Türkçe, tek bir ekle yalnızca bir kelime türeterek ‘Benden bu kadar der mi?” (demez tabii ki). Zengin Türkçemizin kıymetini her geçen gün daha da anlamak dileğiyle…
Kök
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019544 okunma
Reklam
126 syf.
·
Puan vermedi
Alp Paksoy - KÖK
Daha önce Prof. Doğan Aksan'ın "Türkçe'nin Gücü" kitabını okumuştum(alıntı yapmadığım ama yakında yapmak istediğim bir kitap). O günden beri Türkçe'ye hassasiyetim, Türkçe sözcüklerin yapısına ve kökenine olan merakım giderek arttı. Bu kitapla yani Alp Paksoy'un "Kök" kitabıyla da edebi bilgisine güvendiğim bir arkadaşım sayesinde tanıştım. Çok çabuk bitirilebilecek, çok zevkli, doyurucu bir kitap. Tıpkı bazı yemeklerin az porsiyon olup da yine de doyurucu olması gibi. Bazı Türkçe sözcüklerin kök yapısı ve tarihi gelişimi hakkında aradığınızı bulabilirsiniz. Lisedeyken Türk Dili ve Edebiyatı dersinde dilin canlı bir varlık olduğunu, sürekli değişip geliştiğini ve diğer dillerle etkileşim içinde bulunduğunu öğrenmiştim. Hal böyleyken; bu değerli kitapta da bazı sözcüklerin, diğer bazı dillerin sözcükleriyle olan kök ilişkisini de öğrenmiş olacaksınız. Sözcüklerin kökenine ilgi duyan okurların kesinlikle yararlanabileceği önemli bir eser.
Kök
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019544 okunma
126 syf.
8/10 puan verdi
kök
Kitapta yazar, okurunu bazı kelimelerin geçirdiği maceralara tanık ediyor. Okur, kelimenin kökünün nereden geldiğini ve uğradığı değişimlerle aldığı son halini, hatta bu dönüşüm içerisindeki yanlış kanaatleri öğreniyor. Yazar, anlatımında da defaten Türk dilinin güzelliğine de temas ediyor. Görüntü itibarıyla kelimelerin kökleri Hint-Avrupa, Farsçaya, Latinceye ve Sami dilllerine dayanıyor. Hiç ummadigimiz bazı kelimelerin koklerinin aynı olduğunu öğrenince şaşırıyorum ve bazı kelimelerde de aa! ben bunun kökünü nasıl da önceden tahmin etmemiştim, çok basitmiş diyorum. Yazar da bunu önceden hissetmiş olsa gerek ki biz okurlarına bazı kelimelerin kökenlerini araştıralim diye ev ödevi de veriyor. Ve ben bu tür araştırmaları sevdiğimden yazarın kitabında yararlandığı kaynaklardan iki tanesini satın almayı düşünüyorum: "Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü - İsmet Zeki Eyüboglu" ve "Gündelik Hayatımızın Tarihi - Kudret Emiroğlu". Bu kaynakların kitaplığıma verim katacagina inanıyorum, derken Kitapyurdun da bazı okurların ilk yazdığım kitap hakkında biraz yetersiz olduğuna dair yorumlarıyla karşılaşıyorum. Ama bu okurların etimoloji ile derinden ilgilenen okurlar olduğundan o kaynağı yetersiz bulduklarini düşünüyorum. Sonuç itibariyle yazar, kitabında bazı kelimeleri ele almış, kitap ilgi çekici olmuş. Fakat bazı sayfaların yarısı boş kalmış. Ama okunası küçük bir araştırma kitabı.
Kök
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019544 okunma
126 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Kelimelerin öyküsü
Kelimelerin hikayelerine buyrun. Günlük hayatta kullandığımız birçok kelimenin nerden geldiğini hangi dillerden alıp Türkçeleştirdiğimizi giriş seviyesinden eğlenceli bir üslupla anlatıyor. Aynı zamanda birçok ingilizce kelimenin de kökenini öğrenmiş oluyoruz. Meraklılarına duyurulur.
Kök
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019544 okunma
Reklam
126 syf.
10/10 puan verdi
kök
Etimoloji ile ilgileniyorsanız kesinlikle tavsiye ettiğim bir kitaptır. Ben TRT 2de Kelimeler ve Şeyler programını izlediğimde not etmiştim ama alıp okumak bugüne kısmetmiş. Orda etimoloji ile ilgili başka kaynaklar da tavsiye edilmişti ilgilileri bakabilirler. Ortamlarda satılan birçok yanlış bilginin yanlış kelimelerin doğru anlamlarını öğreniyorsunuz. genel olarak kelimeler ilgilendiğim bir alan olduğu için hoşuma gitti ilk okumamda not almadan gelişigüzel okudum ama kesinlikle not alınarak okunabilecek bir eser olduğunu da söylemek istiyorum kısa olmasına rağmen birçok bilgi var. Kaynakçasını da çok beğendim bu alanda kendini geliştirmek isteyenlere de güzel bir liste oluşturuyor. Türkçeyi merak edenler konuştuğu dili merak edenler okumak isteyenler okuyabilirler ben çok beğendim kesinlikle tavsiye ediyorum.
Kök
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019544 okunma
126 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Yazar kitabın adının hakkını çok güzel vermiş. Anlatımı kelimeden kelimeye geçişi anlatımın duruluğu yarattığı şaşkınlık takdire şayan. Kütüphanenizde bulunmalı
Kök
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019544 okunma
126 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Kelimelerin etimolojik kökenlerine merak duyanlar, bu tarz kitapları okuyanlar için güzel ve eğlenceli bir kitap. Ben özellikle uzun roman serilerinden sonra böyle hafif, eğlenceli birşeyler okumaktan büyük keyif aldım. Yazar da son derece muzipçe ve hoş aktarmış pek çok bilgiyi. Yeni şeyler öğreten hoş ve kısa bir kitap okumak isterseniz bir göz atabilirsiniz.
Kök
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019544 okunma
126 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
"Kitaba Türkolog gözüyle bakanlar" eksiklikler bulmuş, ben de bir filolog gözüyle bakayım dedim: Yazar, verdiği kelimelerin anlamlarını ayrıntılı bir şekilde ele alıp etimolojiyi akademik üsluptan sıyırıp güzel bir dille anlatmış. Bu kitap bir sözlük olmadığı için eksik bulmak/aramak manasız olur. Kitabın içinde yer alan "sıfr" kelimesinin Arapçasının soldan sağa yazılması da bariz bir mizanpaj hatası (En azından ikinci baskısında bu hata yok). Yayıncılıkla ya da akademiden dolayı PDF'yle ilgilenen herkes bilir ki PDF'ye çevrilen dosyalarda özellikle Arapça kelimeler otomatikman soldan sağa çevrilir. Tüm bunlar haricinde, bir solukta okunurken okuyucuyu fazlaca bilgiye boğacak bir kitap olabileceğini düşünmezdim. Köken bilgisi, esprili bir dille ve herkesçe anlaşılabilecek şekilde anlatılmış.
Kök
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019544 okunma
Reklam
126 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Etimoloji alanına ilgi duyuyorsanız ve başlamak için bir eser arıyorsanız bu kitabı size tavsiye edebilirim. Genel kitleye hitap eden bir kitap. Okuması kolay ve keyifliydi. Sohbet havasında yazılmış bir eser. Yer yer nüktedan kelimeler ve sözler ile size uzun süreli bir okuma keyfi sunuyor. Dipnotlarda verilen kaynak eserleri de araştırmanızı tavsiye ederim. Şimdiden keyifli okumalar.
Kök
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019544 okunma
126 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Alp Paksoy Kök Kelimelerin serüveni Yazarın ilk kitabı. Bir el kitabı görünümünde, ama farklı sayfa düzeni ile öne çıkıyor. Türkçe kelime, deyim ve atasözlerinin etimolojisini anlatmakta. Seçilen konular özenle seçilmiş okuyucuya bilgiler verirken, daha geniş içerikli bir kitabın temeli izlenimini vermektedir. Türkçemizdeki kelimelerin hangi dilden geldiği nasıl Türkçeleştiği belirtilmiş, anlamı dışına taşan kelimelerde tebessüme neden olmaktadır.
Kök
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019544 okunma
126 syf.
8/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Kelimeleri seviyorsanız, durup dururken kelimelerin kökenlerinin ne olduğunu sorguluyorsanız doğru yerdesiniz demektir. Etimolojiye başlamak için iyi bir kitap. Oldukça akıcı ve eğlenceli bir anlatıma sahip. Özellikle sosyal medya ile kolaylıkla hayatımıza giren uydurma sözcük hikayelerini ele alışına bayıldım. Olumsuz diyebileceğim tek yanı ise yazarın, kitabı yazarken aklına gelen birçok şeyi aynı konu başlığı altında yazmış olması. Bu durum yazarın bilgi ve birikiminin neticesi olduğu muhakkak ancak bir okuyucu olarak yer yer bu durumun karmaşa yarattığını ifade etmeyelim. Siyah renge olan sevdamdan olsa gerek bölüm aralarındaki siyah sayfalar ve alıntılara bayıldım.
Kök
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019544 okunma
126 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 saatte okudu
Hayli zevk ve bilgi içeren bir kitap. Eserde 51 başlık var ama yüzlerce kelimenin kökenine dair bilgi içeriyor. Kelimelerin sadece Türkçe değil, başka dillerdeki serüvenlerine de yer verilmiş zaman zaman. Küçük bir kitap olmasına rağmen bir oturuşta bitirilmesi zor bir kitap. Çünkü her sayfasından bilgi akıyor. Belki ara verilerek okunması daha faydalı olur. Yazarın, kelimelerin yanlış bilinen hikâyelerini doğrularıyla birlikte vermesi de hoş olmuş. Okuma bitince anlıyoruz ki, "Dünyadaki her şey gibi kelimeler de hangi dilden olduğuna bakılmaksızın hep birbirine bağlı."
Kök
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019544 okunma
126 syf.
10/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Alp Bey öyle komik anlatmış ki okurken hem aşırı güldüm, eğlendim hem de kelimelerin serüvenini öğrenmiş oldum. Tam romantik etimolojiden kusacakken bu kitapla tanışmak bana aşırı iyi geldi. Alp Bey siz gerçekten harika bir "adamsınız" Hem gülmek hem eğlenmek istiyorsanız kesinlikle bu kitabı okumalısınız... yazara sonsuz teşekkürler.
Kök
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019544 okunma
126 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
30 saatte okudu
Bir çırpıda okudum,hatta bazı sayfalarda tebessüm ettim ve şaşırdım.Çok enteresan bilgiler var, özellikle Türkçe meraklılarına tavsiye edilir.
Kök
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019544 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.