Michael Kohlhaas

Heinrich Von Kleist

2021 50. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2021 00:00
Kitap toplum tarafından kendisine adalet sağlanmadığı için kendisine adalet arayan, adalet ararken de suça batan bir at tacirinin hikayesinden bahsediyor. Her şey atlarını satmaya giderken atlarına el koyulmasıyla başlıyor. Geri döndüğünde atlarını bakımsız, zayıf, neredeyse ölmek üzere gören ve uşağının oradan kovulduğunu öğrenen Kohlhass adalet arayışına girer. Bence adaleti en güzel anlatan kitaplardan birisiydi. O yüzden kesinlikle okunmalı.
2021 14. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2021 21:16
Mükemmel bir kitap okudum. Kendi adaletini sağlamak için çıktığı yolda -ki çok haklıydı- Kohlhaas'ın yaşadıkları, üstelik bu yaşananların gerçek bir olay olması, kitabı daha da etkileyici ve mükemmel kılıyor. Sonunda tüylerim diken diken oldu. Devamı tarih kitaplarından öğrenilebilir yazmış yazar. Kesinlikle bakacağım.Sonsuz tavsiye.
Ah kohlhaas
2023 4. kitabı
Hak arama uğruna hayduta dönüşen kahramanın çıktığı yolda, soyluların dokunulmazlığıyla kayrılmalarıyla, karşılaşmasi yargı yolunda korunacak bir çok haktan daha ileri olmasını konu ediyor. Eninde sonunda dilediği olan ama bu uğurda kellesi koparılan bizlere değdi mi dedirtecek cinsten bir hikaye. Trajikomik yani ise adamin uğruna canını verdiği soylularla mücadelesi sonrasında kendisinin ölümünden sonra çocuklarının soylu unvanı alması. Ne yazık ki yuzyıllar önce yazılmış olsa bile hala bir yerden tanıdık geliyor.
Adalet
2022 2. kitabı
"Eğer ayaklar altında tekmeleneceksem, insan olmaktansa bir köpek olmayı yeğlerim." Selam arkadaşlar ‍️ Bugün sizlere Adalet denen bazen olan bazen olmayan arada kaybolan yazılı yasaların bizleri koruyamadığını anlatan güzel bir kitap ile geldim. Kitabımız gayet akıcı bir dille yazılmış. Okurken sıkılmadan okuyorsunuz. Kısaca kitabımız konusuna gelirsek gerçek bir tarihsel olayın kurgusallaştırılmış bir anlatımıdır. 16. Yüzyılda Brandenburg'tan Saksonya'ya atlarını satmak için pazara götüren Michael Kohlhaas soylu Wenzel von Tronka'nın mülküne durdurulur ve yeni bir yasa nedeniyle geçiş belgelerini sunması istenir. Ve bunu yapamadığı için iki atını teminat olarak bırakır. Aslında böyle bir yasa yoktur ve geri döndüğünde atlarının zayıflamışve yıpranmış olarak bulur ve ve bu soyluya dava açar ve bu dava ne yazık ki politik akrabaların devreye girmesiyle hiçbir yere gitmez ve işler farklı boyutlara geçer artık Adaleti arayan adamın yerine intikam ve çirkin eylemler yapan bir adam gelir. Bu güzel romanda aslında yazarımız bize şunu soruyor : Yazılı yasanın haklarınızı ve çıkarlarınızı korumadığını fark ettiğinizde ne yaparsınız? Sahi ne yaparsınız? Ben kitaptan ve verilmek istenen mesajdan dolayı keyif aldım umarım sizler de keyif alırsınız. Kesinlikle tavsiye ederim. Kitapla kalın dostlar ‍️
2024 50. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2024 00:00
Aşırıya varan bir adalet arayışı ve Michael Kohlhaas. Bir gün bir seyehat esnasında bir haksızlığa uğrayan Kohlhaas zarının tazmini için yola çıkar ve mahkemeye başvurur ancak davası kabul edilmez. Kendi adaletini sağlamaya çalışan Kohlhaas biraz fazla inatçı davranır davası uzayıp gider.
2025 36. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2025 00:40
Michael Kohlhaas Michael Kohlhaas, 16. yüzyıl Avrupa’sında yaşamış Alman bir tacirdir. Çiftliğinde yetiştirdiği atları şehir şehir dolaşarak satar, kazandığı parayla da onurlu bir hayat sürerdi. Çiftlikte eşi, çocukları ve onu seven sadık çalışanlarıyla huzurlu bir yaşam kurmuştu. Yine bir gün atlarını satmak üzere Leipzig Panayırı’na doğru yola çıkar. Her zamanki güzergâhından geçerken, yolu bir Sakson soylusunun şehrine düşer. Burada haksızlığa uğrar: Giriş ücreti, her zamankinden çok daha yüksek ve fahiştir. Kohlhaas bu haksız parayı ödemek istemez, hakkını arar fakat sonuç alamaz. Çaresiz, para yerine iki sağlıklı atını ve bir çalışanını soylunun kalesine rehin bırakıp panayıra gider. Geri döndüğünde ise korkunç bir manzara ile karşılaşır. Çalışanı kaleden kovulmuş, atları ise yoğun çalıştırılıp bakımsız bırakıldıkları için perişan hâle gelmiştir. Hayatını onur ve emeğiyle var ederek sürdüren Kohlhaas, bu duruma kayıtsız kalamaz. Soylunun karşısına çıkar, hakkını ister; fakat yine sonuç alamaz, kapı dışarı edilir. Adalet arayışını daha yüksek mercilere taşır; ama bozuk düzende her zaman olduğu gibi güçlü olanın arkasını sağlam bulan düzen, onun sesini görmezden gelir. Bu süreçte kaleden dayak yiyip kovulan işçisi de ölünce Kohlhaas’ın öfkesi doruğa çıkar. Onun adalet arayışı, kısa sürede bir isyana dönüşür. Silahlı bir mücadele başlar; Kohlhaas, kendisini mağdur eden soylunun kalesini yakar, şehrini harap eder. Onuruyla sakin bir hayat yaşayan bu adam, uğradığı haksızlıkların ağırlığıyla çileden çıkmıştır. Adaletin yalnızca güçlüden yana işlediği bir coğrafyada, kendi adaletini sağlamak için düzeni karşısına alır ve kan döker. Alman edebiyatının en etkileyici yazar ve şairlerinden Heinrich von Kleist’in, ilk kez 1810 yılında yayımlanan Michael Kohlhaas adlı uzun
Edebiyat & Roman
Michael KohlhaasHeinrich Von Kleist · Can Yayınları · 20171,068 okunma
Naçizane tavsiyem fevkalâde bir eser
2020 17. kitabı
HEINRICH VON KLEIST ..... MICHAEL  KOHLHAAS Adalet meleği işte böyle gökten iner ..... “…Bir erdemi aşırıya vardırmasaydı, dünya onun hatırasını saygıyla anacaktı. Fakat adalet duygusu onu haydut ve katil yaptı.” .... Alman at yetiştiricisi Michael Kohlhaas adil, dürüst ve çalışkan bir kimsedir. Eşi, çocukları ve yardımcıları ile güzel bir hayat sürmektedir. 1532 yılında Michael Kohlhaas panayıra doğru yola revan olur . Maksadı kıymetli atlarınısatabilmektirElbe Nehri kıyısına varır ve Saksonya topraklarındaki bir şövalye şatosunun önünde onu durdururlar . Bekçiden yolu açmasını ister. Bekçi, bu geçiş imtiyazının efendisine (genç Alman soylusu Tronka) hükümdar tarafından tanındığını söyler. Mecbur kalan kahramanımız istenen parayı öder ve gitmek üzereyken bu kez kâhya tarafından tekrar durdurulur. Geçiş belgesi olup olmadığı sorulur. O da daha önce geçiş belgesi olmadan rahatlıkla seyahat ettiğini söyler. Ona bir şartla geçebileceğini söylerler.Şartları şudur;atlarından iki tanesini yani en güzellerini orada bırakmak koşuluyla. Michael Kohlhaas bu şartı mecburen kabul eder. İki atını ve kahyasını orada bırakarak  yola çıkar Döndüğünde kahyası feci halde dövülmüş ve atları çalışamayacak hale gelmiş durumdadır.Aç bırakılmış ve dövülmüşlerdir. ..... Çok üzülen ve sinirlenen  kahramanımız hakkını aramaya çalışır  lakin beyhude... Bu süreçte çok sevdiği eşini kaybeder(mızrakla haksız yere göğsünden vurulur) .... Artık ,Kohlhaas için intikam vakti gelmiştir Çünkü adalet onun için işlemez ne yazık ki... Ahhh o da taş üstünde taş bırakmaz,yakar yıkar Devletin ona sunmadığı adaleti kendisi sağlamaya çalışır. ..... Okurken çok üzüldüm ve kızdım Hani nerede hak ,hukuk dedim Sonuna kadar kahramanımızın tarafında oldum Kitabın sonuna kadar Kohlhaas’ın adalet arayışı devam eder.
·96 syf.·
2017 29. kitabı
Vicdanı temiz, dingin bir hayat yaşarken ve yine bu şekilde devam eden alışılmış işlerini görürken karşılaştığı haksızlığı "Belki de, acaba, yoksalarla" araştırıp iyice emin olduktan sonra yapılması gerekenleri adım adım yaparken geçen süreçte; kanunların, adalet sağlayıcılarının dolayısıyla ülkesinin kendisine tutumunu görüp ve yine bu çabasında karşılaştığı yeni haksızlıklar, acılar nedeniyle kendisinin adalet kustuğu bir adamın hikayesiydi. Masum olmanın en büyük acısıydı "Adalet için tek başına yeterli olamamak."
Michael KohlhaasHeinrich Von Kleist · Palet Yayınları · 20141,068 okunma
2020 7. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2020 23:12
Michael kohlhaas yaşadığı dönem olan derebeylik Almanyasında, at yetiştirerek ticaret yapan bir tüccardır. Yaşadığı feodal dönemde uğradığı haksızlığa karşı savaş vererek, adaletin tesisini sağlamış ve bu uğurda kendi canından da olmuştur. Topluma sağladığı en büyük katkı, hakkınızı sonuna kadar arayın ve bu uğurda geri adım atmayın şeklinde özetlenebilir. 1800 lerde yazılan roman farklı senaryolarla film haline getirilmiştir.
2021 26. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2021 19:09
"...Kısacası, bir erdemi aşırıya vardırmasaydı, dünya onun hatırasını saygıyla anacaktı. Fakat adalet duygusu, onu haydut ve katil yaptı." Şair ve yazar Heinrich Von Kleist'in Michael Kohlhaas isimli eserinden alıntıladığım bu cümle, aslında kitabın da bir özeti mahiyetinde. Eski bir vakayinamedeki bilgilere dayandırılan Michael Kohlhaas isimli eserimiz, 16. Yy. Alman topraklarında geçmekte. Kohlhaas, ailesine bağlı, dürüst ve haktanır bir at taciri iken, başından geçen uğursuz bir hadiseyle korkunç bir intikam savaşçısına dönüşür. Haksızlığa uğrayan, uğradığı haksızlık sonucu besili kara yağız atları bir deri bir kemik hale gelen, güvenilir uşağı ölümlerden dönen Michael Kohlhaas, hakkını hukuki zeminde aramaya koyulur. Fakat tüm çabalarına ve aylar süren girişimlerine rağmen bir şekilde önüne engeller çıkarılır. Üstelik hakkını hukuki yollardan aramasına yardımcı olan karısının da bozuk ve çürümüş bürokrasi eliyle ölümü sonucunda Kohlhaas gözünü tamamen karartır. Öyle bir karartır ki, deyim yerindeyse taş üstünde taş bırakmaz. Heyecanlı bir intikam öyküsü olması yanı sıra, kitabı bence asıl değerli kılan, devlet kademelerindeki kokuşmuşluğu gözler önüne sermesi ve adaletle ilgili getirdiği bakış açılarıydı. Kohlhaas, Rousseau’nun Toplum Sözleşmesi’nde belirttiği “ilk ve doğal haklar”ına kavuşmuştur. Yani Kohlhaas'ın yasalarla bağlı olduğu devlet, Kohlhaas'ın hakkını savunmak şöyle dursun, hak arayışını bile engelleyerek onu toplum dışına itmiştir. Hâl böyle olunca Kohlhaas, Rousseau'nun Toplum Sözleşmesinde bahsettiği "ilk ve doğal haklar"dan aldığı yetkiyle, kendi yasasına göre kendi adaletini sağlamayı kendine hak görmüştür. İsim ve unvan bolluğundan yer yer kafam karışsa da çok severek okuduğum (öyle ki, ilk altmış sayfayı üç, dört kez okumuşumdur) bir eser

Heinrich Von KleistYazar · 10 kitap
Bir şair, oyun yazarı, roman ve öykü yazarı olan Heinrich von Kleist 1777 yılında Frankfurt'ta doğdu ve 1811 yılında öldü. Yetersiz ve kısa bir eğitim hayatından sonra 1792 yılında Prusya ordusuna girdi ve 1799 yılında teğmen rütbesiyle ordudan ayrıldı. Ardından Viadrina Üniversitesinde hukuk ve felsefe eğitimi aldı. 1800 yılında Berlin’de Maliye Bakanlığı bünyesinde çalışmaya başladı. Ertesi yıl Kleist'ın düzensiz umursamaz ruh halı onu Paris'e ziyaret etmeye sürükledi ve sonrasında İsviçre'ye yerleşti. Orada yakın arkadaşlar edinen Kleist onlara ilk tragedyası olan Schroffenstein Ailesi adlı eserini okudu 1802 yılının sonunda Almanya’ya dönen Kleist Goethe, Shiller ve Wieland’ı Weimar’da ziyaret etti. Leipzig ve Dresden’de kısa bir süre kaldıktan sonra Paris’e geri dönen Kleist ardından Berlin’deki görev yerini Königsberg’teki bir devlet dairesi olarak değiştirdi. 1807 yılında Dresden’e giderken Fransız askerleri tarafından ajan suçlamasıyla tutuklandı. Cezaevinden çıktıktan sonra Dresden’e giden Kleist'ın yolu Heinrich Müller ile kesişti ve birlikte 1808 yılında Phöbus gazetesini çıkardılar. Kleist 1809 yılında Prag’a gitti ve en sonunda Berlin'e yerleşti. Orada Berliner Abendblätter gazetesini çıkardı. O sıralar ümidini kaybetmiş ve hayata küsmüş olan Henrietti Vogel'in entelektüel ve müzik konularındaki başarılarına kendini kaptıran Kleist onunla birlikte ölmeyi kabul etti ve 1811 yılında 21 Kasımında Potsdam yakınlarındaki Wannsee nehri kıyısında Vogel'e ateş edip öldürdükten sonra kendisi de intihar etti. Kleist’ın bütün hayatı ideal ve hayali mutluluğu bulmaya çabalamakla geçti ve bu onun çoğu eserine yansıdı. Kleist kuzey Almanya’nın şu ana kadar gelmiş geçmiş en önemli Romantik dönem Dramacısı olarak sayılmaktadır.