Puan vermedi·68 syf.·
2025 158. kitabı
Mihail Bulgakov 1891 Kiev doğumlu. Tıp eğitimi almış ve bir süre taşrada hekimlik yapmış. Daha sonra hekimliği bırakıp tamamen edebiyata yönelen yazar, "Genç Bir Doktorun Anıları" kitabında hekimlik yaşamında yaşadıklarını gerçekçi bir tarzda anlatmış. "Morfin" isimli bu hikâye de, "Genç Bir Doktorun Anıları" kitabının bir bölümüymüş. Kitapta, ağrısı nedeniyle morfin kullanmak zorunda kalan bir doktorun, giderek bu analjezik ilaca alışması, bağımlı hale gelmesi ve kendini bu durumdan kurtarması için diğer doktor arkadaşından yardım istemesi anlatılıyor. Morfinin her türlü etkisini ve yan etkisini çok iyi bildiği halde bir doktorun kendisinin dahi bağımlı olmasını engelleyememesi, bu maddenin ne kadar tehlikeli olduğunu bize gösteriyor. Bu konuda bilinçlenmek adına okunmalı ve insanları uyarmak adına da okutulmalı diye düşünüyorum.
2023 27. kitabı
Okunma: 19 Mart 2023 23:56
Mikhail Bulgakov'un "Morfin" adlı romanı, insanların hırsları, arzuları ve bağımlılıklarıyla nasıl mücadele ettiklerini anlatan güçlü bir eserdir. Kitap, 1920'lerde Rusya'da
2022 69. kitabı
Tam da düşüncelerim kıskıvrak kenara sıkıştırmışken beni elime aldım ve okumaya başladım. Her kitap -tıpkı insanların hayatımıza girip çıktığı vakitler gibi- hayatımıza girdiği vakitle örtüşüyor. Bunun her seferinde olmasının artık bir tesadüf olduğunu düşünmüyorum. Her neyse. Eğer düşünceleriniz tarafından hırpalanıyor, şakaklarınızda korkunç bir ağrı hissediyorsanız bu kitabın içerisinde sizinle aynı duyguları paylaşan ve çözümü morfinde bulan sonunda da ... (cümleyi kendim tamamlamak istemiyorum kitaptan kesitle bitireceğim. ) ~Spoiler~ " Tamamen sağlıklı olacak mıyım acaba artık? Aslında bir kere daha düşünürsek... Bomgard'a ihtiyacım yok, kimseye ihtiyacım yok. Hayatımı bir dakika bile uzatmaktan utanıyorum. Böyle bir hayatı uzatmak olacak iş değil." " (...) Hiç kimseye borcum yok. Kendi kendimi öldürdüm, o kadar. Bir de Anna'yı. Başka ne yapabilirdim ki? Amner'in şarkısında söylediği gibi: Zaman iyileştirir. Bunu söylemek onun için basit ve kolay tabii. Defter Bomgard'a Bitti. " ....................................................................eden? Yaşamaya devam etme nedenimi bulana kadar yaşamaya devam edeceğim sanırım. Kitaptaki yırtık günlük sayfaları gibi. Sanırım düşüncelerimi henüz açıklamaya pek hazır değilim.
Kendime Not
2023 52. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2023 15:16
Kitap, Bulgakov'un "Genç bir doktorun anıları" kitabının içinde yer alan; morfinman bir doktorun anı defterinde konuyla ilgili paylaşımlarını ele alıyor. Eğer o kitabı okuduysanız, benim gibi tekrar bu kitabı okumanız gerekmeyecektir:) iyi okumalar dilerim.
2021 65. kitabı
Bağımlılık ile ilgili okuyucuyu sorgulatacak bir kitap Morfin. Yaşamın zorluklarından kaçmak için morfinin kapısını çalan birisinin günlüklerini okuyacaksınız. Yazılanlar kitabın anlatıcısı olan
MorfinMihail Bulgakov · Sel Yayıncılık · 20211,818 okunma
Ben de yerini değiştirdim bağımlılıklarımın.
2022 19. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2022 01:25
Morfin. (evet bu kitabın adı) Bağımlılık. (bu da kitabın konusu gibi duruyor)
·56 syf.·
2023 6. kitabı
Morfin, Rus yazar Mihail Bulgakov’un kitabı. İlk kez 1926 yılında yayımlanmıştır. KİTABIN KONUSU Bir gün Doktor Bomgard, eski okul arkadaşı Doktor Polyakov’tan mektup alır. Polyakov arkadaşından yardım istemektedir. Morfin bağımlısı olmuştur ve durumu kritiktir. Bomgard yolculuk için hazırlanırken Polyakov’un intihar ettiği haberini alır. Polyakov morfin bağımlılığına dayanamamış ve yaşamına son vermiştir. Morfine nasıl başladığını ve ölene kadar ki süreci anlattığı günlüğünü arkadaşı Bomgard’a bırakmıştır. Bomgard günlüğü okur ve herkese ibret olması için kamuoyuna açıklar. KİTAP YORUMUM Sade ve sürükleyici bir kitap. Bir çırpıda okunabilir. Bağımlılığın insanı ne hale getirdiği acı bir şekilde anlatılmış. İbretlik bir öykü ve herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. Yine Bulgakov’dan Genç Bir Doktorun Anıları ve Anton Çehov’dan Altıncı Koğuş kitaplarını okuyup da beğenenlere de özellikle tavsiye ediyorum. Hem kurgu hem de atmosfer olarak çok benzer kitaplar. MorfinMorfin Mihail BulgakovMihail Bulgakov
2024 10. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2024 01:28
Kısa, akıcı kesinlikle okunması gereken, anlayana aslında çok şey öğreten, insanların bir kereden bir şey olmaz dedikleri şeylerin hayatlarını ne hâle getirebileceğini anlatan bir kitap. Nefesimi tutarak bir solukta okuduğum sayılı kitaplardan diyebilirim. MorfinMorfin
2024 71. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2024 00:30
Mihail Bulgakov bu eserinde bağımlılığın insanı ne hale getirdiğini gözler önüne seriyor. Sade ve sürükleyici bir kitap. Mutlaka okunması gerektiğini düşünüyorum. Mihail BulgakovMihail Bulgakov
morfin
2025 46. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2025 00:06
Bulgakov'un harika uslubuyla, keyifle okunan kısa bir kitap. Hikaye gözümün önünde oluyormuş da ben izliyormuşum gibi okudum. Rusya da yaşanan toplumsal değişimi de satırlar arasında yansıtmış. Bulgakov hiç pişman etmiyor, tavsiye ederim.

Mihail BulgakovYazar · 37 kitap
15 Mayıs 1891'de Kiev'de doğdu. 1916'da Kiev Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu, fakat birkaç yıl sonra doktorluğu bırakarak hayatını edebiyata adadı. Kiev Şehir Tiyatrosu'nda sergilenen ilk iki oyunu büyük başarı kazandı. İlk eşiyle Moskova'ya yerleşen Bulgakov, 1922-1926 arasında oyun yazmayı sürdürdü, fakat Sovyetler Birliği'nin ideallerini yansıtmadığı gerekçesiyle oyunlarının sahnelenmesi yasaklandı. 1925'te yazdığı hicivli romanı 'Köpek Kalbi' de benzer bir kaderi paylaşarak, Sovyetler Birliği'nde 1987'ye kadar yayımlanamadı. Aynı yıl ilk eşinden boşanarak Lyubov Belozerskaya'yla evlendi. Sanatını icra edememekten bunalan Bulgakov, 1930'da Stalin'e bir mektup yazarak yurtdışına çıkma izni istedi. Fakat bu talebi reddedilen Bulgakov'a Moskova Sanat Tiyatrosu'nda sahne arkasında bir iş ayarlandı. 1938'de, ölümcül hastalığına yakalanmadan hemen önce başyapıtı sayılan 'Üstat ile Margarita'yı tamamladı. 1940'ta böbrek yetmezliğinden öldü. Kitap ilk olarak 1966-1967 yıllarında, dul eşinin çabaları sayaesinde 'Moskva' dergisinde yayımlandı. Kitap olarak 1973'te basıldı.