İlgi çekici bir okuma deneyimi
2026 9. kitabı
Okunma: 12 Mart 2026 20:06
Oldukça akıcı bir kitap olmasının yanı sıra yazılmasının arkasındaki hikaye de en az kendisi kadar ilginç. Bu yüzden kitabın kendisini incelemekten çok bu hikayeyi anlatmak istedim. Kitabın yazımı Diderot'un o dönemde sosyeteden çekilen arkadaşı Marquis de Croismare'ı tekrar Paris'e çağırmak için kurmaca mektuplar yazmasıyla başlıyor. Bu mektuplar ailesi tarafından zorla manastıra kapatılan genç bir rahibenin yardım çağrısı gibi kurgulanıyor ve Markiz'in gerçekten inanacağı kadar da gerçekçi yazılmış. Daha sonra Diderot bu mektupları genişleterek "Rahibe" romanına dönüştürüyor. Kitapta Markiz'i inandırmak için oldukça fazla hukuki terim kullanılmış. Ayrıca metinlerin mektuplardan derlenmiş olmasının da etkisiyle küçük tutarsızlıklar da var. Ama bana kalırsa bu durum romanın okuma deneyimini daha da ilginç ve özgün kılıyor. Rahibe Denis Diderot
2023 3. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2023 12:58
İnsanların din adı altında ne kadar alçalabildiğini okuduğunuz bir kitap. İnsanoğlunun sınırlarının olmaması ne acı. Kitap baştan sona kederle dolu. Sadece başkarakterin tüm bunlara rağmen hala masumiyetinin olduğunu söylemesi tüm inandırıcılığını yitirmiş. Okuyup okumamak size kalmış.
2020 31. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2020 18:53
Istemeden rahibe olmaya zorlanan bir kadının yaşadığı acımasızca işkenceleri ve dışarıdan göründüğünden tamamen farklı olan manastır hayatından bahsediyor. Din, tanrı, inanç, ibadet birçok konuya değiniyor. Kitabın konusundan biraz bağımsız bir konu; Ancak birilerinin ortaya çıkıp dini kullanarak insanlara birşeyler yaptırmaya çalışması her yerde var gibi. O yüzden okuyup bilgi sahibi olup doğru ve yanlışı kendimiz ayırt edebilme yeteneğine sahip olmalıyız.
Rahibe / Denis Diderot
2020 9. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2020 00:56
Diderot bu romanında, 18.yüzyıldaki manastırların içyüzünü anlatıyor. Bu manastırlar, bir çeşit "kadın zindanı" olarak adlandırılabilir. Roman tamamıyla, insan doğasına ters olan din baskısına yöneltilmiş bir yergidir, bireysel özgürlüğe ise ateşli bir övgüdür. Rahibe Denis Diderot
2020 6. kitabı
1713-1784 yıllarında yaşayan Denis Diderot , Aydınlanma Çağı’nın en önemli isimlerinden biridir. Diderot bu romanında 18. yüzyıldaki bir manastırın içyüzünü anlatır. Bir çeşit kadınlar zindanıdır bu manastır. Baştan sona insan doğasına aykırı din baskısına yöneltilmiş bir yergidir bu roman. Ama bireysel özgürlüğe ateşli bir övgüdür de. Diderot, yaşamlarını kalın taş duvarlar arasında sürükleyen mutsuz kadınların yaşlandıkça ne denli acımasız, doğal duygulardan yoksunlaştığını canlı tablolarla betimler. Erkeklerden uzak yaşamaya mahkum edilen yaşlı kadınlar ve genç kızlardan çoğu eşcinselliğin sapıklığına sürüklenir. Romanın önde gelen kişisi Suzanne, bu manastır cehenneminden kurtulmak için canla başla çalışır ve bir genç keşişin yardımıyla duvardan aşarak gerçek doğa yaşamına kavuşur. Diderot'nun belki de önyargılı ve dikkatsiz değerlendirmeler sonucunda en tartışmalı metinlerinden biri olma ününe sahip olmuş Rahibe, Fransa'da iktidara tırmanma yolundaki burjuva sınıfının ve kilisenin ikiyüzlü ahlakının bir belgesidir...
Puan vermedi·208 syf.·
2024 31. kitabı
Kendinizi ait hissetmediğiniz bir hayata mecbur bırakıldınız mı? Birilerini mutlu etmek için; fedakârlık yapmak, ödün vermek, istemediğin kişiliğe bürünmek, mutlu olmadığın halde zorunlu olarak kendini oraya ait hissetmek... Suzanne'nin de durumu tam olarak da bu. Bir manastıra zorunlu olarak mahkum olmuş, esir alınmış... Aslında eserde; dini öğretiler ışığında karanlık gerçekler yer aldığını gösteriyor bizlere. Mutlaka okuyun ve okutun derim.
2025 54. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2025 21:17
Şöyle söyleyeyim, manastırdaki rahibeyi değil de -tam karşılığı olmasa bile- bizdeki cemaat evlerinde yaşayan bir kız çocuğunu anlatsaydı, muhtemelen adalet bakanı başta olmak üzere bazı İslami (!) kesim Denis Diderot hakkında soruşturma açardı.
2020 35. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2020 22:19
Uzun zamandır okumak istediğim bir kitaptı Rahibe. Denis Diderot hakkında çok şey okudum. Görüşlerinin, kalıplaşmış düşünceleri yıkmak adına söylenmiş cümlelerden ibaret olmadığını bilecek kadar fikir sahibiyim kendisi hakkında. Bilmeyenler için kısaca bahsetmek gerekirse; 18. yüzyıl filozoflarından ve Aydınlanma'nın önde gelen isimlerinden biri Diderot. Ayrıca, 35 ciltlik Ansiklopedi'nin de baş editörüdür. Kendisi ile aynı dönemde hepimizin yakından takip ettiği Descartes, Leibniz, Voltaire gibi düşünürler de bulunuyor. Dinler ve bu dinlerin boyunduruğu altına giren halk ile ilgili fikirleri çok cesurcadır Diderot'nun. Belirli bir tarihte ortaya çıkan dinlerin yok olacağını ve sadece hepsinin temeli olan doğal dinin yaşayacağını savunmuştur. Eserlerinin çoğu toplatılmış, yasaklanmış ve kara listeye alınmıştır Diderot'nun. Yazdıkları yüzünden zindana kapatılmış, evi basılmış ve tutuklanmıştır da. İşte bu eserlerden biridir Rahibe. Kilise'yi de karşısına almıştır bu romanla. Ailesi tarafından istenmeyen, kabul görmeyen Suzanne Simonin 16 yaşında bir genç kızdır. Güzelliği ve karakteri ailesini hep rahatsız etmiştir. Bu nedenle bir gün ailesi tarafından Sainte Marie manastırına gönderilir Suzanne. Bir rahibe olacak ve hayatını dine bağlı bir şekilde sürdürecektir bundan sonra. Peki Suzanne rahibe olmak istemiş midir? Bu ona hiç sorulmamış ama ailesini memnun etmek adına sesini de çıkarmamıştır başlarda. Ancak zaman geçtikçe üstündeki bu giysinin, kaldığı manastırın, yaşadığı hayatın -ki hayat denebilirse buna- kendisine hiç de uygun olmadığını keşfedecektir baş karakterimiz. Ve yaşadıklarını Croisemare Marki'sine anlattığı bir mektup yazar. Biz de aslında o mektubu okuruz Suzanne yazarken. İşte her şey o zaman başlayacak, isyanın ve başkaldırının gölgesinde
2021 41. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2021 08:40
1001 kitaptan... Kitapta 18. yüzyılda rahibe yetiştiren bir manastırda yaşananları okuyoruz. Din adına ,inançları sömüren bir sistemin gençleri nasıl köleleştirdiğini, çıkarları uğruna fıtrata uymayan ,insan doğasına ters yasaklar getirerek, gençleri sapkınlığa , eşcinselliğe nasıl ittiğini görüyoruz. Ortaçağ sömürü zihniyetinin kalın taş duvarları yıkıldı mı , hâlâ aramızda dolaşarak gençleri avlamaya devam mı ediyor bilemedim..
2025 9. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2025 11:11
Dinin ve aristokrasinin hegomanyasını reddetmesiyle yaklaşmakta olan Fransız İhtilali'nin fikri yapısına katkı koymuş olan Denis Diderot,dan şahane bir romantik roman.Ortaçağ artığı manastır yaşamında rastlanan çirkinlikleri bütün açıklığı ile bize aktarmış. Manastırların iç yüzünü cesurca anlatmış yazar. Din adamı deyince mükemmel ahlaklı insanlar hayal ederiz ancak işin özü hiç de öyle değildir. Dinli ya da dinsiz ahlak başka bir meziyettir. Gördüğüm en cesurca yazılmış kitaplardan biri.Yazar hristiyanlığı ağır bir dille eleştirmiş.Yazarın değindiği dinsel çarpıklıkların günümüze kadar gelmesi ve devam etmesi, kitabın çağını aştığının ve aşacağının göstergesidir bence.Üslubun çok akıcı olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim.Bu kitabı okuduğunuzda hem hristiyanlık hakkında birçokşey öğreneceksiniz hem de bir rahibenin dramını yaşayacaksınız. İnsan toplum yaşamı için yaratılmıştır. Onu öteki insanlardan ayırın, yalnız bırakın, düşünceleri karmakarışık olmaya, karakteri bozulmaya başlar. Kalbinde binlerce gülünç ilgi belirir, kafasında acayip düşünceler filizlenir, tıpkı boş bir tarladaki dikenler gibi... Bir adamı ormanda bırakın, yabani olur. Bir manastırda ise gereksinme düşüncesi, kölelik düşüncesi ile birleşerek insanı daha köleleştirir. Bir ormandan çıkılır, manastırdan çıkılmaz.

Denis DiderotYazar · 14 kitap
Aydınlanma Çağı'nın en önemli kişiliklerinden biridir. Denis diderot "yaygın olan düşünüş tarzını değiştirmek için kurulmuştur" dediği Ansiklopedi'yi, Aydınlanma'nın temel metni haline getirme uğraşısı veren en önemli düşünürlerdendir. Edebiyat alanında da bir çok katkısı bulunan Diderot'nun başlıca özelliği romanları şekil ve içeriğinin yanı sıra, felsefi olarak da incelemesiydi. Romantizm akımının öncüsü ve humanist olan Diderot; zengin kiliseler kontrolünde bir endüstri olarak gördüğü Hıristiyanlık dinini reddetmiş ve bir çok aşırı dincinin saldırılarına uğramıştır. Bütün bunların yanında Diderot, tiyatro alanında da birçok yenilik getirmiş, gerçeği ve toplumsal sorunları sahneye sokmaya çalışmış, kimilerince modern tiyatronun gerekçi ve toplumcu kolunun öncüsü sayılmıştır . Bütün bunların yanında Diderot, tiyatro alanında da birçok yenilik getirmiş, gerçeği ve toplumsal sorunları sahneye sokmaya çalışmış, kimilerince modern tiyatronun gerekçi ve toplumcu kolunun öncüsü sayılmıştır. Diderot'un bir felsefe öğretisi yoktur. Eserleri arasında en kalıcı olanlar romanları ve özellikle de «Rameau'nun Yeğeni»dir. Denis Diderot, 31 Temmuz 1784 tarihinde Fransa’nın başşehri Paris’de ölmüştür.