2022 3. kitabı
Okunma: 10 Mart 2022 00:25
Çok çok güzeldi. Varoluşunu, aşkı, evliliği, yaratılışını, hayatı, ölümü, boşluğu sorgulayan bir adamın hikâyesi. En çok şaşırdığım şey ise kitabın sonlarına doğru karakterin yazarla tanışması ve konuşmasıydı. Bir yazarın ortaya koyduğu karakterle tanışması çok muazzam bir şeydi. Anlamı derin olan bir kitap ama mutlaka okumanız gereken bir kitap.
·240 syf.·
2021 16. kitabı
Okuduğum ilk Miguel de Unomuno kitabı. Kahramanımız Augusto Perez; varlıklı, tüm gün boş boş dolaşan, aklından binbir türlü düşünceler geçiren birisi. Kitapta da Augusto'nun iki kadınla olan trajikomik aşk hikayesi (daha doğrusu olamayan) etrafında yaşamın amacı, ölüm, ölümsüzlük konularını sorgulayan bir eser. Sonunun böyle biteceğini yazar bile tahmin etmemiştir bence, ilk defa böyle bir sonla karşılaştım. ;) Okunması keyifli, düşündürücü bir klasik. Keyifli okumalar.
2020 1. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2020 17:33
Sis sindirerek okuduğum bir kitap oldu. Küçük bir fuarda tesadüfen elime aldım ve belki güzeldir okuyayım diyerek ayrıldım. İyi ki de okudum. Yazarın düşünceleri çok ince, felsefi yaklaşımlar var ama üslubu ve kurgusuyla akıp gidiyor. Doğrusu ben kitapta sembolizm etkisini çok gördüm fakat bu konuda doğru mu düşünmüşüm bilmiyorum. Zaten kitabın çevirmeni saf şiircilerimizden Behçet Necatigil. Bunu düşüncemi destekler bir nitelik olarak görüyorum. Yine de yanılıyorsam beni düzeltin lütfen. İncelemelerimde olay örgüsü falan anlatmıyorum çünkü zaten bolca yazılmış. Kitap ile anımı, bağımı ve bendeki etkisini anlatmak daha çok hoşuma gidiyor. Velhasıl bolca altını çizdim, bolca kendimi buldum, okurken bolca mest oldum ve birkaç da alıntı ekledim. Mutlaka kitaplığınızda olmalı diye düşünüyorum. SisSis Miguel de UnamunoMiguel de Unamuno
Miguel De Unamuno
2019 12. kitabı
Okunma: 28 Mart 2019 19:28
İspanyol filozof. Felsefe öğretmenliği yapmış, Salamanca Üniversitesinde Eski Yunan Dili Kürsüsünde profesör olmuş, yine aynı üniversitede üç kez rektörlük görevini üstlenmiş. İncelememe neden
2019 20. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2019 17:23
Okuduğum ilk Miguel de Unamuno kitabı. Aşk kitabı olarak gözükse de gerçek öyle değil. Yazar, evlilik, annelik, babalık, düşünme, var olma ve riyakârlık konuları üzerine yoğunlaştığı için kitabı felsefi olarak tanımlayabiliriz. Augusto, Eugenia'yı görüp aşık olur. Hikaye burada başlar. Ne var ki Eugenia, Mauricio adında bir adamla nişanlıdır. Eugenia'nın enişte ve halasının tercihi Augusto'dan yanadır. Diyaloglar ve karakterler sizi kitabın içine daha da sokuyor. Karakterler kafanızda beliriyor. Diyaloglar sade ve güzel ilerliyor. Kitabın sonunda okuyucu çok değişik bir son bekliyor. Okuduğum kitaplar arasında en farklı kurguya sahip kitaplardan. O son hakkında bir şey yazmayacağım, heyecanlanın. Tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
2022 18. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2022 21:16
ne acayip bir hayvan şu insanoğlu!!! hiçbir vakit olması gerekli yerde değildir, yani kaderinin bulunduğu yerde değildir... .... merhaba arkadaşlar, lise yıllarında milli eğitim yayınları baskısıyla alıştım bu romanı ama hiç okumak istememiştim... geçen yıl kütüphaneye yolladığım, çoğunu okuduğum kitaplarla birlikte yollamıştım... ama yolladığıma o kadar pişman olmuştum ki... o yüzden geçen hafta can yayınları baskısı aldım... romanı çok beğendim... melankolik bir kişiliğe sahip olan Augusto'nın sisli gözleriyle keşfettiği aşkı ve hayal kırıklıklarını anlatıyor... augusto'nun hayatının bir rüya olmasını ve bu rüyanın başkasının görmesini.... yazar miguel'in yazı tarzını, üslubunu, betimlemelerini çok beğendim, ayrıca behçet üstadımızın çevirisini de... iyi ki okudum dediğim kitaplardan biri oldu SİS... bol okumalı günlere... iyi akşamlar......
Sis
2021 79. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2021 21:08
Sis // Miguel De Unamuno Bu yazarı ilk defa okudum ve gerçekten bundan şeref duydum . Biyografisine kısacık göz attığımda bile kitapla birebir örtüştüğünü gördüm . Ne de olsa
2021 117. kitabı
“Her şeyden önce karmakarışık etmek lazım. Hepsini birbirine karıştırmak lazım! Rüya halini uyanıklıkla, hayali realiteyle, gerçeği sahteyle karıştırmak. Her şeyi bir sis halinde karman çorman
Felsefe
Puan vermedi·240 syf.·
2021 286. kitabı
Bitirmeye kıyımadığım kitap, ba-yıl-dımm tek kelimeyle harika... Yazar ile karakter arasındaki diyaloglar Black Mirror izliyormuş tadında ilerliyor. Kitabın beyni açan, havalandıran, düşünmeye zorlayan yanı, insanı hem büyülüyor hem de dehşete düşürüyor. Hiçlik fikri yankılanıyor beynin duvarlarında, sadece bir başkasının hayali olmak, daha da kötüsü hiç olmamış olmak, tahayyüllerde biçim kazanamıyor. Sınırlarını zorlamıyor insan, tüm sınırları aşıyor, yokluğu tadıyor, ürperiyor, titriyor, esrime ile hücrelerine kadar küçülüyor, parçalanıyor, ufalanıyor ve uzayın bilinmeyen köşelerine dağılıyor.
2022 6. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2022 19:28
Sis… Gerçekten başlarken beni kendisine bu kadar bağlayacağını, başından kaldırmayacağını asla düşünmezdim. Öyle ki 240 sayfa bitmesin diye ağır ağır 4 güne yayarak okudum. Augusto… Gerçekten kalbime tam anlamıyla işleyen bir karakter oldu bu 240 sayfada. Üzüntüsüyle birlikte üzüldüm, düşünceleriyle birlikte düşündüm, bana birçok şeyi sorgulattı. Son kısım gerçekten tahminim dışı ilerledi. Yazarın işin içine girmesi, konuşması beklemediğim bir durumdu ama Miguel De Unamuno, Augusto karakteri ile birlikte kendi hayatına dair de birçok ipucu vermiş. Birçok şeyi sorgulamış bu kitabı yazarken. Bunu derinden işledi. Bana geçti…

Miguel de UnamunoYazar · 18 kitap
Miguel de Unamuno, İspanyol düşünür, yazar. Madrid Üniversitesi'nde felsefe ve edebiyat üzerine eğitim almış ve Bilbao'da felsefe öğretmenliği yapmıştır. 1891 yılında Salamanca Üniversitesi'nde Eski Yunan Dili Kürsüsü'nde profesör olmuştur. 20. yüzyıl İspanyası'nı düşünmüş ve yazmıştır. Dogmatik düşünceye (özellikle faşizme) karşı savaşmış ve bu uğurda 1924 yılında diktatör Miguel Primo de Rivera tarafından Fransa'ya sürgüne gönderilmiştir. 1930 yılında tekrardan Salamanca Üniversitesi'ndeki görevine dönen Unamuno, bu kez de diktatör Franco'ya karşı çıktığı için ev hapsine mahkûm edilmiştir. Tutuklu halde, 31 Aralık 1936 tarihinde ölmüştür. Roman, öykü, şiir, deneme ve oyun türünde eserler vermiştir. “İnsan, kafasıyla düşünür, kalbiyle duyar ve midesiyle ister” ve "Başka yazarların neden bazı sözcükleri italik yazdığını anlayamıyorum. Sanırım o sözcüğe dikkat çekip önem artırmak istiyorlar. Hâlbuki, benim yazdığım her sözcük zaten önemlidir" gibi değinmeleri vardır.