Suçlusun!..

Emile Zola

Puan vermedi·64 syf.·
2018 131. kitabı
Bu kitap bir vicdan hesaplaşması beni çok etkiledi. Bir tarihe ayna tutarken sorumluluk vu suçlama olgularıni tekrar düşünmezi sağlıyor. Bu kitapta geçen mottolar harkulade.
Suçlusun!..Emile Zola · Kafekültür · 20145,9bin okunma
2018 54. kitabı
Tarihte yüz yıl davası olarakta bilinen dreyfus davası hakkında dönemin yazarı emile zola tarafından başkana hitaben yazılan mektup. Adaletsizliğe karşı güçlü bir direniş. Bunu okumadan önce gerçek kitabını okumanızı tavsiye ederim
Suçlusun!..Emile Zola · Kafekültür · 20145,9bin okunma
Can Atalay…
2023 141. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2023 19:31
Bu kitabın tek derdi var; hak, hukuk mücadelesi… Kim olduğunun, kimliğinin, dininin, dilinin, ülkenin, ne olduğunun önemi yok; sadece adalet çığlığın yüksek diye suçlanmak, sadece bu mücadeleye destek olduğun için suçlanmak… Kitabı okurken baştan sona aklıma gelen tek kişi, Can Atalay’dır. Haksızlığın, hukuksuzluğun, suçlanmanın bugün itibariyle ülkemizdeki en net adıdır; Can Atalay. Siyaset yapmak değil amacım, kaldı ki bugün itibariyle bu konu siyaseti aşıyor, yapılan hukuksuzluk karşısında bir ülkenin geleceği söz konusu. Biz şu anda yaşadığımız olaylar karşısında doğruları söylemeyeceksek, adil olan tarafı savunmayacaksak, bugün daha cesur olmayacaksak, daha yüksek sesle adalet istemeyeceksek, ne zaman isteyeceğiz? Sen bu satırları okuyup hala susan arkadaşım; Hukukun üstünlüğü, senin şahsi çıkarının üstünde olmak zorunda… Sen bugün susmaya devam edersen, yarın anayasal düzen ortadan kalkmış olacak… Ayaklar altına alınmasını görmezden geldiğin bu hukuk, bu adalet bir gün sana da lazım olacak! 09.11.2023
Hukuk ve Adalet
2022 19. kitabı
Merhabalar. Suçluyorum ,gerçek hayatta yaşanmış bir olayı ele alıyor. İftiraya uğramış yahudi bir subayın nasıl haksız yere cezalandırıldığı ve güçler ayrılığının önemi anlatılıyor. Olayda geçen subayın adı Dreyfus'tur ve Dreyfus olayı olarak geçer tarihe. Anayasa dersi almış her hukukçu Dreyfus olayını bilir. Suçluyorum , Dreyfusla aynı dönemde yaşamış Zola'nın herkesin göz yumduğu bu haksızlığa sessiz kalmayıp, gazetede yayınladığı "Suçluyorum! Cumhurbaşkanına Mektup" yazısıyla birlikte olayın önce ve sonrasını anlatan bir kitap. Bu kitap sonrasında Zola hem para hem de hapis cezası almış fakat bu karar sonrasında bozulmuştur. Tarih Zola'nın cesaretini ve adalet için verdiği mücadeleyi yazar. Okunması tavsiye edilir.
SuçluyorumEmile Zola · Can Yayınları · 20195,9bin okunma
Adil Yargılanma Hakkı Nedir?
·48 syf.·
2022 13. kitabı
Bir ülkede kanunların, hakimlerin, mahkemelerin ve bunlar vesilesiyle yargılamaların olması; o ülkede, hukuk mekanizmasının yerinde işlediğinin kanıtı olabilir mi tek başına? Yapılan yargılama,
Hukuk
SuçluyorumEmile Zola · Can Yayınları · 20195,9bin okunma
2021 89. kitabı
Suçluyorum, en sevdiğim yazarlardan biri olan Emile Zola’nın, 19.yy sonlarında Fransa’da Yahudi bir subayın haksız yere casuslukla suçlanmasıyla patlak veren Dreyfus Olayı karşısında tepkisini dile
2025 16. kitabı
Émile Zola, “Suçluyorum” adlı eserinde dönemin Yahudi karşıtlığını, yani antisemitizmi, bir kişinin mahkemesi üzerinden çarpıcı bir şekilde gözler önüne serer. Başarılı bir asker olan Alfred Dreyfus’un yalnızca Yahudi kimliğinden dolayı casuslukla suçlanması ve mahkeme kararıyla sürgüne gönderilmesi, dönemin adalet sistemindeki önyargıların açık bir yansımasıdır. Olayları dürüstçe araştırmaya başlayan Subay Picquart, gerçek suçlunun başka biri olduğunu anlar. Ancak üstleri tarafından uyarılır: Suçlanan kişi bir Yahudi’dir ve bu konunun kurcalanması istenmez. Bu noktada adalet arayan herkesin kafası karışır çünkü gerçek suçlu ortadadır, ancak mahkeme orduyu ve devleti koruma bahanesiyle yanlış kararı savunur. Tüm bu adaletsizliklere karşı Émile Zola, cumhurbaşkanına hitaben kaleme aldığı “Suçluyorum” adlı mektubuyla tarihe geçer. Bu cesur çıkış, yalnızca Dreyfus’un aklanmasına değil, kamuoyunun vicdanının uyanmasına da katkı sağlar. Sonunda adalet yerini bulur ve Dreyfus’un suçsuzluğu kanıtlanır. Bu dava, hukukun üstünlüğü yok sayıldığında neler olabileceğini ve insanların hayatlarının nasıl karartılabileceğini bize açıkça gösteriyor. Artık dünyada ayrımcılığı bir kenara bırakıp insanları yalnızca insan oldukları için değerli görme zamanı gelmedi mi?
2024 5. kitabı
2024 yılı Marcel Proust okumaları yılı olacağı için, Kayıp Zamanın İzinde serisinde de sık sık bahsedildiği söylenen Dreyfus Davası’nı daha iyi anlamak için Zola’nın SUÇLUYORUM’unu da okumak istedik kulüpten arkadaşlarımla. Dreyfus olayı 20 yy. sonlarında Fransa’da, Yahudi kökenli bir subay olan Alfred Dreyfus’ün haksız yere casuslukla suçlanarak, yüzeysel ve gizli bir yargılama sonrasında, 5 Ocak 1895’te karşı törene, rütbeleri sökülüp, kılıcı kırıldıktan sonra Şeytan Adası’na gönderilip, hapsedilmesiyle başlıyor. İlerleyen zamanlar dürüst bir subay olan Georges Picquart, binbaşı Esterhazy’den bir yazı bulur ve bu yazıyı bahsi geçen mektuptaki yazı ile aynı yazıdır. Başında Dreyfus karşıtı yazılar kadar, gerçek suçlunun Esterhazy olduğu yönünde de fikirler dolaşınca, Esterhazy için yargıç karşısına çıkmak kaçınılmaz olur. Ancak yalnızca üç dakika içinde oy birliği ile aklanır. Bu olaydan sonra, 13 Ocak 1898’de Zola SUÇLUYORUM’u yayımlar. Bu süreçte yaşanan olaylar devam ederken, cumhurbaşkanı bağışlama kararını 19 Eylül 1899’da imzaladığında, Dreyfus özgürdür. … #emilezola #alfreddreyfus #dreyfusolayi #sucluyorum #marcelproust
Bu Dâvet Bizim
SuçluyorumEmile Zola · Can Yayınları · 20215,9bin okunma
Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır
Puan vermedi·48 syf.·
2023 2. kitabı
"Dilsiz şeytan " sözü olanlara göz yummak ve kabullenmek anlamına gelir. Evet hepimiz "bana dokunmayan bin yıl yaşasın" metoduyla bakıyoruz hayata. Birçoğumuz başkaları haksızlığa uğradığında dilsiz şeytan oluyoruz; kendimizi karanlığın engin denizlerine salıveriyoruz.Halbuki yanlış yapıyoruz. Yanlış pencerelerden, kötü manzaralar izlemek zorunda kalıyoruz. Taa ki iğnenin ucu bize dokunana kadar... Taa ki o karanlık denizlerde köpek balıklarıyla karşılaşana dek uyanmıyoruz, sesimizi duyurmuyoruz.  Halbuki en başından beri haksızlık ve zulüm karşısında birlik olsak karanlıklardan gün yüzüne, aydınlığa çıkabiliriz. Yanmak için sıramızı beklememize gerek yok ortada bir yangın varsa elbet herkes bundan nasibini alır. Bilirsiniz yaşın yanında kuru da yanar. Susmayalım, susmayın sustukça hepimize sıra gelecek... Neyse kitabın konusuna aslında mektupların muhtevasına gelecek olursak. Aydın sıfatını her zerresini layıkıyla karşılayan karşılayan Emile Zola 19 yy. Fransasında yaşanan gerçek bir olaydan doğan liyakatsızlığı, ırkçılığı ve haksızlığı  gözler önüne seriyor. * Fransa tarihinde, kara bir leke olarak kalan Dreyfus olayını, araştırmanızı öneriyorum. Bu olay size başka coğrafyada yaşanan, benzer olayları ve daha kötülerini hatırlatacak Uyanmak için neden birilerinin bizi uyandırmasını bekliyoruz ? ***Bu arada bu kitabı görüp, okumama vesile olan Semih DoğanSemih Doğan abime teşekkür ederim
1000k
Suçluyorum
2025 69. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2025 22:25
Kamuoyunu şaşırtmak, onu çileden çıkartmak ağır bir suçtur. Sıradan ve gösterişsiz insanları zehirlemek, gericilik ve hoşgörmezlik tutkularını körükleyip azdırmak, suçların en ağırıdır!  Tüm
Dünya Klasikleri

Emile ZolaYazar · 56 kitap
Émile François Zola (2 Nisan 1840 – 29 Eylül 1902), Fransada natüralizm akımının öncüsü olan ünlü bir yazardır. Zolanın edebiyat dışındaki şöhreti ise, Dreyfus Davasında takındığı aydın tavrından kaynaklanmaktadır. 1897 yılında Fransız ordusunda Yahudi olması nedeniyle askeri yargının duyarsızlığına kurban giden yüzbaşı Dreyfus’u hükümetin bütün baskılarına rağmen savunan ve Fransa devlet başkanına hitaben “İtham Ediyorum” makalesini yayınlayan Zola, baskılardan dolayı Fransayı terkedip bir süre Londrada yaşamak zorunda kaldı. Çabaları sonucunda Dreyfus Davasının yeniden görülüp adaletin yerini bulması sonucu yurduna döndü. Émile Zola, 1902 sonbaharında,kaldığı otelin yatak odasında duman zehirlenmesinden öldü. “Nana”, “Germinal” ve “Meyhane” en tanınmış romanlarıdır.Tüm romanlarında,doğal ve gerçekçi bir tarzla,hayatın zorluklarından bahsedilir.Örneğin Nana adlı romanda yokluktan dolayı batağa sürüklenen bir genç kızın dramı,büyük bir gerçekçilik ve dramla anlatılır.