Therese Raquin

Emile Zola

İtiraf!!!!
2021 89. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2021 14:12
Bu kitap ile tanıştıktan sonra uzun zamandır adını duyduğum "Emine Zola'nın" Emine değil, "Emile Zola" yazarın, kadın değil erkek ve Türk değil Fransız yazar olduğunu büyük bir utanç içinde öğrenmiş olmam. (Önemli olan yanlışını düzeltmek, bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptır. Ben de bu lafın ardına sığınıyorum.:ddd) Kitabın bana öğretmiş olduğu gerçek bu oldu.:))) Saygı ve sevgilerimle... :))
2024 3. kitabı
Okunma: 29 Mart 2024 18:27
Karakterlerin psikolojik durumları, duygu ve düşünceleri harika işlenmiş. Bilhassa bunu yaparken betimlemelerin kısa ve net olması sürükleyiciliği arttırıyor. Kitabın konusu gayet güzel fakat konunun işlenişini ilgi çekici bulmayabilirsiniz. Natüralizmin temsilcisi Emile Zola ’nın bu eserinde tabii ki gerçekçilik ön planda, bu yüzden sadece dizilerde veya sadece kitaplarda olur diyeceğimiz olaylar silsilesi beklemek doğru olmaz. Okumaya başlamadan önce şunu bilmelisiniz ki Bu kitap can sıkıntınızı gidermek için iyi bir seçim olmayabilir, fakat kitabı bitirdiğinizde size bir şeyler katacağına inanıyorum.
İnceleme
2019 56. kitabı
Çok usta bir kalem olduğu çok rahat hissediliyor. Karakterler sayfalar arasında nefes alıyor, oralarda takılıyor adeta, çünkü yazar yarattığı karakter ile bize sadece olayı sunmaları için değil, adeta anlık ruh hallerini, psikolojilerini bile toplanmış paket halinde sunuyor. Tabi ki bununla da kalmıyor; Heyecanı yüksek, fazla aldanışlar, büyük aldatışlar içeriyor. Üzücü, bir o kadar da düşündürücü kurgu ve etkileyici bir finale sahip
Dinginlik Tapınağı
·224 syf.·
2025 47. kitabı
Roman okumayı pek tercih etmem. Bilmem neden, sanki içsel bir rahatsızlık duyuyorum o karakter kalabalıklarına karışınca. Therese Raquin bir kac karakterle başlayıp bitti. Sade, akıcı, anlaşılır ve bilindik bir kurguyla işlenmiş. Bir kaç saatimi Emile Zola ruhuna bu kitabı okuyarak, üfleyerek geçirdim. Yoğun iniş-cıkış yaşayan karakterlerin birbirine ilgi ve alakalarını aşk zannedip sıradan, sessiz, sakin bir ailenin her türlü ihtiras fırtınalarına nasıl teslim olduğunu anlatmış eser. İnsan ilişkilerinde her an her şeyin mümkün olabilirliğini, kişinin kendiyle mücadelesini, kavgasını, vicdan muhasebesini, bir bakışın bir insanı nasıl yok oluşa sürüklediğini anlatmış. Eser, duygusal açıdan öyle pek doyurucu olmasa da Emile Zola nın karakter analizlerini ve duygu durumlarını çok güzel tasvir ettiğini düşünüyorum. Keyifli okumalar dostlar.
2020 15. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2020 00:00
Tutkular.. Bazen aşk dediğimiz bazen emin olduklarımız bazen heveslerimiz bazen de korkularımız. Kimi zaman tutkunun peşine takılıyoruz , kimi zamansa korkumuza yenik düşüyoruz. Bu kitap tutkunun peşinde mahvolan üç hayatı anlatıyor. Kimi okur sadece ana karakterlerin hayatını baz alacaktır ama bence bu romanda asıl üzerinde durulması gereken karakter bayan Raquin. Bütün olanları tüm gerçekliğiyle öğrendiğinde hissettiklerini düşünmemek elde değil . Ayrıca kitap bastırılmış duyguların tehlikesini de gözler önüne seriyor. Yıllarca kendini sakınan ve saklayan bir kadın ilk fırsatta hatalar silsilesine kapılıyor. Emile Zola’nın başarısından söz etmeye gerek yok , bu kitabı da mutlaka okunması gereken Natüralizm akımının ilk kitaplarından biri. Sonrasında çekilmiş İn secret filmini de öneririm. :)
2020 6. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2020 21:43
Mükemmel betimlemeler ve çok iyi anlatılmış karakterlerin iç dünyaları ile okunmayı hak eden bir kitap. Karşıtlıklar, diyaloglar, mekanlar ve karakter yapıları ustaca çizilmiş. Bir aşk hikayesinin cinayete sebep oluşundan sonra katil aşıkların ruhlarının çektiği hezeyanları ilmek ilmek kitaba geçirmiş yazar. Aşkın geçici şehvet olduğu kanısını anlamamızı sağlayan mesajlar veren bu hikayede bir insan öldürmenin kolay olmadığını idrak etmemizi de sağlıyor. Biraz uzamış finalinden başka eksik bir parçası yok.
2022 17. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2022 11:25
İyi, kötü bütün insanlar çıkarlar ve bencillik devreye girince herşeyi yapabilirler. Bütün karanlık düşünceler hücum eder. İyi ile kötüyü ayıran bence eyleme geçme kısmıdır. Kader kısmı da seni eyleme geçirecek cezbe ne zaman kapilacagın olsa gerek.
İÇ HESAPLAŞMANIN ROMANI
Puan vermedi·240 syf.·
2026 12. kitabı
Gelecek umutsuz olunca insana bugünkü hayatı da zehir olur. (s.220) Natüralizmin manifestosu haline gelen eserlerin başlangıç noktalarından birisi olarak kabul edilen Therese Raquin (1867) Emile Zola (1840–1902)’nın 26 yaşındayken kaleme aldığı, edebiyat dünyasında onu tanıtan ilk büyük romanı sayılıyor. Anlatımındaki laboratuvar titizliğiyle karakterlerini ahlaki yargılarla yüceltmeden ya da aklamadan, onların içinde bulundukları durumda içgüdülerini, korkularını ve zayıflıklarını soğukkanlı bir gözle izliyor. İkinci baskısında önsözünde kitabın muhtevasına böyle değiniyor; Therese Raquin' de ben birtakım kişileri değil, insan yaradılışındaki fizyolojik etkenleri incelemek istedim. Bütün kitap buna dayanır. Bunun için de, akıllarını hiçbir şekilde dinlemeyen, özgür iradeden yoksun, olduğu gibi sinirlerinin, kanlarının buyruğu altında yaşayan kişileri ele aldım. Therese'le Laurent insan biçiminde birer hayvandır, başka bir şey değil. Bu hayvanlarda ihtirasın nasıl sinsi sinsi çalıştığını, içgüdülerin onları nelere kadar sürükleyebileceğini, bir sinir bunalımı sonunda beyinlerinin nasıl allak bullak olacağını adım adım izlemeye çalıştım. (Zola’nın Savunması) Karakterlerini birer birey olarak değil, insan hayvanlar olarak analiz ettiğini belirtiyor. Therese Raquin de bu doğrultuda, insanı olması gereken halini değil, olduğu haliyle yakalıyor. Kapalı bir mekanın nemli havasından gündelik rutinin eziciliğine kadar her ayrıntıyı, karakterlerin ruhunda yankılanan tutuma çeviriyor. Eserdeki karakterlerin gelişen olaylarını hızla tüketmekten çok okurken yavaş yavaş daralan bir çemberin içine alıyor. Arzunun, suçun ve pişmanlığın bedende ve zihinde nasıl bir sinir sarsıntısına dönüştüğünü adım adım kelimeleriyle örüyor. Romanı Paris’in boğucu bir köşesinde küçük
Düşünce
Therese RaquinEmile Zola · Yordam Kitap · 20213,330 okunma
2023 140. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2023 00:00
Therese Raquin; yetim bir kız çocuğu olarak halasının yanında yaşamaya başlayan Therese’nin öyküsünü anlatır. Therese sevilmesine, değer görmesine rağmen, sahipsizliğinin gölgesi altında büyür. İsteklerini, arzularını, gerçek karakterini perdelemek zorunda kalır. Hayatta seçme şansı olmaz Therese’nin, fikri sorulmaz zaten kendisi de bütün kararlarda sessizliğe bürünür, önüne konulan neyse onu kabul eder. Büyüdüğünde halasının oğlu Camille ile evlenir, halası ile birlikte kendi tuhafiye dükkanlarında çalışır, dükkanın üst katı üçünün birlikte yaşadıkları evdir. Hayat bu şekilde yaşanırken, bir gün kocasının arkadaşı Laurent bu dükkana gelir. Laurent aynı zamanda resim de yapar ve Camille’nin tablosunu yapmak üzere evlerine gelmeye başlar, yavaş yavaş aile içine girer. Bu ziyaretler sırasında Therese ve Laurent arasında yasak bir tutkunun tohumları atılmaya başlar. Bu yasak aşk onları aldıkları bir kararla birlikte günden güne felakete sürükler. Emile Zola’nın 1867 yılında henüz 26 yaşında kaleme aldığı ve ona ün kazandıran kitabı Therese Raquin. Kitap natüralizmin en güzel örneklerinden biri. Yayınlandığı dönemde, toplumsal ahlaka aykırı olduğu gerekçesi ile oldukça eleştirilmiş. Emile Zola bu eleştirilere cevaben: “Ben Therese ile Laurent'da tutkuların gizli işleyişini, içgüdünün itişlerini, bir sinir krizi sonunda meydana çıkan zihin bozukluklarını adım adım kovalamaya çalıştım... Amacım her şeyden önce bilimseldi... Ayrı mizaçta iki insan arasında olabilecek garip bir birleşmeyi anlatmaya çabaladım. Roman dikkatle okununca görülecektir ki, her bölüm, meraklı bir fizyoloji olayının incelenişidir..." demiştir. Kitabı okuyanlar bu açıklamanın çok da yerinde olduğunu görecektir. Kitap oldukça sürükleyici, anlatımı çok canlı, tüm çıplaklığıyla yazılmış. Emile Zola
Therese RaquinEmile Zola · Varlık Yayınları · 20103,330 okunma
2022 9. kitabı
Okunma: 29 Mart 2022 00:00
“Bir dramın okuru gırtlağından yakaladığını unutmayınız. Seyirci öfkelenir ama unutmaz. Ona kâbuslar gördürecek, hiç olmazsa hafızasında yer edecek aşırı kitaplar sunmak gerekir.” Emile Zola Dünyanın geri kalanı Zola’nın döneminde realizm akımı ile mücadele ederken Zola bir tık öteye giderek ‘Natüralizm’ kavramını edebiyata kazandırmıştır. Hükümete kafa tutan ve meydan okuyan tavrı ile Suçluyorum'daki beyanatlarından dolayı hapis cezası almışlığı da vardır. Tarzını ve dik kafalılığını D. H. Lawrence ile bağdaştırmak mümkün; farklı dönemler ve coğrafyalarda olsalar da, iki yazarın temsil ettikleri toplumları dehşete düşürmek konusunda yarattıkları etki neredeyse eşdeğer… Therese Raquin romanı Zola’nın 1867’de Marsilya'nın Gizemleri ile birlikte eşzamanlı olarak yazıp yayımladığı ve edebiyat çevrelerinde epey şiddetli bir polemiğe yer açan bir eserdir. Zola’nın bu tepkiyi öngördüğünü, hatta adını duyurmak için bunu özellikle istediğini düşünmek yanlış olmaz. Bununla alakalı olarak, arkadaşı Valabrègue’e “Kendimi her şeyimle bu işe adadığıma inanıyorum. Hatta bazen acaba biraz fazla mı tutkulu davrandım, İmparatorluk savcısını kızdırır mıyım, diye düşünmüyor değilim. Doğrusu şu ki, hapishanede birkaç ay geçirmek beni korkutmuyor.” demiştir. Nitekim, bu roman da tıpkı {1856’da yayımlanıp da hakkında soruşturma başlatılan} Madam Bovary gibi fazlaca müstehcen ve ahlaka mugayir bulunmuştu. Bununla birlikte, ahlaksızlığa teşvik suçundan Gustave Flaubert’in 1857’de görülen davasındaki beraatinin ardından Madam Bovary
Therese RaquinEmile Zola · Ayrıntı Yayınları · 20183,330 okunma

Emile ZolaYazar · 56 kitap
Émile François Zola (2 Nisan 1840 – 29 Eylül 1902), Fransada natüralizm akımının öncüsü olan ünlü bir yazardır. Zolanın edebiyat dışındaki şöhreti ise, Dreyfus Davasında takındığı aydın tavrından kaynaklanmaktadır. 1897 yılında Fransız ordusunda Yahudi olması nedeniyle askeri yargının duyarsızlığına kurban giden yüzbaşı Dreyfus’u hükümetin bütün baskılarına rağmen savunan ve Fransa devlet başkanına hitaben “İtham Ediyorum” makalesini yayınlayan Zola, baskılardan dolayı Fransayı terkedip bir süre Londrada yaşamak zorunda kaldı. Çabaları sonucunda Dreyfus Davasının yeniden görülüp adaletin yerini bulması sonucu yurduna döndü. Émile Zola, 1902 sonbaharında,kaldığı otelin yatak odasında duman zehirlenmesinden öldü. “Nana”, “Germinal” ve “Meyhane” en tanınmış romanlarıdır.Tüm romanlarında,doğal ve gerçekçi bir tarzla,hayatın zorluklarından bahsedilir.Örneğin Nana adlı romanda yokluktan dolayı batağa sürüklenen bir genç kızın dramı,büyük bir gerçekçilik ve dramla anlatılır.