Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kötülüğün kaynağı neydi? Ya bu kıyımın sebebi?
264 syf.
7/10 puan verdi
Duyarlı (reaktif, rasyonel) nefretin sıklığı göründüğünden daha da fazladır, çünkü çoğu zaman kişi bütünlüğüne ve özgürlüğüne yönelik tehditlere, açık ve net olmayan ama üstü kapalı, hatta sevgi ve koruma kisvesine bürünmüş tehditlere karşı nefretle tepki verir. Ancak yine de karakter nefreti o kadar büyük bir olgu olmaya devam etmektedir ki, iki
Kendini Savunan İnsan
Kendini Savunan İnsanErich Fromm · Say Yayınları · 2017638 okunma
Reklam
...ve her daim sevgi ve yardımseverlikle kuşanmış mahallelinin kutsal bağı. Bu sonuncusu işte, mahallemizin en yüceltilen özelliği, birbirimizin gözüne sokup sokup ıslah olduğumuz, yaz akşamları çardağa taşınan semaver, sıkı sıkı sorulan hal hatırlar, düğünlerde sokağa dizilen sandalyeler ve cenazelerde kapılara yığılan ayakkabılar bana kalırsa en tehlikelisiydi. O yıllarda olmasa da sonradan, mahallelinin kutsal atfedip gururlandığı, korumak uğruna her şeyi mubah saydığı bu bağın tüm kötülüğün de kaynağı olduğuna kanaat getirdim.
Her kötülügün kaynagı istibdat degil midir7
Aklımız her şeye ererken bizi fenierde bil­gilerde geri bırakan istibdat değil midir? Alçakların gögüslerini nişanlarla donatan istibdat değil midir? Mahkemelerde parasız­ları haklıyken haksız düşüren istibdat degil midir? Öşür onda bir iken, mültezimlere dörtte bir aldıran istibdat degil midir? Bü­ tün Osmanlıların kardeş gibi geçinmelerini önleyen istibdat de­ gil midir? Millet hazinelerini şuna buna yediren istibdat degil midir? Memurlukları rüşvetle alıp satan istibdat değil midir? Köylerde köylünün ekinini zaptiyelerin, tahsildarların, hayvan­larına yedirmeleri hep istibdat yü zünden degil miydi? Işte cemi­ yetimizin gücüyle din kardeşlerim, reaya kardeşlerim! . . Işte hür­ riyete kavuştuk. Oyları veriniz! Oyları cemiyetimize veriniz! Milletvekillerimiz seçilsin! Milletin işini görmeye toplansın! . . Çok yaşa ey hürriyet! . . Hürriyeti Allah bize cennet yemişi olarak göndermiştir. Ne mutlu bize ki, şekerden tatlı, amberden güçlü hürriyete kavuştuk! Kavuşmasaydık. ey millet, benim gibi zin­ dan bülbülleri, vatan kardeşlerimize karşı böyle şakıyabilirler miydi? Gözünüzü, kulagınızı, gönlünüzü açın! Bundan böyle din, dil, cins ayrıntısı gözetmeyecegiz! Selanik'ten ordular neden daglara çıktı? Hürriyet için çıktı. Bundan böyle hazinelerimiz paralarla dolacak. . . Neden dolacak? Çünkü hürriyetin bir elinde kılıç, bir elinde adalet terazisi vardır. Müjdeler olsun kardeşler! Bundan böyle işleriniz dairelerde hemencecik görülüverecek! Aman ey vatandaşlarım! Meşrutiyet hürriyetinin degeri ni bile­lim! Bilmezsek, vallah billah, imansızlar geri gelirler haaa! .... di­ye bagırarak seçimi cemiyetimize kazandırdık.
Doğduğum yeri seçebilseydim insan yetilerinin kapsamıyla yani iyi yönetebilme imkanıyla sınırlanmış herkesin kendi yaptığı işe yettiği hiç kimsenin yapmakla yükümlü olduğu işler için başkalarını görevlendirmek zorunda olmadığı yücelikte bir toplumu; bütün bireylerin birbirini tanıdığı ne kötülüğün karanlık manevralarının ne de erdemden doğan tevazunun halkın gözünden ve yargısından kaçtığı birbirini görme ve tanıma üzerine kurulu bu tatlı alışkanlığın yurt sevgisini toprak sevgisinden ise teba sevgisine dönüştüreceği bir devleti seçerdim.
Sayfa 10
Kötülüğün kaynağı ne iradeyi eğilim aracılığıyla belirleyen bir amaçta, ne de doğal bir dürtüde bulunabilir; bu kaynak yalnızca özgürlüğün kullanımına dair bir iradenin, yani bir maksim içindeki iradenin oluşturduğu kuralın içinde bulunabilir.
Sayfa 33 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Reklam
328 syf.
·
Puan vermedi
·
18 günde okudu
Livaneli mutluluk
Livaneli'nin bilgi birikimine, bunu aktarmasina ve yorumlama gücüne bir kez daha hayran kaldım. Yönünü, ekseriyetle batıya dönmüş bir milletin; cinayet işlemek için dahi batıyı tercih etmesiyle başlayan. Doğuda var olan sorunları usta bir kalemle okuyucuya aktaran yazar. Batı'nın keşmekeşini öteki yüzünü de aktarmayı ihmal etmemiş. En nihayetin de insanın kendi gücünün farkına varıp özgürlüğünü ve bu özgürleşmeyle gelen " mutluluğu" eserinde açık bir dille aktarmıştır. ~bir insan kendini asacaksa en uygun yer olmalıydı bu izbe. ~onlar insandi, kendisi ise suçlu. ~Bırak hayat bir nehir gibi aksın; olumlu düşün ki her şey olumlu olsun; dünyadaki kötülüklerin kaynağı olumsuz düşünmektir. ~ ölmediğin sürece yaşam devam edip gidiyordu. Ne yediğin, ne giydiğin, her yerde olduğu gibi dağ başında da önemliydi. ~ Tanıdığı herkesin onun ölümünü beklemesi, karşı koyamayacagi kadar ağır bir sorumluluk yüklüyordu Meryem'in omuzlarına. ~ hayat bazı şeyler için çok kısa ama bırakıp giden, kafayı yemiş bir kocayı unutmak için fazla uzun. ~ beni öyle çok izbeye kapattılar ki ~ evinden kovulmayi anlayamiyordu Meryem! ~ demek ki coğrafyanın zorladığı yerlerde kurallar işlemiyordu. ~ kötülüğün karşılığı ona eşit kötülüktür. ~ insanoğlu, çevresindeki koşullara uyum göstererek hayatta kalma becerisine sahip bir bukalemundu. ~insna insanın zehrini alır. ~ kısacası azizim, insan insan olarak yaşamalı, eşek eşek olarak.
Mutluluk
MutlulukZülfü Livaneli · İnkılap Kitabevi Yayınları · 202136,2bin okunma
"Bir kötülük, dalgaya dönüşmüş bir kötülük, dile getirilemez, kavranılması imkansız bir kötülük dalgası alanda kaynamaktaydı; bu kötülük elli bin, yüz bin ağızdan kusuluyordu, bu kötülüğü herkes duymaksızın, hatta kötülük olduğunun bilincine bile varmaksızın birbirine haykırmaktaydı; buna rağmen yine herkes, cehennemi çağrıştıran bir
Tanrı varsa kötülüğün kaynağı nedir? Tanrı yoksa iyiliğin kaynağı nedir? Her şeye gücü yeten ve mutlak iyi olan Tanrı yeryüzünde kötülüğün olmasına nasıl izin verebilir? Eğer Tanrı kötülüğe engel olamıyorsa her şeye gücü yetmemektedir veya gücü yetmesi rağmen engel olmuyorsa Tanrı mutlak anlamda iyi değildir.
Köktenciler'in Batı ile imtihanı.
Köktenciler, Batı'yı Müslüman toplumu çürüten kötülüğün kay­nağı olarak görmeleri bakımından Batı karşıtıdır, ancak öncelikli saldırıları kendi yöneticilerine ve liderlerine yöneliktir. 1979'da İran şahının devrilmesine ve iki yıl sonra Mısır Devlet Başkanı Sedat' ın öldürülmesine neden olan hareketler bunlardı. Mısır'da hükümdarı öldürdüler ama devleti ele geçirmeyi başaramadılar; İran'da rejimi yıktılar ve kendi rejimlerini kurdular.
Reklam
Tüm korkuların, tüm dehşetin, asıl kötülüğün sonsuz kaynağı, insanın bizzat kendisi.
AyrıntıKitabı okudu
Tanrı varsa kötülüğün kaynağı nedir? Tanrı yoksa iyiliğin kaynağı nedir? Her şeye gücü yeten ve mutlak iyi olan Tanrı yeryüzünde kötülüğün olmasına nasıl izin verebilir ? Eğer Tanrı kötülüğe engel olamıyorsa her şeye gücü yetmemektedir veya gücü yetmesi rağmen engel olmuyorsa Tanrı mutlak anlamda iyi değildir.
261 syf.
7/10 puan verdi
·
5 günde okudu
"Canavarı gebert! Gırtlağını kes! Kanını dök!"
(DİKKAT SPOİLER İÇEREBİLİR) Sineklerin Tanrısı... 20. yüzyılda savaştan kurtulamayan dünyanın bir devleti olan İngiltere'nin bir politika doğrultusunda 6-12 yaş arasında yer alan çocukları bir uçağa yerleştirip güvenli bölgeye seyahatini amaçlayan ancak uçağın saldırıya uğrayıp cennet gibi bir adaya düşmesini anlatan modern bir alegorik
Sineklerin Tanrısı
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202080,3bin okunma
Kötülüğün yapraklarını kesen her bin kişiyi karşılık, ancak bir kişi köküne saldırır. Biz de yaşantımıza çok önemli değişiklik yapmak istiyorsak, o zaman tutum ve davranışlarımızın yapraklarını kesmekten vazgeçerek kökler üzerinde, yani, tutum ve davranışlarımızın kaynağı olan paradigmalar üzerinde çalışmalıyız.
Sayfa 64
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.