Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Karl Marx
Din, baskı altındaki bir yaratığın iç çekişi, kalpsiz bir dünyanın kalbi ve ruhsuz koşulların ruhudur. Din halkın afyonudur.
Sınıf teorisi gerçek bir bilim olduğundan, burjuvanın politik düşüncesi ideolojidir. Ve sınıf teorisi, burjuva düşüncesini ideoloji olarak teşhir ettiğine göre, bilim olmalıdır. Bir yaratılış mitinin sihirli çemberine girdik. Dahası, Marx, bilimsel bir dille süsleyerek, teoriye bir "bilgili olma" karakteri bahsetmiştir. Bu dili herkes konuşamaz. Bilimsel bir teori, onu anlayabilecek ve uygulayabilecek seçkinleri tanımlar. Seçkinlerin aydınlanmış bilgisinin ve dolayısıyla yönetme hakkının kanıtını sunar. Eric Voegelin, Alain Besançon ve diğerleri tarafından yapılan Marksizmin bir tür gnostisizm, “bilgi yoluyla yönetim” hakkı olduğu suçlamasını haklı çıkaran da işte bu özelliktir.
Reklam
"Sevgili dostum, Karl Marx'ın ünlü formülünü bilirsiniz: Dünyayı değiştirmek."
Marx'a göre devlet, bir sınıf egemenliği örgütü, bir sınıfın bir başka sınıf üzerindeki baskı örgütüdür.
Dolaysız üreticilerin mülk­ süzleştirilmeleri en duygusuz bir vandalizm ile ve en bayağı, en rezil ve en iğrenç tutkuların dürtüsü altında gerçekleştirilmiştir. Kişisel emek ürünü olan, deyim ye­rindeyse, kendi başına, bağımsız olarak çalışan birey ile kendi emek koşullarının birlikte büyümelerine dayanan özel mülkiyetİn yerini, başkasına ait, ama biçimsel açı­dan özgür emeğin sömürüsüne dayanan kapitalist özel mülkiyet alır ... Şimdi mülksüzleşen, bağımsız iktisadi varlığı son bulan kimse, artık kendi başına ve kendisi için çalışan işçi değil, birçok işçiyi sömürmekte olan ka­pitalisttir.
875 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kapital 1.cilt
Kapital 1. Cilt nihayet bitti. Kitap ile ilgili söyleyecek birçok konu var. Bunlardan matematik ve iktisadi konuları daha önceki kitap yorumlarında yetkin okur arkadaşlar yapmış zaten. Ben izninizle, beni etkileyen olaylar üzerinden bir yorum paylaşmak isterim. Çok kötü şartlarda olan çalışma ortamları, gece uyuduğu yerin havasızlığı ve pisliği sebebiyle hayatını kaybeden işçiler, çok düşük miktarlara saatlerce çalıştırılanlar, çalışma yaşının 7 ile 9'dan başlaması, kadın ve kız çocuğu işçiler, savaş şartları, açlık, yoksulluk değil yokluk, bunun gibi daha nice olumsuz koşullar işçinin insan değil enerjisi bitene kadar kullanılıp, ki buna 7 yaşında çocuklar dahil, enerjisi bittiği zaman bir atık gibi bir kenara atılması dahil emperyalist ve kapitalist sistem çarkları arasında ezilen nice hayat... Oyunun tüm kuralları kendilerince verilmiş bir sistem. Örnek olarak bir veri paylaşmak isterim kitaptan: Britanya'da bulunan 3217 kömür madeni bulunmakta ve bu madenleri denetlemek ve teftiş etmek için sadece 12 müfettiş bulunmakta, bu da bir madene kontrol sırasının 10 yılda bir geldiğini göstermekte. İnsana verilen değerin bir iplik makarası kadar olmadığı, insanın bu kapital sistemde sadece çarkların dönmesi için sadece yakıt olarak görüldüğü bir karanlık çağ olarak insanlık tarihinde yer etmiştir. Kitabın matematiğin yanı sıra böyle bir sosyolojik tarafı da bulunmakta.
Kapital 1. Cilt
Kapital 1. CiltKarl Marx · Yordam Kitap · 20151,852 okunma
Reklam
Karl Marx, determinizmde bir nev'i (tür) inhisâr (tekel) iddia eder: İçtimâî hadiseler arasında sebep olabilmek imtiyazı (ayrıcalığı), yalnız iktisadi hadiselere münhasırdır (özgüdür). Diğer içtimaî hadiseler, meselâ, dinî, ahlâki, bediî (estetik), siyasî, lisanî muâkalevî (akla dayanan) hadiseler asla sebep olamazlar,yalnız netice olabilirler. Binâenaleyh (bundan dolayı), Karl Marx’a göre, iktisadî hadiselerin gayrı olan(dışında kalan) bütün içtimâî(sosyal) hadiseler “gölge hadiseler” (epifenomenler) mahiyetindedir.
Sayfa 85 - ÖtükenKitabı okudu
Marx için Pro­metheus, "felsefe tarihinin en göze çarpan azizi ve şehidi"ydi. Tezinin ön­ sözünde kahramanından şu alıntıyı yapmıştı: "Gerçekten de bütün tan­rılardan nefret ediyorum. Zincirlerimi asla köleliğe değişmem. Bir kaya­ya zincirlenmiş olmak Zeus'un kölesi olmaktan yeğdir." Marx, Promet­heus'un akla, özgürlüğe olan inancından ve isyan tutkusundan hem "bi­limsel" hem de devrimci olacak güçlü, yeni bir sentez çıkararak yola de­vam etmişti.
Sayfa 19
Marx'ın yazdıklarından çıkarılan ilki, bütün komünist rejimlerin res­mi amentüsü haline geldi: Öyküye bakılırsa, art arda ülkelerde ileriyi gö­ren Marksist düşünürlerin önderlik ettiği kahraman işçi ve köylüler, kötü ve sömürücü burjuvaziyi yıkarak "komünizm"e giden yola koyuldular. Ko­münizm, insanlığın sadece maddi zenginliğin keyfini sürmekle kalmayıp en mükemmel demokraside, uyum içinde, kendi kendini yöneterek yaşayacağı ve kimsenin kimseye emir vermeyeceği bir yeryüzü cennetiydi. Ayrıca rasyo­nel bir sistemdi ve tarihsel gelişme yasasının bir sonucu olarak ortaya çıka­caktı. Ani ölümlerine kadar tüm komünist devletlerin dogmalarında Marksist-Leninist ideolojinin en önemli parçası olan bu öykünün izleri vardı. Ör­neğin, Sovyet lider Nikita Kruşçev, 1961 gibi geç sayılabilecek bir,tarihte bi­le Sovyetler Birliği'nin 1980'e kadar "komünizm"in vaat edilmiş topraklarına ulaşacağını öngörüyordu.
Sayfa 16
~~Belli bir gruba mensup olabiliriz fakat kendimize özgü olmayi da becerebilmeliyiz , nevi şahsına münhasır olarak... ~~ ******* Marx "tarihi insanlar yapar ama kendilerine verili koşullar içinde derken haklıydı. Aynı şey entelektüeller için de geçerlidir: Topluma "olduğun gibi olma!" derken, entelektüel de verili koşullardan hareketle bunu söylediğinde "sahici" bir şey söylemiş olur; dolayısıyla toplumu anlayarak dönüştürmeye katkıda bulunabilir. Artık global bir toplumda yaşadığını, fakat o toplumun bina edilmesinde kullanılan harcın, nev'i şahsına münhasır bir öğesi olduğunu unutmadan...
Reklam
Bu görüşe yeni şöhreti 19. Yüzyılda W.H. Morgan, Ferdi­nand Tönnies, Henry Maine, Fustel de Coulanges, Emile Durk­haim, Max Weber ve özellikle Komünist Manifestosu ile Karl Marx gibi etkili bazı figürler tarafından kazandırıldı.
BÜTÜN ÜLKELERİN İŞÇİLERİ, BİRLEŞİN!
Proleterlerin zincirlerinden başka yitirecekleri bir şey yoktur. Oysa kazanacakları koskoca bir dünya vardır.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.