Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Gerçi evrensel insan haklarından filizlenen ve mantıkla desteklenen milliyetçilik fikirlerinin ve bunun sonucunda ortaya çıkan ulus ve devletin çakışması inancının gelişimini izlemek olasıdır ama yine de insanların kardeşliği ile milliyetçiliğin kuramsal olarak bile birbirine uymadığı da bir gerçektir
88 syf.
8/10 puan verdi
Güçlü Dil, Büyüleyici Müzikalite
Atsız'ın "Yolların Sonu" eseri, sıradan bir şiir kitabından çok daha fazlası. Bu kitap, Atsız'ın ideolojisini, hayallerini ve acılarını anlatan bir destan adeta. Her mısra okuru derin düşüncelere ve duygulara sevk ediyor. Atsız, bu kitapta okuru Orta Asya'nın bozkırlarından Altay Dağları'nın zirvelerine, Türk
Yolların Sonu
Yolların SonuHüseyin Nihal Atsız · Ötüken Neşriyat · 20196,8bin okunma
Reklam
Osmanlı'da ile yeni Modern Türk devleti arasında demokrsi ve halkçılık
Meşruti saltanat bazı kayıtlar ve sınırlamalarla güya bir nevi halkçılık, bir nevi demokrasiydi; halk, bilerek, görerek, anlayarak, -çağdaş tabiri kullanırsak- şuurlu bir şekilde fikirlerini, maksatlarını, emellerini, gayelerini temsil eden yol göstericiler seçmiş varsayılıyordu! Varsayımlar böyleydi; gerçekliğe gelince, bazı mebusların kendileri bile gayelerinden habersiz, haberli olanların da bir haylisi kararsız ve değişkendi. Az çok şuurlu seçmenlerin belli programlarla kanaatli adaylar seçememesi İstanbul Mebusan'ının devamlı dalgalanmasına yol açıyordu. İki temel fikir vardır ki onların doğruluğuna ta gençliğimden beri inanıyor ve güveniyordum; ve elimden geldiği kadar da o iki fikrin hizmetçisi olmaya çalıştım. Bu iki fikirden birisi milliyetçilik (nationalisme), diğeri halkçılıktır (démocratisme). Şimdiye kadar Türkiye'de kurulup teşkilatlanan siyasi toplanışların hiçbirisinde bu iki temel fikri açıklık ve netlikle, saflık ve kesinlikle bulamadım. Nihayet yeni Türkiye Devleti'nin kuruluşu esaslarında, yeni Türkiye Devleti doğarken milleti kendinde cisimlendiren kahramanın ulvi ve kati sözlerinde, diğer bir tabirle Türk milletinin hür ve bağımsız varlığını ilan eden gür ve yüksek sesinde aradığımı buldum. Büyük Millet Meclisi Reisi'nin tarihi nutuklarını hatırlayınız. Gazi Başkumandan'ın Akdeniz'e doğru bir kasırga şiddetiyle ilerleyen muzaffer ordusu içinde, Türk bayrağını semalara kadar yükselterek yürürken yazdığı beyannameleri hatırlayınız… Bunlarda en derin, en esaslı, en açık ve en kesin bir şekilde milliyetçilik ve halkçılığı bulursunuz.
Mısır’da sol hareketin gelişimi O sm anlı devletinin büyük kentlerinde yaşanan deneyim e benzer bir seyir izlemiştir. İlk sosyalist düşünceler Avrupa ülkelerinde öğrenci olarak bulu­nan Mısırlılar tarafından benimsenmiş, Kahire ve İskenderi­ ye gibi büyük kentlerde ve sanayi kesiminde çalışanlar ara­sında yayılm ıştır. 19.yüzyılın sonu ve 20.yüzyılın başlarında Avrupa’da ilerici düşüncelerle tanışan Suriyeli Hristiyan öğ­renciler milliyetçilik, sosyalizm ve serbest girişim türünden fikirler ve uygulam alarla tanışmış ve bir grup aydın Mısır’a yerleşerek yayın faaliyetlerinde bulunm uştur. Mısır’da mev­cut Britanya yönetimi büro deneyimlerinden, dil bilgilerin­den ve yönetim becerilerinden yararlanmak üzere bu tür ki­şilere çeşitli işler vermiş, ancak Farah Antun gibi bir çoğu­nun sosyalizme yönelm esine engel olamamıştır.
344 syf.
9/10 puan verdi
Mor Salkımlı Ev
Mor Salkımlı Ev
Halide Edib Adıvar'ın Osmanlı'nın son dönemlerinde geçen anılarını içeren kitap. Bu tarz kitaplar sayesinde o zamanın insanlarının yaşayışları, düşünceleri hakkında az çok fikir sahibi olabiliyorsunuz. Benim dikkatimi çeken o dönemlerde güçlenen milliyetçilik akımının ortaya çıkardığı bazı sorunlardı. Yıllarca beraber yaşamış, birbirlerinin dillerini az çok anlayan insanlar arasında kavgalar, isyanlar, ölümler. Bunun yanında hem İstanbul'da hem Arap yarımadasında batı kültürünün etkileri de gözlemlenebiliyor. Halide Edib hakkında yazacak olursam. İnatçı, eğitimli, şefkatli bir kadın. Bu özelliklerini hep hayırlı işlerde kullanmış ve vatanı için elinden geleni ardına koymamış. Kendisi gerçek bir vatansever.
Mor Salkımlı Ev
Mor Salkımlı EvHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 20183,529 okunma
"Ben milliyetçiliğin muhabbetle, karşılıklı bir anlayışla dolu bir ülke yaratacağını zannetmiştim. Fakat milliyetçilik ölçüsünü kaçırdıkları zaman yer yer insanların birbirini boğazalamaya başladıklarını, yeryüzünü bir salhaneye döndürdüklerini gördüm. Mamafih herhangi ölçüsünü kaçıran sağ yahut sol ideolojiler de milliyetçiliği gölgede bırakacak daha kanlı, daha feci bir dünya yarattılar."
Sayfa 228
Reklam
Millet yalnızca özgül ve tarihsel bakımdan yakın bir döneme aittir. “Millet” ancak belli bir modern territorial devletle, “ulus devletle” ilişkilendirildiği kadarıyla bir toplumsal birimdir; bununla ilişkilendirmedikçe milleti ve milliyeti tartışmanın hiçbir anlamı yoktur.
Sayfa 25
Renan: Bir millet, her gün yenilenen bir plebisittir.
Sayfa 22
80'lerde Yugoslavya
1947'den 1980'e GSMH'sı yedi katına çıkan yılda ortalama % 5 büyüyen, 1947'de tarımsal üretimin yarısı düzeyindeki sanayi üretiminin GSMH'daki payını %50'ye getiren "özyönetimli sosyalist pazar ekonomisi modeli, 1980 lerde işlerliğini her geçen yıl biraz daha yitirmeye başladı. İktisadi bunalımla birlikte kabaran işletme egoizmi, kendi bütçelerinin ve ekonomilerinin derdine düşen cumhuriyetlerin "milli" egoizmiyle hızla özdeşleşmeye başladı. "Irka değil yurttaşla rının iradesine dayalı ulusal devlet" te yahut "siyasi ulus'ta temellenen "milli çıkar" anlayışının yerini; 80'lerde giderek netleşen bir biçimde etnik anlamda "milli" çıkar anlayışı ve milliyetçilik alacaktı.
Sayfa 100 - İletişim
“Türkçülük, Fransız ya da İngiliz tipi bir milliyetçilik değil Alman örneğine benzeyen etnik bir milliyetçiliktir.”
Sayfa 4
Reklam
“Türkçü-Turancı milliyetçilik; ırk merkezci, savaş taraftarı, irredentist ve askeri toplum hayaline sahip bir milliyetçiliktir.”
Sayfa 2
Çocuk kitaplarının güçlü itiş etkisi
2016'da dünya algım Brexit ve Trump'la, Avrupa'da yayılan milliyetçilik ve dar görüşlü­lük dalgasıyla, terörist saldırılarıyla tepetaklak oldu. Hemen sonrasındaki dönemde yetişkin edebiyatının bana faydası olmadı, ne yapsam kar etmedi. Kitapların yapabileceklerine dair inancımı tazeleyen şey çocuk edebiyatıydı. Yaşı kaç olursa olsun, kulak veren herkese an­latılan o eski hikayeler -İzlanda halk masal­ları, Grimm masalları- imdadıma yetişti. Bu hikayeler, her şeyin sonu gelmiş gibi hissetsem de aslında öyle olmadığını söylüyordu. Ben­cilce ihtiraslar, kırıcı hırçınlıklar, yanlış an­lamalar, iktidar hırsı, budalalık, iyilik, tutku öteden beri vardı. Peri masalları bütün insani kusurları dolaylı da olsa zaten bünyesine kat­mış ama hiçbir zaman sessiz bir umutsuzluğa gömülmemişti
Sayfa 51 - Domingo
Emperyalist milliyetçilik yok olmaya mahkûmdur.
Türkçülük cereyanının gitgide iki kola ayrıldığını iddia etmek istiyorum. Bu iki cereyanı şimdi moda olan tabirlerle tarif etmek istersek, birisine "demokratik Türkçülük", diğerine "emperyalist Türkçülük" diyebiliriz. Demokratik milliyetçilik hakka dayalı ve sırf savunma amaçlıdır; gasp edilen hakkı almaya, gasp edilmek istenilen hakkı müdafaaya çalışır. Emperyalist milliyetçilik ise saldırı amaçlıdır, diğerlerinin hukukuna tecavüzü bile caiz görerek kendi milliyetini takviyeye çalışır. Saldırı amaçlı milliyetçilik dünyada henüz bitmiş değildir. Fakat zannediyorum ki bu tür milliyetçilik er geç yok olmaya mahkûmdur; Rusların, Avusturyalıların, Almanların başına gelen, bir gün olup diğer emperyalistlerin de başına gelecektir…
400 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Selam arkadaşlar Biz İnsanlar, Peyami Safa'nın 1959 tarihili romanı. İlk olarak 1937 yılında Cumhuriyet'de tefrika edilmeye başlanmışsa da kitap olarak basımı ancak 1959 yılında gerçekleşmiştir. Kitap olarak basımı geç bir tarihte olduğu için yazarın son romanı olarak kabul ediliyor. Peyami Safa'yı az çok tanıyanlar bilir ki
Biz İnsanlar
Biz İnsanlarPeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 20212,875 okunma
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.