Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Modern çağ, ruhtan egoya geçiş diyebileceğimiz bir oluşuma tanıklık etmiştir. İsterseniz teolojiden psikanalize geçiş de diyebilirsiniz buna. Her ikisi de insan isteklerinin anlatısıdır –ancak dine göre bu istekler Tanrı’nın cennetinde tamama erecekken, psikanalize göre trajik bir şekilde hep bastırılacaklardır.
Sayfa 21 - İletişim Yayınları / 6. Baskı 2022Kitabı okuyacak
Öklid, bir önceki dönemden birçok yönden tamamiyle farklı olan ve genellikle Hellenistik Çağ adı verilen yeni bir dönemin başlangıcında yaşamıştır.
Reklam
Avrupa'nın elinde ne varsa İslam'a borçludur .Orta çağ Müslümanlar için Avrupa'da olduğu gibi karanlık değildir. Aksine son derece ileri ve aydınlık bir çağdır. Modern bilim tarihinin temelini atanlar ve gelişimini sağlayanlar müslümanlardır..
Modern çağ mesaileri bizi meşgul ediyor; internet,sosyal medya uzaktakiyle iletişim kurma imkânı sağlarken, yakınımızdakilerle aramıza duvarlar örüyor. Hücrelerimizde yalnızız. Birbirimizin dertleri karşısında sağır, hakikat karşısında körüz.
Sayfa 12
160 syf.
7/10 puan verdi
·
8 saatte okudu
Tarihöncesi eserlerin başyapıtı; Adem'den Önce
Adem'den Önce 1906 senesinde tam 2 ayda yazılarak bizlere ulaşmış, çerezlik bir kitap da denebilir. Ancak her çerezlik kitap bu kadar kaliteli mi tartışılır. Çünkü Jack London 2 ay gibi kısa bir sürede biz modern çağ insanlarını, milyonlarca yıl öncesinin yaşamına ,insanlığın doğuşuna götürüyor. Darwin'in Türlerin Kökeni'nden ve
Âdem’den Önce
Âdem’den ÖnceJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202118,6bin okunma
Adına modern çağ derler...
Ruhu olmayan evler... Ruhsuz yaşayan aileler.
Reklam
550 syf.
·
Puan vermedi
·
109 günde okudu
"Borç " kitabının incelemesi " Spoiler içerir"
Merhaba Değerli Okurlar, Bir David Graeber Klasiği bitirmiş olmanın sevinci var içimde. Bu kitap okuduğum birçok kitaptan ayrı bir konumda artık benim için. Şaşırtıcı tarih bilgilendirmeleriyle kitap adete insanı içine çekiyor ve bu kadar bilgi dolu bir kitabın , insanı zihni olarak yormayan anlatımı ise yazarın ayrı bir yeteneği olarak
Borç
BorçDavid Graeber · Everest Yayınları · 201568 okunma
268 syf.
·
Puan vermedi
Ziya Selçuk, çoğumuzun hayatında bir eski Milli Eğitim Bakanı olarak yer etmiş popüler bir figür. Bakan olduğu dönemdeki yenikçi, güler yüzlü, uzlaşmacı yaklaşımıyla hatırlarda kalmıştı. Şimdi onun başka bir yönüyle, yazarlığıyla tanıyoruz. Benim okuduğum ikinci kitabı oldu. Yine beğenerek ve severek okudum. Normalde de yazarın iki kitabı bulunmaktadır. İki kitabını da okumuş oldum.   Bölünmüş Dünya, okura dünyada hakim olan algıları, inanışları ve insanın bunların içinde kendine nasıl bir yer bulduğunu veya bulmaya çalıştığını anlatıyor. Zıtlıkları kabullenebiliyor muyuz, her şeyi kendi suretinde görebiliyor muyuz yoksa kafamızdaki kemikleşmiş algılarla mı hayatı yaşıyoruz? Değişime ne kadar açığız, değişimi ne olarak görüyoruz? Tüm bu ve buna benzer sorular, Ziya Selçuk’un akıcı kaleminden biz okurların düşünce dünyasına ulaşmayı hedefliyor.  Bölünmüş Dünya, ne olursa olsun umudunu kaybetmeyen, değişimi ve kendini yolundan gitmeyi kabul eden insanlar için bilim, sanat, felsefeden feyz alarak  hayat ve modern çağ hakkında, yalın ve içten cümlelerle biz okurlarını şartlar ne olursa olsun düş kurmaya çağırıyor.  Güzel düşler kurmak dileğiyle :)
Bölünmüş Dünya
Bölünmüş DünyaZiya Selçuk · Epsilon Yayınevi · 202346 okunma
Homo Sapiens - Modern Çağ
"Budizme göre acı çekmenin kökeni, ne acı ve mutsuzluk ne de anlamsızlık hissidir. Aksine, bizi sürekli gergin, yorgun memnuniyetsiz kılan, geçici duygular için verilen sürekli uğraştır. Bu nedenle, zihin haz duyarken bile memnun değildir; çünkü hazzın kısa süre sonra azalacağını düşünürken, bir yandan da kalıcı olması ve yoğunlaşması için çabalar."
Kolektif Kitap
günümüzdeki modern aletler gençlere yağ çekerek onların gözüne girmeye çalışırken, yaşlılara şefkatsiz bir çağ hazırlıyor.
Reklam
728 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
60 günde okudu
Özel Hayatın Tarihi 1
Philippe Aries
Philippe Aries
Georges Duby
Georges Duby
İlk cildinin iki yazarı bulunuyor, Georges Duby ve Philippe Aries. Georges Duby 1919-1996 yılları arasında yaşamış, 77 yaşında vefat etmiştir. 20. yüzyılın önemli Fransız tarihçilerinden biridir. Özellikle Orta Çağ Avrupası'nın sosyal, ekonomik ve kültürel tarihine odaklanmıştır. Duby, kapsamlı araştırmaları ve
Özel Hayatın Tarihi 1(Ciltli)
Özel Hayatın Tarihi 1(Ciltli)Georges Duby · Alfa Yayınları · 202228 okunma
Her çağ kendi ‘tinsellik’ tasarısını kendisi için yeniden bulmalıdır.modern çağda tinsel tasarı için en etkin metaforlardan biri ‘sanat’tır...
112 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
çağın getirdiği sorunlarla ilham arasındaki hassas dengeyi ele alıyor. Modern dünyanın yüzeyselliği ve tüketim çılgınlığıyla başa çıkma çabalarını, insanoğlunun asıl varoluş amacını ve ilhamın kaynağını sorguluyor. "Metafizik Gerilim Şartı" kavramı, bu eserde önemli bir yer tutuyor. Yazar, insanın metafiziksel olarak gerilim yaşamasının, onun varoluşsal derinliğini keşfetmesine ve içsel bir dönüşüme gitmesine olanak sağladığını belirtiyor. Bu gerilim, insanın kendini ve evreni sorgulamasına yol açıyor. Kitap, dilinin gücüyle de dikkat çekiyor. Yazarın şiirsel anlatımı, okuyucuyu derin düşüncelere sevk ediyor ve kitabın her satırında yeni bir keşif yapmaya teşvik ediyor. Özetle ; "Çağ ve İlham 1: Metafizik Gerilim Şartı", okuyucuya çağın getirdiği karmaşık sorunları ve ilhamın insanı nasıl dönüştürebileceği konusundaki derin düşünceleri bir arada sunuyor. Sezai Karakoç'un bu eseri, metafizik düşüncelerle edebi bir dille harmanlayarak okuyucuya benzersiz bir okuma deneyimi sunuyor.
Çağ ve İlham 1
Çağ ve İlham 1Sezai Karakoç · Diriliş · 2019544 okunma
Batı metafiziğinin onto-teolojik karakterinde karşılığını bulan felsefi Tanrı tasavvurları, Heidegger'in de ifadesiyle, “kendınden sonra gelen tüm gelenekleri açıkça şekillendirecek temel” teşkil etmiştir. “Varlığın farklı düzeylerini, farklı derecedeki varlıkları her şeyin kökeni olan, mutlak ve tanımlanamaz birlikten “taşmalar dizisi olarak kavrayan Yeni-Platoncu gelenek aracılığıyla, tektanrıcılığın her şeyin yaratıcısı olan Tanrısı ile birlikte Aristotelesçi metafiziksel Tanrı da Orta Çağ İslam ve Hıristiyan felsefesi tarafından özümsendi.”S Bu onto-teolojik yapı, tözselliğin farklı bir forma büründüğü modem düşünce ve sonrasında değişiklik göstermiştir. Her şeyin nedeninin olması ya da “Bir düşüncesi, modern felsefe ile birlikte devam ederken, referans noktası, tanrısal aşkınlıktan özneye içkin bir yapıya burünür. Descartes ile başladığı düşünülen modern düşünce, bu donüşumün başladığı yerdir. Hakikati bir olarak, tek olarak goren bu birlik düşüncesi, Descartes'ta 'cogito ergo sum' şeklinde kendini gösterir. Benzer biçimde Leibniz'in monadolojisinde, Kant'ın transandantal öznesinde ve Hegel'in mutlak idealizminde kendini gösterir. Varlığın birliği düşüncesi, böylece klasik duşunceden Aydınlanmaya kadar tanrısal aşkınlıktan özneye içkin bir aşkınlık kazanmak suretiyle varlığını sürdürmüştür.
İnsan zihni, ne kadar devrimci görünürse görünsün, icatlara yöneldiği zaman, daha bir kuşak önce hor görülmüş eserlerin üstü kapalı değindiği bazı gerçeklerden yola çıkar. Hiçbir sanat, kendini haklı çıkarmak için, cinnet olarak görülen bu modern sanattan daha fazla geçmişe göndermeler yapmamıştı. Bu geçmiş, hiç kuşkusuz, klasik antik Çağ geçmişi değildi; Çünkü çağdaş sanat, Avrupa’nın 400 yıl boyunca benimsemiş olduğu estetiğin tahrip edilmesi üzerine temel deniyordu. Çağdaş sanatın yaptığı göndermeler, hem orta çağın gerçekçilikle hiçbir zaman sınırlanmamış olan formal yaratıcı devası hem de halk sanatına yönelikti.
Sayfa 509Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.