Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bütün bu gençlerin maddi dayanağı Mustafa Fazıl Paşa­dır. Mustafa Fazıl Paşanın siyasi mücadelesinin sebepleri ise, nihayet bir taht kavgası, yani kısacası, menfaattir.
Harp Akademisinde iken gelecek Mustafa Kemal'i bir Osmanlı paşası kâhince haber vermiştir. Ali Fuad'ın babası İsmail Fazıl Paşa idi. Onun Boğaziçi'ndeki yalısında gece yatısına giderdi. Sonradan Viyana'da büyükelçilik eden, üç dört dil bilen, çok okumuş Ali Nizami Paşa bu delikanlının arkadaşı tarafından pek övüldüğünü duymuş, bir gün de kendisi onunla uzun boylu konuşma fırsatı bulmuştu. Ali Fuad'ın anlattığına göre Ali Nizami Paşa, Mustafa Kemal'e der ki: - Mustafa Kemal Efendi oğlum, seni övenlerin yanılmadıklarını anlıyorum. Sen bizim gibi yalnız normal subaylık hayatına atılmıyacaksın. Memleket kaderi üzerine tesirli olacaksın. Sözlerimi iltifat olarak alma. Sende memleket başlarına gelen büyük adamların daha gençliklerinde gösterdikleri müstesna kabiliyet ve zekâ alâmetlerini görüyorum. İnşallah yanılmamış olurum.
Reklam
Çünkü Mustafa Fazıl Paşanın mücadeleye atılış sebebi, Meşrutiyet sevgisinden ziyade, hanedanlık davası, yani Mısır'da post kavgasıydı.
Fakat İsmail Paşa, Sultan Aziz'i de kazanarak bu usulü değiştirince, bu hareket Mustafa Fazıl Pa­şayı küstürdü.
Böylece, hükümet telâşa düştü ve olaylar, biraz tesadüfle­rin, fakat daha çok, Mustafa Kemal’le arkadaşlarının (özellikle Ali Fuat Paşa ve babası İsmail Fazıl Paşa) hesaplı hazırlıklarıyle nihayet, onun bu bölgeye III. Ordu Müfettişi olarak ve bizzat padişah ve Ferit Paşa tarafından gönderilmesi imkânını sağladı.
Sayfa 399
Ali Fuat'ın babası İsmail Fazıl Paşa, babacan adamdı. Oğlu Ali Fuat'ın yastığının altına bir mecidiye, Mustafa Kemal'in yastığının altına iki mecidiye harçlık bırakırdı. Oğluna neden daha az? "sen bugüne kadar harcadıklarına say, o gurbette okuyor, senden daha fazla ihtiyacı vardır" diyordu.
Sayfa 39 - Kırmızı Kedi Yayınevi
Reklam
Mustafa Fazıl Paşa
Sultanların sarayında en zor kabul gören şey hakikattir.
Fazıl Mustafa Paşa'nın açtığı 1673 seferinde ordunun çıkışını Edirne'de seyreden Galland, IV. Mehmed'in nasıl bir debdebe içinde yaşadığını bize anlatır. "Padişahın camiye gidiş ve dönüşlerinde, kurban ve şeker bayramlarında, sefir hazretlerinin huzura kabulünde, donanmanın Kandiye fethinden sonraki muzaffer dönüşünde Osmanlı
Sayfa 184 - 1 Turnuva bir çeşit Ortaçağ cirididir, karuzel bu ciridin XVII. asırda aldığı şekildir. Maskarad ise kıyafet değiştirerek yapılan bir Rönesans eğlencesidir.
Binbirgece'ye sonradan ilave edilmiş bir sahife gibi pırıl pırıl saltanat kayığı Boğaz sularında sık sık süzülürdü. Fakat bu padişah daha ziyade av ve çok gösterişli büyük alayların meraklısı idi. İlk ava, cülûsundan iki sene sonra dokuz yaşında iken çıkar. Köprülü Mehmed Paşa'nın vezirliğine kadar olan zamanda yazları Üsküdar Sarayı'nda geçirmekten hoşlanıyor, ara sıra da Çatalca tarafında avlanıyordu. Köprülü'nün getirdiği nisbi sükûndan sonra -hiçbir büyük mesele kökünden halledilmemiş olmakla beraber, ortalık durulur ve devlet eski kudretini iade etmişe benzer- ve bilhassa Fazıl Ahmed Paşa ve Kara Mustafa Paşa zamanlarında tam hareket hâlindedir. Doğrudan doğruya sefere iştirak etmese bile Edirne Sarayı'nda kalmayı tercih eder. Şurası var ki bu hem vezirlerin, hem de kendisinin işine geliyordu. İstanbul sarayında fazla entrika vardı. Ve bu acayip XVII. asırda padişahlar ne şehirde, ne kendi saraylarında hiç de hür değildiler.
Sayfa 182
O günün akşamı Ali Fuat'la konaktan ayrılmak üzere iken, Nizami Paşa bizi durdurdu. Bana dönüp, "Mustafa Kemal Efendi oğlum, görüyorum ki, İsmail Fazıl Paşa seni değerli bulmakta yanılmamış. Tanıdıktan sonra ben de onunla aynı görüşteyim. Sen, bizler gibi, yalnızca sıradan bir kurmay subay olarak hayata atılmayacaksın, keskin zekân ve yüksek yeteneğin ülkenin geleceğinde de çok işe yarayacaktır.
Reklam
Oyunu izleyenler arasında Mustafa Fazıl Paşa, Ahmet Mithat Efendi, Bereketzade İsmail Hakkı Bey gibi zamanın ünlüleri bulunmaktadır. İki gece sonra ikinci kez oyuanacağı ilan edilecek, ilk oyunda görülen bazı coşkunluklar ikinci oyunda bir gösteri halini alacaktır. Ve daha Namık Kemal temsilin sonunda tiyatrodayken tevkif edilecek, muhakeme edilmeksizin Magosa'ya sürgüne gönderilecektir.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Günümüz Türkçesine Uyarlayan: Refik DurbaşKitabı okudu
Mukaddesatçı Gençliğin Zuhuru
İmam-Hatip'ten 1975'ten mezun olduğumda siyasî ortam çok hareketliydi. Necip Fazıl'ın konferanslarına gider, MTTB'nin faaliyetlerine katılırdım. Komünistler ülkeyi bütün güçleriyle Moskova'nın kuyrukçuluğuna çekmeye çalışırken, Ülkücüler ise onlara tepki olarak haklı iken neticede Batıcı-kemalist rejimin kuyrukçuluğuna soyunmuştular. Bu iki yol da bize göre değildi. Mukaddesatçı gençliğin "Akıncı" ismiyle zuhurunu öğreniyorum ve Koca Mustafa Paşa ve Samatya semtlerinde akrabadan gençlerle birlikte her yeri Akıncıların sloganları ile donatıyoruz. "Tek Yol İslâm!", "Çağımız Buhranda, Kurtuluş İslâm'da!" vs. Yakınımızda olan Antalya Yurdu ile de yakın temas halindeyiz. GÖLGE'yi uzaktan takip ettiğimizi ve onun militan çizgisinden etkilendiğimizi söyleyebilirim.
Sayfa 49 - Kökler YayınlarıKitabı okudu
80 syf.
·
Puan vermedi
Vatan Yahut Silistre Namık Kemal'in oynandığını gördüğü tek piyestir. Oyun 1853 Osmanlı Rus Harbinde cepheye gönüllü olarak giden sevgilisinin ardından savaş alanında onunla beraber bulunmakve onunla aynı kaderi paylaşmak için asker giysileriyle Silistre savunmasına katılan genç bir kızla genç bir adamın aşkını anlatılmaktadır. Beşeri aşk ile vatan aşkı iç içe işlenmiş bir eser. Oyunu izleyenler arasında Ahmet Mithat efendi,Mustafa Fazıl paşa gibi zamanın ünlü isimleri bulunmaktadır. Oyun sonrasında Namık Kemal ve arkadaşları tutuklanmış. Temsil Namık Kemal sürgün edildikten sonrada sahnelenmeye devam etmiştir.
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201821,5bin okunma
… bu kadar çetin koşulların içinde Osmanlı devletini tam çöküşten iki adam kurtarmıştır. Gelişmelerin devlet için korkunçluğunu kaybederek çok daha elverişli bir yola girmesi, milletlerarası siyasette ortaya çıkan gelişmelerle beraber, onların imanı ve çabaları sayesinde mümkün olmuştur. Devletin Celaliler elinden kurtulmasından, Avusturyalıların Balkanlar’dan geri atılmasında ve tam bir bozgun ruhu içinde bulunan Osmanlı ordusuna eski moral gücünü geri getirmekte Selim Giray nasıl önayak olmuşsa, şimdi idare başına geçen devlet adamı Köprülü Fazıl Mustafa paşa da aldığı bir sıra tedbirle orduyu ve idareyi düzene sokmuştur.
Sayfa 237 - İmparatorluğun doğrulması: Selim Giray Han ve Fazıl Mustafa PaşaKitabı okudu
İkinci Lehistan seferi, Fazıl Ahmet paşanın serdarlığı ile 1676 yılına kadar devleti uğraştıracaktır. Köprülü Fazıl Ahmet paşa, Leh seferinden dönüşte hayata gözlerini yumdu (2-3 Kasım 1676). Yerine merzifonlu kara Mustafa, vezirazamlığa getirildi ve Lehistan ile Zuravna Barış Antlaşması’nı imzaladı. Antlaşmaya göre Ukrayna, Osmanlı sınırları içerisine alınıyordu.
Sayfa 106 - Köprülü Fazıl Ahmet paşaKitabı okudu
515 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.