Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
144 syf.
·
Puan vermedi
·
23 günde okudu
Dostoyevski'den bir başyapıt daha.. Her zaman düşünmüştüm acaba yolda giderken bana tıpatıp benzeyen birisini görsem ne yapardım ne hissederdim diye. Siz de düşündünüz mü böyle? İşte yazar bu hissi müthiş bir şekilde anlatıyor. Kitabın yazıldığı 1846 yılında şizofreni,kişilik bölünmesi,paranoya hakkında ne kadar bilgi var ne kadar çalışma var bilmiyorum ama Sayın Fyodor Mihayloviç kesinlikle bir çok Psikiyatri Uzmanına taş çıkarıyor.Öyle ki kitabı okurken ben bile paranoya olmaya başladım bir yerden sonra. İşte bu Dostoyevski'nin gücüdür ve "Öteki" onun en iyi eseri bile sayılmaz.Onun ilerde neler yazacağına dair en büyük işaretlerden birisi bu kitap. Eksileri yok mu tabii ki var .Ama Dostoyevski'nin en vasat eseri bile herhangi bir yazarın en büyük başyapıtı olabilecek bir kaliteye sahip olduğu için size kesinlikle okumanızı öneriyorum.
Öteki
ÖtekiFyodor Dostoyevski · Varlık Yayınları · 201821,9bin okunma
Freud normal olma ölçütünü biraz histeri, biraz paranoya ve biraz da takıntı sahibi olmak olarak tanımlar -normal olmak mutlak kusursuzluk değil, birtakım yaraları, kusurları, eksiklikleri olan anlamına gelir.
Sayfa 108Kitabı okudu
Reklam
Güçlü bir nefes aldım, yağmurun huzur veren damlaları ardı ardına düştü yeryüzüne. Toprağa düşen binlerce damla, her birimizdik onlar. Ölelim ya da ölmeyelim her birimizdik. Her bir damlanın içine hapsolmuş kocaman hiçlerdik. Hayat bir paranoyaydı ve kurtulmak istiyorsak tek bir yol vardı; zincirleri kırıp o damlaların içinden firar etmek. O damla bedenlerimizdi ve kaçış asıl evimizeydi. /23.24 Pendik
Stephen Blumberg
Birleşik Devletler’de tarihin en meşhur kitap hırsızı olarak bilinen Stephen Blumberg, kitaplara ve Victoria Dönemi mimarisine ilgi duyuyordu. 1990 yılında 45 eyalette, yaklaşık 270 üniversite ve müzeden, 5.3 milyon dolar değerinde 24.000’e yakın kitabı çaldığı için tutuklandı. Bu hırsızlığının ardından “Kitap Haydutu” lakabını aldı. Kitapların yanında Viktoria Dönemi mimarisine sahip evlerin kapı kolları, vitray pencereleri gibi nesneleri de topladı. Ergenlik yıllarında 12 psikolog tarafından şizofreni ve paranoya tanıları koyulan Blumberg, aslında para kazanmak için antika eşyaları çalıyordu. Fakat çaldığı kitaplardan hiç birini satmadı.
Üzücü geri besleme döngüsü şudur ki, acımasız "kendi çıkarını gözetme" eğilimi, insanları bizi baltalamaya ve bizimle savaşmaya teşvik edebilir. Davranışımızın ardındaki esas gerçeği görürler: zayıflığı, güvensizliği ve dengesizliği kamufle eden bir maske. Paranoya, kendini koruma çılgınlığı içinde, kaçınmaya çalıştığı zulmü yaratır ve sahibini, kendi yanılsamalarının ve kaosunun tutsağı yapar.
1062 syf.
·
Puan vermedi
Tolstoy'un Anna Karenina'sı çok çeşitli insani duygulara ve zayıflıklara dair harika içgörüler içeriyor; bunların çoğu, romanın ilk kez 1878'de yayımlandığı zamanlardaki kadar bugün de geçerli. Bunlar arasında sadakatsizlik, paranoya, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı, takıntılı arzular, aile hayatının baskıları, ikiyüzlülük, dini
Anna Karenina
Anna KareninaLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Yayınları · 201939bin okunma
Reklam
Aynı anda hem paranoid hem de iyimser olabilen bir zih­niyeti sürdürmek zordur; çünkü, olayları siyah-beyaz görmek, nüansları kabul etmekten daha az çaba ister. Ayrıca uzun va­deli iyimserlikten yararlanacak kadar uzun süre ayakta kala­ bilmeniz için kısa vadeli paranoya gerekir.
Abdülhamid ve paranoyaları...
...babası, amcasının zamanında dünyanın en büyük ikinci deniz gücü olan Osmanlı donanmasını, paranoya yü­zünden Haliç'te çürütmüş, Osmanlı denizlerini savunmasız bırakmıştı.
Sayfa 179 - İnkılâp - Pdf
Gerçeği kalplerimizde bulabilirsek, dünyada bizim için imkansız bir şey olmayacaktır.
Akıl Verme, Para Ver!
Parayı getiren şey akıldır, bunu bilmemize rağmen akıl veren adamı sevmeyiz. Çünkü herkes, aklı olduğu halde, şanssızlıktan ve kimsesizlikten ötürü aç kaldığını sanıyor. İnsanın şanssızlığına ve dış mihrakların oyunlarına inanması, içindeki başarısızlık korkusunun dışa vurumudur, yansıtmasıdır. Tonlarca milli paranoya icat ederek ayakta kalmaya çalışan milletimizin hastalıkları, aspirinle geçecek türden değildir.
Sayfa 98
Reklam
Bir amaca ulaşması sürekli engellenen insanlarda ne gibi değişiklikler olur?
Otomatik depresifler: Bazı insanlar aşılamaz zorluklarla karşılaşınca içine kapanır ve depresyona girer. Bu gruptakiler her durumdan depresyon çıkarırlar! Bu insanları içlerindeki alıngan, kırılgan ve incinmiş bir çocuk yönetir. Dış engellerden bile kendilerini suçlarlar. "Ben ne yaptım da bana bunu yaptılar?" Olağan öfkeliler:
Üzücü geri besleme döngüsü şudur ki, acımasız "kendi çıkarınıgözetme" eğilimi, insanları bizi baltalamaya ve bizimle savaşmaya teşvik edebilir. Davranışımızın ardındaki esas gerçeği görürler: zayıflığı, güvensizliği ve dengesizliği kamufle eden bir maske. Paranoya, kendini koruma çılgınlığı içinde, kaçınmaya çalıştığı zulmü yaratır ve sahibini, kendi yanılsamalarının ve kaosunun tutsağı yapar.
Havaalanındaki görevliyle, telefondaki müşteri hizmetleri temsilcisiyle, davamızı inceleyen memurla kavga ederiz.Ne amaçla? Aslında, havayı kontrol etmiyoruz, piyasayı kontrol etmiyoruz, diğer insanları kontrol etmiyoruz ve buna rağmen gösterdiğimiz çaba ve enerji tamamen boşa harcanmıştır. Paranoya, "kimseye güvenemem" diye düşünür. "Bu işte tamamen tek başınayım. Etrafım aptallarla çevrili" der. "Kendi işime, kendi yükürnlülüklerime, kendi yoluma bakınarn yeterli değil" der. "Aynı zamanda arkada dönen dolapları da yönetmek zorundayım, onlar beni yakalamadan ben onları yakalamalıyım, bana yaptıklarını düşündüğüm saygısızlık için hadlerini bildirmeliyim" der.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.