Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
*~●。。。Çocukluktan patolojik yorumlar türetmeye çok meraklıyız; bu durum belki de patolojik cocuklukların çokluğundan ileri geliyor. Fakat asıl neden, gerceklerin yorumuna çok fazla psikolojik detay eklememiz de olabilir, çünkü kalben romantik insanlarız.
Sayfa 58 - Everest Yayınları Çeviren Özlem Sevim GayretliKitabı okuyor
"Uygunsuz sorular, incitici yorumlar, haksız beklentiler... Birçoğumuz bizi istediğimizden daha fazla enerji tüketmeyi gerektiren ilişkilere sahibiz. İster aile ister romantik ister arkadaşlık ister iş ilişkisi olsun, her ilişkide karşınızdaki kişinin davranışlarının sizi rahatsız ettiği veya canınızı sıktığı durumlar olabilir. Böyle anlarda doğru tepki vermeyi öğrenmeniz çok daha önemli. Böylece sınırlar koyabilir ve kendinize zarar vermeyebilirsiniz."
Sayfa 121Kitabı okudu
Reklam
Uygunsuz sorular, incitici yorumlar, haksız beklentiler.. Birçoğumuz bizi istediğimizden daha fazla enerji tüketmeyi gerektiren ilişkilere sahibiz. İster aile ister romantik ister arkadaşlık ister iş ilişkisi olsun, her ilişkide karşınızdaki kişinin davranışları sizi rahatsız ettiği veya canınızı sıktığı durumlar olabilir. Böyle anlarda doğru tepki vermeyi ögrenmeniz çok daha önemli. Böylece sınırlar koyabilir ve kendinize zarar vermeyebilirsiniz.
Uygunsuz sorular, incitici yorumlar, haksız beklentiler. Birçoğumuz bizi istediğimizden daha fazla enerji tüketmeyi gerektiren ilişkilere sahibiz, ister aile, ister romantik, ister arkadaşlık, ister iş ilişkisi olsun, her ilişkide karşınizdaki kişinin davranışlarının sizi rahatsız ettiği veya canımızı sıktğı durumlar olabilir. Böyle anlarda doğru tepki vermeyi öğrenmeniz çok daha önemli. Böylece sinirlar koyabilir ve kendinize zarar vermeyebilirsiniz.
"Uygunsuz sorular, incitici yorumlar, haksız beklentiler.. Birçoğumuz bizi istediğimizden daha fazla enerji tüketmeyi gerektiren ilişkilere sahibiz. ister aile ister romantik ister arkadaşhk ister iş ilişkisi olsun, her ilişkide karşıızdaki kişinin davranışlarım sizi rahatsız ettiği veya canızı sıhtıgı durumlar olabilir. Bõyle anlarda doğru tepki vermeyi ögrenmeniz çok daha önemli Böylece sıırlar koyabilir ve kendinize Zarar vermeyebilirsiniz.
Sayfa 121
Uygunsuz sorular, incitici yorumlar, haksız beklentiler. Birçoğumuz bizi istediğimizden daha fazla enerji tüketmeyi gerektiren ilişkilere sahibiz, ister aile, ister romantik, ister arkadaşlık, ister iş ilişkisi olsun, her ilişkide karşınizdaki kişinin davranışlarının sizi rahatsız ettiği veya canımızı sıktığı durumlar olabilir. Böyle anlarda doğru tepki vermeyi öğrenmeniz çok daha önemli. Böylece sınırlar koyabilir ve kendinize zarar vermeyebilirsiniz.
Sayfa 121 - Olimpos yayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Hem her şey beyinde biterdi zaten, kalple ilgili yapılan romantik yorumlar da beynin kalbi yönettiği için ortaya çıkan saçma söylentilerdi. Kalp yalnızca kan pompalayan bir organdı , çok anlam yüklemeye gerek yoktu.
Sayfa 194
Masal yazara dünyalar yaratan hayal gücünü gön­lünce kullanma fırsatı tanır ve yaratma eylemi de her zaman bi­linçli değildir. Yazar, kaleme aldığı öykü kendi içindeki bir kuvvet tarafından ortaya çıkarılıyormuş duygusuna kapılabilir. Sanki hipnoz altında gibi yazdığı olur." "Öyle mi?" "Ama sonra birden bu yanılsama çemberini kırabilir yine. Araya küçük, ironik yorumlar katarak öyküye müdahale edebilir. Okuyucuya bunun sadece bir masal olduğu kısaca hatırlatılır." "Anlıyorum." "Böylece yazar okuyucuya kendi dünyasının da masalsı ol­duğunu hatırlatır aynı zamanda. Yanılsamanın bu şekilde yıkıl­masına romantik ironi diyoruz. Örneğin Norveçli yazar ibsen 'Pe­er Gynt' adlı tiyatro oyunundaki kişilerden birine şöyle dedirtmiş­tir: 'Beşinci perdenin ortasında da ölünmez ki."' "Bu repliğin biraz komik kaçtığını anlıyorum sanırım. Çün­kü böylece bütün bunların bir hayal ürünü olduğu da söylenmiş oluyor aynı zamanda."
Sayfa 402 - PdfKitabı okudu
" Aşk ne saçma şeydi ! Birini öylece sevmek, hayatını ona bağlamak, onunla mutlu olmak, onunla üzülmek... Hem her şey beyinde biterdi zaten, kalple ilgili yapılan romantik yorumlar da beynin kalbi yönettiği için ortaya çıkan saçma söylentilerdi. Kalp yalnızca kan pompalayan bir organdı, çok anlam yüklemeye gerek yoktu. "
Sayfa 194Kitabı okudu
Fransa'da, en müstehcen romantik eserler 1830 devriminden itibaren ortaya çıktı. Mücevher denen ünlü aktrist Matmazel Mars, rolünü geri almakla tehdit eden Victor Hugo'ya hakaret­ler yağdırarak Hernani'deki Bayan Sol'u yorumlar. Victor Hugo'nun bir yandaşı, intikam almak için tiyatronun kraliçesine karşı erotik bir hiciv yazar; inci (1830), Mücevher'in "şehvetli yaşamının değişik evrelerini" ortaya çıkarmak iddi­asındadır.
Sayfa 267Kitabı okudu
Reklam
Walter Benjamin (1894-1940)
Walter Benjamin, romantik medeniyet eleştirisi, Yahudi mesihçi geleneği ve anarşist düşüncenin unsurlarını tarihsel materyalizm teorisine dahil etme becerisiyle modern Marksist düşünce tarihinde eşsiz bir yere sahiptir. Aslında, liberter fikirler ile Marksist komünizmi eklemlemeye, birleştirmeye ve kaynaştırmaya çalışmıştır. Bu girişim, onun
Uçmak-Ûştmag-Behîşt-Cennet
Cennetin Türkçesi uçmak, tamu da cehennemin. Anadolu ağızlarında tek tük kullanılır. Şarköy taraflarında Uçmakdere diye bir yer var, Cennet Deresi anlamında. Gündüz Vassaf’ın köşesinin adı da oradan geliyor herhalde. Ay ne romantik, ruhların uçup gittiği yer, kuş gibi, türünden yorumlar mümkün tabii, ama yazık ki doğru değil.   Bu anlamda uçmak
"bir bütün olarak varlığa" doğru nostalji
Heidegger 1929-1930 yıllarındaki dersi sırasında Novalis'in bir cümlesini alıntılar, buna göre "felsefe aslına bakılırsa nostaljidir, kişiyi her yerde evinde olmaya iten bir şeydir," ve Heidegger şöyle yorumlar: "Böyle bir itki, ancak biz filozoflar her yerde evimiz dışında olursak mümkün olabilir" "Garip bir tanımlama, doğal olarak romantik," diye devam eder. "Nostalji -Heimweh, 'sıla özlemi'- bugün artık böyle bir şey kaldı mı?" "Her yerde evinde olmak, her anda var olmak, özellikle de bir bütün olarak var olmaktır. Bu bir bütüne ve onun bütünlüğüne biz dünya diyoruz." Dünyaya, "bu bir bütün olarak varlığa" doğru "nostaljimizin hareketiyle gidiyoruz." Bizler bizzat bu "geçiş"in, bu "ne biri ne öteki"nin kendisiyiz: Bu "olmama kaygısına sonluluk adını veririz," diye ekler. Aynı şekilde "felsefe ve metafizik bizi her yerde" -her yerde çünkü hiçbir yerde- "evimizde olmaya iten bir nostaljidir."
"Aşk ne saçma şeydi. Birini öylece sevmek, hayatını ona bağlamak, onunla mutlu olmak, onunla üzülmek. Hem her şey beyinde biterdi zaten, kalple ilgili yapılan romantik yorumlar da beyin kalbi yönettiği için ortaya çıkan saçma söylentilerdi. Kalp normal kan pompalayan bir organdı işte, çok anlam yüklemeye gerek yoktu."
AŞK Aşk, Sabahattin Ali’nin sık sık ele aldığı konulardan biridir. Aşağı yukarı hikâyelerinin dörtte biri aşkla ilgilidir. Nitelim, Değirmen'deki "Değirmen", "Viyolonsel", "Kırlangıçlar", " Kurtarılamayan Şaheser", "Bir Cinayetin Sebebi", "Komiki Şehir", "Sarhoş" ;
23 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.