Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
314 syf.
1/10 puan verdi
Michel de Montaigne (1533-1592): "Kendini tanı" ve "Ne biliyorum?" gibi temel sorularla yola çıkarak bir insanda insanlığın bütün hallerini yoklayan "deneme" türünün insim babasıdır. 1571'de kitaplarıyla birlikte çiftliğinin kulesine çekilmesiyle başlayan bu yaratıcı süreç, Montaigne'i önce okuduklarıyla ilgili notlar almaya itmiş, aynı notlar zamanla Denemeler'i (1580) oluşturmuş, ve bu kişisel yazılar ilk yayımlanıştan sonra da dallanıp budaklanmayı sürdürmüştür. Bu kitaptaki Eyüboğlu çevirileri'de, 1940'daki ilk baskısından 1970'deki halini alana dek okurun önüne her defasında yeni parçalar getirerek bir anlamda yapıtla benzeri bir yol izlemiştir.
Denemeler
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202054,4bin okunma
Reklam
Yaşa, ama başkalarına da yaşama hakkı tanı! İşte bu, hayat kuralımız olmalı.
Sayfa 146Kitabı okudu
104 syf.
·
Puan vermedi
Psikoloji öğrencileri,psikiyatri öğrencileri,psikiyatri ve psikologlar için güzel bir serinin ilk kitabı.Depresyon ilk olarak kirli safra olarak adlandırılmış,daha sonrasında ise yapılan araştırmalar ve çalışmalar ile depresyon, depresyon türleri, depresyon ve depresyon türlerinin belirtiler, hem psikiyatrik hemde psikolojik tedavisi,depresyon ve depresyon ilaçlarına dair yanlış inançlar üzerine iyi çalışılmış,öz bilgi ile yalın anlatılmış bir kitap. Yalın anlatılmasını sevdim. Tanıyı koymak için kullandığımız ölçeklere yer verilmemesi iyi olmuş. Kendinize depresyon tanısı koymadan önce bir uzmandan yardım almanız sizler için daha iyi olacaktır. Çünkü hem internetten ve kitaptan alınan bilgi ile kendinize tanı koymak hemde kendi kendine iyileşmek için uygulamalar yapmanız kendinize zarar vermenize ya da kısa süreli iyileşme olarak geri dönebilir, diyerek bir uyarı yapayım ama sizler bilirsiniz. Keyifli okumalar.
Depresyon
DepresyonSerenay Özen · Siyah Beyaz Yayınları · 2020136 okunma
DEHB ve Zekâ Düzeyi
DEHB her türlü zekâ düzeyindeki bireyde, düşük zekâlıdan, yüksek zekâlıya dek görülmektedir (Antshel 2008). Yapılan bir araştırma IQ ile DEHB tanısı arasında , negatif bir korelasyondan söz etmiştir (Kuntsi 2004). Yani kısaca zihinsel engellilerde, daha fazla DEHB görülmektedir. Ancak parlak zekâlı olmak da bireyi DEHB'den korumamaktadır,
Nobel Tıp Yayınları
DEHB ve Cinsiyet
Klinik başvurulara bakıldığında erkeklerin daha fazla başvurduğu görülmektedir. Klinik başvurularda erkek DEHB'lilerin daha fazla başvurması, bazı özelliklerle ilgili olabilir; örneğin erkeklerde daha fazla bileşik tip DEHB görülmektedir ve bu özellikler çevreye rahatsızlık verdiğinden bu grupta başvuru daha sıktır, bu dışa vurum davranışları dışında erkeklerde yine başvurularda öğrenme sorunları sık da söz konusudur (Franke 2018). Kadınlarda ise daha fazla dikkat eksikliği alt tipi görüldüğünden ve bu da çevreye rahatsızlık vermediğinden başvuru sık değildir.Ayrıca kızlarda daha çok kaygı ve depresyon gibi komorbid durumlar söz konusu olup tabloyu maskelemiş de olabilir. Sessiz, yavaş, ağır ve uyumlu olan bu kız çocukları, pek çok kültürde “hanım kız” olarak algılanıp, bu özellikleri makbul algılanarak dikkat sorunları önemsenmemiş olabilir. Dikkat eksikliği olgularının %50'si genelde tanı almadan atlanan vakalardır ancak hiperaktivitesi olanlarda tanı atlaması %5'tir (Kooij 2010). Bu durumda tedavisi ihmal edilmiş kızlarda, hak ettiklerinden daha düşük eğitim seviyesi görülmesi ve ileride mesleki yetersizlik yaşamaları söz konusudur. Erkeklerde kızlardan fazla görülmektedir. Çocukluk ve ergenlikte bu oran 2.3/1, erişkinlikte ise 1.5/1 (Wilcutt 2011, Fayyad 2017, kooij 2014 sözel sunum) olarak bildirilmektedir.
Nobel Tıp Yayınları
Reklam
Son 20-30 yılda yapılan çalışmalar, bu tanıyı alan kişilerde öğrenme sorunları, unutkanlık, finansal sorunlar, duygusal iniş çıkışlar, öfke patlamaları, risk arayışı, suça eğilim, iş problemleri, insan ilişkilerinde problemler ve uyku problemlerini bildirmiştir. DEHB'li bireylerde görülen bu problemler tanı konulmadığı ve tedavi edilmediği takdirde DEHB'lilere ait, enerjik, sevimli ve spontan yönleri görme şansımız olmayacaktır.
Nobel Tıp Yayınları
Evet, hastalık bu manayı bize ihtar edip der ki: "Senin vücudun taştan, demirden değildir. Belki daima ayrılmaya müsait muhtelif maddelerden terkip edilmiştir. Gururu bırak, aczini anla, mâlikini tanı, vazifeni bil, dünyaya ne için geldiğini öğren!"
İşte karşı karşıyasın. Haydi bakalım. Söyle söyleyeceğini. De diyeceğini. Dinler de. Tatlı tatlı dinler de. Sevgiden söz aç. Ne çıkar; o seni anlarsa değil, sen onu anlarsan bir şeyler olacak. Ne sen onu, ne o seni anlıyor. Belki anlamak ikinizin de işine gelmiyor. “Tanı, tanı, kendini tanı.” İşe başla bir kere bu yönden. Sonra onu da anlayacaksın. Yılan Uykusu
Düşmanını ve kendini tanı ve tehlikesiz bir zafer kazan, göğü ve yeri tanı ve her savaştan zaferle çık
Sayfa 31 - KültürKitabı okudu
Reklam
Çok tatlı değil miyiz? :)
"Tanı, yani hastalık teşhisi konmasından birkaç gün önceydi…"
Düşmanını ve kendini tanı ve tahlikesiz bir zafer kazan, göğü ve yeri tanı ve her savaştan zaferle çık.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.