Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gregor SAMSA

Gregor SAMSA
@theoverthinker
İflah Olmaz Bir ASOSYALİM : Yaşamak zorunda bırakıldığım bu son derce garip gerçek dışı dünya sanki hasta bir beynin ürünü kötü bir fantezi.
İnsan bilgiyi sadece üniversitelerde, doçent ve profesörlerden öğrenemez. İnsan, yoldan geçen sıradan bir insanın bir tavrından, davranışından da azımsanmayacak bilgiler öğrenebilir. Maddi ve manevi olarak büyümek, bilgimizi genişletmek ve dünya üzerinde olumlu bir etki yaratmak amacıyla çabalamak için, en azından kendi kendimize içimizden meydan okuyabilir, darağacımızdaki bilgilerimizle rekabete girebiliriz.
Sayfa 28 - Az KitapKitabı okuyor
Reklam
Dünyada anlamsız olan en önemli olgulardan biri de savaşlardır. Savaşlar, genellikle ülkelerin güç gösterisi, ekonomik kazanç ve toprak elde etmenin bir yolu olarak görülür. Ayrıca saldırgan ülkelere karşı alınan tehditlere karşı savunma yapmak ya da anlaşmaya varılamayan bazı sorunları çözmek için de ortaya çıkar. Zaten savaşın tek gayesi, saldırganlara karşı ülkesini ve o ülkenin halkını koruma amaçlı olmalıdır. Yine de savaşlar, nihayetinde anlamsızıdır. Gerçek ve kalıcı güvenlik ya da barış getirmezler ve daha iyi dünya yaratmazlar. Güya özgürlük adına yapılan savaşlara katılan güçsüz ülkeler, sonrasında mutlaka bir başka üstün ülkenin kuklası ya da maşası olmaktan zor kurtulur.
Sayfa 27 - Az KitapKitabı okuyor
Felsefe-Düşünce , Deneme-İnceleme
Son sözü söyleme yetkisinde bir otoriteye sahip olmak, ünlü olmak, zengin olmak, sanki tüm engeller kolayca aşılabilirmiş gibi insana gurur ve kaprisle dolu bir yenilmezlik duygusu verebilir. Ancak en büyük gerçek, insan ne kadar güçlü ve başarılı olursa olsun, ölümün her zaman her gücün üstünde olduğudur. Hani meşhur bir söz vardır, ''Ölmezse Sultan Süleyman ölmezdi'' diye. Yani servet sahibi olmak da, çok ünlü olmak da, fiziki olarak en güçlü olmak da yetmiyor; ölüm insanoğlunun aciz bir kul olduğunu gözler önüne seriyor.
Sayfa 45 - Az KitapKitabı okuyor

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Yalnız teknolojiyle uğraşmak bilim değildir, teolojiyle yada başka bir tanımıyla ilahiyatla uğraşmak da bilimdir. Her şeyi yoktan var eden Yaradan'ın Allah'ın bilimidir; yani Yaradan'ı bilme bilimidir. Kimse tarafından değiştirilemeyecek olan son noktayı ve o noktadan sonrasını düşünmek için hiçbir teknolojinin gücünün yetmeyeceğinin bilinciyle, hayat üzerine yapacağımız felsefe sorularıyla hedef belirleme ve amaç yollarını bulma pek de zor değil: Hele ölümden döndüğünü ve Allah'ın kendine yaşamak için bir fırsat daha verdiğini düşünen bir insan bunu daha iyi fark edebiliyor.
Sayfa 44 - Az KitapKitabı okuyor
Yalanın bazen iyilik olsun diye kullanıldığını biliyorum. Ben yalandan iyilik geleceğine inanmam. Doğrunun keskin acısı geçebilir ama yalanın insanı ağır ağır kemiren ıstırabı hiçbir zaman yok olmaz. Her zaman kanayan bir yaradır.
İletişim Yayınları
Reklam
➤Sabreden fakir mi yoksa şükreden zengin mi? ➤İlim tohumdur. Amel ise ekindir. O ekinin de suyu ihlastır. ➤Kalp asıldır beden ise uydusudur. ➤Günah işleyen günahının cezasını çekecektir. (Nisa Süresi 123) ➤Ey nefis! Ey benlik! Yazıklar olsun sana. ➤Niçin ihtiyarlıktan önce gençliği ve hastalıktan önce sağlığı ve işten önce istirahati, ölmezden önce yaşamayı ganimet bilmezsin?
Ehil Yayınevi
➤Bu dünya lafla, suçlamalarda bulunarak ya da övgüler düzerek değil, yapılan eylemle değişir. ➤İnsanoğlunu kör eden, çıldırtan ve yoldan çıkarak tutkuların en kötüsü olduğu gibi en gözü dönüğüdür de kibirlilik. ➤En yaygın ama aynı zamanda en doğru gözlemlerden biri de dünyanın yarısının öbür yarısının nasıl yaşadığından habersiz olduğudur. ➤Ölüm geldiği açıklandığı zaman, onu en yakından tanıyanlar bile belirli saygı gösterileriyle karşılanması gereken bir komutandır. ➤Hangi kitapları okuduğunu söyleyin size onun kim olduğunu söyleyeyim. ➤Ölüm, bütün gerçeklerden daha gerçektir ve ben gerçeklere bayılırım.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Bütün dünyanın gözü üstünüzdeyken bahtsızlıklara cesaretle dayanmakta bir yücelik yoktur; İnsanlar böyle durumlarda sırf gösteriş için bile cesurca davranırlar, ama kimse farkında değilken bile güçlüğe göğüs gerebilen, yüreklendirecek arkadaşları, acıyacak dostları olmamasına karşın ya da bahtsızlıklarını hafifletecek en küçük umudu yokken bile sakin kalabilen ve umursamayan, gerçekten yücedir; ister köylü, ister saraylı olsun; hayranlığı hak eder: örnek alınmalı ev saygı duyulmalıdır.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
➤Ölümü ötelene şansımız yok. Ölümü öldürme gücümüzde yok. Ölümlüyüz. ölenlerin çocuğuyuz. ➤Evrenin bir kitap olduğunu biliyoruz, gezmeyince tekrara düşüyor ve aynı sayfada takılı kalıyoruz. ➤Herkes kendi sınavını veriyor. ➤Karşında bilgiye susamış bir yüreğin samimi itirafı, diğer yandan bunca kitap arasında okumayan bir nesil savruluşu. Gerçekten sahip olduğumuz nimetlerin yeterince farkında değiliz. ➤Söz söylemek kolay, iyi söz söylemek zor, onu hayata geçirmek daha zor, onu devam ettirmek en zor. ➤Anladım ki, şayet yürekten engelli değilseniz hiç bir engel sizi engelleyemiyor. ➤Sierra Loene'da üç öğün yemek kültürü iki öğün. Bunu bulamayanlar tek öğünle yetiniyorlar. Günü birlik yaşayan bir toplum. Günü kurtardıysan yarın kaygısı yok.
Genç Kitap Yayınları
➤Beni anlayacak biri çıkar mı acaba? Bugün salı. ➤Yaşayan ölüleri oynuyoruz. İnsanlık öldü, belki de hiç yaşamamıştı. ➤Peki insan düşüncesini durduramazsa ne olacak? ➤İçimde bir boşluk var. ➤İnsan nasıl kaybolabilir? Kimseye görünmeden bir yerden çıkıp girsem. Bir köşede ölüp kalsam sonra da.
İletişim Yayınları
Reklam
Suç ve Ceza: Dünyanın en çok bilinen romanı diyebiliriz herhalde. Dostoyevski bu kitapta önce bir cinayeti meşrulaştırır sonra da yargılar. İşin garibi, ikisine de ikna olursunuz.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
İnsan hasta olduğunda istiyor ki tüm dünya kendisinin hastalığıyla ilgilensin, kendi derdiyle dertlensin. Öyle olmadığını anlayınca da ilginç bir kırgınlık yaşıyor. ''Ben hastayım ama herkes hayatına devam ediyor'' hissi çok yaşadığımız ama çaresi olmayan bir his. İvan İlyiç'in Ölümü, bu duyguyu anlatıyor.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
➤Yirminci asır, asırların en kanlısı. Hiçbir asırda insanların kanına bu derece girilmemiş, hiç bir zaman böyle vahşet görülmemiştir. ➤Biz hep sustuk. Ağzımızda dilimiz var demedik. Onlar nutuk çektiler! Biz dert çektik, çile çektik. İçlendik, dertlendik. Aslı olduk Kerem olduk. Derdimiz kimseye dinletemedik. Meramımızı kimseye anlatamadık. ➤Biz belki hayalperest olabiliriz. Fakat menfaatperest asla.
Türk Edebiyat Vakfı Yayınları
Türkiye'miz bir uçtan bir uca, yabancı zevklerin, yabancı eserlerin, yabancı fikirlerin bir panayırı haline gelmiştir. Biz buna kültür emperyalizmi diyoruz. Kültür emperyalizmi, siyasi askeri emperyalizmden daha tehlikelidir. Çünkü milletler topla, tüfekle, zorla yok edilemezler. Fakat yabancı ideolojilerin, yabancı zevklerin propagandası içinde kendilerini kaybederler, erir giderler.
Türk Edebiyat Vakfı Yayınları
Hepimiz bu dünyada misafiriz. Aşık Veysel'in de dediği gibi, ''İki kapılı bir handa, gidiyorum gündüz gece''. Evet, hayata başlangıcımız doğum ve bu hayatta geçip gidişimiz ölüm. Sadece herkesin alnında yazılı ömür süresince bu dünyada kalıyoruz. Bu ''iki kapılı han'' hayatın amacını ve yaptığımız şeyleri sorgulamamamıza neden olabilecek felsefi bir kavram olabilir. Hayatın geçici olduğu, büyük bir emek ve çabayla yaptığımız bazı şeylerin, kalıcı olmayacağı düşüncesiyle kendimizi bunalmış ve bir boş vermişlik içinde hissetmek: kolaya kaçmak, tembelliğe düşmek, kaderciliğe soyunmak ve inançsızlığa sapmak olur. Bilinen bu gerçeklerin ışığında, hayatın geçici olduğunu anlamak, aslında daha bilinçli ve daha bütün bir amaç için yaşamımıza yardımcı olabilir. Bazı türkülere bile yansıyan ''yalan dünya'' kavramlarının ritminden de hareketle eğer bu dünyanın geçici olduğundan eminsek, ebedi olduğuna inandığımız öbür dünyamız, yani ahiret alemi için çalışmak çok daha anlam kazanır.
Sayfa 30 - Az KitapKitabı okuyor
5,4bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.