Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Ruhul-Beyan sahibi İsmail Hakkı Bursevi (Kuddise Sirruh) buyurdu ki: Bazı ilim adamları, ayların isimlerinin anlamları olduğunu söylerler. Araplar, efendilerini gördüklerinde adetlerini bırakır ve saldırmayı terk ederlerdi ve "Kutsal Muharrem" derlerdi. Bedenleri hastalanıp, organları zayıflayınca ve renkleri sararınca da "Safer" derlerdi. Çiçekler çıkıp, bahçeler yeşerince "(Rebiü'l-Evvel ve Rebiü'l-Âhir zamanlarını içeren) Rebiayn", meyveler azalıp, hava soğuduğunda ve sular donduğunda ise "(Cemaziye'l-Evvel ve Cemaziye'l-Âhir zamanlarını içeren) Cemadeyn" derlerdi. Denizler dalgalanıp nehirler aktığında ve ağaçlar depreştiğinde "Recep" derlerdi. Kabileler birbirlerinden ayrılıp, aralarındaki ilişkiler kopunca "Şaban", gökyüzü ısınıp kumsal da sıcaklaşınca ''Ramazan" derlerdi. Toprak tozlaşıp, sinekler çoğalınca, develer de kuyruklarını sallayınca "Şevval" derlerdi. Tüccarları görünce, sefere çıkmayı bırakırlar ve "Zilkade", her taraftan hacılar toplanıp gelince, ortalığın kalabalıklaştığı ve kurbanların kesildiği zamana da "Zilhicce" derlerdi.
.... Neden “Sosyalizm” ? Albert Einstein, Mayıs 1949: Ekonomik ve sosyal konularda uzman olmayan birisinin sosyalizm üzerine görüşlerini açıklaması önerilebilir mi? Bunun birkaç nedenle olabileceğine inanıyorum. Öncelikle soruyu bilimsel bilgi açısında ele alalım. Astronomi ile iktisat arasında önemli yöntemsel farklılıklar yokmuş gibi
Reklam
Yağmurdan sonra ortaya çıkan toprak kokusuna “Geosmin” deniliyormuş. “Dünya kokusu” şeklinde çevirmiş kaynaklar. Bilim adamları oturup çalışmışlar ve bu kokunun, bazı böcekler üzerinde yarattığı etkinin 450 milyon yıllık bir hayat döngüsünün sağlayıcısı olduğunu bulmuşlar. Böcekler bu kokuya kanıyor diye yaşıyormuşuz anlayacağın. Dünyanın kokusu hangimizi kandırmıyor ki?
Osmanlı Devleti 17. asrın sonlarında ilk toprak kaybını yaşamış, ilerleyen zamanlarda devlet askerî, ekonomik ve sosyal bakımlardan yavaş yavaş bir çöküşün içine girmiştir. Gerek devlet adamları gerekse eli kalem tutan zevat tarafından zaman zaman devletin içine düştüğü bu durum edebî sahada çeşitli açılardan dile getirilmiştir. Ancak bunlardan en dikkat çekeni sultan III. Mustafa’nın iki beyitlik şiiri olmuştur. Şiirin bu kadar ilgi görmesi ve meşhur olması devletin pek de iç açıcı olmayan hâlinin bizzat devletin en tepesindeki isim tarafından ortaya konulmuş olmasıdır. Zira daha önceki padişahlar tarafından böyle bir durum varsa da dillendirilmemiş, farklı sebeplerle kol kırılmış yen içinde kalmıştır. Padişahın ağzından dökülen ve çokça tekrarlanan şiir daha söylenir söylenmez tanzir edilmeye başlanmıştır. Yıḳılupdur bu cihân ṣanma ki bizde düzele Devleti çarḫ-ı denî virdi ḳamu mübteẕele Şimdi ebvâb-ı saʽâdetde gezen hep ḫaẕele İşimüz ḳaldı hemân merḥamet-i Lem-yezel’e [Bu dünya yıkılıp gitmektedir, bizim zamanımızda düzeleceğini zannetme. Bir de alçak felek devleti büsbütün aşağılık kimselerin eline verdi. Nitekim şimdi saadet kapılarında (devlette) bulunanlar bozguncu ve soysuz kişiler. Artık işimiz Allah’ın merhametine kaldı.]
296 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Hayat bir masaldan, hikayeden başka bir şey değil"derdi amcası her günün sonunda, çocukluğunda . Hikaye ne peki? Unutulmuş yerlere geri dönme vaadi sadece. Amcası çoktan gitti; şimdi de büyük Hiçliğin rıhtımında, gemisinin gelip onu almasını bekleme sırası onda. İnsan kendine nasıl veda eder. 1922 yılı İzmir malum dönem, Osmanlı'nın
İzmir Hayaletleri
İzmir HayaletleriLoren Edizel · Delidolu Yayınları · 201630 okunma
Yağmurdan sonra ortaya çıkan toprak kokusuna “Geosmin” deniliyormuş. “Dünya kokusu” şeklinde çevirmiş kaynaklar. Bilim adamları oturup çalışmışlar ve bu kokunun, bazı böcekler üzerinde yarattığı etkinin 450 milyon yıllık bir hayat döngüsünün sağlayıcısı olduğunu bulmuşlar. Böcekler bu kokuya kanıyor diye yaşıyormuşuz anlayacağın.
İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Rainer Maria Rilke
Birinci Ağıt Kim duyar, ses etsem, beni melekler katından? Onlardan biri beni ansızın bassa bile bağrına, yiterim onun daha güçlü varlığında ben. Güzellik güç dayandığımız Ürkü'nün başlangıcından özge nedir ki; ona bizim böylesine tapınmamız, sessizce hor görüp bizi yok etmediğinden. Her melek ürkünçtür. Kendimi tutar bu yüzden, yutkunurum.
mimar sinan
Şahsiyeti ve mimarlığı: Mimar Sinan sadece dahi bir mimar değil, aynı zamanda büyük bir ilim adamıdır. Prof. Dr. Asım Yıldız'ın ifadesiyle o, "Dehamı sadece mimarlık san'atında göstermekle kalmamış, aynı zamanda birkaç yüzyıl sonrasının Avrupa bilimini geride bırakacak bilimsel keşifleri de gerçekleştirmeyi başarmıştır." Çünkü o akustik ve akışkanlık sahalarında ilme katkılarda bulunmuştur. Yapısal akustik ve toprak dinamiğine katkıları, hâlâ orijinalliğini korumaktadır.
Nizam ve İnsan ...
Bu bitmeyen dava, nizamlar ve insanlar çatışmasıdır. Nizamlar, insanların eseridirler. Ama insan, nizamlar üstündeki hakimiyetini kaçırırsa, nizamlar insana hükmederler... Dinler de, saltanatlar da, rejimler de, doktrinler de insanlar içindir. Yoksa insanlar bunlar için değil. Asıl olan insandır... Toplumun kendi rejimi üstündeki murukabesi (denetimi) kaybolunca, ya cihangirler, ya diktatörler türer. Tiranlar, din veya doktrin adamları, demagoglar, hem toplum içinde hem toplumlar arasında savaşı, toplum nizamı haline getirirler.
Sayfa 265 - Emekli maarifçiKitabı okudu
Bu ülkeyi, bu ülkenin insanlarını ve tüm insanları en fazla devrimciler sevdi. KIZILDERE Ancak davası uğruna yaşamını feda eden devrimcilerimiz, Türkiye’nin bütün sorunlarının kaynağının İslam olduğunu bilmiyorlardı. Yani sorunun kaynağını tam tespit edemediler. Bizim sorunumuz Amerika değildi. Bizim sorunumuz İslam’dı. Bu toprağın insanını
Reklam
Savaşlar toprak için ama Tanrı adına, Allah adına yapılıyor.
Savaşlar, toprak için yapılıyor; ama Allah adına, din adına yapılıyor. Sınıflar, toprak ağaları, bunlarla ittifak içinde din adamları ve köle köylüler... Osmanlı'da da öyledir, köylü köledir. Bu pek okutulmaz bizde. Bir yerden bir yere gidemez, öyle kolay değildir o işler. Köle köylü ve toprak ağası, yönetici ve din adamı. Kimi zaman toprak ağası-yönetici-din adamı aynı kişi. Halifelikte olduğu gibi veya Papalıkta olduğu gibi veya VIII. Henry'de olduğu gibi. Bütün dünyada, bütün dinlerde, bütün tek tanrılı dinlerde aynı. Dolayısıyla tarım devrimi bütün insanlığı değiştiriyor; en büyük devrim o. Tek tanrılı dinler geliyor, imparatorluklar kuruluyor; köle köylüler ile yönetici, toprak ağaları ve din adamları sınıfı oluşuyor ve siyaset tabii babadan oğula geçen imparatorluklar içinde gelişiyor. Savaşlar toprak için ama Tanrı adına, Allah adına yapılıyor.
Sayfa 146 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / 1.Basķı Mayıs 2009Kitabı okudu
Tövbe tövbe
Bir fıkra vardır. Birtakım bilim adamları diyor ki: "Biz de Tanrı'yız. Biz de yaratırız." Allah da onlara diyor ki: "Haydi, yaratın bakalım." Sonra bilim adamları bir avuç toprak alınca Allah diyor ki: "Yoo... Kendi malzemenizle yaratacaksınız. Benim malzemeyi kullanmak yok."
Yağmurdan sonra ortaya çıkan toprak kokusuna “Geosmin” deniliyormuş. “Dünya kokusu” şeklinde çevirmiş kaynaklar. Bilim adamları oturup çalışmışlar ve bu kokunun, bazı böcekler üzerinde yarattığı etkinin 450 milyon yıllık bir hayat döngüsünün sağlayıcısı olduğunu bulmuşlar. Böcekler bu kokuya kanıyor diye yaşıyormuşuz anlayacağın. Dünyanın kokusu hangimizi kandırmıyor ki? Burnumuzun ucunda inceden aldığımız o kokuyla, dön baba dönüyoruz Osman.
Erdem BEYAZIT Aşk risalesi
Üstadımın (Ruhu şâd mekânı cennet olsun) bu şiirini dinleken gülmüştü ilk önce , alaycı bir şekilde , sonra pür dikkat kesilip dinlerken (... adam doğru söylüyor..) diyerek iç geçirip , tekrar tekrar dinlemişti daha çok severek.. youtu.be/x1cZD5AZnGw?si=... AŞK RİSALESİ Dirilmek yeniden Yerin uyanması gibi,
Namık Kemâl'in milliyetçiliğini heykelleştiren mısralar...
Çığlık savuran muhtaçların imdadına koşmaya çalışın! Ey, vatan gayreti çeken iktidar adamları! Vatan gayreti, vatan çocuklarına sevgidir. Bu itibarı toprak içindir sanmayın!
Sayfa 91 - Büyük Doğu Yayınları
883 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.