Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
304 syf.
9/10 puan verdi
·
253 günde okudu
Balzac
Honore de Balzac'ın 1835 yılında yayımladığı romanıdır. Kitabı çok uzun zaman önce yarım bırakmıştım, burada kitabın herhangi bir kusuru yoktur çünkü insan her zaman aynı ruh durumunda olmuyor, yakın zamanda ise kitabı tekrar okumaya karar verdim. Rahatlık diyebilirim ki okunması gereken klasikler arasında yer almayı hak ediyor. Balzac,
Goriot Baba
Goriot BabaHonore de Balzac · Can Yayınları · 201714,7bin okunma
107 syf.
·
Puan vermedi
Hem kurgusu hem konusu hem de anlatım tekniği çok özgün bir yeni Burhan Sönmez romanı. Bir çırpıda okunan çok lezzetli bir roman. Roman mahkeme ve polis tutanakları etrafında diyaloglardan ve olayların zeminini hazırlayan ara bölümlerden oluşuyor. Romanın ana kahramanı Ferdy Kaplan , Nazi taraftarı Alman annesi ve Türk babasını ikinci dünya savaşı sırasında kaybeder. Kendisi yatak.olarak kurtulur ancak kendisine etkisi ömür boyu sürecek bir hasar bırakır. Ailesini kaybedince Istanbul'daki dedesinin yanına gönderilir. Romana konu olan olayların yaşandığı zaman ise 1960'lı yıllar. Aradan 20 sene geçer. Ve Ferdy Kaplan Almanya'da bir üniversite öğrencisini öldürdüğü için tutuklanır. Aslında asıl hedef Max Brod'dur. Brod kim? Kafka'nin en yakın arkadaşı. Ona ihanet eden arkadaşı. Bunların amacı ölmüş yazarların intikamını almaktır. Bol bol edebiyatın,yazarların,eserlerinin konuşulduğu bir kitap.Kafka'dan Dante'ye kadar. Mesela Kafka herkesin bildiği gibi Dönüşüm romanının kapağında hamam böceği resmi istemez. Ama neredeyse tüm dünyada bu şekilde basılır kitap. Ya da Dante'nin meşhur Ilahi Komedya adlı eseri aslında sadece Komedya adıyla basılması gerekirken ,şu meşhur Boccacio,onu Ilahi Komedya yapivermistir. Kitap ile ilgili yazmak istediğim çok şey var aslında. Ama yeni çağın insanı uzun şeyler okuyamıyor. Tahammülsüz. Acaba Burhan Sönmez o yüzden mi bu kadar kısa bir roman yazdı?
Franz K. Aşıkları
Franz K. AşıklarıBurhan Sönmez · İletişim Yayınları · 202445 okunma
Reklam
Bu insanlar kim? Dedi ki: Bu rezil durumdakiler kötülük de, iyilik de yapmadan yaşamış olanların ruhları. Tanrı'ya başkaldırmayan, ama yanında yer almayıp, yansız kalan kötü meleklerle birlikteler.
Horiki gibi arkadaşlarla içmek bir yana, diğer insanlarla olan tüm etkileşimlerim acı çekme uygulamalarından öte değildi. Bu acıyı hafifletmek umuduyla soytarıyı oynuyordum fakat soytarılığın kendisi de beni yoruyordu artık. Sokakta en ufak bir tanıdığım, hatta bir tanıdığıma benzettiğim birini görsem aniden irkiliyordum; içim tiksintiyle ürperiyordu ve başım dönüyordu. Başkaları tarafından çok sevildim ama görünüşe göre onları sevme yeteneği bende yoktu. (Ya da, insanlar âleminde "sevgi" denen şeyin olup olmadığından bile şüphe ettiğimi söyleyebilirim.) Bu yüzden, benim gibi birinin yakın arkadaşının olmaması çok normaldi. İnsanları "ziyarete" gitmek bile imkansızdı benim için. Başkalarının evinin kapısı benim için İlahi Komedya'daki cehennem kapılarından farksızdı. Biliyordum, o kapının ardındaki derinliklerde korkunç bir canavar geziniyordu, bir ejderha kıvranıyordu, çürüyen etin kokusu dolduruyordu havayı. Hiç arkadaşım yoktu. Gidecek yerim yoktu.
Sayfa 69 - ithaki
“Küfrettiler Tanrı'ya ve atalarına ve insanlığa, Rahme düştükleri yere, zamana, tohuma, Ve doğumlarına.„
Doyurulmayı bekleyen gereksinimler kimi zaman halüsinasyonlar doğurur: Susuzluk suyu hayal eder, aşka duyulan gereksinim de ideal bir erkek ya da kadını. Bir odada yüzünde sanki İlahi Komedya'yı tasarlıyormuş gibi görünürken, Cosmopolitan dergisinin astroloji bölümünü okuyan bir kadınla yalnızlığımı paylaşırken, ben de benzer bir yanılsamanın kurbanı değil miydim?
Sayfa 92
Reklam
İlahi Komedya'ya ufak bir katkı...
Hepimiz aynı cennete gitmeyi arzularken, her birimize apayrı bir cehennem bahşedilmiştir. Arada kaybolanlar arafa uğrayıp gelenlerdir.
Tek gerçek, selametin Tanrı'ya iman etmek olduğudur. İnsanların sayısız haksızlıkları, kaderin türlü cilveleri yalnız iman kalesinin önünde kırılabilir. İnsan o kaleye sığınıp yaralarını sarmaya, acılarını dindirmeye bakmalıdır.
232 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Dante’nin Araf’ından esinlenen bir sorgulama
Merhaba -ay nasıl giriş yapsam bilemedim. Dante’nin Araf’ı İslamiyet kültürünün içinde yaşadığım için İslamiyet anlaşıyındaki Araf’ı biraz incelemeye itti. Dante’nin Araf’ı basit günah işleyenlerin ya da ölmeden hemen önce şefaat edenlerin cennete girmeden önce küçük azaplar çekerek aklanıp paklandıkları bir dağ. Yani sonu illa ki cennete çıkacak yalnız paralı yol gibi bir durum Araf suresine baktığımda kumlu bir yükselti diyor Araf’a. Cennet ve cehennemi birbirinden ayıran diyor. Ve orada duranlar -insan ruhu mu, bir tür bekçi mi, melek mi belirtilmemiş- cennete gidenlere selam verirler; cehenneme gidenleri görünce de ay bizi bunların gittiği yere gönderme diye dua ederler. Bu kadar. Fakat araf bugün yanlış bilmiyorsam dilimizde ne cennete ne de cehenneme gidemeyeceklerin bulunduğu yer olarak kullanılıyor. En mantıklı olarak bu şekilde yorumlanmış alimlerce. kendi yorumumca bu anlamda bir Araf’ın varlığı yaratıcının kusursuzluğunu bozar. Arafta bir insan ruhunun kalması yaratıcının karar verememesine bile denk gelebilir. Yani Araf, Cehennemden daha çok zihnimi zaptetti. Tabi henüz cenneti okumadım.
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Altın Kitaplar · 20141,401 okunma
299 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Dante’nin Cehennem’ine naçizane bir bakış
Şimdi! Bazı kitapları okuruz ve çok beğeniriz. Bazı kitapları okuduğumuza ise pişman oluruz zevk vermez hitap etmez. Bu kitap daha doğrusu sanırım ilahi komedyanın tamamı bu iki kategoriye de girmiyor. Umarım doğru açıklıyorumdur ki; bu kitap edebi kültürün ve tarihi altyapının gelişmesini isteyen kişilerin okuması hatta böyle amaçları olanların mutlaka okuması gereken bir kitap. Şöyle hoştu böyle fenaydı demeyeceğim aklıma takılan bir kaç noktaya değineceğim ben burada: Öncelikle koyu katolik olduğunu anladığım Dante cehennem kitabında Hristiyanlığın dışında kalması gereken klasik mitolojik ögelere yer vermiş. Ya da ben Hristiyanlığı tam olarak bilmiyorum :) Sonra, kitap inanılmaz derecede siyasi bir kitap. Dante öç almak istediği herkesten öcünü bu kitapta almış olabilir. Hiciv niteliğinde geçmiş ve o günde her kim varsa cehennemde cezalandırarak bunu aktarmış. Son olarak da -özellikle bunu doğru aktarmak zor olacak- Dante ara ara sevgili okur diye bizlere hitap ediyor fakat ya sadece kendisine kendi bildiği olaylar ve kişileri yazmış ya da biz de hep onun yanındaymışız gibi yazmış -gibi bir atmoster- diye söyleyebilirim.
İlahi Komedya - Cehennem
İlahi Komedya - CehennemDante Alighieri · Altın Kitaplar · 20212,518 okunma
Reklam
Başkaları tarafından çok sevildim ama görünüşe göre onları sevme yeteneği bende yoktu. (Ya da, insanlar aleminde "sevgi" denen şeyin olup olmadığından şüphe ettiğimi söyleyebilirim.) Bu yüzden, benim gibi birinin yakın arkadaşının olmaması çok normaldi. İnsanları "ziyarete" gitmek bile imkansızdı benim için. Başkalarının evinin kapısı benim için İlahi Komedya'daki cehennem kapılarından farksızdı. Biliyordum, o kapının ardindaki derinliklerde korkunç bir canavar geziniyordu, bir ejderha kıvranıyordu, çürüyen etin kokusu dolduruyordu havayı. Hiç arkadaşın yoktu. Gidecek yerim yoktu.
Başkaları tarafından çok sevildim ama görünüşe göre onları sevme yeteneği bende yoktu. (Ya da, insanlar âleminde "sevgi" denen şeyin olup olmadığından bile şüphe ettiğimi söyleyebilirim.) Bu yüzden, benim gibi birinin yakın arkadaşının olmaması çok normaldi. İnsanları "ziyarete" gitmek bile imkânsızdı benim için. Başkalarının evinin kapısı benim için İlahi Komedya'daki cehennem kapılarından farksızdı. Biliyordum, o kapının ardındaki derinliklerde korkunç bir canavar geziniyordu, bir ejderha kıvranıyordu, çürüyen etin kokusu dolduruyordu havayı. Hiç arkadaşım yoktu. Gidecek yerim yoktu.
1.161 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.