Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
~ZİLZÂL SÛRESİ~
1- Yeryüzü, şiddetli bir sarsıntı ile sarsıldığı zaman, 2- Yer, ağırlıklarını çıkarıp dışa attığı zaman, 3- Ve insan: "Buna ne oluyor?" dediği zaman, 4- O gün (yer), haberlerini anlatır. 5- Çünkü gerçekten Rabbin ona vahyetmiştir. 6- O gün insanlar, amellerin(in karşılığı) kendilerini gösterirsin diye, bölük bölük (kabirlerinden) çıkıp (hesap yerine doğru) giderler. 7- Artık kim zerre ağırlayınca bir hayırlı işlerse, onu görür. 8- Kimde zerre ağlayınca bir şer işlerse o da onu görür.
"Kim zerre kadar bir iyilik yaparsa onun mükâfâtını görür. Kim zerre kadar bir kötülük yaparsa onun cezasını görür." Zilzâl Sûresi, 99:7-8.
Reklam
Zilzal suresi-
فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْراً يَرَهُؕ ﴿٧﴾ وَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَراًّ يَرَهُ ﴿٨﴾ 7﴿ Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu (karşılığını) görür. ﴾8﴿ Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu (karşılığını) görür
Zilzal Sûresi
7- Artık kim zerre kadar bir hayır yapıyorsa, onu görecek! 8- Kim de zerre kadar bir şer işliyorsa, onu görecek!
“Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu görür. Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu görür.” |Zilzâl, 99/7-8| “Allah onlara zulmetmedi, fakat onlar kendilerine zulmediyorlardı.” |Nahl, 16/33|
Her kim zerre miktarı bir iyilik yaparsa onu görecek, her kim de zerre miktarı bir kötülük yaparsa, o da onu görecek. Zilzal/7-8
Reklam
Kuran'dan Ayetler - 636 (Zilzal Suresi)
﴾7﴿ Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu (karşılığını) görür. ﴾8﴿ Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu (karşılığını) görür.
“Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu görür. Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu görür.” (Zilzâl, 99/7-8) Mesaj: 382. Yapılan hiçbir amel kaybolmaz. 383. İyiliğe karşılık mükâfat ve kötülüğe karşılık ceza, Allah’ın adaletinin bir gereğidir. Ancak Allah, lütfuyla da muamele edebilir.
Sayfa 599Kitabı okudu
Rahman ve Rahim Allah’ın adıyla
Zilzâl Sûresi / 1.Ayet Yer o dehşetli sarsıntısıyla sarsıldığı, Zilzâl Sûresi / 2.Ayet Yer (içindeki her türlü) ağırlıklarını çıkar(ıp fırla)ttığı, Zilzâl Sûresi / 3.Ayet Ve (dehşet içinde) insan: “Buna ne oluyor?” dediği (zaman)! Zilzâl Sûresi / 4-5.Ayet O gün (yer) senin Rabbinin kendisine bildirdiği haberleri anlatacak. Zilzâl Sûresi / 6.Ayet O gün (kıyamette) insanlar, amel­leri(nin karşılığı)nı görmeleri (ve iyi kötü sonuçlarını tatmaları) için (hesap yerinden) bölük bölük dönecekler. Zilzâl Sûresi / 7.Ayet İşte kim zerre ağırlığınca (iman ve ihlâsla) bir hayır işlerse onu(n karşılığını) görecek. Mü’minler ihlâsla yaptıkları iyiliklerinin karşılığını her iki dünyada, kâfirler ise ancak bu dünyada görebilirler. Zilzâl Sûresi / 8.Ayet Kim de zerre ağırlığınca bir şer işlerse onu görecektir.1 Ancak mü’minlerin amel defterlerinde gördükleri günahlar, Allah’ın lütfu ile bağışlanabilir. Kâfirler ise affa uğramayarak karşılığını göreceklerdir.
Neden üzücü şeyler yaşarız?
Ebû Esma anlatıyor: Ebû Bekir (r.anh), Peygamber (sav) ile bir öğle yemeği yerken, "İşte kim zerre ağırlığınca bir hayır yaparsa onu görecek. Kim de zerre ağırlığınca şer yaparsa onu görecek." (Zilzâl, 99/7,8) âyetleri nâzil oldu. Ebû Bekir (r.anh) hemen yemekten geri çekildi ve: "Yâ Resûlallah! Yaptığımız her kötü amelin karşılığını ahirette görecek miyiz?" dedi Efendimiz şöyle buyurdu: "Bu dünyada karşılaştığınız tüm üzücü hadiseler, yaptığınız kötülüklerin karşılığıdır. Hayırların karşılığı ise ahirete bırakılır."
Sayfa 264Kitabı okudu
Reklam
Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu görür. Kim de zerre miktarı şer islemişse onu görür. Zilzal Suresi / 7-8 Ayetler
Maturidî, “kesb’in Kulun bir şeyi ihtiyar emesi ya da seçmesi veya kastetmesi olduğunu” söyler.38 İnsan, kendisine Allah Tarafından Verilen Kudretle fiili kesbedip etmemekte, yani yapıp yapmamakta hürdür. Böylece insan iradesinin, fiili üzerinde etkisi vardır. Buradan, “Kim zerre kadar iyilik yapmışsa onu görür, kim de zerre kadar kötülük yapmışsa onu görür” (Zilzal/7-8), şeklinde işaret edilen insanın sorumluluğu çıkar.39 Maturidi, Akaid Risalesi’nde bu hususu şöyle açıklar: “İnsanların yaptıkları, eğer Allahın halkı (yaratması) ise, Allah niçin onları azaplandırıyor? denilecek olursa, şu cevap verilir: Sevaplanmak veya azap görmek, kişinin meydana gelen işe fiilini kullanmasından ötürüdür, meydana gelen, asıl işten dolayı değildir. İşlediğine göre ceza görmesi, iyilik yapmaya da kötülük yapmaya da elverişli olan gücünü harcadığı içindir. Gücünü meydana getirdiği için değil”.40
Kim zerre kadar iyilik yapmışsa onu görür. Kim de zerre kadar kötülük yapmışsa onu görür. (Zilzal Suresi 99/7-8)
"Kim zerre miktarı hayır işlerse onu görür, kim de zerre miktarı şer işlerse onu görür." (Zilzal: 7-8)
Zilzâl 7-8
Kim zerre miktar hayır yapmışsa onu görür. Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu görür.
Sayfa 618Kitabı okudu
250 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.