Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Avusturya Arşidükü Ferdinand'ın 28 Haziran 1914'te Saraybosna'da öldürülmesi Avusturya'nın Sırbistan'ı işgal etmesine yol açtı. Avusturya işgali Avrupa ittifak sistemini harekete geçirince, Ağustos ayı geldiğinde kıtanın tamamı savaşa girmiş oldu. Üçlü İttifak (İngiltere, Fransa ve Rusya) İtilaf Devletleri olan Almanya ve Avusturya-Macaristan'la karşı karşıya geldiler. Avrupa savaşa hazırlanırken Osmanlı kabinesi alınacak tutum konusunda bölünmüştü. İttihat ve Terakki liderlerinin çoğunluğu tarafsızlığı savunurken, hükümet içindeki bazıları Avrupa savaşını Osmanlıların geleneksel düşmanı Rusya'yı vurmak adına bir fırsat olarak görüyorlardı. Sonunda imparatorluğun İtilaf Devletleri'ne katılma kararını, İttihat ve Terakki'nin içindeki küçük bir grubun lideri olan Alman dostu Enver Paşa verdi. 2 Ağustos 1914'te Enver Paşa Rusya'ya karşı gizli bir Osmanlı-Almanya ittifakı kurdu; Osmanlı donanması 29 Ekim'de Karadeniz'deki Rus limanlarını bombardımana tutunca ittifak harekete geçti. Osmanlı lmparatorluğu, pek çok savaşının sonuncusu olacak savaşa girmişti.
Sayfa 167 - Agora KitaplığıKitabı okudu
Sevr Antlaşması
MÜTTEFİK VE ORTAK DEVLETLERLE TÜRKİYE ARASINDA 10 AĞUSTOS 1920 TARİHİNDE İMZALANAN SEVR ANTLAŞMASI Bir taraftan, İşbu Antlaşmada başlıca Müttefik Devletler olarak belirtilen, BRİTANYA İMPARATORLUĞU, FRANSA, İTALYA ve JAPONYA; yukarıda adı geçen Başlıca Devletlerle, Müttefik Devletleri oluşturan, ERMENİSTAN, BELÇİKA, YUNANİSTAN, HİCAZ, POLONYA,
Sayfa 25 - Fark YayınlarıKitabı okudu
Reklam
IRKÇILIK-TURANCILIK DAVASI DOLAYISIYLA Bu kitap, 1944 yılında, İstanbul'da Bir Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesi'nde görülen utanç yüklü bir davanın özeti gibidir. Bazı vatansever kişiler, 1944 yılında suç işledikleri, suçlu oldukları için değil; Türk oldukları, Türkçülük idealine aşkla bağlandıkları için büyük zulümlerden, işkencelerden
Tannenberg Muharebesi
Almanlar 29 Ağustos 1914'te Rus İkinci Ordusu'nu tümüyle çembere aldı. Mücadele sona ermişti. Tannenberg Muharebesi, Ruslar için dillere destan bir fiyaskoydu. Almanlar 15.000 zayiat verirken, Rus İkinci Ordusu 125.000 adamını kaybetmişti. Samsonov (Rus İkinci Ordu Komutanı) yenilginin boyutunu idrak edince altıpatlarını şakağına dayayıp tetiği çekerek yaşamına son verdi.
Bu toprağın çocukları 2 Ağustos 1914 tarihli Osmanlı-Alman gizli antlaşması ve 29 Ekim 1914'te Yavuz'un salvolanı sonucu Galiçya'dan oradan Yemen'e kan akıtmadık coğrafya bırakmadılar. Bir imparatorluğu kaybetmek için bu kadar çok şehit, kayıp, yaralı vermeye değdi doğrusu! Sonra 13 bin şehitle Kurtuluş Savaşı yapıp cumhuriyet kuruldu. Bu kutsal savaşta insanımız gözünü kırpmadan gitti ölüme. Bu vatan böyle kurtuldu, bu devlet böyle kuruldu. Gazi Mustafa Kemal de yalnızca tek bir madalya taktı göğsüne: İstiklal madalyası. Şimdikilerin, memlekete ne hizmeti yaptıkları belli değilken, onlarcasını takıyorlar.
Sayfa 469Kitabı okudu
Tannenberg Muharebesi Doğu Prusya'da Alman Zaferi
29 Ağustos 1914'te Almanlar Rus ikinci ordusunu her yandan kuşattı, mücadele sona ermişti. Tannenberg Muharebesi Ruslar için dillere destan bir fiyaskoydu. Almanlar 15 bin zayiat verirken, Rus İkinci Ordusu 125 bin adamını kaybetmişti. Samsonov (Bölgedeki Savaşan Rus Generali) yenilginin boyutunun farkına varınca yaşamına son verdi.
Reklam
11 Ağustos 1914 (29 Temmuz 1330) Salı. Kafkas kolları hakkında malumat almak için uğraştım. Romanya’da bir helvacı dükkânı açtırdık. ( Casusluk yapmak için)
Sayfa 843Kitabı okudu
lstanbul'da Fuhuş ve Devlet ilişkisinin Kısa Tarihçesi-3
17. yüzyıl başlarından 19. yüzyıl ortalarına kadar İstanbul' da fuh- şun seyrine dair fazla bir kaynak yok. 19. yüzyılda genelevlerin açıl- ması izne bağlanmış ve bu genelevlerde geneHikle gayrimüslim ka- dınlar çalışır olmuşlardı. Müslüman kadınların ise fuhuş yapması resmi olarak yasaktı. Hatta bu yasak edebiyat alanına dahi sıçramış ve
Irak Cephesinde yaşanan gelişmeler
Farklı coğrafyalarda savaşacak olan Osmanlı ve İngiliz birlikleri 5 Kasım ve 12 Kasım 1914 tarihlerinde birbirlerine savaş ilan etti. İki tarafın ilk savaşı Irak cephesinde gerçekleşti. 6 Kasım 1914'te İngilizler Şattülarap denilen yani Dicle ve Fırat nehirleri denize döküldüğü bölgede asker çıkardılar ve Basra'yı aldılar. Osmanlı Devleti Savaş öncesi planları cephede önemli harekat olmayacağı için bölgeye gerekli önem vermedi. Osmanlı Devleti'nin planı İngiliz karşısında savunmada kalmak ve İngiliz birliklerini geri püskürtmekti. İngiltere cephesinde ise askeri açıdan hazırlıklı olmaları tarafların birbirine Savaş ilanından önce gerçekleşti. 29 Ekim 1914 tarihinde zayıf Osmanlı Kuvvetleri karşısında 500 İngiliz askeri Bahreyn'e çıktı takviyeler de devam etti. 2 Ağustos 1914'te seferberlik ilan edilerek Bağdat'ta "Irak ve Havalisi Komutanlığı" adında 38. Tümen oluşturuldu. Bu Birlik daha sonra Osmanlı genelkurmay'ın bölgeye harekat sahası olarak görmemesi ve İngiliz saldırısına ihtimal vermiyor olması nedeniyle I. Dünya Savaşı başladıktan sonra azalarak bazı birlikler bölgeden çekildi.
Sayfa 34 - Umut Karabulut, "Sayılar, Olaylar ve Kişilerle Kut'ül Amâre Kuşatması, 6 Aralık 1915-29 Nisan 1916"
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK KRONOLOJİSİ 1881 yılında Selanik kentinde doğdu. 1896–1899 yıllarında Manastır Askerî İdadi’sini bitirip, İstanbul’da Harp Okulu’nda öğrenime başladı. 1902 yılında teğmen rütbesiyle mezun oldu. Harp Akademisi’ne devam etti. 11 Ocak 1905’te yüzbaşı rütbesiyle akademiyi tamamladı. 1905–1907 yılları arasında Şam’da 5. Ordu
Sayfa 128Kitabı okudu
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.