Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
223 syf.
·
Puan vermedi
·
19 günde okudu
Sefaletimiz Korkunç.. Madde, kazanını patlatıp fışkıran kızgın ateşten bir mayi halinde alemde zaferini ilan etmekte; Fabrika bacasının sanki delmek ve yıkmak istediği göklerden rahmet bekleyen kalpler perişan, feryat etmekte; Hiçbir zaman doymayacak midelerden fışkıran ihtiraslar sefalete sefalet katmakta, yeni yeni
İslam ve İnsan - Mevlana ve Tasavvuf
İslam ve İnsan - Mevlana ve TasavvufNurettin Topçu · Dergah Yayınları · 2017521 okunma
"Allah azim-üş-şan, Adem oğluna dört cevher vermişdir: Akıl, İman, Haya ve Fi'l, yani amel-i salih."
Sayfa 30
Reklam
22. Beyan Günahı gizlemekteki ruhsat
Bilmiş ol ki, ihlásda aranan, gizli ve áşikárenin müsavi olmasıdır, Nitekim Hz. Ömer adamın birine: Amelin Aşikâresine devam et, deyince, adam: Amelin áşikâresi nedir? diye sordu. Hz. Ömeri İnsanlar duyduğu zaman onlardan utanmayacağın ameldir, Riyâkar olmayan sadiklara gelince sekiz cihetten gizlemek doğrudur. 1-Günahlarını Allahü Teala'nın gizlediğine sevinmek ve açıklandığına üzülmektir. 2-Günahların aşikâre yapılmasından Allahü Teala'nın hoşlanmadığını ve gizlenmesini sevdiğini bildiği için kusůrlarını gizlemektir 3-Kalbini ve aklını Allahü Teálá'nın ibadetinden meşgül etmesi ve üzülmesi bakımından günahı sebebiyle zemmedilmesinden korkmaktir 4-Tab'an yerilmekten hoşlanmayıp üzüldüğü için, kusurların kapalı kalmasını ister. 5- Zemden hoslanmaması, kendini zemmeden kimsenin zemm sebebiyle günahkar olması bakımındandır.Bu maksadla zemden hoslanmamak,iman kuvvetinden gelir.Fakat buradaki samimiyetin nişanı,başkasinin zemmedilmesine de üzülmektir 6-Gunahini gizlemenin altıncı sebebi kendisine bir kötülük yapılmasından korktuğu içindir. 7-Yalniz utandığı için kusurunu gizlemektir ki,bu zemmin eleminden ayrı ve iyi bir ahlakın neticesidir.Bu hayâ,akıl nurunun yenibparladigi gençlik çağında başlar.O duyulan kusurlarından utanır.Bu güzel bir vasıftır . *Hayanin hepsi hayırlıdır .* Buhari ve Müslim Ebu Hureyre den (RA) rivayet edilmiştir *Haya,imanın dallarından bir daldır * Buhari ve Müslim, İmran dan rivayet edilmiştir *Haya ancak hayır getirir.* Taberani,Fatma dan rivayet etmiştir.
Çünkü akıl nerde ise iman da orada idi. Haya da aklın ve imanın bulunduğu yerde idi. Bunların üçü birbirinden ayrılamazdı.
Sayfa 16 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
"Akıl, iman, haya ve amel-i sâlih. Bunlar insandan ayrılmaz." Çalıştığım iş yerine gelen bir amcanın verdiği öğüt...
İman ve İslam
Eğer birisi şöyle sorarsa: Bu meselede mezheb âlimleri ihtilaf etmiş, farklı şeyler söylemişlerdir. Bazısı îmân ve İslâm aynı şeydir derken, bazıları da bunların ayrı şeyler olduğunu ileri sürmüşlerdir. Bu iki görüşten hangisinin doğru olduğunu bize açıklayın. Hangi- sinin daha doğru olduğunu, bu konuda sizin kanaatinizin ne olduğunu öğretin. Eğer
Sayfa 65 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Reklam
KALBİN iyi ve kötü amelleri vardır. Çünkü insan, kalbine bazen erdemleri, bazen isyanları yükler. Söz konusu ameller insanlık hallerinin hepsini kuşatır ve kişi bir noktadan sonra yalnızca kalpten ibaret olduğunun bilincine erer. Sinir sistemine tesir eden heyecan, utanma, korku gibi biyolojik durumlardan tutun da sevgi ve merhamet gibi ulvi
Allahü teala kime akıl verirse, haya ile iman da onunla beraberdir.
Allah insana dört cevher vermiştir:
1.Akıl 2.İman 3.Hayâ 4.Salih amel Bu dördü dört şeyi giderir: Akıl, gazabı; İman, hasedi; Hayâ, ucbu (kendini beğenmeyi); Salih amel, gıybeti giderir.
Sayfa 155Kitabı okudu
Şanı yüce olan Allah Teâlâ hazretleri, insanoğluna dört cevher vermiştir: 1. Akıl, 2. İman, 3. Hayâ, 4. Salih amel. Bu dördü, dört şeyi giderir: Akıl, gazabı; iman, hasedi; hayâ, ucbu (kendini beğenmeyi); salih amel, gıybeti giderir.
Sayfa 155 - Şadırvan Y.Kitabı okudu
Reklam
Akıl nerede ise haya orada ve haya nerede ise İman da o kimsededir.
"Akıl, bir çobandır. İman da bir kuzu. İffet ve haya da kuzunun ziyneti. Şeytan da bir kurt. Akıl; nefsin, heva ve hevesin, dünyanın peşinden gidince; yani imanın çobanı gidince, kurt gelip kuzuyu yiyor."
Allahü azimüşşan İnsanoğluna dört cevher vermiştir: (1) Akıl; (2) İman; (3) Haya; (4) Amel-i salih. Bu dördü dört şeyi giderir: (1) Akıl, gazabı giderir. (2) İman, hasedi giderir. (3) Haya (utanmak), ucbu (kendini beğenmeyi) giderir. (4) Ameli salih, gıybeti giderir.
136 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.