Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Evrim ve doğal seçilim bütünüyle devrim niteliğindedir.
Sayfa 102
Darwin, Türlerin Kökeninde varyasyonal evrimin farklı yönlerine ilişkin beş temel kuram oluşturdu: (1) Organizmalar zaman içinde sürekli evrimleşirler (biz bunu evrim kuramı olarak tanımlayabiliriz). (2) Farklı organizma çeşitleri ortak bir soydan türemiştir (ortak soy kuramı). (3) Türlerin sayısı zaman içinde artar (türlerin çoğalması kuramı veya türleşme). (4) Evrim, popülasyonların aşamalı değişimiyle oluşur (süreklilik kuramı). (5) Evrimin mekanizması, çok sayıda biricik birey arasında hayatta kalma ve üreme açısından farklılıklara yol açan, kısıtlı kaynaklar için rekabettir (doğal seçilim kuramı).
Reklam
Cinsel seçilim, organizmanın bir özelliği onun hayatta kalmasını sağladığı için değil, üreme başarısını desteklediği için seçildiğinde gerçekleşir. Darwin cinsel seçilimi doğal seçilimden ayrı bir şey olarak gördü; ama bugünlerde çoğu biyolog onu doğal seçilimin bir alt türü olarak görüyor.
"Saatçi," yani birikimli doğal seçilim, geleceğe karşı kördür ve hiçbir uzun dönemli hedefi yoktur.
Sayfa 89 - Kuzey Yayınları
112 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
İnsan da Bir Hayvandır!
Bu kitap yorumunu Instagram'daki "alintilarlayasiyorum" profilimde de okuyabilirsiniz: instagram.com/p/C5WIuVetycP Hayvanlarda da insanlara benzer bir anlam arayışı olabilir mi sizce? Önceden Jack London'dan okuduğunuz bir kitap var mı? Jack London kitapları okumak benim için her zaman ayrı bir keyif olmuştur.
Vahşetin Çağrısı
Vahşetin ÇağrısıJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202332,1bin okunma
Atalarımız doğada hayatta kalma ve genlerini çocuklarına aktarma(ki buna kısaca doğal seçilim yoluyla evrim diyoruz) şanslarını aktaran nesne ve olayları tercih etmiş veya "sevmiş"lerdir. Buna karşılık hayatta kalıp üreme şanslarını tehlikeye sokan veya azaltan nesne ve olaylardan uzak durmuş, onları "sevmemiş"lerdir. Zaman içinde, bu sevilen ve sevilmeyen şeyler insan beynine programlanmıştır.
Reklam
"Bir ve aynı türe ait bireyler arasında sürekli görülen farklılıklar ve yüksek doğum oranları yeryüzündeki yaşamın gelişmesinin hammaddesini ya da malzemesini oluşturur. Varolma mücadelesindeki doğal seçilim bu evrimin mekanizması ya da itici gücüdür. Doğal seçilim her zaman en güçlü ya da 'ortama en iyi uyum sağlamış' olanların hayatta kalmasına yol açar."
Sayfa 469Kitabı okudu
Hastalıklar süregelen evrimi temsil ediyor, mikroplar doğal seçilim yoluyla yeni ev sahiplerine ve taşıyıcılara uyum sağlar.
Mikroplar kişiden kişiye ve hayvanlardan insanlara sıçramanın yöntemleri gelistirmişlerdir. Bir mikrop ne kadar iyi yayılırsa geriye o kadar çok yavru bırakır ve doğal seçilim onun o kadar lehine işler.
Bu akılla bu yaşıma kadar doğal seçilim yaşamadıysam Allah var..
Reklam
Mikroplar bizim vücutlarımızın içindeki maddelerle beslenecek şekilde evrimleşmiştir ve ilk taşıyıcıları öldüğü ya da direndiği zaman yeni bir kurbana ulaşmak için kullanabilecek­leri kanatları yoktur. Bu yüzden mikropların pek çoğu olası kurbanlar arasında yayılmalarına olanak verecek çeşitli hileler geliştirmek zorunda kalmışlardır, bu hilelerin çoğu bizim "has­talık belirtisi” olarak yaşadığımız şeylerdir. Biz de bu hilelere karşı kendi hilelerimizi geliştirdik, mikroplar da bunlara karşı yeniden kendi hilelerini geliştirdiler. Hastalık mikroplarıyla biz artık tırmanan bir evrim yarışına kilitlenmiş durumdayız, yenil­menin bedeli ise bir yarışçının ölümü, hakem rolünü de doğal seçilim oynuyor. Yarışmanın biçimi nasıl acaba: Ani baskın mı yoksa gerilla savaşı mı?
Sayfa 235
Fikirlerin birleştirilmesi
Darwin'in doğal seçilim teorisi ve Vries'in mutasyon teorisinin rakip iddiaları aslında uyumsuz değildi. Ronald Fisher, bunların birbirini tamamlayıcı olduğunu gösterdi ve Mendel'in parçacıklar yoluyla kalıtım fikriyle birlikte bunları modern sentez olarak bilinen evrimsel değişim teorisinde bir araya getirdi.
Bitkiler filizlenmeleri, büyümeleri, hastalıklara dirençle­ri açısından iklimin özelliklerine tam olarak uyum sağlamıştır. Günlerin uzunluğu, sıcaklık, yağış miktarı gibi mevsimsel deği­şiklikler tohumlara filizlenme, fidelere büyüme, gelişkin bitkile­re çiçek, tohum ve meyve verme işareti yerine geçer. Her bitki topluluğu hangi mevsim sistemi içinde evrimleştiyse o sistemin işaretlerine gerektiği gibi yanıt verebilecek biçimde, doğal seçi­lim yoluyla, genetik olarak programlanmıştır. Enleme bağlı ola­rak bu sistemler büyük değişiklikler gösterir. Örneğin, ekvator­ da gün uzunluğu yıl boyu değişmez, hep aynıdır ama ılıman ku­şakta kış gündönümünden yaz gündönümüne doğru gidildikçe uzar, yılın öteki yarısında yeniden kısalır. Büyüme mevsimi -ya­ni, sıcaklığıyla, gün uzunluğuyla bitkilerin büyümesine elverişli olan aylar- büyük dereceli enlemlerde en kısadır, ekvatora ya­kın yerlerde en uzun. Bitkiler ayrıca kendi bulundukları enlem­ de mevcut hastalıklara da uyum sağlamışlardır.
Sayfa 215
Sosyal Darwinizm
Darwin kuramının ortaya çıkışından sonra açıklamalar doğal seçilim ve evrimsel soyağacı terimleriyle birlikte yeni bir şekil aldı. Teknolojik açıdan ilkel halkların, maymunsu atalardan gelen insan soyunun evrimine ait kalıntılar olduğu düşünüldü. Sanayileşmiş toplumlardan gelen sömürgecilerin bu halkları yurtlarından kovması, en uygun olanların hayatta kalması ilkesinin örneğiydi. Daha sonra genetik biliminin doğuşuyla açıklamalar bu kez genetik terimleriyle yeniden dile getirildi. Genetik olarak Avrupalıların Afrikalılardan, hele hele Avustralya yerlilerinden daha zeki oldukları kabul edildi.
Dik yürümenin sonucu
Kadınlar daha da fazlasını ödemek zorunda kaldı. Dik bir duruş daha dar kalçalar demekti ve bu da doğum kanalını daraltıyordu, üstelik aynı anda bebeklerin de beyni giderek büyüyordu. doğumda ölüm dişi insanlar için ciddi bir sorun haline geldi. Bebeklerinin kafası ve beyni daha da küçük olduğundan, erken doğum yapan kadınlar daha çok hayatta kaldılar ve daha çok çocuk sahibi oldular; doğal seçilim bu şekilde erken doğumlara hayatta kalma şansı verdi. Elbette böylelikle diğer hayvanlara kıyasla insanlar, Pek çok hayati öneme sahip sistemleri henüz tam olarak gelişmemişken erken doğar hale geldiler. bir tay doğumdan kısa süre sonra yürüyebilir, bir yavru kedi birkaç haftalıkken annesi yiyecek arayış sırasında onu yalnız bırakabilir. insan bebekleri ise yıllar boyunca yardım, bakım, koruma ve eğitim için büyüklere muhtaçtır.
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.